EK–1

 

ÜRÜNLERİN FİZİKSEL KONTROLE TABİ TUTULMASI

 

Hayvansal ürünlerde fiziksel kontrollerin amacı, ürünler için veteriner sağlık sertifikasında ya da belgelerde belirtilen amaçların halen karşılandığının tespit edilmesi ve ihracatçı ülke tarafından verilen garantilerin doğrulanması yapılırken nakliye esnasında ürünlerin garanti edilen durumlarında bir değişiklik oluşmadığının saptanmasıdır.

Fiziksel kontroller aşağıdakileri kapsar:

a) Duyusal muayene: Koku, renk, kıvam, tat.

b) Basit fiziksel veya kimyasal testler: Kesme, eritme, pişirme.

c) Laboratuvar analizleri: Kalıntılar, patojenler, bulaşanlar ve değişikliklere ait kanıtları tespit etmek amacıyla yapılan laboratuvar analizleri.

Ürünün türüne bakılmaksızın aşağıdaki kontroller gerçekleştirilir:

a) Özellikle soğuk zincirde oluşan bir yetersizlik veya bozulmayı tespit etmek amacıyla nakil koşulları ve nakliye araçları kontrol edilir.

b) Sevkiyatın gerçek ağırlığı ile veteriner sağlık sertifikası veya belgelerde belirtilen ağırlık karşılaştırılır ve gerektiğinde tüm sevkiyat tartılır.

c) Ambalaj malzemeleri ve damgalar, etiketler gibi üzerindeki tüm işaretlemeler mevzuata uygunluklarının tespit edilmesi için kontrol edilir.

ç) Mevzuatın gerektirdiği ısı derecesinin nakliye süresince sağlandığı kontrol edilir.

            d) Tüm paket grupları veya dökme ürün durumunda örnekler, duyusal muayene ile fiziksel, kimyasal ve laboratuvar analizlerine tabi tutulmadan önce aşağıdaki şekilde incelenmelidir:

1)   Testler ve analizler için numuneler, sevkiyatın tümünü temsil edecek şekilde ve sevkiyatın tamamına ulaşabilmek için gerektiğinde bir kısmı boşaltılarak alınır.

2)   Muayene bir sevkiyat içinde yer alan parça veya paketlerin % 1’ine denk gelecek şekilde en az 2 en çok 10 parça/paket üzerinde yapılır.

3)   Ürüne ve duruma bağlı olarak daha kapsamlı kontroller yapılabilir.

4)   Dökme ürünler olması halinde, sevkiyatın çeşitli bölümlerinden en az beş numune alınmalıdır.

e) Rastgele yapılan laboratuvar analizlerinin sonuçları hemen alınamayacaksa ve halk veya hayvan sağlığı için acil bir tehlike söz konusu değilse sevkiyat serbest bırakılabilir. Ancak laboratuvar analizleri, usulsüzlüğe ilişkin bir şüphe veya daha önce yapılan analizlerden olumsuz sonuç alınması sebebiyle yapılıyorsa, olumlu sonuç çıkıncaya kadar sevkiyat serbest bırakılmayabilir.

f) Nakliye araçları sadece aşağıdaki durumlarda tam olarak boşaltılır:

1) Sadece kısmi boşaltma yapılarak sevkiyatın tümüne ulaşmayı engelleyecek şekilde yükleme yapılmışsa,

2) Numune kontrollerinde usulsüzlük ortaya çıkmışsa,

3) Önceki sevkiyatta usulsüzlük görülmüşse,

4) Resmi veteriner hekim usulsüzlükten şüphelenmişse.

g) Fiziksel kontroller tamamlandıktan sonra, veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğü açılan tüm paketleri kapatıp resmi damga basarak ve tüm konteynerleri yeniden mühürleyerek onaylar, mühür numarası sınır transit belgesi üzerine yazılır.