BÖLÜM II

 

BİTKİSEL ÜRÜNLER

YORUM KURALLARI

FASIL 8

 

YENİLEN MEYVELER VE YENİLEN SERT KABUKLU MEYVELER;

 TURUNÇGİLLERİN VE KAVUNLARIN VE KARPUZLARIN KABUKLARI

 

Genel Açıklamalar

Bu fasıl, tabii fermentasyon başlamış olsa bile, kaba ezme haldeki damıtılmaya mahsus meyveleri kapsar.

Pastörüzasyon aşağıdaki durumlar hariç olmak üzere bu fasılda uygulanabilir değildir:

-Bu fasıldaki kurutulmuş meyveler ve sert kabuklu meyveler,

-0812 pozisyonundaki geçici olarak konserve edilmiş meyveler ve sert kabuklu meyveler,

0811 pozisyonundaki dondurulmuş meyveler ve sert kabuklu meyveler.

Sterilize edilmiş meyveler ve sert kabuklu meyveler bu fasıl haricindedir (Genellikle 2008 pozisyonu)

 

0801                                       Hindistan cevizi, Brezilya cevizi ve Kaju ( taze veya kurutulmuş ) ( kabuğu çıkarılmış veya kabuğu soyulmuş olsun olmasın )

0801 21 00             Brezilya cevizi

ve

0801 22 00

                               Bu cevizler, şekil ve ebat olarak mandarin dilimlerini anımsatan, sert kabuklu cevizlerdir; bu kabuklar, kahverengimsi liflerle sarılmış üçgen kesitli büyük bir çekirdeği sarmaktadır.

0802                                       Diğer kabuklu meyveler (taze veya kurutulmuş) (kabuğu çıkarılmış veya soyulmuş olsun olmasın)

0802 21 00             Fındıklar ( Corylus spp. )

ve

0802 22 00

                               Bu alt pozisyonlar fındıklar veya cob ( Corylus avellana’nın meyvelerini ), Türk fındıklarını ( Corylus colurna’nın meyveleri) ve filbert ( Corylus maxima’nın meyveleri ) kapsar.

0802 41 00

Ve

0802 42 00             Kestane ( Castanea spp. )

                               Bu alt pozisyon, sadece,Castanea cinsinin yenilebilen tatlı kestanelerini kapsar; bu nedenle bu alt pozisyon, 0802 90 85 alt pozisyonunda yer alan, su kestanesi veya göl kestanesi ( Trapa natans’ın meyveleri ) ile 2308 pozisyonunda yer alan at kestanesini (Aesculus hippocastanum) kapsamaz.

                                                                

0802 51 00

Ve

0802 52 00             Antep fıstığı

                               Antep fıstığı, esas itibariyle Sicilya, Yunanistan ve Orta Doğuda yetişen, şamfıstığı ağacının (Pistacia vera) meyveleridir.

                               Antep fıstıkları küçük bir zeytin ebatlarında olup, kırmızı-kahverengi renkte, yüzeyi çok pürüzlü ve  hafif kokulu olan  yumuşak, ince ve genellikle yaş halde dış kabukları, odunumsu yapıda, açık renkli iç kabukları ile iç kısımda kırmızı- kahverengi renkteki bir zarla kaplı hoş ve yumuşak bir kokuya sahip açık yeşil renkte uzun bir çekirdekleri vardır.

0802 90 50             Kabuksuz çam fıstığı

                               Bu alt pozisyon, kozalakları içinde olsun olmasın, çam ağacı çekirdeğini (Pinus pinea meyveleri ) kapsar.

0802 90 85             Diğerleri

                               Bu alt pozisyon, kozalakları içinde olsun olmasın, Arolla çamının tohumlarını (Pinus cembra meyveleri ) kapsar.

0803                       Muz ( plantain dahil ) ( taze veya kurutulmuş )

0803 10 10             Taze

                               Plantainler 50 cm.ye kadar uzunlukta olabilen ve 0803 90 10 alt pozisyonunda yer alan muzlardan daha büyük olup, daha fazla açısal kesite sahiptir. Plantainlerdeki nişasta muhtevası sofralık muzlardan farklılık göstermekte, olgunlaşma süresince tatlı hale gelmezler. Plantainler ayırıcı bir kokuya sahip değildir. Ham halde yenilmeye uygun değildir. Bunlar genellikle, yeşilken toplanırlar ve pişirilerek yenilirler.

0804                       Hurma, incir, ananas, Avokado armudu, Guava armudu, mango ve mangost ( taze veya kurutulmuş )

0804 40 00             Avokado armudu

                               Avokado armudu veya avokado, avokado ağacının ( Persea americana Mill. ) meyveleridir. Bunlar tek çekirdekli meyvelerdir ve çoğunlukla çeşitlerine göre oldukça geniş, küresel, armut veya benzeri şekilde, uzun boyunlu şarap şişesi şeklinde, bazen büyük çekirdeklidir. Kabukları koyu yeşil, koyu kırmızı, mor veya sarı renktedir.Kabuklarının altında yer alan etli kısım olgunlaştığında yeşilimsi beyaz renkte ve çekirdeğe yakın kısımları soluk renktedir.

0804 50 00             Guava armudu, mango ve mangost

                               Guava armudu,  guava ağacının ( Psidium guayana ) meyveleridir; guava, etli kısımları çeşitli renklerde ( beyazımsı, pembe, krem, kırmızımsı veya yeşil ) olan, çok sayıda küçük çekirdekli bir meyvedir.

                               Mango, mango ağacının ( Mangifera indica ) meyveleridir; Mango, yassı biçimde, lifli, çekirdeği olan  tek çekirdekli bir meyvedir; mangonun birkaç çeşidi olup, meyve ağırlığı 150 gr.dan 1 kğ’a kadar değişmekte, tatlı ve kokuludur ( bazıları hafif terebentin tadında ).

                               Mangost, mangost ağacının  ( Garcinia mangostana ) meyveleridir. Meyveler, beyaz, şekerimsi ve özel bir lezzete sahip, süngerimsi bir zarla kaplı çeşitli sayıda tohumları barındıran kalın perikarplı, olgunlaştığında kahverengimsi- mor renktedirler.

0805                       Turunçgiller (taze veya kurutulmuş)

0805 10 20             Tatlı portakallar (taze)

                               Bu alt pozisyon, sadece, Citrus sinensis türünden olan portakalları kapsar.

                               Bunlar kan (sanguine) ve yarı kan (semi-sanguine) portakallarını içermektedir.

                               Kan portakalları, karotenin varlığına bağlı olarak kabuğu, eti ve suyunda doğal bir renklenme olan portakal türüdür (kabuğundaki doğal renklenme tüm yüzeyin yarısından daha fazlasını kaplar). Yarı kan portakallarında ise doğal renklenme hususu daha az telaffuz edilmektedir ve sadece eti ve suyu ile sınırlıdır.

                               Kan portakalları; “Blood oval”, Sanguinas redondas’, ‘Navels sanguinas’, ‘Sanguinelli’, ‘Doubles fines’, ‘Washington kan portakalı’ veya geliştirilmiş “doubles fines’ veya ‘iri kan portakalı (large sanguines)’ ve ‘Portuguese’ leri içermektedir.

 

0805 10 80             Diğerleri

                               Bu alt pozisyon, Citrus aurantium cinsinin meyvesi olan acı portakalı  (Seville oranges) kapsar. Bunlar genellikle reçellik olarak kullanılmaktadır.

0805 20 30             Monreale ve satsuma

                               Satsuma (Citrus reticulata Blanco var. Unshiu (Swing)) mandarinin erken çeşididir. Meyveler, büyük, sarı-portakal renkte, sulu, asitsiz ve çekirdeksizdir.

0805 20 50             Mandarin ve vilking

                               Mandarinler (Citrus nobilis Lour. veya Citrus reticulata Blanco) daha küçük, basık biçimleri, kabuklarının kolayca soyulabilmesi, dilimlerinin daha fazla açık ayrımları, daha tatlı ve kokulu tatları ile sıradan portakallardan ayrılırlar.

                               Vilking, Willow yapraklı mandarin ve Temple mandarinin ( King mandarin) çeşitlerinin melezleridir ( acı portakal ile mandarinin melezi ). Bunlar mandarini andırmakta, fakat daha geniş ve bir ucu yuvarlaktır.

0805 20 70             Tanjerin

                               Bu alt pozisyon, tanjerinleri ( Citrus reticulata Blanco var. tangerina ) kapsar.

0805 20 90             Diğerleri

                               Aşağıdakiler bu alt pozisyona dahildir;

1.        Tangelos ( tanjerin ile greyfurtun (pomelolar dahil) melezi )

2.        Ortaniques ( portakal ile tanjerinin melezi )

3.        malaquinas ( portakal ile mandarinin melezi )

4.        tangor

0805 40 00             Greyfurt (pomelolar dahil)

                               Bu alt pozisyon, Citrus grandis ve Citrus paradisi cinsinin meyvelerini kapsar. Bu meyveler açık sarımsı kabuklara sahip, hafifçe basık yuvarlak biçimleri ile genellikle portakaldan daha büyüktürler, etli kısımları sarı veya pembemsi olup, asidik bir tadı vardır.

0805 50 90             Tatlı limonlar ( Citrus aurantifolia, Citrus latifolia )

                               Bu alt pozisyon, Citrus aurantifolia ve Citrus latifolia cinsinin tüm türlerini kapsar.

                               Tatlı limonlar, ince, yapışkan, yeşil veya yeşilimsi sarı kabuklu, oldukça yuvarlak veya yumurta biçiminde küçük bir meyvedir. Suyu yeşil ve yüksek asitlidir.

0805 90 00             Diğerleri

                               Aşağıdakiler bu alt pozisyona dahildir;

1.        Pütürlü bir yüzeye sahip çok kalın kabuklu, büyük bir limona benzeyen ağaç kavunları ( Citrus medica ); etli kısımları çok güzel kokulu, meyve özleri mayhoş tatta olup, şekerli kabukları ise çoğunlukla keklerde ve şekercilik mamullerinde kullanılmaktadır.

2.        Kumkuatlar ( Fortunella japonica F.hindsii ve F. margarita ), iri zeytin büyüklüğünde, uç kısımları basık olmayan yuvarlak veya yumurta biçiminde, düzgün kabukları, az miktarda meyve özü ve hafif asidik tatta olan bir meyvedir; kabukları tatlıdır ve ham veya püre halinde yenilebilir, bunlar çoğu zaman şekercilik mamullerinde kullanılır.

3.        Çinotto ( Citrus aurantium var. myrtifolia )

4.        Bergamot ( Citrus aurantium var. bergamia ), portakal cinsinden, soluk sarı renkte kabuklu, armut biçiminde, hafif asidik tatta olup, esas itibariyle uçucu yağların yapımında kullanılmaktadır.

5.        Limon yeşili veya altuni renkte kalın kabuklu, asitsiz pomelo ve beyaz greyfurtun bir melezi olan, greyfurttan biraz iri, fakat daha az çekirdekli ve daha tatlı, Oroblanko (beyaz altın) veya Tatlımsı (Citrus grandis Osbeck × Citrus paradisi Macf.)

0806                       Üzümler ( taze veya kurutulmuş )

0806 10 10             Sofralık üzümler

                               Sofralık üzümler görünümleri ve paketleme usulleri ile şaraplık üzümlerden genellikle farklıdırlar. Sofralık üzümler çoğunlukla , kutu, karton, tepsi veya küçük kapalı sepetlerde sunulmasına rağmen, şaraplık üzümler büyük sepetlerde, açık taşıma kaplarında veya çoğunlukla üzümlerin ezildiği veya yarı preslendiği veya sıkıca paketlendiği fıçılarda sunulmaktadır.

0806 20 10             Korint üzümü

                               Korint üzümleri, üzüm çeşitlerinden (kültür bitkileri) Korinthiaki N. (Siyah Corinth) (Vitis  vinifera L.) elde edilen kurutulmuş ürünlerdir. bunlar küçük, yuvarlak, sapları alınmış ve pratikte çekirdekleri olmayan, siyaha dönen koyu mor renkte ve çok tatlıdırlar.

0806 20 30             Sultani Üzümü

Sultani üzüm, üzüm çeşitlerinden (kültür bitkileri) Soultanina B.  (ya da Thompson  çekirdeksiz) (Vitis  vinifera L.) elde edilen kurutulmuş ürünlerdir. Bunlar çekirdeksiz, orta boyda, kahverengi olmaya eğilimli altın renginde ve de oldukça tatlıdırlar.

0806 20 90             Diğerleri

Bu alt pozisyon ise, korint üzümleri ve sultani üzümler dışındaki diğer kurutulmuş üzümleri içermektedir. Kurutulmuş muskatel üzümleri ise, Moschato Alexandreias B.’nin üzüm çeşitlerinden (kültür bitkileri) elde edilen kurutulmuş ürünlerdir (ya da Muscatel, ya da Malaga)  (Vitis  vinifera L.). Çekirdekleri vardır.

0807                       Kavunlar ( karpuzlar dahil ) ve papaya ( taze )

0807 11 00             Karpuzlar

                               Karpuzlar, Citrullus vulgaris Schrad türünün meyveleridir. Bunlar 20 kg’a kadar büyüyebilirler. Etli kısımları çok şekerli değildir, çok sulu, parlak kırmızı renkte ve siyah çekirdeklidir.

0807 19 00             Diğerleri

                               Bu alt pozisyon, bir çok çeşidi olan Cucumis melo türünün meyvelerini, özellikle ağsı kabukları olan misk kavununu ( var. reticulatus Naud. ), yine ağsı kabuklara sahip şeker kavunu ( var. sacccharus Naud ), kabuklarında belirgin çizgileri olan kantalopu ( var. cantalupensis Naud ), kış kavununu ( var. inordorus Naud ) ve pürüzsüz kabuklu kavunu kapsar. Bu meyveler normal olarak dökme halde bulunurlar, yuvarlak veya yumurta şeklinde, düzgün veya pürüzlü kabukları vardır; etli kısımları sıkı ve sulu, sarımsı portakal renginde veya beyaz renkte , şekerli bir tadı vardır. Meyvenin orta kısmı çok lifli , boşluklu olup, parlak ve sarımsı beyaz renkte oval biçimde çok sayıda  çekirdek bulunmaktadır.

0807 20 00             Papaya

                               Aynı zamanda papaw olarak bilinen papaya ( Carica papaya ) uzun veya yuvarlak meyvedir, düzgün veya hafifçe damarlı, olgunlaştığında, sarımsı yeşilden portakal rengine kadar renklerdedir ve ağırlıkları birkaç yüz gramdan birkaç kiloya kadar değişmektedir. Etli kısmı kavununkine benzeyen kıvamda, sarıdan portakal rengine varan renklerde, şekerli ve çeşitli derecelerde güzel kokuludur ve meyve özüne gömülmüş çok sayıda yuvarlak, siyah çekirdeklerin olduğu boşluk vardır.

0808                       Elma, armut ve ayva ( taze )

0808 10 10             Şaraplık elmalar, yığın halinde, 16 Eylül’den 15 Aralık’a kadar

                               Bu alt pozisyon, görünümleri ve özellikleri itibariyle ( boylarına göre ayrılmamış veya tasnif edilmemiş durumda, genellikle yenilecek meyvelerden daha küçük, asidik veya hoş olmayan lezzet ve  düşük kıymette olması vb. gibi) sadece, fermente edilmiş veya edilmemiş içeceklerin yapımında  kullanılırlar. Bunlar taşındıkları araçlarda ayrımı yapılmamış halde dökme durumda (örneğin; tren vagonlarında, büyük konteynerlerde, kamyonlarda, mavnalarda  ) olmalıdır.

0808 30 10             Şaraplık armutlar, yığın halinde, 1 Ağustos’tan 31 Aralık’a kadar

                               0808 10 10 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0809                       Kayısı, kiraz, şeftali ( nektarin dahil ), erik ve çakal eriği ( taze )

0809 21 00             Kiraz ( vişne dahil )

ve

0809 29 00

                               Bu alt pozisyonlar, yabani kirazlar ve özellikle adi kirazlar ( Prunus cerasus’un meyveleri ), vişne (morello ) ( Prunus cerasusvar austera’nın meyveleri ), heart cherries ( Prunus avium var. juliana ‘nın meyveleri ), sıkı etli heart cherries (Prunus avium var. Duracina’nın meyveleri) ve geans ( Prunus avium veya Cerasus avium’un meyveleri ) dahil tüm kiraz çeşitlerini kapsar.

 

 

0809 30 10             Şeftali ( nektarin dahil )

ve

0809 30 90

                               Şeftalinin aksine, nektarinlerin pürüzsüz bir yüzeyi vardır.

0809 40 90             Çakal eriği

                               Çakal eriği eriklerin veya siyah thornun  ( Prunus spinosa ) yabani meyveleridir.

0810                       Diğer meyveler ( taze )

0810 20 10             Ahududu

                               Bu alt pozisyon, Rubus idaeus, Rubus illecebrosus, Rubus occidentalis ve Rubus strigosus’un meyvelerini kapsar. Bunların bazı türlerinin kırmızı, diğerlerinin ise beyaz meyveleri vardır.

0810 30 10             Siyah Frenk üzümü

                               Bu alt pozisyon Ribes rigrum L. Cinsinin yuvarlak meyvelerini kapsar.

0810 30 30             Kırmızı Frenk üzümü

                                               Bu alt pozisyon Ribes rubrum L. Cinsinin meyvelerini kapsar.

0810 40 10             Noktalı kırmızı yaban mersinleri ( Vaccinium vitis-idaea türü meyve )

                               Bu meyveler kırmızı veya pembe renktedirler.

0810 40 30             Adi yaban mersini ( vaccinium myrtillus )

                               Bu meyveler mavimsi-siyah renktedir.

0810 50 00             Kivi

                               Bu alt pozisyon, Actinidia chinensis Planch veya Actinidia deliciosa cinsinin kivi meyvesini kapsar.

                               Bu meyveler, bir yumurta büyüklüğünde, özlü, keskin-tatlı lezzette, ve yeşilimsi-kahverengi renkte tüylü bir kabuğu vardır.

0810 90 20             Demirhindi, mahun elması, “lychees”, ekmek ağacı meyvesi, sapodillo meyvesi, çarkıfelek meyvesi, Karambola ve pitahaya

                               Uluslar arası ticarete normal olarak sunulmuş olan  demirhindi ( Tamarindus indica ve Tamarindus officccinalis’in meyveleri ) ( kabukları soyulmuş veya ilave şeker veya diğer maddeler içermeyen veya diğer şekilde işlem görmemiş ezme halde ) 0813 40 65 alt pozisyonunda sınıflandırılır.

                               Jack meyvesi Artocarpus heterophylla ve Artocarpus integrifolia’nın meyveleridir. Lychees, Litichi chinensis’in meyveleridir. Ekmek ağacı meyvesi veya naseberry Achras sapota’nın meyveleridir.

                               Bu alt pozisyon, mor granadilla ( Passiflora edulis ), dev granadilla  ( Passiflora quadrangularis ) ve tatlı granadilla ( Passiflora ligularis ) gibi türlerin, çarkıfelek meyvesi veya granadillas ( bir çeşit çarkı felek meyvesi ) veya pasiflorayı ( örneğin; maracuja ) kapsar.

0810 90 75             Diğerleri

                               Armonize Sistem İzahnamesi 0810 Pozisyonu Açıklama Notları 2. Paragraf (8)’de verilen ürünlere ek olarak (lychees ve sapodillo meyvesi hariç), aşağıdakiler bu alt pozisyona dahildir;

1.        Kocayemiş meyveleri ( Arbutus unedo’nun meyveleri )

2.        Barberries (Berberis vulgaris’in meyveleri)

3.        Deniz-cehrisinin meyveleri ( Hippophae rhamnoides’in meyvesi )

4.        Üvez ( veya üvez elması ) veya üvez taneleri ( Sorbus domestica ve Sorbus aria’nın meyveleri )

5.        Annouceous meyveleri ( Annona cherimolia (çerimola )’nın ) ve Annona reticulata’nın ( öküz kalbi ) meyveleri)

6.        Physalis’in  çeşitli türleri veya alkekeni ( Physalis alkekengi ( Çin fulgorası )’nin  veya Physalis pubescens’in meyveleri )

7.        Flacourtia meyveleri veya Madakaskar eriği veya governer eriği (Flacourtia cataphracta ve Idesia polycarpa )

8.        Muşmula ( Mespilus germanica’nın meyveleri ) ve yenidünya veya Japon muşmulası ( Eriobotrya japonica’nın meyveleri )

9.        Sapotaceae’nın çeşitli türlerinin meyveleri, örneğin; 0810 90 20 alt pozisyonunda yer alan spodillo meyvesi hariç, sapota gibi ( Lucuma mammosa’nın meyveleri )

10.     0810 50 00 alt pozisyonunda yer alan kivi meyvesi ( Actinidia chinensis Planch. veya Actinidia deliciosa ) hariç, yenilebilen  Actinidia  türleri

11.     Sapindaceae’nin çeşitli türlerinin meyveleri, örneğin; 0810 90 20 alt pozisyonunda yer alan lychees (Litchi chinensis’in meyvesi ) hariç, rambutrant ( Nephelium lappaceum’un meyvesi )ve pulasant (Nephelium mutabile ‘nin meyvesi ) gibi                                        

0811                                       Meyveler ve sert çekirdekli meyveler (pişirilmemiş veya buharda veya suda kaynatılarak pişirilmiş, dondurulmuş) (ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmış olsun olmasın)

Dondurulmuş” ifadesi bu Fasla dair Armonize Sistem İzahnamesi ikinci paragrafında tanımlandığı gibi, Avrupa Adalet Divanının 120/75 sayılı Dosyanın yargılanmasında belirlediği ölçütler ışığında da anlaşılacaktır. Kıyasen, Mahkemenin C-423/09 sayılı dosyanın yargılanmasında bu ölçütleri yorumunu takiben; dondurma işleminin, ürünün artık doğal halde olmaması sonucunu verecek şekilde esaslı ve geriye dönüşü mümkün olmayan değişiklikler yapması gerekmektedir.

 

                               Bu sebeple, ardından çözülmeye veya açılmaya başlasalar dahi, özellikle hücre yapıları, bu ürünlerin doğal halde olmamaları ile sonuçlanacak şekilde geriye dönüşü mümkün olmayan işlemlere tabi tutulduklarında ürünler “dondurulmuş”tur.

                               Şeker muhtevası ile ilgili olan alt pozisyonlar söz konusu olduğunda bu faslın 1 nolu Ek notuna bakınız.

0811 20 31             Ahududu

                               0810 20 10 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarına bakınız.

0811 20 39             Siyah Frenk üzümü

                               0810 30 10 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarına bakınız.

0811 20 51             Kırmızı Frenk üzümü

                0810 30 30 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarına bakınız.