EK-1

 

YEMLERDE BULAŞMA, SÜT İKAME YEMLERİ, BAĞLAYICI VE DENATURE EDİCİ YEM MADDELERİ,  YEMLERDE KÜL SEVİYESİ VE NEM İÇERİĞİ İLE İLGİLİ TEKNİK ŞARTLAR

1. Yem kataloğunda maksimum miktar belirtilmemiş ise yem maddeleri, üretim işlemlerinden veya üretim sırasında kullanılan işlem yardımcılarından kaynaklanan kimyasal bulaşmalardan ari olmalıdır.

2. Yem kataloğunda farklı bir seviye belirtilmemişse hayvanlar üzerinde olumsuz etki yapmayan saman gibi kültürü yapılan diğer bitki çeşitlerinin veya yabancı ot çeşitlerinin tohumları gibi bitkisel maddeler ile bulaşıklık yem maddelerinde % 5’i geçemez. Yem maddeleri botanik olarak en az % 95 oranında saf olmalıdır. Üretim sırasında bir önceki üretim işleminden arta kalan diğer yağlı meyveler veya diğer yağlı tohum kalıntıları ile bulaşıklık, her bir yağlı tohum veya meyve çeşidi için, % 0,5’i geçemez.

3. Canlı ağırlığı 70 kg’a eşit veya daha az olan buzağılar için, süt ikame yemindeki demir miktarı her bir kg tam yemde en az 30 mg olmalıdır. Bu miktar % 12 nem içerikli tam yemler içindir. 

4. Yem maddelerinin, diğer yem maddelerini denature etmek veya bağlamak için kullanıldığı durumlarda, kullanılan yem maddesinin ismi, yapısı ve miktarı etikette belirtilir. Bir yem maddesi diğer bir yem maddesi tarafından bağlanırsa bağlayıcı yem maddesinin yüzdesi toplam ağırlığın % 3’ünü aşamazr.

5. Hidroklorik asitte çözülmeyen kül miktarı, kuru maddenin % 2,2’sini aşamaz. Ancak etikette belirtilmek koşuluyla aşağıda belirtilenler için bu oran aşılabilir:

  Yem maddeleri,

  İzin verilen mineral kaynaklı bağlayıcı maddeleri içeren karma yem,

  Mineral yem,

  Pirinç veya şeker pancarı yan ürünlerini % 50’den daha fazla oranda içeren karma yem,

  % 15’in üzerinde balık unu içeren kültür balığı karma yemi.

6. Yem kataloğunda herhangi bir seviye belirtilmemişse yemlerin nem içeriği aşağıdaki sınırları aşması halinde etikette belirtilir.

— Hiçbir organik madde içermeyen mineral yemlerde % 5,

— % 40’tan fazla süt mamulü içeren, karma yemlerde ve süt ikame yemlerinde % 7,

— Organik madde içeren mineral yemlerde % 10,

— Diğer yemlerde % 14.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ek-2

 

HAYVAN BESLEME AMACIYLA KULLANIMI VE PİYASAYA SUNUMU YASAKLANAN

VE KISITLANAN MADDELER LİSTESİ

Birinci Bölüm

Yasaklı maddeler

1. Hormon ve hormon benzeri maddeler,

2. Koksidiyostatlar ve histomonostatlar haricinde, yem katkı maddesi olarak antibiyotikler ve ilaç niteliğindeki maddeler,

3. Hayvansal proteinler (Et-kemik unu, kemik unu, kan unu ve diğer kan ürünleri, tavuk unu, balık unu, hidrolize protein, ve benzeri) ile hayvansal orijinli organik DCP (Dikalsiyum Fosfat) ve TCP (Tirikalsiyum Fosfat)’nin, sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren (ruminant) hayvanlarda kullanılması ve yemlerine katılması yasaktır. Aşağıdaki ürünler bu yasaklama kapsamı dışındadır:

-Süt ve süt ürünleri,

-Yumurta ve yumurta ürünleri,

- Jelatin (ruminant menşeili olmayanlar ve sadece yem katkılarında kullanılanlar)

4. Atık yağlar ve bu yağlardan elde edilen ürünler,

5. Kürk hayvanlarının beslenmesi hariç restoran ve yemekhane artıkları,

6. Gübre, idrar ve herhangi bir işleme veya karışıma maruz kalmamış sindirim sistemi içeriği,

7. Tanenli maddeler ile muamele edilen deri ve deri artıkları,

8. Hasattan sonra bitki koruma ürünleri ile özel işleme tabi tutulan tohumluklar ve diğer bitkisel çoğaltım materyalleri ve onlardan elde edilen yan ürünler,

9. 31/12/2009 tarih ve 27449 sayılı 4 üncü mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan “Biyosidal Ürünler Yönetmeliği” nin Ek-A’sında yer alan odun koruyucuları gibi biyosidal ürünler ile muamele edilmiş odun, talaş ve bunların tozları,

10. Her türlü kentsel ve endüstriyel atık sulardan elde edilen nihai atıklar,

11. Ev atığı gibi katı kentsel atıklar,

12. Tarım ve gıda sanayinde kullanılan ürünlerin ambalajları ya da ambalaj parçaları,

13. N-Alkanlarda kültürü yapılan Candida cinsi mayalardan elde edilen protein ürünleri.

 

İkinci Bölüm

Kısıtlanan maddeler

Üre, etikette belirtilmesi şartıyla rumen gelişimini tamamlamış ruminant rasyonlarında en fazla % 2 oranında kullanılabilir. Diğer hayvan türlerinin rasyonlarında kullanılmaz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ek-3

ETİKETLEME İLE İLGİLİ GENEL KURALLAR

1. Yemin içerikleri veya düzeyleri ağırlık oranlarına göre beyan edilir.

2. Tarihlerin sayısal göstergesi gün, ay ve yıl sırasına göre ve formatı “gg/aa/yy” şeklinde etiket üzerinde belirtilir.

3.Tam yemler için belirlenen maksimum seviyelerin üzerinde katkı maddeleri içeren yem maddeleri ve tamamlayıcı yemlerin, rasyonda uygun kullanımının ve günlük rasyondaki maksimum katkı maddeleri içeriğinin uygunluğunun sağlanması için o yemin gram veya kilogram veya birim hacim olarak hayvan başına verilecek günlük maksimum miktarı veya o yemin günlük rasyondaki yüzdesi veya her bir kilogram tam yemdeki miktarı veya yüzdesi belirtilir.

4. Analiz metotlarını değiştirmemek koşuluyla, ev ve süs hayvanı yemleri için etikette;

- Ham protein ifadesi yerine protein,

- Ham sıvı ve katı yağlar ifadesi yerine yağ içeriği,

- Ham kül ifadesi yerine inorganik madde,

 ifadelerine yer verilebilir.

 

 

Ek-4

 

YEM MADDELERİ VE KARMA YEMLERİN ETİKETLERİNDE BELİRTİLEN

BESİN MADDESİ BİLEŞENLERİ İLE İLGİLİ VERİLEN TOLERANS DEĞERLERİ

 

Bölüm A: Yem maddeleri ve karma yemlerin besin maddesi bileşenleri için tolerans değerleri

1. Tolerans değerleri, teknik ve analitik kaynaklı sapmalar için belirlenmiştir.

2. Bir yem maddesinin veya karma yemin bileşen değeri, etiketinde belirtilen analitik bileşen değerlerinden farklı bulunduğunda aşağıda verilen tolerans değerleri uygulanır:

a) Ham yağ ve ham protein için;

— % 24 ve üzeri beyan edilen değerler için ± 3 birim,

— % 8 ve üzeri ile % 24’ün altında beyan edilen değerler için, beyan edilen değerin ± % 12,5’i,

— % 8’den az olan beyan değerleri için ± 1 birim.

b) Ham kül için;

— % 24 ve üzeri beyan edilen değerler için + 3 birim,

— % 8 ve üzeri ile % 24’ün altında beyan edilen değerler için, beyan edilen değerin + % 12,5’i,

— % 8’den az olan beyan değerleri için + 1 birim.

c) Şeker ve nişasta için;

— % 20 ve üzeri beyan edilen değerler için ± 3,5 birim,

— % 10 ve üzeri ile % 20’nin altında beyan edilen değerler için, beyan edilen değerin ± % 17,5’i,

— % 10’dan az olan beyan değerleri için ± 1,7 birim.

ç) Ham selüloz için;

— % 20 ve üzeri beyan edilen değerler için + 3,5 birim,

— % 10 ve üzeri ile % 20’nin altında beyan edilen değerler için, beyan edilen değerin + % 17,5’i,

— % 10’dan az olan beyan değerleri için + 1,7 birim.

d) Kalsiyum, toplam fosfor, sodyum, potasyum ve magnezyum için;

— % 5 ve üzeri beyan edilen değerler için ± 1 birim,

— % 1 ve üzeri ile %5’in altında beyan edilen değerler için, beyan edilen değerin ± % 20’si,

— % 1’den az olan beyan değerleri için ± 0,2 birim.

e) Hidroklorik asitte çözünmeyen kül için;

— % 5 ve üzeri beyan edilen değerler için + 1 birim,

— % 1 ve üzeri ile %5’in altında beyan edilen değerler için, beyan edilen değerin + % 20’si,

— % 1’den az olan beyan değerleri için + 0,2 birim.

f) Rutubet için;

— % 12,5 ve üzeri beyan edilen değerler için, beyan edilen değerin + % 8’i,

— % 5 ve üzeri ile % 12,5’in altında beyan edilen değerler için + 1 birim,

— % 2 ve üzeri ile % 5’in altında beyan edilen değerler için, beyan edilen değerin +% 20’si,

— % 2’den az olan beyan değerleri için + 0,4 birim.

g) Enerji değeri için ± % 5 ve ham protein dışındaki protein değeri için ± % 10.

3. İstisnai olarak, bu bölümün 2 nci maddesinin (a) fıkrasında belirtilen ham yağ ve ham protein değerlerinin ev hayvanları yemleri için %16’nın altında beyan edilmesi halinde, tolerans değeri, beyan edilen değer için ± 2 birim olmalıdır.

4. İstisnai olarak, bu bölümün 2 nci maddesinde ham yağ, ham şeker, nişasta, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, enerji ve protein için belirlenen tolerans değerleri pozitif yönde iki katına kadar çıkarılabilir.

5. Bu bölümün 2 nci maddesinde yer alan ham kül, ham selüloz, hidroklorik asitte çözünmeyen kül ve rutubet için tolerans değerleri beyan edilen değerden yüksek çıkması halinde uygulanır. Bu bileşenlerin beyan edilen değerden düşük çıkması halinde yem uygun kabul edilir.  

 

Bölüm B: Yem maddeleri ve karma yemlerin etiketlerinde belirtilen yem katkı maddesi içerikleri ile ilgili tolerans değerleri

1. Bu bölümdeki tolerans değerleri sadece teknik sapmalar için belirlenmiştir. Bu toleranslar yemin etiketinde beyan edilen yem katkı maddeleri ve analitik değerleri için uygulanır. Yem katkı maddelerinin analitik değerleriyle ilgili olarak toleranslar, etikette garanti edilen miktarlara göre yemlerin en kısa depolama ömrü sonunda uygulanır.

2. Bir yem maddesi ya da karma yemin içeriğindeki bir katkı maddesinin beyan edilen değerin altında bulunması halinde aşağıda verilen tolerans değerleri uygulanır(1):

(a) Beyan edilen değer, 1000 birim ve üzeri ise beyan edilen değerin % 10’u,

(b) Beyan edilen değer, 500 birim ve üzeri ile 1000 birimin altında ise, 100 birim,

(c)  Beyan edilen değer, 1 birim ve üzeri ile 500 birimin altında ise beyan edilen değerin % 20’si,

(d) Beyan edilen değer, 0,5 birim ve üzeri ile 1 birimin altında ise, 0,2 birim,

(e) Beyan edilen değer 0,5 birimden az ise beyan edilen değerin % 40’ı.

 

3.   Yemdeki katkı maddesinin minimum ve maksimum içeriği yem katkı mevzuatında belirtilmiş ise  bu bölümün 2 nci maddesinde belirtilen toleranslar sadece minimum içeriğin üstü veya maksimum içeriğin altı için uygulanır.

4.  Bu bölümün 3 ncü maddesinde belirtilen bir yem katkı maddesi maksimum limiti aşmadığı sürece, beyan edilen içeriğin üzerindeki sapma bu bölümün 2 nci maddesinde belirtilen toleransın üç katına kadar çıkabilir. Bununla beraber, mikroorganizmalar grubuna ait yem katkı maddeleri için mevzuatta belirlenen maksimum limit izin verilen en üst limittir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

([1]) 1 Birim, 1 mg, 1000 IU, 1x109 CFU veya bir kg yemdeki ilgili yem katkı maddesinin 100 ünite enzim aktivitesi demektir.

 

 

 

 

 

 

Ek-5

YEM MADDELERİ İÇİN BİLDİRİMİ ZORUNLU BİLEŞENLER

 

Yem maddeleri

 Bildirimi zorunlu bileşenler

1

Yem bitkileri ve kaba yemler

Ham protein>% 10 ise

Ham selüloz

2

Tahıllar

 

3

 

Tahıl ürünleri ve yan ürünleri

 

 

Ham protein> %10 ise

Ham yağ > % 5 ise

Ham selüloz

Nişasta> % 20 ise

4

Yağlı tohumlular, yağlı meyveler

 

5

Yağlı meyveler, yağlı tohumların ürünleri ve yan ürünleri

Ham protein> % 10 ise

Ham yağ > %5 ise

Ham selüloz

6

Baklagil daneleri

 

7

Baklagil daneleri ürünleri ve yan ürünleri

Ham protein > % 10 ise

Ham selüloz

8

Yumrular, kökler

 

9

Yumru ve köklerin ürünleri ve yan ürünleri,

Ham selüloz,

HCL de çözülmeyen kül, kuru maddede > % 3,5 ise

Nişasta

10

Şeker pancarı işleme sanayii ürünleri ve yan ürünleri 

Ham selüloz> %15 ise

Sakkaroz olarak hesaplanan toplam şeker

HCl de çözülemeyen kül, kuru maddede > %3,5 ise

11

Şeker kamışı işleme sanayii ürünleri ve yan ürünleri

Ham selüloz>% 15 ise

Sakkaroz olarak hesaplanan toplam şeker

12

Bu listenin 2-7 numaraları arasında belirtilenler dışında, diğer tohumlar ve meyveler ve bunların ürünleri ve yan ürünleri

 

Ham protein

Ham selüloz

Ham yağ > %10 ise

13

Bu listenin 8-11 numaraları arasında belirtilenler dışında, diğer bitkiler, bunların ürünleri ve yan ürünleri

Ham protein>% 10 ise

Ham selüloz

14

Süt ürünleri ve yan ürünleri

 

Ham protein

Nem> % 5 ise

Laktoz > % 10 ise

15

Kara hayvanı ürünleri ve yan ürünleri

 

Ham protein, > %10 ise

Ham yağ> %5 ise

Nem > % 8 ise

16

Balık, diğer deniz hayvanları, bunların ürünleri ve yan ürünleri

 

Ham protein> %10ise

Ham yağ> %5 ise

Nem> % 8 ise

17

Mineraller

 

Kalsiyum

Fosfor

Sodyum

Diğer mineraller

18

Diğer yem maddeleri

 

Ham protein>% 10

Ham selüloz

Ham yağ> %10

Nişasta> % 30

Sakkaroz olarak toplam şeker> %10

HCl de çözülmeyen kül, kuru maddede > % 3,5 ise

 

 

 

 

 

 

 

Ek-6

GIDA AMAÇLI HAYVANLAR İLE İLGİLİ KARMA YEMLER VE YEM MADDELERİNİN ETİKETLENMESİ

Birinci Bölüm

Yem katkı maddesi ilave edilen karma yemler ve yem maddelerinin etiketlenmesi ile ilgili hususlar

1. Aşağıdaki katkı maddeleri karma yemlere veya yem maddelerine ilave edilmiş ise ilave edilen bu yem katkı maddelerinin mevzuatında tanımlanan özel isimleri, katılan miktarları, tanımlayıcı numarası ve fonksiyonel grup isimleri veya kategorilerine göre belirtilir.

(a) Hedef türe veya gruba göre maksimum değeri belirlenmiş olan katkı maddeleri,

(b) Zooteknik katkı maddeleri, koksidiyostatlar ve histomonostatlar kategorilerine ait katkı maddeleri,

(c) Yem katkı mevzuatında, besinsel katkı maddeleri kategorisinde fonksiyonel grupta gösterilen üre ve türevleri.

2. Yeme katılan yem katkı maddesi, yemin etiketinde kelimelerle, grafikle veya resimle ön plana çıkarılıp vurgulanıyor ise, yem katkı maddesinin mevzuattaki ismi ve katılan miktarı belirtilir.

3. Bu bölümün 1 nci maddesinde belirtilmeyen diğer yem katkı maddeleri yemlere katılmış ise alıcının isteği üzerine etiketlemeden sorumlu kişi katkı maddesinin isimlerini, tanımlayıcı numarasını, fonksiyonel grubunu alıcıya açıklanır.

4. Bu bölümün 1 nci maddesinde belirtilmeyen yem katkı maddelerinin yemlere katılması durumunda, etiketlemeden sorumlu kişi tarafından isteğe bağlı olarak,1 nci maddede belirtilen şekilde kısmi veya tam olarak, katılan yem katkı maddesi ile ilgili bilgileri belirtebilir.  

5. Yem katkı mevzuatında duyusal ve besinsel kategorilerde yer alan yem katkı maddeleri isteğe bağlı olarak etiketinde belirtilmek isteniyor ise katılan miktar belirtilir. 

6. Bir yem katkı maddesinin birden fazla fonksiyonel özelliği var ise, söz konusu yemdeki temel fonksiyonel özelliği belirtilir.

İkinci Bölüm

Karma yemlerin besin madde bileşenlerinin etiketlenmesi

1. Gıda amaçlı hayvanlar için karma yemlerin etiketinde belirtilmesi zorunlu besin madde bileşenleri aşağıda belirtilmiştir.

Yem

Besin madde bileşenleri ve düzeyi

              Hedef hayvan türü

Tam yem

- Ham protein

- Ham selüloz

- Ham yağ

- Ham kül

 

- Lizin

- Metiyonin

 

- Kalsiyum

- Fosfor

- Sodyum

Tüm türler

Tüm türler

Tüm türler

Tüm türler

 

Domuz ve kanatlılar

Domuz ve kanatlılar

 

Tüm türler

Tüm türler

Tüm türler

 

Tamamlayıcı mineral yem

- Lizin

- Metiyonin

 

- Kalsiyum

- Fosfor

- Sodyum

 

- Magnezyum

Domuz ve kanatlılar

Domuz ve kanatlılar

 

Tüm türler

Tüm türler

Tüm türler

 

Ruminantlar

Diğer tamamlayıcı yemler

- Ham protein

- Ham selüloz

- Ham yağ

- Ham kül

 

- Lizin

- Metionin

 

- Kalsiyum  ≥ % 5

- Fosfor≥ % 2

- Sodyum

 

- Magnezyum  ≥ %0,5

Tüm türler

Tüm türler

Tüm türler

Tüm türler

 

Domuz ve kanatlılar

Domuz ve kanatlılar

 

Tüm türler

Tüm türler

Tüm türler

 

Ruminantlar

2. Aminoasitler, vitaminler veya iz elementler isteğe bağlı olarak besin madde bileşenleri içerisinde beyan edilmek istendiğinde,  bunlar toplam miktar olarak belirtilebilir.

3. Enerji değeri ve/veya protein değeri belirtilmek istendiğinde, belirtilen bu değerler, Bakanlıkça uygun bulunan resmi metotlara göre belirlenmiş olmalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

Ek-7

GIDA AMAÇLI OLMAYAN HAYVANLAR İLE İLGİLİ KARMA YEMLER

VE YEM MADDELERİNİN ETİKETLENMESİ

Birinci Bölüm

Yem katkı maddesi ilave edilen karma yemler ve yem maddelerinin etiketlenmesi ile ilgili hususlar

1. Aşağıdaki katkı maddeleri karma yemlere veya yem maddelerine ilave edilmiş ise ilave edilen bu yem katkı maddelerinin mevzuatında tanımlanan özel isimleri, katılan miktarları, tanımlayıcı numarası ve fonksiyonel grup isimleri veya kategorilerine göre belirtilir.

a) Hedef türe veya gruba göre maksimum değeri belirlenmiş olan katkı maddeleri,

b) Zooteknik katkı maddeleri, koksidiyostatlar ve histomonostatlar kategorilerine ait katkı maddeleri,

c) Yem katkı mevzuatında, besinsel katkı maddeleri kategorisinde fonksiyonel grupta gösterilen üre ve türevleri.

2.Yem katkı mevzuatında koruyucular, antioksidanlar ve renklendiriciler fonksiyonel gruplarında yer alan katkı maddelerinin fonksiyonel grubunun belirtilmesi yeterli olup, alıcının istemesi halinde etiketlemeden sorumlu kişi, tanımlanan özel isimlerini, katılan miktarlarını, tanımlayıcı numarasını bildirilir.

3. Yeme katılan yem katkı maddesi, yemin etiketinde kelimelerle, grafikle veya resimle ön plana çıkarılıp vurgulanıyor ise yem katkı maddesinin mevzuattaki ismi ve katılan miktarı belirtilir.

4. Bu bölümün 1 nci maddesinde belirtilmeyen diğer yem katkı maddeleri yemlere katılmış ise alıcının isteği üzerine etiketlemeden sorumlu kişi, katkı maddesinin isimlerini, tanımlayıcı numarasını, fonksiyonel grubunu alıcıya açıklamalıdır.

5. Bu bölümün 1 nci maddesinde belirtilmeyen yem katkı maddelerinin yemlere katılması durumunda, etiketlemeden sorumlu kişi tarafından isteğe bağlı olarak, 1 nci maddede belirtilen şekilde kısmi veya tam olarak, katılan yem katkı maddesi ile ilgili bilgileri belirtebilir.  

6. Yem katkı mevzuatında duyusal ve besinsel kategorilerde yer alan yem katkı maddeleri isteğe bağlı olarak etiketinde belirtilmek isteniyor ise katılan miktar belirtilir. 

7. Bir yem katkı maddesinin birden fazla fonksiyonel özelliği var ise söz konusu yemdeki temel fonksiyonel özelliği belirtilir.

8.  Piyasaya arz edilen yemlerin etiketinde, yemlerin bileşimleri veya özel iddialı beyanlar yapılıyor ise kullanılan tüm katkı maddeleri ile ilgili bilgiler dâhil, beyan edilen bu bilgilerin doğruluğundan etiketlemeden sorumlu kişi, resmi otoritelere karşı sorumlu olup, istenildiğinde bunlara ilişkin bilgileri sağlamakla yükümlüdür.

İkinci Bölüm

Gıda amaçlı olmayan karma yemlerin besin madde bileşenlerinin etiketlenmesi

1. Gıda amaçlı olmayan hayvanlar için karma yemlerin etiketinde belirtilmesi zorunlu besin madde bileşenleri aşağıda belirtilmiştir.

 

Yem

Besin madde bileşenleri ve düzeyi

              Hedef hayvan türü

Tam yem

-Ham protein

 

-Ham selüloz

 

- Ham yağ

 

- Ham kül

Kedi, köpek, kürk hayvanı

 

Kedi, köpek, kürk hayvanı

 

Kedi, köpek, kürk hayvanı

 

Kedi, köpek, kürk hayvanı

 

Tamamlayıcı mineral yem

 

- Kalsiyum

 

- Fosfor

 

-Sodyum

 

 

Tüm türler

 

Tüm türler

 

Tüm türler

 

Diğer tamamlayıcı yemler

- Ham protein

 

- Ham selüloz

 

- Ham yağ

 

- Ham kül

 

Kedi, köpek, kürk hayvanı

 

Kedi, köpek, kürk hayvanı

 

Kedi, köpek, kürk hayvanı

 

Kedi, köpek, kürk hayvanı

 

 

2. Aminoasitler, vitaminler veya iz elementler isteğe bağlı olarak besin madde bileşenleri içerisinde beyan edilmek istendiğinde,  bunlar toplam miktar olarak belirtilebilir.

3. Enerji değeri ve/veya protein değeri belirtilmek istendiğinde, belirtilen bu değerler, Bakanlıkça uygun bulunan resmi metotlara göre belirlenmiş olmalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ek-8

 

PİYASAYA ARZ EDİLMEK İSTENEN ANCAK YEM MEVZUATINDA

BELİRTİLEN YEM GÜVENİLİRLİĞİ ŞARTLARINA UYGUN OLMAYAN

YEMLERİN ETİKETLENMESİ İLE İLGİLİ ÖZEL ŞARTLAR

1.        Bulaşık yem maddeleri;

“ İstenmeyen maddeler listesine göre, ……… değerini aşan bir yemdir. Bu yem, sadece onaylı işletmelerde detoksifiye edildikten sonra yem olarak kullanılır.”

şeklindeki ifade dikkat çekecek biçimde belirtilir.

1.       Bulaşıklık, temizlemek suretiyle azaltılabiliyor ya da elimine edilebiliyor ise etiketinde

“İstenmeyen maddeler listesine göre, ……değerini aşan bir yemdir. Bu yem, sadece yeterli temizleme yapıldıktan sonra yem olarak kullanılır.”

şeklindeki ifade dikkat çekecek biçimde belirtilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ek-9

 

GIDA AMAÇLI OLMAYAN HAYVAN YEMLERİ İÇİN YEM MADDELERİ KATEGORİLERİ

 

Kategori Çeşidi

Tanım

1

Et ve et ürünleri

Kesilen sıcakkanlı kara hayvanlarının taze veya uygun işlemle konserve edilen bütün kemiksiz parçaları ve sıcakkanlı kara hayvanlarının karkas parçaları veya işlenmiş karkas ürünleri ve bütün ürünleri

2

Süt ve süt ürünleri

Taze veya uygun işlemle korunmuş bütün süt ürünleri ve bunların işlenmesinden elde edilen ürünler

3

Yumurta ve yumurta ürünleri

Taze veya uygun işlemle korunmuş bütün yumurta ürünleri ve bunların işlenmesinden elde edilen ürünler

4

Bitkisel ve hayvansal yağlar

Bütün hayvan ve bitki yağları

5

Mayalar

Bütün mayalar, ölü ve kurutulmuş hücreleri

6

Balık ve balık ürünleri

Taze veya uygun işlemle korunmuş balık veya balık parçaları ve bunların işlenmesinden elde edilen ürünler

7

Tahıllar

Sunum şekline bakılmaksızın, bütün tahıl çeşitleri veya nişasta endosperminden elde edilen ürünler

8

Sebzeler

Taze veya uygun işlemle korunmuş bütün sebze ve baklagil çeşitleri

9

Sebze kaynaklı ürünler

Sebze ürünlerinin özellikle tahıllar, sebzeler, baklagiller ve yağlı tohumların işlenmesinden elde edilen ürünler

10

Sebze protein ekstraktları

Kuru maddede en az %50 ham protein içermesi için, uygun işlemle konsantre edilen proteinleri içeren bütün sebze kaynaklı ürünler

11

Mineraller

Hayvan yemleri için uygun bütün inorganik maddeler

12

Çeşitli şekerler

Şekerlerin bütün çeşitleri

13

Meyve

Taze veya uygun işlemle korunmuş bütün meyve çeşitleri

14

Yemişler

Kabuklu bütün yemişler

15

Tohumlar

Tüm halde veya kabaca kırılmış bütün tohum çeşitleri

16

Alg

Taze veya uygun işlemle korunmuş alg

17

Yumuşakçalar ve kabuklular

Taze veya uygun işlemle korunmuş bütün yumuşakça, kabuklu, su kabuklusu ve bunların işlenmiş ürünleri

18

Böcekler

Bütün böcek çeşitleri ve bunların gelişim aşamaları

19

Ekmek-pastacılık ürünleri

Ekmek, kek, bisküvi ve pasta ürünleri