Ek-1

 

BU YÖNETMELÝÐE GÖRE OYUNCAK KABUL EDÝLMEYEN ÜRÜNLER

1) Yýlbaþý süsleri,

2) Yetiþkinler ve koleksiyoncular için detaylý model maketler,

3) Çocuk bahçelerinde topluca kullanýlmak üzere üretilen oyun araç ve gereçleri,

4) Spor malzemeleri,

5) Derin suda kullanýlmasý amaçlanan su aletleri,

6) Yetiþkin koleksiyoncular için folklorik ve dekoratif bebekler ve diðer benzer malzemeler,

7) Alýþveriþ merkezleri, istasyonlar gibi kamunun faydalandýðý alanlara yerleþtirilen mesleki oyuncaklar ve maketler,

8) Uzmanlar için hazýrlanmýþ 500 parçadan fazla veya resimsiz yap-bozlar,

9) Havalý tabanca ve tüfekleri,

10) Özellikle oyuncaklar için tasarlanmýþ patlama kapsülleri dýþýndaki patlama kapsüllerini de içeren havai fiþekleri (meri olan ve daha sýký mevzuat hükümleri saklý kalmak kaydýyla, oyuncaklarda kullanýlan tüfek kapsülleri hariç),

11) Sapan ve benzeri oyuncaklar,

12) Metalik uçlu ok setleri,

13) 24 volttan fazla anma gerilimi ile çalýþan elektrikli fýrýnlar, ütüler veya diðer fonksiyonel ürünler,

14) Bir öðrenim programý çerçevesinde, bir yetiþkinin gözetimi altýnda kullanýlmak amacýyla üretilmiþýsýtýcý parçalar içeren ürünler,

15) Eksoz motorlu araçlar,

16) Buharlý oyuncak makinalarý,

17) Kaldýrýmlarda spor yapmak veya seyahat etmek amacýyla tasarlanan bisikletler,

18) 24 volttan fazla anma gerilimiyle çalýþan ve bir video ekranýna baðlanan video oyuncaklarý,

19) Bebek emzikleri,

20) Gerçek ateþli silahlarýn aslýna uygun kopyalarý,

21) Çocuklar için taklit mücevherler.

 

 

 

Ek-2

 

OYUNCAKLAR ÝÇÝN TEMEL GEREKLER

I. GENEL ESASLAR

1) Bu Yönetmeliðin 5 inci maddesi hükümlerine uygun olarak, çocuklarýn normal davranýþlarý göz önüne alýnarak imal edilen oyuncaklarýn amacýna uygun veya öngörüldüðü þekilde kullanýlmasý halinde, kullanýcýlarla birlikte üçüncü kiþiler de hastalýk veya fiziksel yaralanma risklerine karþý korunur. Bu riskler þunlardýr:

a) Oyuncaðýn tasarýmý, üretimi veya bileþimine iliþkin riskler,

b) Oyuncaðýn amacýna uygun kullanýmýndan kaynaklanan ve temel özelliklerini yitirmeksizin veya fonksiyonlarýný deðiþtirmeksizin oyuncaðýn yapýsý ve bileþimini deðiþtirerek tamamen giderilemeyecek riskler.

2)

a) Oyuncaðýn kullanýmý esnasýnda mevcut olan risk derecesi, gerektiðinde çocuklarýn bakýcýlarýnýnüstesinden gelebilmeleriyle veya kullanýcýlarýn yeteneðiyle orantýlý olmalýdýr. Bu durum fonksiyonlarý, boyutlarýve karakteristiklerinden dolayý özellikle 3 yaþýn altýndaki çocuklarýn kullanýmýna yönelik oyuncaklara uygulanýr.

b) Bu kurala uymak için gerektiði durumda, oyuncaðýn hangi yaþlara hitap ettiði ve/veya yalnýz yetiþkin bir kiþinin gözetimi altýnda kullanýlmasý gerektiði oyuncaðýn etiketi üzerinde belirtilir.

3) Oyuncaðýn kullanýmýyla baðlantýlý riskler ve bunlardan korunma yollarý, oyuncaklar ve/veya ambalajlarýn üzerindeki etiketlerde ve kullaným kýlavuzlarýnda kullanýcýlarýn veya bakýcýlarýn dikkatini özellikleçekecek þekilde belirtilir.

II. ÖZEL RÝSKLER

(1) Fiziksel ve mekanik özellikler:

a) Oyuncaklar ve parçalarý ve bu parçalarýn oyuncaða iliþtirilmesi halinde aksamlarý, mekanik saðlamlýða sahip olmalý ve gerektiðinde fiziksel yaralanmaya neden olabilecek kýrýlma ve eðilme olmadan, kullaným esnasýnda meydana gelebilecek zorlamalara karþý dayanýklý olmasý gerekir.

b) Oyuncaklarýn kenarlarý, çýkýntýlarý, yaylarý, kablolarý ve monte edilen parçalarý, temasla meydana gelebilecek fiziksel yaralanma risklerini mümkün olduðu kadar azaltacak þekilde tasarlanýr ve üretilir.

c) Oyuncaklar, parçalarýnýn hareketinin neden olabileceði fiziksel yaralanma riskini en aza indirecekþekilde tasarlanýr ve yapýlýr.

ç) 3 yaþýn altýndaki çocuklarýn kullanmasý için tasarlanmýþ oyuncaklar, oyuncak parçalarý ve ayrýlabilir parçalarý, emme ve/veya nefesle çekilmesini önleyecek boyutlarda olmasý gerekir.

d) Perakende olarak satýlan oyuncaklar, parçalarý ve ambalajlarý boðulma riski içermez.

e) Suyun üzerinde çocuðu taþýma ve destekleme yeteneðine sahip ve sýð suda kullanýlmasý amaçlanan oyuncaklar, tavsiye edilmiþ kullanýmý nazara alýndýðýnda su üstünde durabilme ve çocuðu suda destekleme yeteneði kaybolmayacak þekilde tasarlanýr ve üretilir.

f) Ýçine girilmesi mümkün olan ve içinde ek boþluk bulunan oyuncaklarda, içeriden kolayca açýlabilecek bir çýkýþ yeri olmasý gerekir.

g) Kullanýcýyý hareket ettiren oyuncaklarda mümkün olabildiði ölçüde, oyuncak tipine uyarlanmýþ ve oluþturduðu kinetik enerjiye orantýlý bir fren sistemi oluþturulmalýdýr. Bu sistem, kullanýcýnýn fýrlatýlma ve yaralanma ve üçüncü kiþilerin yaralanma riski olmaksýzýn kolayca kullanýlýr.

ð) Ateþlemeli tasarlanan bir oyuncaðýn ateþlenmesi halinde oluþacak fýrlatýcý cisimlerin yapýsý ve bileþenleri ile kinetik enerjiden kaynaklanan kullanýcýlarýn veya üçüncü kiþilerin fiziksel yaralanma riski, oyuncaðýn yapýsý dikkate alýndýðýnda kabul edilebilir sýnýrlar dýþýnda olmasý gerekir.

h) Isýtýcý parçalarý içeren oyuncaklar, aþaðýdaki kriterleri saðlayacak þekilde üretilir.

1) Herhangi bir iletken yüzeyin azami sýcaklýðý, dokunulduðunda yanmaya neden olmamalýdýr.

2) Oyuncaðýn içinde bulunan sývý ve gazlar, oyuncaðýn fonksiyonlarýna uygun nedenlerin dýþýnda oyuncaktan sýzmasý halinde, yanma, buhar yanýðý veya diðer fiziksel yaralanmaya neden olabilecek þekilde sýcaklýk ve basýnca ulaþmamasý gerekir.

(2) Alevlenebilirlik:

a) Oyuncaklar, çocuðun çevresinde yanabilir tehlikeli bir durum meydana getirmemelidir. Bu nedenle oyuncaklar;

1) Bir alev, kývýlcým veya diðer ateþ çýkartabilecek maddelerle doðrudan karþý karþýya kaldýðýnda yanmayan,

2) Kolayca yanmayan (Ateþin nedeni yok olur olmaz alevi sönen),

3) Tutuþtuðunda, yavaþ yanan ve alevin yayýlma oraný düþük olan,

4) Oyuncaðýn kimyasal bileþenlerine bakýlmaksýzýn, yanma süresini geciktirici maddelerden oluþan,

5) Oyuncaklarda kullanýlan diðer maddeleri tutuþturma riski oluþturmamalý.

b) Fonksiyonu itibariyle, 26/12/2008 tarihli ve 27092 mükerrer sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan BazýTehlikeli Maddelerin, Müstahzarlarýn ve Eþyalarýn Üretimine, Piyasaya Arzýna ve Kullanýmýna Ýliþkin Kýsýtlamalar Hakkýnda Yönetmelik ile Tehlikeli Maddelerin ve Müstahzarlarýn Sýnýflandýrýlmasý, Ambalajlanmasý ve Etiketlenmesi Hakkýnda Yönetmelikte tanýmlanan tehlikeli madde veya karýþýmlarý,özellikle kimyasal deneylerde, maket yapýmýnda, plastik veya seramik kalýplarda, minelemede, fotoðrafçýlýkta veya benzer faaliyetlerde kullanýlan madde ve donanýmlarý içeren oyuncaklar, alevsiz buharlaþan maddelerin kaybolmasýyla alevin oluþumuna neden olan maddeleri veya oluþumlarý içermez.

c) Oyuncaklar, bu Yönetmeliðin 5 inci maddesinin birinci fýkrasýnda belirtildiði þekilde kullanýldýðýnda, patlayýcý olmamalý veya patlamaya müsait madde veya parçalarý içermemelidir. Bu hüküm, ek-1in 10 uncu maddesinde belirtilen tüfek kapsüllerine uygulanmaz.

Oyuncaklar, özellikle kimyasal oyun ve oyuncaklar:

1) Karýþtýrýldýðýnda, kimyasal reaksiyona girerek, ýsýnarak veya okside maddelerle birleþerek patlayabilen,

2) Havada yanabilen ve buhar/hava karýþýmýnda yanabilen veya patlamaya müsait buharlý parçalarýiçeren,

madde veya karýþýmlarý içermemesi gerekir.

(3) Kimyasal özellikler:

a) Oyuncaklar, bu Yönetmeliðin 5 inci maddesinin birinci fýkrasýnda belirtildiði þekilde kullanýldýðýnda, yutma veya teneffüs sonucu veya deri, mukoza dokusu veya göze temas etmesi halinde hastalýk veya fiziksel yaralanma riski yaratmayacak þekilde tasarlanmalý ve üretilmelidir.

Oyuncaklar, her durumda, belli ürün kategorilerine iliþkin mevzuata veya belli tehlikeli madde veya karýþýmlarýn etiketlenmesi, kullanýmýnýn yasaklanmasý veya kýsýtlanmasýna iliþkin hukukî düzenlemelere uygun olmalýdýr.

b) Özellikle çocuklarýn saðlýðýný korumak için, oyuncaklarýn kullanýmý sonucu aþaðýdaki maddelerinçözünebilir toksik ekstratlarýnýn vücuttaki oranlarý (biyoyararlýlýk)* bir günde aþaðýdaki düzeyleri geçmemelidir:

0.2 mikrogram antimon

0.1 mikrogram arsenik

25.0 mikrogram baryum

0.6 mikrogram kadmiyum

0.3 mikrogram krom

0.7 mikrogram kurþun

0.5 mikrogram civa

5.0 mikrogram selenyum

*Biyoyararlýlýk: Çözülebilir ekstraktýn sahip olduðu toksikolojik deðer.

c) Oyuncaklar, onlarý kullanan çocuklarýn saðlýðýna zarar verebilecek olan ve Bazý Tehlikeli Maddelerin, Müstahzarlarýn ve Eþyalarýn Üretimine, Piyasaya Arzýna ve Kullanýmýna Ýliþkin Kýsýtlamalar Hakkýnda Yönetmelik ile Tehlikeli Maddelerin ve Müstahzarlarýn Sýnýflandýrýlmasý, Ambalajlanmasý ve Etiketlenmesi Hakkýnda Yönetmelikte belirtilen tehlikeli maddeleri içermez. Her durumda tehlikeli madde ve karýþýmlar, oyun esnasýnda olduðu gibi kullanýlacak ise bir oyuncaða katýlmasý kesinlikle yasaktýr. Bazý oyuncaklarýn fonksiyonlarýitibariyle gerekli olmasý durumunda, belli bir miktarda madde veya karýþýmlara; özellikle, kimyasal deneylerde, maket yapýmýnda, plastik veya seramik kalýplarda, minelemede, fotoðrafçýlýkta veya benzer faaliyetlerde kullanýlan maddelere, ek-4’ün dördüncü bendinin hükümleri saklý kalmak kaydýyla, etiketleme konusundaki düzenlemelere uygun olarak ve her madde için tanýmlanan maksimum deðerler çerçevesinde izin verilir.

(4) Elektriksel özellikler:

a) Elektrikli oyuncaklarýn, 24 voltu geçen anma gerilimiyle donatýlmamasý ve oyuncaðýn hiçbir parçasýnýn 24 voltu geçmemesi gerekir.

b) Oyuncaðýn, kablolarla veya bu kablolara elektrik ileten diðer iletken maddelerle birlikte elektrikþokuna neden olabilecek elektrik kaynaðýyla baðlantýlý veya baðlantý kurabilecek parçalarý, böyle þok riskiniönlemek amacýyla uygun bir þekilde izole edilmeli ve mekanik olarak korunmalýdýr.

c) Elektrikli oyuncaklar, doðrudan temas edilebilecek yüzeylerinin ulaþtýðý azami sýcaklýklarýnýn dokunulduðunda yanmaya neden olmayacak þekilde tasarlanýr ve üretilir.

(5) Hijyen: Oyuncaklar, herhangi bir enfeksiyon, hastalýk ve mikrop kapma riskini önleyici hijyen ve temizlik þartlarýna uygun tasarlanýr ve üretilir.

(6) Radyoaktivite: Oyuncaklar, çocuk ve diðer þahýslarýn saðlýðýna zarar verebilecek yapý ve oranda radyoaktif maddeler veya parçalar içermemelidir. Bu konuda 24/3/2000 tarihli ve 23999 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Radyasyon Güvenliði Yönetmeliði uygulanýr.

 

 

 

 

 

Ek-3

 

ONAYLANMIÞ KURULUÞLAR TARAFINDAN YERÝNE 
GET
ÝRÝLECEK ÞARTLAR

Bakanlýk tarafýndan, uygunluk deðerlendirme veya onaylanmýþ kuruluþ olarak görevlendirilecek kuruluþlar aþaðýdaki asgari þartlarý yerine getirir:

1) Yeterli personel, fiziki þartlar ve gerekli araç ve donanýmýn varlýðý,

2) Teknik yeterlilik ve personelin mesleki dürüstlüðü ve etiðin saðlanmasý,

3) Bu Yönetmelikte belirtilen testler yapýlýrken, raporlar hazýrlanýrken, belgeler düzenlenirken ve gözetim faaliyeti gerçekleþtirilirken baðýmsýzlýðýn ve objektifliðin saðlanmasý ve oyuncaklarla doðrudan veya dolaylý ilgisi bulunan grup veya kiþilerle iliþkilerde bulunan çalýþanlarýn ve teknik personelin baðýmsýzlýðýnýn ve objektifliðinin temini,

4) Personel tarafýndan mesleki sýrlarýn korunmasý,

5) Diðer mevzuat kapsamýndaki sorumluluklar saklý kalmak kaydýyla, hukuki ve mali sorumluluðunüstlenilmesi.

Birinci ve ikinci bentlerde belirtilen þartlarýn yerine getirildiðini belirlemek üzere Bakanlýk tarafýndan yýlda bir kontrol yapýlýr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ek-4

OYUNCAKLARIN KULLANIMINDA ALINACAK TEDBÝRLERE

ÝLÝÞKÝN UYARI VE ÝÞARETLER

Oyuncaklar, ek-2de belirtildiði gibi, kullanýmlarýyla ortaya çýkabilecek riskleri azaltmak için uygun ve okunaklý uyarýlarla donatýlmalý ve özellikle:

1) 36 aydan küçük çocuklara yönelik olmayan oyuncaklar: 3 yaþýndan küçük çocuklar için tehlikeli olabilecek oyuncaklar, kullaným kýlavuzunda bu kýsýtlamayý gerektiren riskleri belirten kýsa bir not ile birlikte "3 yaþýndan küçük çocuklar için uygun deðildir." veya "36 aydan küçük çocuklar için uygun deðildir." gibi bir uyarýtaþýmasý gerekir.

Yukarýdaki husus kendi fonksiyonuna, boyutlarýna, karakteristiklerine, özelliklerine veya diðer sebepler açýsýndan 3 yaþýndan küçük çocuklara belirgin þekilde uygun olmayan oyuncaklara uygulanmaz.

2) Çocuk kýzaklarý, bir kiriþe baðlanan asýlý oyuncaklar, çemberler, trapezler, ipler ve benzeri oyuncaklar: Böyle oyuncaklara; kontrolünün ve aský, baðlantý parçalarý, demirleme yeri gibi ana parçalarýnýn bakýmýnýn belli aralýklarla yapýlmasý gerektiði ve bu kontrollerin yapýlmamasý durumunda, oyuncaðýn düþme ve devrilmesi halinde yaratabileceði tehlikelere iliþkin açýklamalarý içeren talimatlar iliþtirilir. Talimatlar, yanlýþ kurulmasýhalinde tehlike arz edebilecek parçalarý belirterek, oyuncaðýn doðru olarak kurulmasýna iliþkin bilgileri de içerir.

3) Ýþlevsel oyuncaklar: Ýþlevsel oyuncaklardan kastedilen, yetiþkinlerin kullanýmýna yönelik olan araçveya aletlerin, ayný iþleve sahip küçük ölçekli modelleridir.

Ýþlevsel oyuncaklarda veya ambalajlarýnda "Dikkat: Yetiþkin birinin gözetiminde kullanýlacaktýr." ibaresi yer almasý gerekir. Bu oyuncaklara, kullanýcý tarafýndan alýnacak tedbirlerle ve çalýþtýrma talimatlarý ile bu tedbirlerin alýnmamasý durumunda kullanýcýya verebileceði zararlarla birlikte, oyuncaðýn bir prototipi veya taklidine iliþkin talimatlar da iliþtirilmelidir. Ayrýca bu talimatlarda, oyuncaðýn çok küçük çocuklarýn ulaþamayacaðý yerde saklanmasý gerektiði de belirtilir.

4) Tehlikeli madde veya karýþýmlarý içeren oyuncaklar: Kimyasal oyuncaklar

a) Tehlikeli Maddelerin ve Müstahzarlarýn Sýnýflandýrýlmasý, Ambalajlanmasý ve Etiketlenmesi Hakkýnda Yönetmelik hükümleri saklý kalmak kaydýyla, yapýsý gereði tehlikeli maddeleri veya karýþýmlarý içeren oyuncaklarýn kullaným talimatlarý; bu maddelerin veya karýþýmlarýn tehlikeli yapýsýna ve oyuncaðýn türüne tam uygun olan madde veya karýþýmlarla birleþtiðinde oluþacak tehlikelerden kaçýnmak için kullanýcý tarafýndan alýnmasý gereken tedbirlere iliþkin uyarýlarý içermelidir. Bu tür oyuncaðýn kullanýmýndan kaynaklanan ciddi kazalarda, yapýlmasý gereken ilk yardým belirtilir. Bu oyuncaklarda çok küçük çocuklarýn ulaþamayacaðý yerde muhafaza edilmesine iliþkin bilgi de yer almasý gerekir.

b) (a) bendinde belirtilen talimatlara ek olarak, kimyasal oyuncaklarýn, ambalajlarýnda aþaðýda belirtilen uyarý yer alýr:

"Dikkat: Sadece (*) yaþýn üzerindeki çocuklar içindir. Yetiþkinlerin gözetiminde kullanýlýr."

Özellikle, kimya setleri, plastik yerleþtirme setleri, seramik minyatür atölyeler, mineleme veya fotoðrafçýlýk ve benzeri oyuncaklar, kimyasal oyuncaklar olarak kabul edilir.

5) Paten ve kaykaylar: Bu ürünler, oyuncak olarak satýþa sunulduðunda, "Dikkat: Koruyucu ekipmangiyinilmelidir." uyarýsýný üzerinde taþýmalýdýr. Ayrýca kullaným kýlavuzu, oyuncaklarýn üçüncü kiþilere ve kullanýcýlara zarar verebilecek düþme veya çarpmalardan kaçýnmalarý için azami dikkat ve özen göstererek kullanýlmasý gerektiðini belirten uyarýyý içermelidir. Tavsiye edilen kask, eldiven, dizlik, dirseklik gibi koruyucuekipman hakkýnda açýklayýcý bilgiler de verilir.

6) Suda kullanýlan oyuncaklar: Ek-2nin II/(l)-e maddesinde tanýmlanan suda kullanýlan oyuncaklar, TS 5217 EN 71-1 ve TS 5218 EN 71-2 sayýlý uyumlaþtýrýlmýþ ulusal standardýn ilgili kýsýmlarýnda belirtilen hususlara uygun aþaðýda yer alan uyarýyý içermelidir:

"Dikkat: Sadece çocuðun boyunu geçmeyen derinlikteki suda ve gözetim altýnda kullanýlacaktýr."

(*) Ýmalatçý tarafýndan belirlenecek yaþ.

 

 

 

 

 

 

 

Ek-5

 

CE UYGUNLUK ÝÞARETÝ

 

1) CE iþareti aþaðýdaki þekle ve orana uygun olarak CE harflerinden oluþur:

 

2) Küçültülmesi veya büyütülmesi gereken durumlarda yukarýda yer alan þekildeki oranlara uyulur.

3) Ýlgili teknik düzenlemede aksi belirtilmediði müddetçe, CE iþareti asgarî 5mm ebadýnda olur.