Ek-1

 

BU YÖNETMELİĞE GÖRE OYUNCAK OLARAK KABUL

EDİLMEYEN ÜRÜNLER

  

1-Festivaller ve kutlamalar için dekoratif nesneler

2- Ürün veya ürün ambalajı üzerinde görülür ve okunaklı bir şekilde 14 yaş ve üzeri koleksiyoncular için yapıldığını gösteren bir ibare taşıması şartı ile koleksiyonlar için yapılan ürünler. Bu kategoriye giren örnekler:

a) Detaylı ve aslına uygun, ölçekli maketler

b) Detaylı ölçekli maketlerin bir araya getirilmesinde kullanılan araçlar

c) Yöresel oyuncak bebekler, dekoratif oyuncak bebekler ve diğer benzer ürünler

d) Oyuncakların tarihi reprodüksiyonları

e) Gerçek ateşli silahların reprodüksiyonları

3- 20 kg’dan fazla vücut kütlesine sahip çocuklar için yapılmış olan tekerlekli patenler, tek sıra tekerlekli patenler ve kaykaylar da dahil olmak üzere spor ekipmanları

4- Oturağı yatay konumda ve en alt yerleştirme seviyesinde ayarlanmış iken, zeminden oturak yüzeyine kadar olan dikey mesafe ölçüldüğünde, sele yüksekliği 435 mm’den fazla olan bisikletler

5- Spor amaçlı veya halka açık cadde veya yollarda ulaşım amaçlı tasarlanan scooterlar ile diğer ulaşım araçları

6- Halka açık caddelerde, yollarda veya bunların kaldırımlarında kullanılmak üzere ulaşım amaçlı tasarlanan elektrikli araçlar

7- Derin sularda kullanılması amaçlanan su ekipmanları ile yüzme oturakları ve yüzme yardımcıları gibi çocuklara yönelik yüzmeyi öğrenme gereçleri

8- 500 parçadan fazla parçası olan yapbozlar

9- Su tabancaları ve su silahları hariç olmak üzere, sıkıştırılmış gaz kullanılan tabancalar ve silahlar ile 120 cm’den uzun okçuluk yayları

10- Oyuncaklar için özel olarak tasarlanmamış olan patlatma kapsülleri de dahil olmak üzere havai fişekler

11- Metalik uçlu dart setleri gibi sivri uçlu atılan şeyler kullanan ürünler ve oyunlar

12- Elektrikli fırınlar, ütüler veya 24 volttan fazla nominal voltajda çalıştırılan, yalnızca bir yetişkin gözetiminde öğrenme amaçlı satılan diğer fonksiyonel ürünler gibi fonksiyonel eğitim ürünleri

13- Yetişkin bir eğitimci gözetiminde okullarda veya diğer pedagojik ortamlarda eğitim amaçlı kullanılması amaçlanan bilim ekipmanı gibi ürünler  

14- İnteraktif yazılımlar veya bu yazılımlara bağlı yan donanımlara erişim sağlamak amacıyla kullanılan kişisel bilgisayarlar veya oyun konsolları gibi elektronik ekipmanlar ile özellikle çocuklar için tasarlanmadığı ve kendi başlarına bir oyuncak özelliği taşımadığı sürece bu yazılımlara bağlı özel olarak tasarlanmış kişisel bilgisayarlar, joy-stickler veya direksiyonlar gibi yan donanımlar

15- Bilgisayar oyunları gibi eğlence amaçlı tasarlanan interaktif yazılımlar ve onların CD gibi depolama ortamları 

16- Emzikler

17- Çocukları cezbedici aydınlatıcılar

18- Oyuncaklar için elektrikli transformatörler

19- Çocuklar için oyun amaçlı kullanılmayan moda aksesuarları

 

 

 

 

 

 

Ek-2

ÖZEL GÜVENLİK GEREKLERİ

 

I.  Fiziksel ve Mekanik Özellikler:

1-Oyuncaklar ve parçaları ve sabitlenmiş oyuncaklar olması durumunda bunların sabitleyicileri, mekanik dayanıklılığa sahip olmalı ve uygun olduğu hallerde fiziksel yaralanmaya neden olma riski de göz önünde bulundurularak kullanım esnasında maruz kaldıkları zorlamalara karşı kırılma veya eğilme olmaksızın dayanacak sağlamlığa sahip olmalıdır.

2- Oyuncaklar üzerinde erişilebilir kenarlar, çıkıntılar, kordonlar, kablolar ve bağlantılar; bunlarla temas sonucu meydana gelebilecek fiziksel yaralanma risklerini mümkün olduğu kadar azaltacak şekilde tasarlanmalı ve imal edilmelidir.

3- Oyuncaklar, herhangi bir risk teşkil etmeyecek veya parçalarının hareket ettirilerek kullanılmasından kaynaklanan en düşük seviyede risk teşkil edecek şekilde tasarlanmalı ve imal edilmelidir.

4-a) Oyuncaklar ve parçaları, boyuna dolanma sonucu boğulma riski taşımamalıdır.

b) Oyuncaklar ve parçaları dışardan ağız ve burun hava yolunun tıkanması sonucunda hava akışının engellenmesi yoluyla nefessiz kalma riski oluşturmamalıdır.

c) Oyuncaklar ve parçaları, nesnelerin ağız veya yutakta sıkışması veya alt solunum yolları girişine yerleşmesi nedeniyle meydana gelen iç solunum yolu tıkanması sonucunda hava akışının engellenmesi yoluyla nefessiz kalma riski oluşturmayacak boyutlarda olmalıdır.

d) Açıkça 36 aydan küçük çocuklar tarafından kullanıma yönelik oyuncaklar, bunların bileşen ve ayrılabilir parçaları, yutulmasını veya nefesle içeri çekilmesini önleyecek boyutlarda olmalıdır. Bu hüküm, aynı zamanda ağza alınması amaçlanan diğer oyuncaklar, bunların bileşen ve ayrılabilir parçaları için de uygulanır.

e) Perakende satış için oyuncakların içine konulduğu ambalaj, dışardan ağız ve burun hava yolunun tıkanması sonucunda hava akışının engellenmesi yoluyla nefessiz kalma veya boyuna dolanma sonucu boğulma riski taşımamalıdır.

f) Gıda içerisinde yer alan veya gıda ile iç içe geçmiş olan oyuncaklar, kendi ambalajına sahip olmalıdır. Bu ambalaj, tedarik edildiği üzere, yutulması ve/veya nefesle içeri çekilmesini önleyecek boyutlarda olmalıdır.

g) Yukarıda (e) ve (f) bentlerinde belirtildiği üzere; küre şeklinde, yumurta şeklinde veya elips şeklindeki oyuncak ambalajları ile bu ambalajın veya yuvarlak uçlu silindirik oyuncak ambalajlarının ayrılabilen herhangi bir parçası ağızda veya yutakta sıkışarak veya alt solunum yolları girişine yerleşerek solunum yolu tıkanmasına yol açmayacak boyutlarda olmalıdır.

h) Tüketim esnasında sıkı bir şekilde gıda ürününe iliştirilmiş olan oyuncaklar, diğer bir ifadeyle oyuncağa erişim için gıdanın tamamıyla tüketilmesini gerektiren oyuncaklar yasaklanır. Bir gıda ürününe doğrudan iliştirilen oyuncak parçaları diğer bir ifadeyle oyuncağın parçasına ulaşmak için gıda ürünün tamamının tüketilmesine gerek olmayan oyuncak parçaları yukarıdaki (c) ve (d) bentlerinde belirtilen gerekleri yerine getirir.

5-Su oyuncakları, oyuncağın tavsiye edilen kullanımı da göz önüne alınarak, oyuncağın kaldırma kuvvetinin ve çocuğa verilen desteğin ortadan kalkması riski mümkün olduğunca azaltılacak şekilde tasarlanmalı ve imal edilmelidir.

6-İçine girilmesi mümkün olan ve girenler için kapalı bir alan oluşturan oyuncaklarda, kullanıcının içeriden kolaylıkla açabileceği bir çıkış yoluna sahip olmalıdır.

7-Kullanıcıyı hareket ettiren oyuncaklarda mümkün olabildiği ölçüde, oyuncak tipine uyarlanmış ve oluşturduğu kinetik enerji ile orantılı bir fren sistemi oluşturulmalıdır. Bu sistem, kullanıcı veya üçüncü kişiler için fırlatılma veya fiziksel yaralanma riski olmaksızın kolayca kullanılmalıdır. Elektrikle çalışılan ve üzerine binilen oyuncakların maksimum tasarım hızı, yaralanma riski en aza indirilecek şekilde sınırlandırılmalıdır.

8-Fırlatılan cisimlerin şekli ve bileşenleri ile bu amaç için tasarlanmış olan bir oyuncaktan ateşlendiğinde meydana getirdiği kinetik enerji, oyuncağın yapısı da göz önüne alınarak, kullanıcı veya üçüncü taraflara hiçbir fiziksel yaralanma riski teşkil etmeyecek şekilde olmalıdır.

9-Oyuncaklar, aşağıdaki hususları yerine getirecek şekilde imal edilmelidir:

a) Herhangi bir erişilebilir yüzeyin maksimum ve minimum ısısı, dokunulduğunda yaralanmaya yol açmamalıdır.

b) Oyuncak içerisinde bulunan sıvılar ve gazlar; oyuncağın düzgün bir şekilde çalışması için gerekli olan nedenler dışında, oyuncağın içerisinden kaçmaları yanıklara, haşlanmalara veya diğer fiziksel yaralanmalara yol açabilecek derecede sıcaklıklara veya basınçlara ulaşmamalıdır.

10-Ses yayması için tasarlanan oyuncaklar, darbeli ve sürekli yayılan sesin maksimum değerleri açısından çocukların işitme bozukluğuna neden olmayacak şekilde tasarlanmalı ve imal edilmelidir.

11-Aktivite oyuncakları, vücudun herhangi bir bölümünün ezilmesi veya sıkışması veya kıyafetlerin sıkışması riski ile düşme, çarpma ve boğulma riski mümkün mertebede azaltacak şekilde imal edilir. Özellikle bir veya daha fazla çocuğun üzerinde oynamasına imkan veren böyle bir oyuncağın herhangi bir yüzeyi, çocukların ağırlığını kaldıracak şekilde tasarlanır.

 

II. Alevlenebilirlik:

1-Oyuncaklar, çocuğun çevresinde yanabilir tehlikeli bir durum meydana getirmemelidir. Bu nedenle oyuncaklar, aşağıdaki şartların birini veya daha fazlasını yerine getiren materyallerden oluşmalıdır:

a)Bir alev, kıvılcım veya diğer bir potansiyel ateş kaynağına doğrudan maruz kaldığında yanmazlar.

b)Kolayca alev almazlar (Ateşin nedeni ortadan kalkar kalkmaz alev söner).

c)Eğer tutuşma olursa, yavaşça yanarlar ve alev düşük yayılma hızı gösterir.

d)Oyuncağın kimyasal bileşenlerine bakılmaksızın, mekanik olarak yanma işlemini geciktirecek şekilde tasarlanırlar.

Bu tür yanabilir materyaller, oyuncaklarda kullanılan diğer materyaller için tutuşma riski oluşturmamalıdır. 

2-Çalışmasına esas nedenlerle, Kısım B’nin 1 inci bölümünde ortaya konulan sınıflandırma kriterini karşılayan maddeleri veya karışımları özellikle de kimyasal deneylerde, maket yapımında, plastik veya seramik kalıplarda, minelemede, fotoğrafçılıkta veya benzer faaliyetlerde kullanılan materyaller ve ekipmanları içeren oyuncaklar; alevlenmeyen uçucu bileşenlerin kaybolması sonucu alevlenebilecek olan maddeleri veya karışımları içermemelidir.

3-Oyuncak patlatma kapsülleri dışında kalan oyuncaklar, 11 inci maddenin ikinci fıkrasında belirtildiği şekilde kullanıldığında patlayıcı olmamalıdır veya patlaması muhtemel elementleri veya maddeleri içermemelidir.

4-Oyuncaklar ve özellikle de kimyasal oyunlar ve oyuncaklar, aşağıdaki maddeleri ve karışımları içermemelidir:

a)Karıştırıldıkları zaman, kimyasal reaksiyon veya ısınma yoluyla veya 

b)Oksitleyici maddelerle karıştırıldıklarında patlayabilecek olan veya

c)Havada alevlenebilen ve alevlenebilir veya patlayıcı buhar/hava karışımı oluşmasına neden olan, uçucu bileşenleri içeren maddeleri.

 

III.  Kimyasal Özellikler:

1-Oyuncaklar 11 inci maddenin ikinci fıkrasında belirtildiği üzere kullanıldıklarında yapılmış oldukları veya içerdikleri kimyasal maddelere veya karışımlara maruz kalınmasına bağlı olarak insan sağlığı üzerinde hiçbir yan etki riski oluşturmayacak şekilde tasarlanır ve imal edilir.

Oyuncaklar belirli ürün kategorileri veya belirli madde ve karışımlarla ilgili mevzuata uyar.

2- Kendileri bizzat madde veya karışım olan oyuncaklar, ayrıca uygulanabilirliğine göre tehlikeli maddelerin sınıflandırılması, paketlenmesi ve etiketlenmesi ile ilgili 11/12/2013 tarihli ve 28848 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmeliğe uygun olmalıdır.

3- Kimyasal Özelliklere ilişkin Bölüm III’ün 1 inci maddesinin ikinci cümlesinde belirtilen kısıtlamalar saklı kalmak kaydıyla, Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik gereğince kanserojen, mutajen ve üreme sistemine toksik (CMR) olarak sınıflandırılan ve kategorileri 1A, 1B veya 2 olan maddeler oyuncaklarda, oyuncakların bileşenlerinde veya oyuncakların mikro yapısal olarak ayrılabilen parçalarında kullanılmaz. 

4- Kimyasal Özelliklere ilişkin Bölüm III’ün 3 üncü maddesine istisna olarak, Kısım B’nin 3 üncü bölümünde belirtilen CMR kategorisi olarak sınıflandırılan maddeler veya karışımlar, aşağıdaki koşulların biri veya birden fazlasını sağlanmaları şartıyla oyuncaklarda, bunların bileşenlerinde veya bunların mikro yapısal olarak ayrılabilir parçalarında kullanılabilir: 

a) Bu madde ve karışımlar oyuncakta, bu maddeleri içeren karışımların sınıflandırılmasına yönelik Kısım B’nin 2 nci bölümünde bahsedilen ilgili mevzuatta belirlenen ilgili konsantrasyonlara eşit veya bunlardan daha az konsantrasyonlarda bulunmalıdır.

b) Oyuncak, 11 inci maddenin ikinci fıkrasında belirtildiği şekilde kullanıldığında, bu maddeler veya karışımlar soluma da dahil olmak üzere hiçbir şekilde çocuklar tarafından ulaşılabilir olmamalıdır.

c) Madde veya karışıma ve bunun kullanımına müsaade etmek üzere Avrupa Komisyonu tarafından alınan karar ve madde veya karışım ve bunun müsaade edilen kullanımı Kısım A’da listelenmelidir.

5-  Kimyasal Özelliklere ilişkin Bölüm III’ün 3 üncü maddesine istisna olarak, aşağıdaki koşullardan biri sağlandığında, Kısım B’nin 4 üncü bölümünde belirtilen ve CMR kategorisi olarak sınıflandırılan madde veya karışımlar oyuncaklarda, bunların bileşenlerinde veya mikro-yapısal olarak ayrılabilen parçalarında kullanılabilir:

a) Bu madde ve karışımlar oyuncakta, bu maddeleri içeren karışımların sınıflandırılmasına yönelik Kısım B’nin 2 nci bölümünde belirtilen mevzuatta belirlenen ilgili konsantrasyonlara eşit veya bunlardan daha az konsantrasyonlarda bulunmalıdır.

b) Oyuncak, 11 inci maddenin ikinci fıkrasında belirtildiği şekilde kullanıldığında, bu maddeler veya karışımlar soluma da dahil olmak üzere hiçbir şekilde çocuklar tarafından ulaşılabilir olmamalıdır.

c) Madde veya karışıma ve bunun kullanımına müsaade etmek üzere Avrupa Komisyonu tarafından alınan karar ve madde veya karşım ve bunun müsaade edilen kullanımı Kısım A’da listelenmelidir.

6- Kimyasal Özelliklere ilişkin Bölüm III’ün 3 üncü, 4 üncü ve 5 inci maddeleri paslanmaz çelikteki nikel için uygulanmaz.

7- Kimyasal Özelliklere ilişkin Bölüm III’ün 3 üncü, 4 üncü ve 5 inci maddeleri, Kısım C’de düzenlenen özel limit değerlere uygun olan materyallere uygulanmaz.

8- Kimyasal Özelliklere ilişkin Bölüm III’ün 3 ve 4 üncü maddelerinin hükümleri saklı kalmak kaydıyla, 36 aydan küçük çocuklar tarafından kullanıma yönelik veya ağıza alınabilen diğer oyuncaklarda;  nitrosaminler ile nitrozlanabilen maddelerin migrasyonu nitrozaminler için 0,05 mg/kg ve nitrozlanabilen maddeler için 1 mg/kg’a eşit veya bu miktarlardan fazla olduğu takdirde kullanımı yasaktır.

9- Oyuncak bebeklere yönelik oyun kozmetikleri gibi kozmetik oyuncaklar, 23/5/2005 tarihli ve 25823 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kozmetik Yönetmeliğinde belirtilen kompozisyon ve etiketleme gerekliliklerine uymalıdır.

10-Oyuncaklar aşağıda belirtilen alerjik kokuları içermez:

 

No

Alerjik kokunun adı

CAS numarası

(1)

Alanroot oil (Inula helenium)

97676-35-2

(2)

Allylisothiocyanate

57-06-7

(3)

Benzyl cyanide

140-29-4

(4)

4 tert-Butylphenol

98-54-4

(5)

Chenopodium oil

8006-99-3

(6)

Cyclamen alcohol

4756-19-8

(7)

Diethyl maleate

141-05-9

(8)

Dihydrocoumarin

119-84-6

(9)

2,4-Dihydroxy-3-methylbenzaldehyde

6248-20-0

(10)

3,7-Dimethyl-2-octen-1-ol(6,7-Dihydrogeraniol)

40607-48-5

(11)

4,6-Dimethyl-8-tert-butylcoumarin

17874-34-9

(12)

Dimethyl citraconate

617-54-9

(13)

7,11-Dimethyl-4.6,10-dodecatrien-3-one

26651-96-7

(14)

6,10-Dimethyl-3.5,9-undecatrien-2-one

141-10-6

(15)

Diphenylamine

122-39-4

(16)

Ethyl acrylate

140-88-5

(17)

Fig leaf, fresh and preparations

68916-52-9

(18)

trans-2-Heptenal

18829-55-5

(19)

trans-2-Hexenal diethyl acetal

67746-30-9

(20)

trans-2-Hexenal dimethyl acetal

18318-83-7

(21)

Hydroabietyl alcohol

13393-93-6

(22)

4-Ethoxy-phenol

622-62-8

(23)

6-lsopropyl-2-decahydronaphthalenol

34131-99-2

(24)

7-Methoxycoumarin

531-59-9

(25)

4-Methoxyphenol

150-76-5

(26)

4-(p-Methoxyphenyl)-3-butene-2-one

943-88-4

(27)

1-(p-Methoxyphenyl)-1-penten-3-one

104-27-8

(28)

Methyl trans-2-butenoate

623-43-8

(29)

6-Methylcoumarin

92-48-8

(30)

7-Methylcoumarin

2445-83-2

(31)

5-Methyl-2,3-hexanedione

13706-86-0

(32)

Costus root oil (Saussurea lappa Clarke)

8023-88-9

(33)

7-Ethoxy-4-methylcoumarin

87-05-8

(34)

Hexahydrocoumarin

700-82-3

(35)

Peru balsam, crude (Exudation of Myroxylon pereirae (Royle) Klotzsch)

8007-00-9

(36)

2-Pentylidene-cyclohexanone

25677-40-1

(37)

3.6,10-Trimethyl-3.5,9-undecatrien-2-one

1117-41-5

(38)

Verbena oil (Lippia citriodora Kunth)

8024-12-2

(39)

Musk ambrette (4-tert-Butyl-3-methoxy-2,6-dinitrotoluene)

83-66-9

(40)

4-Phenyl-3-buten-2-one

122-57-6

(41)

Amyl cinnamal

122-40-7

(42)

Amylcinnamyl alcohol

101-85-9

(43)

Benzyl alcohol

100-51-6

(44)

Benzyl salicylate

118-58-1

(45)

Cinnamyl alcohol

104-54-1

(46)

Cinnamal

104-55-2

(47)

Citral

5392-40-5

(48)

Coumarin

91-64-5

(49)

Eugenol

97-53-0

(50)

Geraniol

106-24-1

(51)

Hydroxy-citronellal

107-75-5

(52)

Hydroxy-methylpentylcyclohexenecarboxaldehyde

31906-04-4

(53)

Isoeugenol

97-54-1

     (54)

Oakmoss extracts

90028-68-5

(55)

Treemoss extracts

90028-67-4

 

 Bununla beraber, iyi imalat uygulaması kapsamında kullanımı teknik olarak kaçınılmaz ise 100 mg/kg’ı geçmemesi şartıyla, bu kokuların eser miktarda bulunmasına izin verilir.

Aşağıda belirtilen alerjik kokuların, oyuncak veya oyuncak bileşenlerine 100 mg/kg’ı geçen konsantrasyonlarda eklenmesi halinde ise, bu alerjik kokuların adları oyuncak üzerinde, iliştirilmiş bir etikette, ambalaj üzerinde veya oyuncakla birlikte verilen bir broşürde listelenir.

 

No

Alerjik kokunun adı

CAS numarası

(1)

Anisyl alcohol

105-13-5

(2)

Benzyl benzoate

120-51-4

(3)

Benzyl cinnamate

103-41-3

(4)

Citronellol

106-22-9

(5)

Farnesol

4602-84-0

(6)

Hexyl cinnamaldehyde

101-86-0

(7)

Lilial

80-54-6

(8)

d-Limonene

5989-27-5

(9)

Linalool

78-70-6

(10)

Methyl heptine carbonate

111-12-6

(11)

3-methyl-4-(2.6,6-trimethyl-2-cyclohexen-1-yl)-3-buten-2-one

127-51-5 

 

11- Kimyasal Özelliklere ilişkin Bölüm III’ün 10 uncu maddesinde yer alan ilk tablonun 41 ile 55 inci satırları arasında belirtilen kokuların ve aynı maddedeki ikinci tablonun 1 ile 11 inci satırları arasında belirtilen kokuların;

a) Bu kokuların ambalaj üzerinde açık bir şekilde etiketlenmiş olması ve ambalajın ek-5’in B Bölümünün 10 uncu maddesinde belirtilen uyarıyı içermesi,

b)Kullanım talimatına uygun olarak çocuk tarafından yapılan ürünlerin Kozmetik Yönetmeliğine uygun olması,

c) Bu kokuların gıdalarla ilgili mevzuata uygun olması,

şartıyla koku oyunlarında, kozmetik kitlerinde ve lezzet oyunlarında kullanımına izin verilir.

Bu tip koku oyunları, kozmetik kitleri ve lezzet oyunları 36 aydan küçük çocuklar tarafından kullanılmaz ve ek-5’in B Bölümünün 1 inci maddesine uygunluk sağlar.

12- Kimyasal Özelliklere ilişkin Bölüm III’ün 3,  4 ve 5 inci maddelerinin hükümleri saklı kalmak kaydıyla, oyuncak veya oyuncak bileşenlerindeki migrasyon aşağıda belirtilen limitleri geçemez:

 

Element

kuru, kırılabilir, tozumsu veya yunuşak oyuncak materyalinde

mg/kg

akışkan veya yapışkan oyuncak materyalinde

mg/kg

kazınabilir oyuncak materyalinde

mg/kg

 

Alüminyum

5 625

1 406

70 000

Antimon

45

11,3

560

Arsenik

3,8

0,9

47

Baryum

1500

375

18750

Bor

1 200

300

15 000

Kadmiyum

1,3

0,3

17

Krom (III)

37,5

9,4

460

Krom (VI)

0,02

0,005

0,2

Kobalt

10,5

2,6

130

Bakır

622,5

156

7 700

Kurşun

13,5

3,4

160

Manganez

1 200

300

15 000

Civa

7,5

1,9

94

Nikel

75

18,8

930

Selenyum

37,5

9,4

460

Stronyum

4 500

1 125

56 000

Kalay

15 000

3 750

180 000

Organik kalay

0,9

0,2

12

Çinko

3 750

938

46 000

 

24/12/2019 tarihinden bir yıl sonra yürürlüğe girecek değişiklikler:

Krom (VI)

0,02

0,005

0,053

Kurşun

2

0,5

23

 

Bu limit değerler; 11 inci maddenin ikinci fıkrasında belirtildiği üzere kullanıldığında; erişilebilirliğine, fonksiyonuna, hacim veya kütlesine bağlı olarak emme, yalama, yutma veya ciltle uzun süreli teması açısından açık bir şekilde herhangi bir tehlike arz etmeyen oyuncak veya oyuncak bileşenlerine uygulanmaz.

 

IV. Elektriksel özellikler

1-Oyuncaklar, 24 volt doğru akımı (DA) veya eşdeğer alternatif akımı (AA) geçen bir voltaj ile çalıştırılamaz ve bunların erişilebilir parçaları 24 volt DA veya eşdeğer AA voltajını geçemez.

Oyuncak kırıldığında dahi voltaj ve üretilen akım kombinasyonunun bir riske veya zararlı elektrik şokuna yol açmaması sağlanmadığı takdirde,  iç voltajlar 24 volt DA yı veya eş değerde AA voltajı geçemez.

2-Elektrik şokuna neden olabilecek bir elektrik kaynağıyla bağlantısı olan veya temas ihtimali bulunan oyuncak parçaları, bu parçalara elektriği taşıyan kablolar veya diğer iletkenlerle birlikte, bu tür bir şok riskini önleyecek şekilde düzgün bir biçimde izole edilmeli ve mekanik olarak korunmalıdır.

3-Elektrikli oyuncaklar; doğrudan erişilebilir tüm yüzeylerinin ulaşacağı maksimum sıcaklık derecesi, dokunulduğunda yanmaya neden olmayacak şekilde tasarlanmalı ve imal edilmelidir.

4-Muhtemel oluşabilecek arıza koşulları altında, oyuncaklar, bir elektrik güç kaynağından kaynaklanan elektriksel tehlikelere karşı koruma sağlamalıdır.

5-Elektrikli oyuncaklar, yangın tehlikelerine karşı yeterli derecede koruma sağlamalıdır.

6-Elektrikli oyuncaklar; elektrik, manyetik ve elektromanyetik alanlar ile ekipman tarafından üretilen iyonlaştırıcı olmayan diğer radyasyonların oyuncağın çalışması için gerekli olan kadarıyla sınırlandırılacak şekilde tasarlanmalı ve imal edilmelidir, genel olarak benimsenen teknik yöntemlere ve en son teknolojik gelişmeye uygunluk sağlayan bir güvenlik seviyesinde çalışmalıdır.

7-Elektronik kontrol sistemine sahip oyuncaklar, sistemin kendi arızasından veya bir dış faktörden dolayı elektronik sistemin çalışmamaya başlaması veya arızalanması durumunda bile oyuncağın güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayacak şekilde tasarlanmalı ve imal edilmelidir.

8-Oyuncaklar; lazer, ışık yayan diyotlar (LED) veya herhangi diğer iyonlaştırıcı olmayan radyasyon tiplerinden gözde veya ciltte yaralanma riski veya herhangi bir sağlık tehlikesine yol açmayacak şekilde tasarlanmalı ve imal edilmelidir.

9-Oyuncağın elektrik transformatörü, oyuncağın ayrılmaz bir parçası olamaz.

 

V. Hijyen

1-Oyuncaklar; herhangi bir enfeksiyon, hastalık veya kontaminasyon riskini önlemek amacıyla hijyen ve temizlik gereklerini yerine getirecek şekilde tasarlanmalı ve imal edilmelidir.

2-36 aydan küçük altı çocuklar tarafından kullanılması amaçlanan bir oyuncak; temizlenebilecek bir şekilde tasarlanmalı ve imal edilmelidir. Kumaş bir oyuncak, oyuncağın suda batırılarak yıkanması halinde hasar görebileceği bir mekanizma içermesinin haricinde yıkanabilir olmalıdır. Oyuncak, bu özellik ve imalatçının talimatları doğrultusunda temizlenmesi sonrasında da güvenlik gereklerini yerine getirmelidir.

 

VI. Radyoaktivite

Oyuncaklar, 24/3/2000 tarihli ve 23999 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Radyasyon Güvenliği Yönetmeliğine uygunluk sağlamalıdır.

 

 

 

 

 

KISIM A

 

Kimyasal Özellikler’e ilişkin Bölüm III’ün 4, 5 ve 6 ncı maddeleri kapsamındaki CMR maddeleri ve bunların izin verilen kullanımları

 

 

 

Madde

 

Sınıf

 

İzin verilen kullanım

 

Nikel

 

CMR 2

 

Paslanmaz çelikten yapılan oyuncaklarda ve oyuncak bileşenlerinde.

 

Elektrik akımı iletimine yönelik oyuncak bileşenlerinde.

 

 

 

KISIM B

 

Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmeliğin uygulanmasına ilişkin olarak kullanılabilecek belirli sınıflandırmalara ilişkin kriterler bulunmaktadır.

 

1- Alevlenebilirliğe ilişkin Bölüm II’nin 2 nci maddesinin amaçları bakımından madde ve karışımları sınıflandırma kriterleri

Madde veya karışım, Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmeliğin ek-1’inde belirlenen aşağıdaki tehlike sınıfı veya kategorilerine ilişkin kriterleri sağlar:

(a)Tehlike sınıfı 2.1 – 2.4, 2.6 ve 2.7, 2.8 tip A ve B, 2.9, 2.10, 2.12, 2.13 kategori 1 ve 2, 2.14 kategori 1 ve 2, 2.15 tip A – F;

(b)Tehlike sınıfı 3.1 - 3.6, 3.7 cinsel fonksiyon ve üretkenlik veya gelişim üzerinde ters etki, 3.8 narkotik etki dışındaki etkiler, 3.9 ve 3.10;

(c)Tehlike sınıfı 4.1;

(d)Tehlike sınıfı 5.1.

 

2- Kimyasal Özelliklere ilişkin Bölüm III’ün 4 ve 5 inci maddelerinin (a) fıkralarının amaçları bakımından belirli maddelerin kullanımını düzenleyen mevzuat

 

İlgili maddeleri içeren karışımların sınıflandırılmasında kullanılan konsantrasyonlar Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmeliğe göre belirlenir.

 

3- Kimyasal Özelliklere ilişkin Bölüm III’ün 4 üncü maddesinin amaçları bakımından kanserojen, mutajen veya üreme sistemine toksik (CMR) olarak sınıflandırılan madde ve karışım kategorileri- Kimyasal özellikler

Maddeler

Kimyasal Özelliklere ilişkin Bölüm III’ün 4 üncü maddesi kapsamındaki maddeler Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmeliğine göre CMR kategori 1A ve 1B olarak sınıflandırılan maddelerdir.

Karışımlar

Kimyasal Özelliklere ilişkin Bölüm III’ün 4 üncü maddesi kapsamındaki karışımlar Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmeliğine göre CMR kategori 1A ve 1B olarak sınıflandırılan karışımlardır.

 

4- Kimyasal Özelliklere ilişkin Bölüm III’ün 5 inci maddesinin amaçları bakımından kanserojen, mutajen veya üreme sistemine toksik (CMR) olarak sınıflandırılan madde ve karışım kategorileri-  Kimyasal özellikler

Maddeler

Kimyasal Özelliklere ilişkin Bölüm III’ün 5 inci maddesi kapsamındaki maddeler Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmeliğine göre CMR kategori 2 olarak sınıflandırılan maddelerdir.

Karışımlar

Kimyasal Özelliklere ilişkin Bölüm III’ün 5 inci maddesi kapsamındaki karışımlar Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmeliğine göre CMR kategori 2 olarak sınıflandırılan karışımlardır.

 

 

 

KISIM C

 

36 aydan küçük çocuklar tarafından kullanıma yönelik veya ağza alınan oyuncaklarda kullanılan kimyasallar için özel limit değerleri

Satır Numarası

Madde

CAS Numarası

Limit Değer

1

TCEP

115-96-8

5 mg/kg (içerik limiti)

2

TCPP

13674-84-5

5 mg/kg (içerik limiti)

3

TDCP

13674-87-8

5 mg/kg (içerik limiti)

4

Bisfenol A

80-05-7

0,1 mg/l (göç limiti) – (TS EN 71-10 ve TS EN 71-11’da belirtilen yöntemlere uygun olarak)

 

24/12/2019 tarihinden bir yıl sonra yürürlüğe girecek değişiklik:

4

Bisfenol A

80-05-7

0,04 mg/l (göç limiti) – (TS EN 71-10 ve TS EN 71-11’da belirtilen yöntemlere uygun olarak)

 

 

Yürürlük tarihi: 24/05/2017

Satır Numarası

Madde

CAS Numarası

Limit Değer

5

Formamid

75-12-7

200 mg/kg (Köpük oyuncak materyallerinde emisyon testi başlangıcından maksimum 28 gün sonra 20 µg/m3) (emisyon limiti)

6

1,2-benzizotiazol-3(2H)-on

2634-33-5

Su bazlı oyuncak materyalinde 5 mg/kg (içerik limiti) (TS EN 71-10 ve TS EN 71-11’da belirtilen yöntemlere uygun olarak)

 

Yürürlük tarihi: 24/11/2017

Satır Numarası

Madde

CAS Numarası

Limit Değer

7

Reaksiyon kütlesi: 5-kloro-2-metil-4-izotiazolin-3-on ve 2-metil-2H –izotiazol-3-on

(3:1 oranında)

55965-84-9

Su bazlı oyuncak materyalinde 1 mg/kg (içerik limiti)

8

5-Kloro-2-metil-izotiazolin-3(2H)-on

26172-55-4

Su bazlı oyuncak materyalinde 0,75 mg/kg (içerik limiti)

9

2-metilizotiazolin-3(2H)-on

2682-20-4

Su bazlı oyuncak materyalinde 0,25 mg/kg (içerik limiti)

 

24/12/2019 tarihinden bir yıl sonra yürürlüğe girecek:

10

Fenol

108-95-2

5 mg/(göç limiti) (polimerik materyalde TS EN 71-10 ve TS EN 71-11’da belirtilen yöntemlere uygun olarak)

10 mg/kg (içerik limiti) (koruyucu olarak TS EN 71-10 ve TS EN 71-11’da belirtilen yöntemlere uygun olarak)

 

 

 

 

 

 

 

Ek-3

AT UYGUNLUK BEYANI

 

 

1-      No ………….(oyuncağı diğerlerinden ayırarak tanımlayan numara):

 

2-      İmalatçının veya yetkili temsilcisinin adı ve adresi:

 

3-      Bu uygunluk beyanı imalatçının kendi sorumluluğu altında düzenlenmiştir (imalatçının ismi):

 

4-      Beyanın konusu (İzlenebilirliğe yarayacak şekilde oyuncağın tanımını yapınız) ve oyuncağın tanımlanmasını sağlayacak şekilde yeterli belirginlikte renkli bir fotoğraf:

 

5-      Yukarıda tarif edilen beyan konusu, aşağıda ismi yazan mevzuata uygundur. (Mevzuatın adı): …………………………………………………………….

 

6-      Kullanılan ilgili uyumlaştırılmış standartlara atıflar veya uygunluğu beyan edilen teknik şartnamelere atıflar:

 

7-      (Uygunluk değerlendirme faaliyetinin türü tarif edilerek) müdahil olan ve ……………. belgesini düzenleyen onaylanmış kuruluşun adı ve kimlik kayıt numarası

 

8-      Ek bilgi:

 

.......................................... için veya adına imzalanmıştır.

(Yeri ve düzenleniş tarihi)

(Ad, görev/unvan) (imza)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ek-4

TEKNİK DOSYA

 

 

22 nci maddede belirtilen teknik dosya, özellikle, değerlendirme ile ilgili olduğu kadarıyla aşağıda belirtilen belgeleri içerir:

 

a) Kimyasal tedarikçilerinden elde edilecek olan, kullanılan kimyasalların güvenlik veri sayfalarının yanı sıra oyuncakta kullanılan bileşenler ve materyallerin bir listesini de içeren tasarım ve imalatın detaylı bir açıklaması,

b) 19 uncu maddeye göre yürütülen güvenlik değerlendirmeleri,

c) İzlenen uygunluk değerlendirme işlemlerinin açıklaması,

ç) AT uygunluk beyanının bir kopyası,

d) İmalat ve depolama yerlerinin adresleri;

e) Bir onaylanmış kuruluşun hizmetinden yararlanıldığı durumda, imalatçının kuruluşa sunduğu belgelerin kopyaları,

f) İmalatçının 20 nci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen üretimin dahili kontrolü yöntemini izlediği durumlarda, test raporları ile imalatçının ürünün uyumlaştırılmış standartlara uygunluğunu gösterdiği araçların açıklaması,

g) AT tip inceleme belgesinin bir kopyası, imalatçının ürünün AT tip inceleme belgesinde tanımlanan ürün tipi ile üretimin uygunluğunu –taahhüt ettiği araçların açıklaması ve imalatçının oyuncağı AT tip incelemesine sunduğu ve 20 nci maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen tip yöntemine uygunluğu izlediği durumlarda imalatçının onaylanmış kuruluşa sunduğu belgelerin kopyaları.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ek-5

UYARILAR

(12 nci maddede belirtildiği üzere)

 

A BÖLÜMÜ

GENEL UYARILAR

 

12 nci maddenin birinci fıkrasında belirtilen kullanıcı kısıtlamaları en az minimum veya maksimum kullanıcı yaşını ve uygun olan durumlarda, kullanıcının yeteneklerini, kullanıcının minimum veya maksimum ağırlığını ve oyuncağın yalnızca yetişkin gözetiminde kullanılmasının gerekip gerekmediğini belirtir.

 

 

 

B BÖLÜMÜ

ÖZEL UYARILAR VE BAZI OYUNCAK KATEGORİLERİNDE ALINAN ÖNLEMLERİN İŞARETLERİ

 

1) 36 aydan küçük çocuklar tarafından kullanılması amaçlanmayan oyuncaklar

36 aydan küçük çocuklar için tehlikeli olabilecek olan oyuncaklar, “36 aydan küçük çocuklar için uygun değildir’ veya ‘üç yaşından küçük çocuklar için uygun değildir’ gibi bir uyarı veya aşağıdaki grafik şeklinde bir uyarı taşımalıdır:

 

Bu uyarılar, bu önlemin alınmasını gerektiren özel tehlike hakkında kısa bir açıklama ile birlikte verilecektir ve kullanım talimatlarında gösterilebilir.

Bu husus; fonksiyonu, boyutları, özellikleri veya nitelikleri bakımından veya diğer haklı nedenlerle, 36 aydan küçük çocuklar için açıkça uygun olmayan oyuncaklara uygulanmaz.

 

2)Aktivite oyuncakları

Aktivite oyuncakları aşağıdaki uyarıyı taşımalıdır:

‘Yalnızca evsel kullanım içindir’.

Diğer aktivite oyuncaklarına ek olarak bir kirişe bağlı aktivite oyuncakları; uygun olduğu durumlarda, ana parçaların (askılar, donanım, bağlantı parçaları, vb.) kontrollerinin ve bakımının düzenli olarak yerine getirilmesi ihtiyacına dikkat çeken ve bu kontroller yapılmadığında oyuncağın düşmelere veya devrilmelere yol açabileceğini belirten talimatlarla birlikte verilir.

Talimatlar ayrıca, yanlış bir şekilde kurulduğunda bir tehlikeye yol açabilecek olan bu parçalara dikkat çekerek oyuncağın doğru bir şekilde kurulmasına göre verilmelidir.    Oyuncağın üzerine yerleştirileceği uygun yüzeye ilişkin özel bilgi verilir.

 

3)Fonksiyonel oyuncaklar

Fonksiyonel oyuncaklar aşağıdaki uyarıyı taşımalıdır.

‘Bir yetişkinin doğrudan gözetimi altında kullanılmalıdır’.

Ek olarak, bu oyuncaklar; kullanıcı tarafından alınması gereken önlemler ve bu önlemler alınmadığı takdirde kullanıcının normal şartlarda oyuncağın maketinin veya imitasyonunun yapıldığı cihaz veya ürünlerle ilgili belirtilecek tehlikelere maruz kalacağı uyarısı ve çalışma talimatları ile birlikte verilir. Ayrıca oyuncağın imalatçı tarafından belirtilecek olan belirli bir yaşın altındaki çocukların ulaşabileceği yerlerden uzak tutulması gerektiği belirtilir.

 

4)Kimyasal oyuncaklar

Belirli maddelerin veya karışımların sınıflandırılması, ambalajlanması veya etiketlenmesi hakkındaki uygulanabilir mevzuatında belirtilen hükümler saklı kalmak kaydıyla niteliği gereği tehlike oluşturan maddeleri veya karışımları içeren oyuncakların kullanım talimatları, bu madde veya karışımların tehlikeli yapısı hakkında bir uyarıyı ve onlarla ilişkilendirilen tehlikelerden kaçınmak amacıyla kısaca oyuncağın türüne göre belirtilen kullanıcı tarafından alınması gereken önlemleri taşır. Bu türden oyuncakların kullanımından kaynaklanan ciddi kazaların meydana gelmesi durumunda yapılacak ilk yardımdan da bahsedilir. Ayrıca oyuncağın imalatçı tarafından belirtilecek olan belirli bir yaşın altındaki çocukların erişiminden uzak tutulması gerektiği belirtilir.

Yukarıda belirtilen talimatlara ek olarak, kimyasal oyuncaklar ambalajları üzerinde aşağıda belirtilen uyarıyı taşımalıdır:

“([1]) yaşından küçük çocuklar için uygun değildir. Yetişkin gözetimi altında kullanılmalıdır”.

Özellikle kimya setleri, plastik veya seramik kalıplar, mineleme veya fotoğrafçılık ile kimyasal bir reaksiyona veya kullanım sırasında benzer madde değişimine yol açan benzer oyuncaklar, kimyasal oyuncaklar olarak sayılır.

 

5) Patenler, tekerlekli patenler, tek sıra tekerlekli patenler, kaykaylar, scooter veya çocuklar için yapılan oyuncak bisikletler

Bu oyuncaklar aşağıdaki uyarıyı taşımalıdır:

“Koruyucu donanım giyilmelidir. Trafikte kullanılmaz”.

Ayrıca kullanma talimatları, kullanıcı veya üçüncü şahıslarda yaralanmalara neden olabilecek çarpmaların veya düşmelerin engellenmesi amacıyla, kullanımı büyük yetenek gerektiren oyuncağın dikkatli bir şekilde kullanılmasına ilişkin bir hatırlatma içermelidir. Tavsiye edilen koruyucu ekipmanla (kask, eldiven, dizlik, dirseklik, vs.) ilgili bazı işaretler verilir.

 

6) Su oyuncakları

Su oyuncakları aşağıdaki uyarıyı taşımalıdır:

‘Yalnızca çocuğun boyu derinliğindeki sularda ve yetişkin gözetiminde kullanılmalıdır.

 

7) Gıda içerisindeki oyuncaklar

Gıda içerisinde yer alan veya gıda ile karışan oyuncaklar aşağıdaki uyarıyı taşımalıdır:

“Oyuncak içeridedir. Yetişkin gözetimi tavsiye edilir”.

 

8) Koruyucu maske veya kaskların imitasyonları

Koruyucu maskelerin veya kaskların imitasyonları aşağıdaki uyarıyı taşımalıdır:

“Bu oyuncak koruma sağlamaz”.

 

9) İp, kordon, lastik veya halat aracığıyla beşik, bebek karyolası veya bebek arabasına asılması için tasarlanan/amaçlanan oyuncaklar

İp, kordon, lastik veya kayışlarla beşik, bebek karyolası veya bebek arabasına asılması için amaçlanan oyuncaklar, ambalajları üzerinde ve ayrıca kalıcı olarak oyuncak üzerine de yerleştirilen aşağıda yer alan uyarıyı taşımalıdır:

“Birbirine dolaşmadan kaynaklanan muhtemel yaralanmanın engellenmesi için, çocuk emekleme pozisyonunda elleri ve dizleri üzerinde kalmaya başladığında bu oyuncağı ortamdan uzaklaştırın”.

 

10) Koku oyunları, kozmetik kitleri ve lezzet oyunlarındaki kokuların ambalajlanması Ek -2’de bulunan Kimyasal Özellikler’e ilişkin Bölüm III’ün, 10 uncu maddesinde yer alan ilk tablonun 41 ile 55 inci satırları arasında belirtilen kokular ile aynı maddedeki ikinci tablonun 1 ile 11 inci satırları arasında belirtilen kokuları içeren koku oyunları, kozmetik kitler ve tat oyunlarındaki kokuların ambalajı aşağıda belirtilen uyarıyı taşımalıdır:

“Alerjiye neden olabilecek kokuları içerir”.

 

 



[1] İmalatçı tarafından belirtilen yaş