BÖLÜM I

 

CANLI HAYVANLAR VE HAYVANSAL ÜRÜNLER

YORUM KURALLARI

FASIL 3

 

BALIKLAR VE KABUKLU HAYVANLAR, YUMUŞAKÇALAR VE SUDA

YAŞAYAN DİĞER OMURGASIZ HAYVANLAR

 

Genel Açıklamalar              

1. Derin dondurulmuş balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar, dondurulmuş balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar ile aynı şekilde sınıflandırılırlar.

2. Tam anlamıyla pişirmeyi içermeyen hafif ısıtma işleminden oluşan basit haşlama sınıflandırılmayı etkilemez. Bu işlem, özellikle ton balıkları ve kabuklu hayvanlar ile yumuşakçaların etleri için çoğunlukla dondurma işleminden önce uygulanır.

3. Aşağıdakiler 3 ncü fasla dahil değildir;

(a)        İnsan tüketimine uygun olsun olmasın, kurutulmuş veya tuzlanmış yüzme mesaneleri ( 05 11 pozisyonu )

(b)        Geçici koruma sağlayabilmek amacıyla kurutulmuş, tütsülenmiş veya bitkisel yağlara konulmuş, “yarı korumalı” ürünler olarak bilinen, hafifçe tuzlanmış balıklar ( 16 04 pozisyonu )

(c)        Daha ileri derecede hazırlanmış olsun olmasın, yağda veya sirkede basitçe salamura edilmiş balıklar ( 16 04 pozisyonu )

(d)        Proteinlerin pıhtılaşmasını sağlayacak yeterlilikte ısı işlemine tabi tutulan yumuşakçalar (16 05 pozisyonu )

 

0301                       Canlı balıklar

0301 11 00             Süs balıkları

ve

0301 19 00

                               0301 11 ve 0301 19 Alt pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesine bakınız.

0301 11 00             Tatlı su süs balıkları

                               Aşağıdakiler bu alt pozisyona dahildir;

1.        Hemigrammus ocellifer

2.        Altınbalık ( Carassius auratus ) ve altın sazan

3.        Siyah molly ( Mollienisia latipinna ve velifera ) yeşil kılıçkuyruk (swordtail) ve bu balığın kırmızı ve beyaz türleri ( Xiphophoris helleri), kırmızı, altın sarısı, siyah ve beyaz platy ( Platypoecilus maculatus ) ve ismen siyah kılıçkuyruk ve Berlin kılıçkuyruk olarak bilinen kılıçkuyruk ile platy balıklarının melezleri (Xiphophorus ve Okattoiecukys ) dahil molly balıkları

4.        Siamese kavgacı balıklar ( Betta splendens ), cennet balığı ( Macropodus opercularis veya viridi-auratus ), gouramis ve bodur gouramis (Trichogaster trichopterus ve Colisa lalia ve fasciata )

5.        Melek balığı ( Pterophyllum scalare ve eimckei )

0301 19 00             Diğerleri

                               Aşağıdakiler bu alt pozisyona dahildir;

1.        Chaetodontidae

2.        Labridae

3.        Scaridae ( papağan balığı, yalancı papağan balığı ve scarichthys )

0302                       Balıklar ( taze veya soğutulmuş ) ( 0304 pozisyonundaki balık filetoları ve diğer balık etleri hariç )

0302 11 10             Alabalıklar ( Salmo truatta, Oncorhynchus mykiss, Oncorhynchus aguabonita,  Oncorhynchus

ila                           clarki, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache ve Oncorhynchus chrysogaster )

0302 11 80            

                               Aşağıdakiler bu alt pozisyona dahildir;

1.        Deniz alabalığı ( Salmo truatta truatta)

2.        Nehir alabalığı veya adi alabalık ( Salmo truatta fario )

3.        Göl alabalığı ( Salmo truatta lacustris )

4.        Gökkuşağı alabalığı veya Amerikan alabalığı veya çelikbaş (Oncorhynchus mykiss )

5.        Vahşi alabalık ( Oncorhynchus clarki )

6.        Altın sarısı alabalık ( Oncorhynchus aguabonita )

7.        Gila alabalık ( Oncorhynchus gilae )

8.        Oncorhynchus apache türü alabalıklar

9.        Oncorhynchus chrysogaster türü alabalıklar

0302 13 00             Pasifik salmonları (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha,  Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch,  Oncorhynchus masou ve Oncorhynchus rhodurus)             

Bu alt pozisyon aşağıdakileri kapsar;

1.        kırmızı salmon veya sockeye salmon veya Alaska kırmızı salmonları (Oncorhynchus nerka )

2.        Pembe salmon veya hörgüçlü salmon (Oncorhynchus gorbuscha)

3.        Keta salmonu veya köpek salmonu veya ahbap salmonlar (Oncorhynchus keta )

4.        Chinook veya kral salmonu veya Kaliforniya salmonu veya ilkbahar salmonu (Oncorhynchus tschawytscha)

5.        Gümüş salmon veya coho salmon ( Oncorhynchus kisutch )

6.        Japon salmonu veya Japon kirazı salmonu ( Oncorhynchus masou )

7.        Oncorhynchus rhodurus türü salmonlar

0302 19 00             Diğerleri

                               Bu alt pozisyonda yer alan diğer deniz salmonları arasında aşağıdakiler sayılabilir;

1.        Göl beyaz balığı veya beyaz balık, vendace ve powan ( Coregonus clupeaformis, Coregonus fera, Coregonus albula, Coregonus lavaretus )

2.        Houting (Coregonus oxyrhynchus )

3.        char ( Salvelinus alpinus ), bazen “ kaynak salmonu” olarak isimlendirilen dere alabalığı ( Salvelinus fontinalis ), göl char’ı veya namaycush veya christivomer ( Selvelinus namaycush veya Christivomer namaycush )

0302 21 10             Yassı balıklar ( Pleuronectidae, Bothidae, Cynoglossidae, Soleidae,

ila                           Scophthalmidae ve Citharidae ), karaciğerleri, yumurtaları ve nefisleri

0302 29 80             hariç )

                               Yassı balıklar, tırpana balığı gibi dikey olarak yassı değil, iki gözün üst kısımda olduğu yatay bir şekilde yassı haldedirler.

0302 29 80             Diğerleri

                               Bu alt pozisyon brill (Scophthalmus rhombus ), adi dab ( Pleuronectes limanda veya Limanda limanda ), limon dil balığını ( Pleuronectes microstomus veya Microstomus kitt ), Avrupa veya çamur pisi balıklarını ( Platichthys flesus veya Flesus flesus ) kapsar.

0302 31 10             Ton balığı ( Thunnus alalunga )

ve

0302 31 90

                               Albacore veya uzun yüzgeçli ton balıkları, mavi-gri böğür ve göbekleriyle, koyu mavi sırtlarıyla ve anüsün arkasına kadar uzanan uzun göğüs yüzgeçleri ile tanınırlar.

0302 32 10             Sarı süzgeçli orkinos (Thunnus albacares )

ve

0302 32 90

                               Sarı süzgeçli orkinoslar orak şeklindeki arka ve ikinci sırt yüzgeçleri ile kolayca ayırt edilirler.

0302 33 10             Orkinos veya yazılı orkinos

ve

0302 33 90

                               Orkinos veya yazılı orkinoslar ( Euthynnus ( Katsuwonus) pelamis ) göbeklerinde boylamasına var olan dört ile yedi arasındaki koyu çizgilerin varlığı ile ayırt edilirler. Bu balıkların koyu mavi sırtları, vücutlarının orta kısmına doğru giderek solgunlaşan göğüs yüzgeçleri üzerinde bulunan açık bir şekilde görülebilen bir yeşil kısım ile belirginleşmiştir.Bu balıkların gümüş rengi böğürleri ve kısa yüzgeçleri vardır.

                               Bu alt pozisyonlar, sırtlarında eğri bantlar bulunan Atlantik orkinosları veya kemerli orkinosları (Sarda sarda) kapsamaz; bu balıklar taze veya soğutulmuş halde iseler 0302 89 90 alt pozisyonunda sınıflandırılır.

0302 41 00             Ringa balıkları ( Atlantik ringası-Clupea harengus, Pasifik ringası-Clupea pallasi )  

Bu alt pozisyonun uygulanması açısından, “Ringa balıkları” ifadesi yalnızca, Clupea harengus ( Kuzey Ringası ) ve Clupea pallasii ( Pasifik Ringası ) türlerinin hamsigilleri ( Clupeidae) anlamına gelmektedir. Hint Ringası olarak bilinen ( Chirocentrus dorab ) balıklar taze veya soğutulmuş olarak ithal edildiklerinde 0302 89 90 alt pozisyonunda sınıflandırılırlar.

0302 43 10             Avrupa sardalya balığı türü sardalyalar ( Sardina pilhardus )

                               Bu alt pozisyon 25 cm.ye kadar olan iri, yetişkin ve “pilchard” olarak bilinen sardalyaları da kapsar.

0302 43 90             Palatika ve çaça balığı (Sprattus sprattus )

                               Bu alt pozisyonun uygulanmasında “Çaça balıkları” ifadesi yalnızca Sprattus sprattus türlerinin hamsigilleri ( Clupeidae ) anlamına gelmektedir.Ringa balıkları ile çok yakından ilişkili olan bu balıklar daha küçük ebatlarda olup, çoğu zaman hatalı olarak “Norveç hamsisi” olarak adlandırılırlar.

0302 51 10

Ve

0302 51 90             Morina balıkları ( soğuk su morinası- Gadus morhua, Atlantik morinası-

Gadus ogac, Pasifik morinası-Gadus macrocephalus )

Morina balıklarının uzunluğu 1,5 metreye kadar olabilir. Üzerinde koyu noktaları bulunan zeytin renginde sırtları ve yanlarında beyaz çizgiler bulunan parlak göbekleri vardır. Üç tane sırt yüzgeçleri, kısa karın yüzgeçleri ve çenelerinde bıyıkları vardır.

0302 53 00             Kömür balığı ( Pollachius virens )

                               Kömür balıkları daha çok saithe veya coley olarak bilinirler.

0302 74 00             Yılan balıkları ( Anguilla spp. )

                               Bu alt pozisyonun uygulanması açısından, “yılan balıkları” ifadesi, sadece, iki görünümdeki ( geniş kafalı yılan balıkları ve nokta burunlu veya uzun burunlu yılan balıkları ) Avrupa yılan balıkları ( Anguilla anguilla ) , Amerikan yılan balıkları ( Anguilla rostrata), Japon yılan balıkları ( Anguilla japonica ) ve Avusturalya yılan balıkları ( Anguilla australis ) dahil, yılan balıkları olarak doğru bir şekilde isimlendirilenlere uygulanacaktır.

                               Bu nedenle, “ deniz yılan balığı ( Conger conger )” olarak bilinen conger yılan balıkları, “moray yılan balıkları ( Muraena helena )” olarak bilinen moray veya murry ve kum yılan balıkları veya lance’ler ( Ammodytes spp. ) gibi yanlış olarak “yılan balığı” diye adlandırılan balıklar bu alt pozisyon haricinde kalır ve 0302 89 90 alt pozisyonunda sınıflandırılır.

0302 81 10             Mahmuzlu camgöz ( Squalus acanthias )

                               Bunlar göğüslerinin üzerinde, yanlamasına solungaç yırtıkları bulunan omurgalı köpekbalıklarıdır; bedenleri yuvarlak ve düzdür; sırtları gri, karınları beyazdır;boyları uzunluk olarak 1 metreye kadar olabilir.

0302 81 90             Diğerleri

                               Bu alt pozisyon tope’ları (Galeorhinus galeus veya Galeus canis ) kapsar.

0302 89 10             Tatlısu balıkları

                               Aşağıdaki tatlı su balıkları bu alt pozisyona dahildir;

1.        Kiliz balığı ( Tinca tinca )

2.        Bıyıklı balık ( barbus spp.)

3.        Tatlı su levreği: adi levrek ( Perca fluviatilis ), kara levrek ( Micropterus spp.), güneş levreği ( Lepomis gibbosus ) ve pilatika veya pope (Gymnocephalus cernuus veya Acerina cernua )

4.        Adi sırtar balığı ( Abramis brama ) ve gümüş sırtar balığı (Blicca bjoerkna )

5.         Turna balığı ( Esox spp. ) ve kemikli turna balığı ( Lepisosteus spp. )

6.        İnci balığı ( Alburnus alburnus ), adi dere kayası ( Gobio gobio ), Tuna dere kayası ( Gobio uranoscopus ), boğa kafalı turna balığı ( Cottus gobio ), nehir gelinciği ( eel pout ) (Lota lota )

7.        Nehir taşemenleri veya küçük lampernler ( Lampetra fluviatilis ) ve ırmak taşemenleri ( Lampetra planeri )

8.        Kızıl göz, koyu ve esmer sarı balık, duvar gözlü sarı balık veya kımızı sarıbalık, kefal veya geniş kafalı Avrupa kefali, sazanlar gibi Leuciscus spp., Rutilus spp., Idus spp., cinsinden balıklar

9.        Gölge balığı ( Thymallus spp.)

10.     Pike perch veya zander (Stizostedion lucioperca )

0302 89 90             Diğerleri

                               Aşağıdaki tuzlu su balıkları bu alt pozisyona dahildir;

1.        Mezgit-yayın balığı ( Trisopterus luscus ve Trisopterus esmarki )

2.        Hani ( Seranus spp. ) ve hani balığı ( Epinephelus spp. )

3.        Şeritli kefaller ( Mullus barbatus ) ve kırmızı kefal ve tekirler ( Mullus surmuletus )

4.        Kırlangıç balığı veya gurnet ( Trigla, Eutrigla, Aspitrigla, Lepidotrigla ve Trigloporus spp. )

5.        Akrep balığı ( Scorpaena spp. )

6.        Deniz taşemenleri ( Petromyzon marinus )

7.        Zargana veya iğne balığı ( Belone belone ) ve çarpan balığı ( Trachinus spp. )

8.        Çamukalar ( Osmerus spp. )

9.        Capelin ( Mallotus villosus )

10.     Kathetostoma giganteum türü balıklar

0302 90 00             Karaciğerleri, yumurtaları ve nefisleri

                               Sanayi kullanım amaçlı olsa bile, türü ve koşulları itibariyle insan tüketimine uygun olan, taze veya soğutulmuş balık karaciğerleri, yumurtaları ve nefisleri bu alt pozisyonda sınıflandırılır.

0303                       Balıklar ( dondurulmuş ) ( 0304 pozisyonundaki balık filetoları ve diğer balık etleri hariç )

                               0302 pozisyonunun alt pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notlarının kuralları, gerekli değişiklikler yapılarak bu pozisyonun alt pozisyonları için uygulanır.

0304                       Balık filetoları ve diğer balık etleri (kıyılmış olsun olmasın) (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş)

0304 31 00             Filetolar (taze veya soğutulmuş)

ila

0304 49 90

                               0304 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesinin ilk paragrafı (1)’e bakınız.

Bu alt pozisyonlar, aynı zamanda, filetolardan elde edildiği belli olabilen parçalar olmak koşuluyla, parçalar halindeki filetoları da kapsar. Bu amaç için en çok kullanılan türler, alabalık, salmon, Morina, mezgit, saithe, kırmızı balık (Norveç meziti gibi), mezgit, merlos, yaldız başlı sırtar veya dorade, dilbalığı, pisi balığı, kalkan, ling, ton balığı, uskumru, ringa ve hamsidir.

 

0304 49 90             Diğerleri

                               Bu alt pozisyon ringaların filetolarını kapsar.

0304 61 00             Dondurulmuş filetolar

ila

0304 89 90

                               0304 31 00 ila 0304 49 90 Alt pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notlarına bakınız.

                               Bu alt pozisyonlar, sadece bloklardaki veya dilimlerdeki boşlukları doldurmak için kullanılan ve aynı türden balıkların az miktardaki (ağırlık olarak % 20’yi geçmeyen) ayrı tabakalarıyla karıştırılmış olsun olmasın, filetolar veya fileto parçalarından (genellikle morinaların) oluşan derin dondurulmuş blok veya dilimleri kapsar.

0304 93 10             Surimi

                               Surimi, donmuş olarak pazarlanan bir ara üründür. İyice kıyılmış, yıkanmış ve ayıklanmış balık etinden  yapılan ve hemen hemen hiç kokusu veya tadı olmayan beyazlatılmış macundan ( hamur ) ibarettir. Birbiri ardına yapılan yıkamalar, yağların ve suda çözülebilen proteinlerin büyük bir kısmını ortadan kaldırır. Kıvamını geliştirmek ve ürünü donmuş halde dengelemek amacıyla, az miktarda katkı maddesi ( şeker, tuz, D-glucitol ( sorbitol ) ve di veya tri fosfat gibi ) katılır.

                               Bu alt pozisyon surimi müstahzarlarını kapsamaz (1604 20 05 alt pozisyonu)

0304 94 10             Surimi

                               0304 93 10 alt pozisyonu açıklama notlarına bakınız.

0304 95 10             Surimi

                               0304 93 10 alt pozisyonu açıklama notlarına bakınız.

0304 99 10             Surimi

                               0304 93 10 alt pozisyonu açıklama notlarına bakınız.

0305                       Balıklar ( kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş ); tütsülenmiş balıklar ( önceden veya tütsüleme sırasında pişirilmiş olsun olmasın ); insanların yemesine elverişli balık unları, ezmeleri ve pelletleri

0305 10 00             İnsanların yemesine elverişli balık unları, ezmeleri ve pelletleri

                               Balık unu ve ezmesi genellikle yağının ve kokusunun alınması yoluyla yenilebilir hale getirilir ve bazen “balık konsantresi” olarak ta bilinir.

                               Bu alt pozisyon, aynı zamanda, taze, dondurulmuş, küçük parçalara bölünmüş, iyice parçalanmış ve kurutulmuş taze balık etinden elde edilen “ tüketilmeye hazır balık” olarak bilinen ürünleri de kapsar.

0305 31 00             Balık filetoları (kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş, fakat 

ila                           tütsülenmemiş)

0305 39 90

                               0304 31 00 ila 0304 49 90 alt pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notları, gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır. Tütsülenmiş balık filetoları 0305 41 00 ila 0305 49 80 alt pozisyonlarında sınıflandırılır.

0305 41 00             Tütsülenmiş balıklar (balık filetoları dahil, yenilebilen balık sakatatı hariç)

ila

0305 49 80

                               0305 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, dördüncü paragrafa bakınız.

0305 63 00             Hamsi balıkları (Engraulis spp.)

                               Bu alt pozisyon, herhangi bir hazırlama işlemine tabi tutulmadan salamura edilmiş hamsi balıklarını kapsar. Bunlar, küçük fıçı veya kavanozlara veya çoğunlukla kapatılma işleminden sonra ısıl işleme tabi tutulmamış, hava almayacak şekilde kapatılmış kutulara konulurlar.

0306                       Kabuklu hayvanlar (kabukları ile birlikte olsun olmasın )(canlı, taze, soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş);tütsülenmiş kabuklu hayvanlar (kabuklu olsun olmasın)(tütsüleme sırasında veya öncesinde pişirilmiş olsun olmasın); kabuklu hayvanlar (kabukları ile birlikte) (buharda veya suda pişirilmiş, soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş olsun olmasın); kabuklu hayvanların insanların yemesine elverişli unları, kaba unları ve pelletleri

                               Kabukları çıkarılarak pişirilmiş kabuklu hayvanlar  (örneğin; genellikle dondurulmuş, kabukları alınmış ve pişirilmiş karides kuyrukları gibi) 1605 pozisyonunda sınıflandırılır.

                               Kısmen kabukları alınmış (örneğin kıskaçları) ve suda haşlama veya buğulama yoluyla pişirilmiş ve kabuklarının daha fazla alınmasına gerek olmaksızın yemeye hazır haldeki yengeç parçaları da 1605 pozisyonunda sınıflandırılır.

0306 11 05             Kaya ıstakozu ve diğer deniz istakozları (Palinurus spp., Panulirus spp., Jasus spp.)

ila                          

0306 11 90

                               Gerçek istakozların aksine, kaya istakozları ve diğer deniz istakozları kırmızı renktedirler ve çok küçük kıskaçları, ancak çok gelişmiş antenleri vardır. Ek  olarak, dikenli ve budaklı bir kabuğa sahiptirler.

0306 11 10             Istakoz kuyrukları

                               Bu alt pozisyon, kabuklu kuyrukların yanı sıra,  kabuklu halde bütün veya iki parçaya bölünmüş  istakoz kuyruklarını  kapsar.

0306 11 90             Diğerleri

                               Bu alt pozisyon, ıstakoz etlerinin yanı sıra, bütün veya uzunlamasına bölünmüş kabuklu ıstakozları da kapsar.

0306 12 05             Istakozlar ( Homarus spp.)

ila

0306 12 90

                               Istakozlar, geniş kıskaçları olan kabuklu hayvanlardır. Pişirilmemiş ıstakozlar, beyaz ve sarımsı hareli koyu mavi renktedirler, sadece pişirildiklerinde kırmızı renk alırlar.                      

                               İstakozlar, kaya istakozları ve diğer deniz istakozları gibi hemen hemen aynı şekilde konserve edilirler.

0306 14 05             Yengeçler

ila

0306 14 90

                               “Yengeç” ifadesi ıstakozlardan, karideslerden, büyük karideslerden, tatlı su ıstakozlarından etli ve boğumlu bir kuyruklarının olmaması ile ayrılan, çok değişik boyutlarda, kıskaçlı kabuklu hayvanların çok geniş türlerini kapsar.

0306 14 90             Diğerleri

                               Bu alt pozisyon, yüzen yengeç ( Portunus puber ) ve örümcek yengeci ( Maia squinado ) gibi Avrupa deniz yengeçlerine ilaveten, “Çin yengeci” (Eriocheir sinensis ) olarak bilinen tatlı su yengecinin yanı sıra, çok sayıda diğer türleri de ( özellikle, Cancer, Carcinus, Portunus, Neptunus, Charybdis, Scylla, Erimacrus, Limulus, Maia, Menippi spp. ) kapsar.

0306 15 10

Ve

0306 15 90             Norveç ıstakozu türü ıstakozlar (Nephrops norvegicus )

                               “Dublin körfezi karidesi” olarak da bilinen Norveç ıstakozları uzun, ince ve prizma biçimindeki kıskaçları ile ayırt edilirler.

0306 16 10             Soğuk su Karidesleri (Pandalus spp., Crangon crangon); diğer karidesler

ila

0306 17 99

                               Aşağıdakiler bu alt pozisyonlara dahildir;

1.        Bazı türleri pişirilene dek tam olarak pembeye dönmemesine rağmen, Pandalidae ailesine mensup bazen, “pembe karides” olarak bilinen bazı  tür karidesler

2.        Crangon türünden kahverengi ve gri karidesler

3.        Palaemonidae ve Penaeidae ailesine mensup karidesler. Bunların arasında yer alanlar adi karidesler ( Palaemon serratus ) ve kral veya caramota karidesleri ( Penaeus caramota veya Penaeus kerathurus )dir.

0306 19 10             Tatlı su ıstakozu ( kerevit )

                               Tatlı su ıstakozları, Astacus, Cambarus, Orconectes ve Pacifastacus cinslerinin en önemli türleri olan, tatlı su kabuklu hayvanlarıdır.

                               Bu alt pozisyon, aynı zamanda, kuyrukları da kapsar.

 

0306 21 10

Ve

0306 21 90             Kaya ıstakozu ve diğer deniz ıstakozları ( Palinurus spp., Panulirus spp.,Jasus spp)

                               0306 11 05 ila 0306 11 90 Alt pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notlarına bakınız.

0306 22 10             Istakozlar ( Homarus spp.)

ila

0306 22 99

                               0306 12 05 ila 0306 12 90 Alt pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notlarına bakınız.

0306 24 10             Yengeçler

İla

0306 24 80

                               0306 14 05 ila 0306 14 90 Alt pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notlarına bakınız.

0306 24 80             Diğerleri

                               Bu alt pozisyon, yüzen yengeç ( Portunus puber ) ve örümcek yengeci ( Maia squinado ) gibi Avrupa deniz yengeçlerine ilaveten, “Çin yengeci” (Eriocheir sinensis ) olarak bilinen tatlı su yengecinin yanı sıra, çok sayıda diğer türleri de ( özellikle, Paralithodes chamchaticus,Callinectes sapidus,Chionoecetes spp., Cancer, Carcinus,Portunus, Neptunus,Charybdis, Scylla, Erimacrus, Limulus, Maia, Menippi spp. ) kapsar.

0306 25 10

Ve

0306 25 90             Norveç Istakozu (Nephrops norvegicus)

                               0306 15 10 ve 0306 15 90 Alt pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notlarına bakınız.

0306 26 10

İla

0306 27 99             Soğuk su Karidesleri (Pandalus spp., Crangon crangon); diğer karidesler

                               0306 16 10 ila 0306 17 99 Alt pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notlarına bakınız

0306 29 10             Tatlı su ıstakozu (kerevit)

                               0306 19 10 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarına bakınız.

0307                       Yumuşakçalar (kabuklu olsun olmasın) (canlı, taze, soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş); tütsülenmiş yumuşakçalar (kabuklu olsun olmasın)(tütsüleme sırasında veya öncesinde pişirilmiş olsun olmasın); yumuşakçaların insanların yemesine elverişli unları, kaba unları ve pelletleri

0307 11 10             İstiridyeler

ila

0307 19 90

                               Bu alt pozisyonlar, sadece, Ostrea, Crassostrea (Gryphaea olarak adlandırılan)  ve Pycnodonta cinsinden kabuklu yumuşakçaları kapsar.

Yassı istiridyeler (Ostrea cinsinden) ile Portekiz istiridyesi (Crassostrea angulata) ve Mavi noktalı veya Virjinya istiridyesi (Crassostrea virginica) gibi düzgün olmayan kabukları olanlar arasında genellikle ayrım yapılır.

0307 11 10             Tanesi 40 gr’dan ( kabuklar dahil ) fazla olmayan canlı yassı istiridyeler (Ostrea türü)

                               Ostrea türünden olan ve kabukları ile beraber her birinin ağırlığı 40 gr.mı geçmeyen istiridyeler bu alt pozisyonda sınıflandırılır. Avrupa’da toplanan yassı istiridyeler genellikle Ostrea edulis cinsindendirler. Özellikle Kuzey Amerika’nın Pasifik kıyısındaki Ostrea lurida, Şili’de  Ostrea chilensis gibi başka türleri vardır.

0307 11 90

İla

0307 19 90             Diğerleri

                               Crassostrea ( Gryphaea olarak da adlandırılan ) cinsinin ve Pycnodonta cinsinin gelişkin olan veya gelişkin olmayan bütün istiridyelerin yanı sıra, her biri 40 gr.dan fazla ağırlığa sahip Ostrea cinsinden istiridyeler de bu alt pozisyonlarda sınıflandırılır.

                               Crassostrea cinsi Portekiz istiridyesini (Crassostrea angulata), Japon istiridyesini (Crassostrea gigas) ve mavi nokta veya Virjinyalı olarak bilinen istiridyeleri (Crassostrea virginica) kapsar.

0307 71 00

ila

0307 79 90             Arcidae, Arcticidae, Cardiidae, Donacidae, Hiatellidae, Mactridae, Mesodesmatidae, Myidae, Semelidae, Solecurtidae, Solenidae, Tridacnidae ve Veneridae familyasına ait yumuşakçalar

                               Bu alt pozisyonlara aşağıdakiler dahildir:

1.Scrobicularia plana, Mactra spp. ve Cardium spp.;

2. Solen spp., Solen marginatus, Solen siliqua ve Solen ensis, Venus mercenaria ve Venus verrucosa

0307 91 10

ila                          

0307 99 80             Diğerleri (insanların yemesine elverişli unları,  kaba unları ve pelletleri dahil)

Aşağıdakiler bu alt pozisyonlara dahildir;

1.        Adi salyangoz gibi  ( Buccinum undatum ) deniz salyangozları

2.        Salyangozlar ( Littorina ve Lunatia spp. )

3.        Mürekkep balıkları (Sepia pharaonis familyası)

4.        Jumbo uçan kalamar (Dosidicus gigas) ve Japon uçan kalamar (Todarodes pacificus)