OYUNCAK GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ

İle Yürürlükten Kaldırılmıştır (4/4/2017)

GÜNCEL: 31/10/2013

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından:

OYUNCAKLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 

Amaç

MADDE 1  (1) Bu Yönetmeliğin amacı; oyuncakların güvenliği ile ilgili olarak yerine getirilecek temel gerekleri, piyasaya arzı, dağıtımı ile piyasa gözetim ve denetimine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

 

Kapsam

MADDE 2  (1) Bu Yönetmelik; ek-1’de belirtilen ürünler dışında kalan bütün oyuncakları ve bu konuda faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişileri kapsar.

 

Dayanak

MADDE 3  (1) Bu Yönetmelik;

a) 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanuna, 3/6/2011 tarihli ve 640 sayılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 13/11/2001 tarihli ve 2001/3529 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmeliğe ve 15/1/1997 tarihli ve 97/9196 sayılıBakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Türk Ürünlerinin İhracatının Arttırılmasına Yönelik Teknik Mevzuatı Hazırlayacak Kurumların Belirlenmesine İlişkin Karara dayanılarak,

b) Oyuncakların Güvenliği ile İlgili Üye Devletlerin Kanunlarının Yakınlaştırılması Hakkındaki 3 Mayıs 1988 tarihli Konsey Direktifi (88/378/CEE)’ne ve Oyuncakların Güvenliği ile İlgili Üye Devletlerin Kanunlarının Yakınlaştırılması Hakkındaki 3 Mayıs 1988 tarihli Konsey Direktifi (88/378/CEE)’ni Tadil Eden 22 Temmuz 1993 tarihli ve 93/68 EEC sayılı Konsey Direktifine paralel,

hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

MADDE 4  (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakanlık: Gümrük ve Ticaret Bakanlığını,

b) Komisyon: Avrupa Birliği Komisyonunu,

c) Kanun: 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanunu,

ç) Oyuncak: On dört yaşından küçük çocukların oyunlarında kullanılmak amacıyla tasarlanan ve imal edilen her türlü ürünleri ve oyun araç ve gereçlerini,

d) AT Tip incelemesi: Onaylanmış kuruluş tarafından oyuncak numunesinin, ek-2’de belirtilen temel gereklere göre değerlendirilmesi ve belgelendirilmesi işlemini,

e) CE işareti: İmalatçının, bu Yönetmelikten kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve oyuncağın, ilgili tüm uygunluk değerlendirme prosedürlerine tabi tutulduğunu gösteren işareti,

f) AT Tip inceleme belgesi: Onaylanmış kuruluş tarafından imalatçıya verilen ve üretilmek istenilen oyuncağın, bu Yönetmelik hükümlerine uygun olduğunu gösteren belgeyi,

ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Oyuncakların Piyasaya Arzı ve Uygunluğu

 

Oyuncakların piyasaya arzı

MADDE 5  (1) Piyasaya arz; oyuncağın tedarik veya kullanım amacıyla bedelli veya bedelsiz olarak piyasada yer alması için yapılan faaliyettir. Çocukların normal davranışları da dikkate alınmak suretiyle imal edilen ve amacına uygun veya öngörüldüğü şekilde kullanıldığında, kullanıcıların veya üçüncü kişilerin güvenlik ve/veya sağlığını tehlikeye atmayan oyuncaklar piyasaya arz edilir.

(2) Piyasaya arz edilen bir oyuncak, öngörülen süre ve kullanım amacı dikkate alındığında, bu Yönetmelikte belirtilen temel gerekleri karşılamalıdır.

(3) Bu Yönetmelik hükümlerine uygun oyuncakların piyasaya arz edilmesi engellenmez.

 

Oyuncakların uygunluğu

MADDE 6  (1) 9 uncu maddenin öngördüğü şekilde CE işareti taşıyan oyuncakların, uygunluk değerlendirme işlemleri de dahil olmak üzere, bu Yönetmelik hükümlerine uygun olduğu kabul edilir.

(2) Bu Yönetmeliğin kapsamında bulunan oyuncaklarla ilgili uyumlaştırılmış ulusal standartlara uygun olarak üretilmiş oyuncağın, ek-2’de öngörülen temel gereklere uygun olduğu kabul edilir.

(3) İmalatçının, uyumlaştırılmış ulusal standartları uygulamadığı veya belirli bir bölümünü uyguladığı veya böyle bir uyumlaştırılmış ulusal standardın bulunmadığı durumda oyuncağın, AT Tip İncelemesi Belgesi aldıktan sonra onaylanmış tipe uygunluğunu gösteren CE işareti iliştirilmesi ile ek-2’de belirtilen temel gerekleri karşıladığı kabul edilir.

(4) Oyuncaklar, CE işareti iliştirilmesini öngören başka mevzuatın kapsamına giriyor ise bu Yönetmelik ile ilgili diğer mevzuatın hükümlerine de uygun olması gerekir.

(5) Bununla birlikte, ilgili diğer mevzuat hükümlerinden bir veya daha fazlası bir geçiş dönemi boyunca imalatçıya uygulama konusunda bir seçme hakkı veriyor ise CE işareti oyuncağın, sadece imalatçı tarafından seçilip uygulanan mevzuat hükümlerine uygun olduğunu gösterir. Bu durumda, uygulanan teknik düzenlemelerin ilgili hükümleri ve o mevzuatın gerektirdiği hususlar, oyuncak beraberindeki belgelerde, uyarılarda, etiketlerde, kullanım kılavuzunda veya bunların bulunmaması halinde ise ambalaj üzerinde belirtilir.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Uygunluk Değerlendirme İşlemleri, CE İşareti ve Onaylanmış Kuruluşlar

 

AT-Tip incelemesi müracaatı

MADDE 7  (1) İmalatçı, tip inceleme başvurusunu kendi seçtiği bir onaylanmış kuruluşa yapar. Başvuru aşağıdaki bilgileri içerir:

a) Oyuncağın tanımı.

b) İmalatçının adı, adresi ve oyuncağın üretildiği yer.

c) Üretilecek oyuncağın numunesi ile birlikte ayrıntılı üretim ve tasarım bilgisi.

(2) Onaylanmış kuruluş, AT Tip incelemesi için bu bilgiler haricinde gerekli diğer bilgileri imalatçıdan isteyebilir.

 

AT Tip incelemesi

MADDE 8  (1) Onaylanmış kuruluş, AT Tip incelemesini aşağıda belirtilen şekilde gerçekleştirir:

a) Başvuru sahibinin sunduğu dokümanları inceler ve bu Yönetmeliğe uygun olup olmadığını tespit eder.

b) 5 inci madde uyarınca oyuncağın, güvenlik ve/veya sağlığı tehdit etmediğini kontrol eder.

c) Oyuncak numunesinin, ek-2’de belirtilen temel gerekleri karşılayıp karşılamadığını kontrol etmeküzere, uyumlaştırılmış ulusal standartları mümkün olduğunca kullanarak gerekli inceleme ve testleri yapar.

(2) Onaylanmış kuruluş, AT Tip incelemesini gerektiği gibi yapabilmek amacıyla oyuncağın birden fazla numunesini isteyebilir.

(3) Oyuncağın numunesi, ek-2’de belirtilen temel gerekleri karşılıyor ise onaylanmış kuruluş, başvuru sahibine AT Tip inceleme belgesi verir. Muayene sonuçlarını gösteren bu belge aynı zamanda, varsa bu belgeye ilişkin koşulları da gösterir. Ayrıca onaylanmış oyuncağın tanım ve çizimleri de bu belgeye eşlik eder.

(4) Onaylanmış kuruluş, tip inceleme belgesinin bir suretini, Komisyona veya diğer onaylanmışkuruluşlara veyahut Bakanlığa talepleri halinde iletir. Ayrıca gerekçe göstermek suretiyle talepte bulunmalarıdurumunda, tasarım ve imalat programı çerçevesinde gerçekleştirilen test ve incelemelere ilişkin raporları da adıgeçen kurum ve kuruluşlara sunar. AT Tip inceleme belgesi düzenlemeyi herhangi bir sebeple reddeden onaylanmış kuruluş, reddetme nedenlerini belirterek durumu, Komisyona ve Bakanlığa bildirir.

(5) Onaylanmış kuruluş ve imalatçı ayrıca, uygunluk değerlendirmelerinin her safhasında 16/12/2011tarihli ve 2011/2588 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan “CE” İşareti Yönetmeliği hükümlerine uymak durumundadır.

 

CE işareti

MADDE 9  (1) CE işareti, ek-5’te belirtildiği şekilde "CE" harflerinden oluşur. CE işareti ve imalatçının veya ithalatçının adı ve/veya ticaret unvanı ve/veya markası ve adresi, oyuncağa veya ambalajına görülebilecek, kolayca okunabilecek ve silinemeyecek bir şekilde iliştirilir. Küçük oyuncak veya küçük parçalardan oluşan oyuncaklarda ise bu bilgiler aynı şekilde ambalaja, etikete veya broşüre iliştirilir.

(2) Bu bilgilerin oyuncağa iliştirilemediği durumlarda tüketiciler, bu bilgileri saklamaları konusunda uyarılır.

(3) Oyuncaklar üzerindeki diğer işaretlerin, üçüncü kişilerin CE işaretinin şekil ve anlamını yanlışanlamalarına yol açabilecek biçimde iliştirilmesi yasaktır. Diğer işaretler ancak, oyuncağa, ambalaja veya etikete, CE işaretinin görünebilirliği ve okunabilirliğini engellememesi şartıyla iliştirilebilir.

(4) Birinci fıkrada belirtilen hususlar, imalatçının veya ithalatçının tespit edilmesini engellememekşartıyla kısaltılabilir.

(5) Bakanlık, piyasaya arz edilecek bütün oyuncakların ambalajlarında, etiketlerinde ve broşür/kullanım kılavuzlarında yer alan bilgilerin tamamını ve özellikle bazı oyuncaklar için ek-4’te yer alan tedbirlerin ve uyarıların veya bunların bir kısmının Türkçe olarak hazırlanmasını talep eder.

(6) CE işaretinin oyuncakta kullanılmasında ayrıca “CE” İşareti Yönetmeliğinin 9 uncu maddesine uyulur.

 

Onaylanmış kuruluşlar

MADDE 10  (1) Bu Yönetmelik kapsamında uygunluk değerlendirme faaliyetinde bulunmak üzere Bakanlıkça görevlendirilecek kuruluşların; Kanunda, 16/12/2011 tarihli ve 2011/2621 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları ve Onaylanmış Kuruluşlar Yönetmeliğinde ve ek-3’te belirtilen asgari kriterleri taşıması gerekir.

(2) Bakanlık, Türkiye’de yerleşik olan test, muayene ve/veya belgelendirme kuruluşları arasından, uygun göreceği sayıda kuruluşu, bu Yönetmelik kapsamındaki uygunluk değerlendirme faaliyetlerini gerçekleştirmeküzere yetkilendirir.

(3) Bakanlık, yetkilendirilen test, muayene ve/veya belgelendirme kuruluşunun adını, adresini, Komisyona bildirilmesi için Ekonomi Bakanlığına iletir. Bu kuruluş adı ve adresi ile Komisyon tarafından verilecek kimlik kayıt numarasının, Bakanlık tarafından Resmî Gazete’de yayımlanması ile onaylanmış kuruluşstatüsünü elde eder.

(4) Bakanlığın, onaylanmış kuruluşun ek-3’te belirtilen kriterleri taşımadığını tespit etmesi halinde, Kanunun 9 uncu maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları ile Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları ve OnaylanmışKuruluşlar Yönetmeliğinin 11 inci maddesi uygulanır. Bakanlık, onaylanmış kuruluşların faaliyetlerinin geçici olarak durdurulması veya onaylanmış kuruluş statüsünün kaldırılmasına ilişkin kararları, Resmî Gazete’de ilan eder ve bu kararını ayrıca, Komisyona bildirilmek üzere Ekonomi Bakanlığına iletir.

(5) Onaylanmış kuruluşlar bilgi, kayıt ve belgeleri, gerektiğinde Bakanlığa sunmak üzere muhafaza eder.

(6) Onaylanmış kuruluşlar ile ilgili bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları ve Onaylanmış Kuruluşlar Yönetmeliği hükümleri tatbik edilir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Piyasa Gözetimi ve Denetimi, Oyuncağın Piyasaya Arzının Yasaklanması

ve Toplatılması ile İmalatçının, Yetkili Temsilcinin

ve İthalatçının Sorumlulukları

 

Piyasa gözetimi ve denetimi

MADDE 11  (1) Bakanlık, bu Yönetmelik hükümlerine uygunluğu sağlamak amacıyla piyasada yer alan oyuncakların denetlenmesi için gerekli tedbirleri alır. Bakanlık;

a) Talep üzerine, 14 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi ile (b) bendinde belirtilen belge ve bilgileri kontrol eder, denetimden sorumlu personelini üretim yeri veya depoya gönderir.

b) İmalatçının, imalatçının ve yetkili temsilcisinin yurtdışında yerleşik olması halinde ithalatçı ve/veya oyuncağı piyasaya arz eden gerçek veya tüzel kişiden, 14 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi ile (b) bendinde belirtilen bilgi ve belgeleri belirlenen süre içinde sağlamasını ister.

c) Numune alarak, ilgili yerlerde test ve incelemeler yaptırır.

(2) Oyuncakların piyasa gözetimlerinde ve denetimlerinde, bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik hükümleri uygulanır.

 

CE işaretinin usulsüz kullanımı

MADDE 12  (1) 13 üncü maddenin hükümleri saklı kalmak kaydıyla;

a) CE işaretinin oyuncağa usulsüz şekilde iliştirildiğinin Bakanlık tarafından tespit edilmesi halinde imalatçı, oyuncağı CE işareti ile ilgili olarak bu Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine uygun hale getirmek ve Bakanlıkça belirlenen şartlar çerçevesinde usulsüz kullanıma son vermekle yükümlüdür. İmalatçının ve yetkili temsilcisinin yurtdışında yerleşik olması halinde ithalatçı ve/veya oyuncağı piyasaya arz eden gerçek veya tüzel kişi, Bakanlıkça belirlenen şartlar çerçevesinde usulsüz kullanıma son vermekle yükümlüdür.

b) İhlalin devamı halinde Bakanlık, oyuncağın piyasaya arzının kısıtlanmasını veya yasaklanmasını veya 13 üncü maddede belirtilen prosedüre uygun olarak piyasadan toplatılmasını teminen gerekli bütün tedbirleri alır.

 

Oyuncağın piyasaya arzının yasaklanması ve toplatılması

MADDE 13  (1) Bakanlık, ek-2’de belirtilen temel gerekleri karşılamayan oyuncakların piyasaya arz edilmesini önlemek üzere, bu Yönetmelik hükümleri ile Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik hükümleri uyarınca gerekli tüm tedbirleri alır.

(2) Bakanlık, 5 inci ve 6 ncı maddelere uygun üretilen ve amacı doğrultusunda kullanılan CE işaretli oyuncakların, tüketicilerin ve/veya üçüncü kişilerin güvenliğini ve/veya sağlığını tehdit etmesi durumunda, piyasadan toplatılmasını veya piyasaya arzının yasaklanmasını teminen Kanunun 11 inci ve 12 nci maddeleri hükümleri çerçevesinde gerekli işlemleri yapar.

(3) Bakanlık aldığı önlemleri, gerekçesiyle birlikte, uygunsuzluğun;

a) Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen uyumlaştırılmış ulusal standartların dikkate alınmadığı durumlarda oyuncakların, ek-2’de yer alan temel gereklere uygun olmaması,

b) Uyumlaştırılmış ulusal standartların yanlış uygulanması,

c) Uyumlaştırılmış ulusal standartların kendisindeki eksikliklerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını da belirterek,

Komisyona bildirilmek üzere Ekonomi Bakanlığına iletir.

(4) Bakanlık tarafından; imalatçıya, alınan veya doğrudan imalatçı tarafından alınması gereken tedbirler ile müracaat edebileceği kanuni yol bildirilir.

 

CE işareti iliştirilmesine dair uygunluk değerlendirme prosedürleri

MADDE 14  (1) CE işareti iliştirilmesine dair uygunluk değerlendirme prosedürleri aşağıda belirtilmiştir.

a) Uyumlaştırılmış ulusal standartlara uygun olarak üretilen oyuncaklara, imalatçı tarafından, piyasaya arz edilmeden önce söz konusu standartlara uygun olduğuna dair CE işareti iliştirilir. İmalatçı;

1) Üretimin uyumlaştırılmış ulusal standartlara uygunluğunu sağlamada kullanılan yöntemin tanımı (test raporları veya teknik dosyanın kullanımı gibi) ile gerektiğinde, onaylanmış kuruluş tarafından verilen AT Tip incelemesi belgesini, onaylanmış kuruluşa sunduğu belgelerin kopyalarını, kullanılan ve onaylanmış tipe uygunüretim yapıldığını gösteren araçların tanımını,

2) Üretim yerlerinin ve depolarının adreslerini,

3) Tasarım ve üretime ilişkin detaylı bilgilerini,

denetimler için, oyuncağın üretiminden itibaren, en az on yıl süreyle muhafaza eder.

4) İmalatçı ve yetkili temsilcisinin yurtdışında yerleşik olması halinde, bu maddede belirtilen bilgi ve belgeleri muhafaza etme ve istendiğinde Bakanlığa sunma yükümlülüğü ithalatçı ve/veya oyuncağı piyasaya arz eden gerçek veya tüzel kişiye aittir.

b) Piyasaya arz edilmeden önce, uyumlaştırılmış ulusal standartların tamamına veya bir kısmına uygun olmayan oyuncakların ek-2'de belirtilen temel gereklere uygunluğu, bir onaylanmış kuruluş tarafından, 7 nci ve 8 inci maddelerde belirtilen prosedüre göre incelenen tipe uygunluğu gösteren CE işareti iliştirilmesi ile sağlanır.İmalatçı;

1) Üretimin ayrıntılı tanımını,

2) Onaylanmış tipe uygunluğu sağlamada kullanılan yöntemin tanımını (test raporları veya teknik dosyanın kullanımı gibi),

3) Üretim yeri ve depolarının adreslerini,

4) 7 nci maddenin ikinci fıkrası uyarınca imalatçı tarafından onaylanmış kuruluşa sunulan dokümanların kopyalarını,

5) Numuneye ilişkin test belgesi veya Bakanlıkça tasdikli bir kopyasını,

denetimler için, oyuncağın üretiminden itibaren, en az on yıl süreyle muhafaza eder.

6) İmalatçının ve yetkili temsilcisinin yurtdışında yerleşik olması halinde, bu maddede belirtilen bilgi ve belgeleri muhafaza etme ve istendiğinde Bakanlığa sunma yükümlülüğü ithalatçı ve/veya oyuncağı piyasaya arz eden gerçek veya tüzel kişiye aittir. İmalatçı veya imalatçının ve yetkili temsilcisinin yurtdışında yerleşik olması halinde ve/veya oyuncağı piyasaya arz eden gerçek veya tüzel kişi, denetimler için bu madde uyarınca muhafaza edeceği bilgi ve belgelerin Türkçe nüshalarını da dosyasında bulundurmak mecburiyetindedir.

 

Yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde alınacak tedbirler

MADDE 15  (1) 14 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda Bakanlık bu yükümlülüklerin yerine getirilmesini teminen bu Yönetmelik ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak gerekli tedbirleri alır.

(2) Bakanlık, 14 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmediğini tespit etmesi halinde, imalatçıdan belli bir süre içinde ve masrafları kendisi tarafından karşılanmak üzere oyuncağın, uyumlaştırılmış ulusal standartlara ve temel gereklere uygun olduğunu doğrulamak için onaylanmış kuruluşa test yaptırmasını isteyebilir.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

 

Bildirimlere ilişkin esaslar

MADDE 16  (1) Bakanlık üç yılda bir, bu Yönetmeliğin uygulanması hakkındaki raporu Komisyona iletilmek üzere Ekonomi Bakanlığına bildirir.

 

Gizlilik

MADDE 17  (1) Bakanlık, onaylanmış kuruluş ve bu Yönetmeliğin uygulanmasına katılan tarafların tamamı, AT Tip incelemesi belgesine ilişkin sahip oldukları bilgilerin gizliliğini sağlar.

 

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 18  (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

 

Yaptırımlar

MADDE 19  (1) Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı davranan veya faaliyet gösterenler hakkında, Kanun ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile fiilin niteliğine ve ağırlığına göre ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

 

Yürürlük

MADDE 20  (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

Yürütme

MADDE 21  (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakanı yürütür.

 

Ekleri İçin Tıklayınız

 

 31 Ekim 2013  PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 28807