CANLI
HAYVANLAR VE HAYVANSAL ÜRÜNLER |
BALIKLAR
VE KABUKLU HAYVANLAR, YUMUŞAKÇALAR VE SUDA YAŞAYAN
DİĞER OMURGASIZ HAYVANLAR Genel
Açıklamalar
1. Derin dondurulmuş
balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız
hayvanlar, dondurulmuş balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda
yaşayan diğer omurgasız hayvanlar ile aynı şekilde sınıflandırılırlar. 2.
Tam anlamıyla pişirmeyi içermeyen hafif ısıtma işleminden oluşan basit
haşlama sınıflandırılmayı etkilemez. Bu işlem, özellikle ton balıkları ve
kabuklu hayvanlar ile yumuşakçaların etleri için çoğunlukla dondurma
işleminden önce uygulanır. 3.
Aşağıdakiler 3 ncü fasla dahil değildir; (a)
İnsan tüketimine uygun olsun olmasın, kurutulmuş veya tuzlanmış
yüzme mesaneleri ( 05 11 pozisyonu ) (b)
Geçici koruma sağlayabilmek amacıyla kurutulmuş, tütsülenmiş
veya bitkisel yağlara konulmuş, “yarı korumalı” ürünler olarak bilinen,
hafifçe tuzlanmış balıklar ( 16 04 pozisyonu ) (c)
Daha ileri derecede hazırlanmış olsun olmasın, yağda veya
sirkede basitçe salamura edilmiş balıklar ( 16 04 pozisyonu ) (d)
Proteinlerin pıhtılaşmasını sağlayacak yeterlilikte ısı işlemine
tabi tutulan yumuşakçalar (16 05 pozisyonu ) 0301 Canlı balıklar 0301 11 00 Süs balıkları ve 0301 19 00 0301 11 ve 0301 19 Alt pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem
İzahnamesine bakınız. 0301 11 00 Tatlı su süs balıkları Aşağıdakiler bu alt pozisyona dahildir; 1.
Hemigrammus
ocellifer 2.
Altınbalık
( Carassius auratus ) ve altın sazan 3.
Siyah
molly ( Mollienisia latipinna ve velifera ) yeşil kılıçkuyruk (swordtail) ve
bu balığın kırmızı ve beyaz türleri ( Xiphophoris helleri), kırmızı, altın
sarısı, siyah ve beyaz platy ( Platypoecilus maculatus ) ve ismen siyah
kılıçkuyruk ve Berlin kılıçkuyruk olarak bilinen kılıçkuyruk ile platy balıklarının
melezleri (Xiphophorus ve Okattoiecukys ) dahil molly balıkları 4.
Siamese
kavgacı balıklar ( Betta splendens ), cennet balığı ( Macropodus opercularis
veya viridi-auratus ), gouramis ve bodur gouramis (Trichogaster trichopterus
ve Colisa lalia ve fasciata ) 5.
Melek
balığı ( Pterophyllum scalare ve eimckei ) 0301 19 00 Diğerleri Aşağıdakiler bu alt pozisyona dahildir; 1.
Chaetodontidae 2.
Labridae 3.
Scaridae
( papağan balığı, yalancı papağan balığı ve scarichthys ) 0302 Balıklar ( taze veya
soğutulmuş ) ( 0304 pozisyonundaki balık filetoları ve diğer balık etleri
hariç ) 0302 11 10 Alabalıklar ( Salmo
truatta, Oncorhynchus mykiss, Oncorhynchus aguabonita, Oncorhynchus ila
clarki, Oncorhynchus gilae,
Oncorhynchus apache ve Oncorhynchus chrysogaster ) 0302 11 80 Aşağıdakiler bu alt pozisyona dahildir; 1.
Deniz
alabalığı ( Salmo truatta truatta) 2.
Nehir
alabalığı veya adi alabalık ( Salmo truatta fario ) 3.
Göl
alabalığı ( Salmo truatta lacustris ) 4.
Gökkuşağı
alabalığı veya Amerikan alabalığı veya çelikbaş (Oncorhynchus mykiss ) 5.
Vahşi
alabalık ( Oncorhynchus clarki ) 6.
Altın
sarısı alabalık ( Oncorhynchus aguabonita ) 7.
Gila
alabalık ( Oncorhynchus gilae ) 8.
Oncorhynchus
apache türü alabalıklar 9.
Oncorhynchus
chrysogaster türü alabalıklar 0302 13 00 Pasifik salmonları (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus
tschawytscha, Oncorhynchus kisutch,
Oncorhynchus masou ve Oncorhynchus rhodurus) Bu
alt pozisyon aşağıdakileri kapsar; 1.
kırmızı
salmon veya sockeye salmon veya Alaska kırmızı salmonları (Oncorhynchus nerka
) 2.
Pembe
salmon veya hörgüçlü salmon (Oncorhynchus gorbuscha) 3.
Keta
salmonu veya köpek salmonu veya ahbap salmonlar (Oncorhynchus keta ) 4.
Chinook
veya kral salmonu veya Kaliforniya salmonu veya ilkbahar salmonu
(Oncorhynchus tschawytscha) 5.
Gümüş
salmon veya coho salmon ( Oncorhynchus kisutch ) 6.
Japon
salmonu veya Japon kirazı salmonu ( Oncorhynchus masou ) 7.
Oncorhynchus
rhodurus türü salmonlar 0302 19 00 Diğerleri Bu alt pozisyonda yer alan diğer deniz
salmonları arasında aşağıdakiler sayılabilir; 1.
Göl
beyaz balığı veya beyaz balık, vendace ve powan ( Coregonus clupeaformis,
Coregonus fera, Coregonus albula, Coregonus lavaretus ) 2.
Houting
(Coregonus oxyrhynchus ) 3.
char
( Salvelinus alpinus ), bazen “ kaynak salmonu” olarak isimlendirilen dere
alabalığı ( Salvelinus fontinalis ), göl char’ı veya namaycush veya
christivomer ( Selvelinus namaycush veya Christivomer namaycush ) 0302 21 10 Yassı balıklar ( Pleuronectidae,
Bothidae, Cynoglossidae, Soleidae, ila Scophthalmidae ve Citharidae ), karaciğerleri,
yumurtaları ve nefisleri 0302 29 80 hariç ) Yassı balıklar, tırpana balığı gibi dikey
olarak yassı değil, iki gözün üst kısımda olduğu yatay bir şekilde yassı
haldedirler. 0302 29 80 Diğerleri Bu alt pozisyon brill (Scophthalmus
rhombus ), adi dab ( Pleuronectes limanda veya Limanda limanda ), limon dil
balığını ( Pleuronectes microstomus veya Microstomus kitt ), Avrupa veya
çamur pisi balıklarını ( Platichthys flesus veya Flesus flesus ) kapsar. 0302 31 10 Ton balığı ( Thunnus alalunga ) ve 0302 31 90 Albacore veya uzun yüzgeçli ton
balıkları, mavi-gri böğür ve göbekleriyle, koyu mavi sırtlarıyla ve anüsün
arkasına kadar uzanan uzun göğüs yüzgeçleri ile tanınırlar. 0302 32 10 Sarı süzgeçli orkinos (Thunnus albacares ) ve 0302 32 90 Sarı süzgeçli orkinoslar orak şeklindeki
arka ve ikinci sırt yüzgeçleri ile kolayca ayırt edilirler. 0302 33 10 Orkinos veya yazılı orkinos ve 0302 33 90 Orkinos veya yazılı orkinoslar (
Euthynnus ( Katsuwonus) pelamis ) göbeklerinde boylamasına var olan dört ile
yedi arasındaki koyu çizgilerin varlığı ile ayırt edilirler. Bu balıkların
koyu mavi sırtları, vücutlarının orta kısmına doğru giderek solgunlaşan göğüs
yüzgeçleri üzerinde bulunan açık bir şekilde görülebilen bir yeşil kısım ile
belirginleşmiştir.Bu balıkların gümüş rengi böğürleri ve kısa yüzgeçleri
vardır. Bu
alt pozisyonlar, sırtlarında eğri bantlar bulunan Atlantik orkinosları veya
kemerli orkinosları (Sarda sarda) kapsamaz; bu balıklar taze veya soğutulmuş
halde iseler 0302 89 90 alt pozisyonunda sınıflandırılır. 0302 41 00 Ringa balıkları ( Atlantik
ringası-Clupea harengus, Pasifik ringası-Clupea pallasi ) Bu
alt pozisyonun uygulanması açısından, “Ringa balıkları” ifadesi yalnızca,
Clupea harengus ( Kuzey Ringası ) ve Clupea pallasii ( Pasifik Ringası )
türlerinin hamsigilleri ( Clupeidae) anlamına gelmektedir. Hint Ringası
olarak bilinen ( Chirocentrus dorab ) balıklar taze veya soğutulmuş olarak
ithal edildiklerinde 0302 89 90 alt pozisyonunda sınıflandırılırlar. 0302 43 10 Avrupa sardalya balığı türü sardalyalar ( Sardina
pilhardus ) Bu alt pozisyon 25 cm.ye kadar olan iri,
yetişkin ve “pilchard” olarak bilinen sardalyaları da kapsar. 0302 43 90 Palatika ve çaça balığı (Sprattus sprattus ) Bu alt pozisyonun uygulanmasında “Çaça
balıkları” ifadesi yalnızca Sprattus sprattus türlerinin hamsigilleri (
Clupeidae ) anlamına gelmektedir.Ringa balıkları ile çok yakından ilişkili
olan bu balıklar daha küçük ebatlarda olup, çoğu zaman hatalı olarak “Norveç
hamsisi” olarak adlandırılırlar. 0302 51 10 Ve 0302 51 90 Morina balıkları ( soğuk su morinası-
Gadus morhua, Atlantik morinası- Gadus ogac, Pasifik morinası-Gadus
macrocephalus ) Morina
balıklarının uzunluğu 1,5 metreye kadar olabilir. Üzerinde koyu noktaları
bulunan zeytin renginde sırtları ve yanlarında beyaz çizgiler bulunan parlak
göbekleri vardır. Üç tane sırt yüzgeçleri, kısa karın yüzgeçleri ve
çenelerinde bıyıkları vardır. 0302 53 00 Kömür balığı ( Pollachius virens ) Kömür balıkları daha çok saithe veya
coley olarak bilinirler. 0302 74 00 Yılan balıkları ( Anguilla spp. ) Bu alt pozisyonun uygulanması açısından,
“yılan balıkları” ifadesi, sadece, iki görünümdeki ( geniş kafalı yılan
balıkları ve nokta burunlu veya uzun burunlu yılan balıkları ) Avrupa yılan
balıkları ( Anguilla anguilla ) , Amerikan yılan balıkları ( Anguilla
rostrata), Japon yılan balıkları ( Anguilla japonica ) ve Avusturalya yılan
balıkları ( Anguilla australis ) dahil, yılan balıkları olarak doğru bir
şekilde isimlendirilenlere uygulanacaktır. Bu
nedenle, “ deniz yılan balığı ( Conger conger )” olarak bilinen conger yılan
balıkları, “moray yılan balıkları ( Muraena helena )” olarak bilinen moray
veya murry ve kum yılan balıkları veya lance’ler ( Ammodytes spp. ) gibi
yanlış olarak “yılan balığı” diye adlandırılan balıklar bu alt pozisyon
haricinde kalır ve 0302 89 90 alt pozisyonunda sınıflandırılır. 0302 81 10 Mahmuzlu camgöz ( Squalus acanthias ) Bunlar göğüslerinin üzerinde, yanlamasına
solungaç yırtıkları bulunan omurgalı köpekbalıklarıdır; bedenleri yuvarlak ve
düzdür; sırtları gri, karınları beyazdır;boyları uzunluk olarak 1 metreye
kadar olabilir. 0302 81 90 Diğerleri Bu alt pozisyon tope’ları (Galeorhinus
galeus veya Galeus canis ) kapsar. 0302 89 10 Tatlısu balıkları Aşağıdaki tatlı su balıkları bu alt
pozisyona dahildir; 1.
Kiliz
balığı ( Tinca tinca ) 2.
Bıyıklı
balık ( barbus spp.) 3.
Tatlı
su levreği: adi levrek ( Perca fluviatilis ), kara levrek ( Micropterus
spp.), güneş levreği ( Lepomis gibbosus ) ve pilatika veya pope
(Gymnocephalus cernuus veya Acerina cernua ) 4.
Adi
sırtar balığı ( Abramis brama ) ve gümüş sırtar balığı (Blicca bjoerkna ) 5.
Turna balığı ( Esox spp. ) ve kemikli turna
balığı ( Lepisosteus spp. ) 6.
İnci
balığı ( Alburnus alburnus ), adi dere kayası ( Gobio gobio ), Tuna dere
kayası ( Gobio uranoscopus ), boğa kafalı turna balığı ( Cottus gobio ),
nehir gelinciği ( eel pout ) (Lota lota ) 7.
Nehir
taşemenleri veya küçük lampernler ( Lampetra fluviatilis ) ve ırmak
taşemenleri ( Lampetra planeri ) 8.
Kızıl
göz, koyu ve esmer sarı balık, duvar gözlü sarı balık veya kımızı sarıbalık,
kefal veya geniş kafalı Avrupa kefali, sazanlar gibi Leuciscus spp., Rutilus
spp., Idus spp., cinsinden balıklar 9.
Gölge
balığı ( Thymallus spp.) 10.
Pike
perch veya zander (Stizostedion lucioperca ) 0302 89 90 Diğerleri Aşağıdaki tuzlu su balıkları bu alt
pozisyona dahildir; 1.
Mezgit-yayın
balığı ( Trisopterus luscus ve Trisopterus esmarki ) 2.
Hani
( Seranus spp. ) ve hani balığı ( Epinephelus spp. ) 3.
Şeritli
kefaller ( Mullus barbatus ) ve kırmızı kefal ve tekirler ( Mullus surmuletus
) 4.
Kırlangıç
balığı veya gurnet ( Trigla, Eutrigla, Aspitrigla, Lepidotrigla ve
Trigloporus spp. ) 5.
Akrep
balığı ( Scorpaena spp. ) 6.
Deniz
taşemenleri ( Petromyzon marinus ) 7.
Zargana
veya iğne balığı ( Belone belone ) ve çarpan balığı ( Trachinus spp. ) 8.
Çamukalar
( Osmerus spp. ) 9.
Capelin
( Mallotus villosus ) 10.
Kathetostoma
giganteum türü balıklar 0302 90 00 Karaciğerleri, yumurtaları ve nefisleri Sanayi kullanım amaçlı olsa bile, türü ve
koşulları itibariyle insan tüketimine uygun olan, taze veya soğutulmuş balık
karaciğerleri, yumurtaları ve nefisleri bu alt pozisyonda sınıflandırılır. 0303 Balıklar ( dondurulmuş
) ( 0304 pozisyonundaki balık filetoları ve diğer balık etleri hariç ) 0302 pozisyonunun alt pozisyonlarına
ilişkin Açıklama Notlarının kuralları, gerekli değişiklikler yapılarak bu
pozisyonun alt pozisyonları için uygulanır. 0304 Balık filetoları ve
diğer balık etleri (kıyılmış olsun olmasın) (taze, soğutulmuş veya
dondurulmuş) 0304 31 00 Filetolar (taze veya soğutulmuş) ila 0304 49 90 0304 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesinin ilk
paragrafı (1)’e bakınız. Bu
alt pozisyonlar, aynı zamanda, filetolardan elde edildiği belli olabilen
parçalar olmak koşuluyla, parçalar halindeki filetoları da kapsar. Bu amaç
için en çok kullanılan türler, alabalık, salmon, Morina, mezgit, saithe,
kırmızı balık (Norveç meziti gibi), mezgit, merlos, yaldız başlı sırtar veya
dorade, dilbalığı, pisi balığı, kalkan, ling, ton balığı, uskumru, ringa ve
hamsidir. 0304 49 90 Diğerleri Bu alt pozisyon ringaların filetolarını
kapsar. 0304 61 00 Dondurulmuş filetolar ila 0304 89 90 0304 31 00 ila 0304 49 90 Alt
pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notlarına bakınız. Bu
alt pozisyonlar, sadece bloklardaki veya dilimlerdeki boşlukları doldurmak
için kullanılan ve aynı türden balıkların az miktardaki (ağırlık olarak %
20’yi geçmeyen) ayrı tabakalarıyla karıştırılmış olsun olmasın, filetolar
veya fileto parçalarından (genellikle morinaların) oluşan derin dondurulmuş
blok veya dilimleri kapsar. 0304 93 10 Surimi Surimi, donmuş olarak pazarlanan bir ara
üründür. İyice kıyılmış, yıkanmış ve ayıklanmış balık etinden yapılan ve hemen hemen hiç kokusu veya tadı
olmayan beyazlatılmış macundan ( hamur ) ibarettir. Birbiri ardına yapılan
yıkamalar, yağların ve suda çözülebilen proteinlerin büyük bir kısmını
ortadan kaldırır. Kıvamını geliştirmek ve ürünü donmuş halde dengelemek
amacıyla, az miktarda katkı maddesi ( şeker, tuz, D-glucitol ( sorbitol ) ve
di veya tri fosfat gibi ) katılır. Bu
alt pozisyon surimi müstahzarlarını kapsamaz (1604 20 05 alt pozisyonu) 0304 94 10 Surimi 0304 93 10 alt
pozisyonu açıklama notlarına bakınız. 0304 95 10 Surimi 0304 93 10 alt
pozisyonu açıklama notlarına bakınız. 0304 99 10 Surimi 0304 93 10 alt
pozisyonu açıklama notlarına bakınız. 0305 Balıklar ( kurutulmuş,
tuzlanmış veya salamura edilmiş ); tütsülenmiş balıklar ( önceden veya
tütsüleme sırasında pişirilmiş olsun olmasın ); insanların yemesine elverişli
balık unları, ezmeleri ve pelletleri 0305 10 00 İnsanların yemesine elverişli balık unları, ezmeleri
ve pelletleri Balık unu ve ezmesi genellikle yağının ve
kokusunun alınması yoluyla yenilebilir hale getirilir ve bazen “balık
konsantresi” olarak ta bilinir. Bu
alt pozisyon, aynı zamanda, taze, dondurulmuş, küçük parçalara bölünmüş,
iyice parçalanmış ve kurutulmuş taze balık etinden elde edilen “ tüketilmeye
hazır balık” olarak bilinen ürünleri de kapsar. 0305 31 00 Balık filetoları (kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura
edilmiş, fakat ila tütsülenmemiş) 0305 39 90 0304 31 00 ila 0304 49 90 alt
pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notları, gerekli değişiklikler yapılarak
uygulanır. Tütsülenmiş balık filetoları 0305 41 00 ila 0305 49 80 alt
pozisyonlarında sınıflandırılır. 0305 41 00 Tütsülenmiş balıklar (balık filetoları dahil,
yenilebilen balık sakatatı hariç) ila 0305 49 80 0305 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem
İzahnamesi, dördüncü paragrafa bakınız. 0305 63 00 Hamsi balıkları (Engraulis spp.) Bu alt pozisyon, herhangi bir hazırlama
işlemine tabi tutulmadan salamura edilmiş hamsi balıklarını kapsar. Bunlar,
küçük fıçı veya kavanozlara veya çoğunlukla kapatılma işleminden sonra ısıl
işleme tabi tutulmamış, hava almayacak şekilde kapatılmış kutulara
konulurlar. 0306 Kabuklu hayvanlar
(kabukları ile birlikte olsun olmasın )(canlı, taze, soğutulmuş, dondurulmuş,
kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş);tütsülenmiş kabuklu hayvanlar
(kabuklu olsun olmasın)(tütsüleme sırasında veya öncesinde pişirilmiş olsun
olmasın); kabuklu hayvanlar (kabukları ile birlikte) (buharda veya suda pişirilmiş,
soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş olsun
olmasın); kabuklu hayvanların insanların yemesine elverişli unları, kaba
unları ve pelletleri Kabukları çıkarılarak pişirilmiş kabuklu
hayvanlar (örneğin; genellikle dondurulmuş,
kabukları alınmış ve pişirilmiş karides kuyrukları gibi) 1605 pozisyonunda
sınıflandırılır. Kısmen
kabukları alınmış (örneğin kıskaçları) ve suda haşlama veya buğulama yoluyla
pişirilmiş ve kabuklarının daha fazla alınmasına gerek olmaksızın yemeye hazır
haldeki yengeç parçaları da 1605 pozisyonunda sınıflandırılır. 0306 11 05 Kaya ıstakozu ve diğer deniz istakozları (Palinurus
spp., Panulirus spp., Jasus spp.) ila 0306 11 90 Gerçek istakozların aksine, kaya
istakozları ve diğer deniz istakozları kırmızı renktedirler ve çok küçük
kıskaçları, ancak çok gelişmiş antenleri vardır. Ek olarak, dikenli ve budaklı bir kabuğa
sahiptirler. 0306 11 10 Istakoz kuyrukları Bu alt pozisyon, kabuklu kuyrukların yanı
sıra, kabuklu halde bütün veya iki
parçaya bölünmüş istakoz
kuyruklarını kapsar. 0306 11 90 Diğerleri Bu alt pozisyon, ıstakoz etlerinin yanı
sıra, bütün veya uzunlamasına bölünmüş kabuklu ıstakozları da kapsar. 0306 12 05 Istakozlar ( Homarus spp.) ila 0306 12 90 Istakozlar, geniş kıskaçları olan kabuklu
hayvanlardır. Pişirilmemiş ıstakozlar, beyaz ve sarımsı hareli koyu mavi
renktedirler, sadece pişirildiklerinde kırmızı renk alırlar. İstakozlar,
kaya istakozları ve diğer deniz istakozları gibi hemen hemen aynı şekilde konserve
edilirler. 0306 14 05 Yengeçler ila 0306 14 90 “Yengeç” ifadesi ıstakozlardan,
karideslerden, büyük karideslerden, tatlı su ıstakozlarından etli ve boğumlu
bir kuyruklarının olmaması ile ayrılan, çok değişik boyutlarda, kıskaçlı
kabuklu hayvanların çok geniş türlerini kapsar. 0306 14 90 Diğerleri Bu alt pozisyon, yüzen yengeç ( Portunus
puber ) ve örümcek yengeci ( Maia squinado ) gibi Avrupa deniz yengeçlerine
ilaveten, “Çin yengeci” (Eriocheir sinensis ) olarak bilinen tatlı su
yengecinin yanı sıra, çok sayıda diğer türleri de ( özellikle, Cancer,
Carcinus, Portunus, Neptunus, Charybdis, Scylla, Erimacrus, Limulus, Maia,
Menippi spp. ) kapsar. 0306 15 10 Ve 0306 15 90 Norveç ıstakozu türü ıstakozlar (Nephrops norvegicus ) “Dublin körfezi karidesi” olarak da
bilinen Norveç ıstakozları uzun, ince ve prizma biçimindeki kıskaçları ile
ayırt edilirler. 0306 16 10 Soğuk su Karidesleri (Pandalus spp., Crangon crangon);
diğer karidesler ila 0306 17 99 Aşağıdakiler bu alt pozisyonlara
dahildir; 1.
Bazı
türleri pişirilene dek tam olarak pembeye dönmemesine rağmen, Pandalidae
ailesine mensup bazen, “pembe karides” olarak bilinen bazı tür karidesler 2.
Crangon
türünden kahverengi ve gri karidesler 3.
Palaemonidae
ve Penaeidae ailesine mensup karidesler. Bunların arasında yer alanlar adi
karidesler ( Palaemon serratus ) ve kral veya caramota karidesleri ( Penaeus
caramota veya Penaeus kerathurus )dir. 0306 19 10 Tatlı su ıstakozu ( kerevit ) Tatlı su ıstakozları, Astacus, Cambarus,
Orconectes ve Pacifastacus cinslerinin en önemli türleri olan, tatlı su
kabuklu hayvanlarıdır. Bu
alt pozisyon, aynı zamanda, kuyrukları da kapsar. 0306 21 10 Ve 0306 21 90 Kaya ıstakozu ve diğer deniz ıstakozları ( Palinurus
spp., Panulirus spp.,Jasus spp) 0306 11 05 ila 0306 11 90 Alt
pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notlarına bakınız. 0306 22 10 Istakozlar ( Homarus spp.) ila 0306 22 99 0306 12 05 ila 0306 12 90 Alt
pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notlarına bakınız. 0306 24 10 Yengeçler İla 0306 24 80 0306 14 05 ila 0306 14 90 Alt pozisyonlarına
ilişkin Açıklama Notlarına bakınız. 0306 24 80 Diğerleri Bu alt pozisyon, yüzen yengeç ( Portunus
puber ) ve örümcek yengeci ( Maia squinado ) gibi Avrupa deniz yengeçlerine
ilaveten, “Çin yengeci” (Eriocheir sinensis ) olarak bilinen tatlı su
yengecinin yanı sıra, çok sayıda diğer türleri de ( özellikle, Paralithodes
chamchaticus,Callinectes sapidus,Chionoecetes spp., Cancer,
Carcinus,Portunus, Neptunus,Charybdis, Scylla, Erimacrus, Limulus, Maia,
Menippi spp. ) kapsar. 0306 25 10 Ve 0306 25 90 Norveç Istakozu (Nephrops
norvegicus) 0306 15 10 ve 0306 15 90 Alt pozisyonlarına ilişkin
Açıklama Notlarına bakınız. 0306 26 10 İla 0306 27 99 Soğuk su Karidesleri (Pandalus spp., Crangon crangon); diğer karidesler 0306 16 10 ila
0306 17 99 Alt pozisyonlarına
ilişkin Açıklama Notlarına bakınız 0306 29 10 Tatlı su ıstakozu (kerevit) 0306 19 10 Alt pozisyonuna ilişkin
Açıklama Notlarına bakınız. 0307 Yumuşakçalar (kabuklu
olsun olmasın) (canlı, taze, soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış
veya salamura edilmiş); tütsülenmiş yumuşakçalar (kabuklu olsun
olmasın)(tütsüleme sırasında veya öncesinde pişirilmiş olsun olmasın);
yumuşakçaların insanların yemesine elverişli unları, kaba unları ve
pelletleri 0307 11 10 İstiridyeler ila 0307 19 90 Bu alt pozisyonlar, sadece, Ostrea,
Crassostrea (Gryphaea olarak adlandırılan)
ve Pycnodonta cinsinden kabuklu yumuşakçaları kapsar. Yassı
istiridyeler (Ostrea cinsinden) ile Portekiz istiridyesi (Crassostrea
angulata) ve Mavi noktalı veya Virjinya istiridyesi (Crassostrea virginica)
gibi düzgün olmayan kabukları olanlar arasında genellikle ayrım yapılır. 0307 11 10 Tanesi 40 gr’dan ( kabuklar dahil ) fazla olmayan canlı
yassı istiridyeler (Ostrea türü) Ostrea türünden olan ve kabukları ile
beraber her birinin ağırlığı 40 gr.mı geçmeyen istiridyeler bu alt pozisyonda
sınıflandırılır. Avrupa’da toplanan yassı istiridyeler genellikle Ostrea
edulis cinsindendirler. Özellikle Kuzey Amerika’nın Pasifik kıyısındaki
Ostrea lurida, Şili’de Ostrea
chilensis gibi başka türleri vardır. 0307 11 90 İla 0307 19 90 Diğerleri Crassostrea ( Gryphaea olarak da
adlandırılan ) cinsinin ve Pycnodonta cinsinin gelişkin olan veya gelişkin
olmayan bütün istiridyelerin yanı sıra, her biri 40 gr.dan fazla ağırlığa
sahip Ostrea cinsinden istiridyeler de bu alt pozisyonlarda sınıflandırılır. Crassostrea
cinsi Portekiz istiridyesini (Crassostrea angulata), Japon istiridyesini
(Crassostrea gigas) ve mavi nokta veya Virjinyalı olarak bilinen
istiridyeleri (Crassostrea virginica) kapsar. 0307 71 00 ila 0307 79 90 Arcidae, Arcticidae, Cardiidae,
Donacidae, Hiatellidae, Mactridae, Mesodesmatidae, Myidae, Semelidae,
Solecurtidae, Solenidae, Tridacnidae ve Veneridae familyasına ait
yumuşakçalar Bu alt pozisyonlara aşağıdakiler dahildir: 1.Scrobicularia plana, Mactra spp. ve
Cardium spp.; 2. Solen spp., Solen marginatus, Solen
siliqua ve Solen ensis, Venus mercenaria ve Venus verrucosa 0307 91 10 ila 0307 99 80 Diğerleri (insanların yemesine elverişli unları, kaba unları ve pelletleri dahil) Aşağıdakiler bu alt pozisyonlara
dahildir; 1.
Adi
salyangoz gibi ( Buccinum undatum )
deniz salyangozları 2.
Salyangozlar
( Littorina ve Lunatia spp. ) 3.
Mürekkep
balıkları (Sepia pharaonis familyası) 4.
Jumbo
uçan kalamar (Dosidicus gigas) ve Japon uçan kalamar (Todarodes pacificus) |