BİTKİSEL ÜRÜNLER |
YENİLEN MEYVELER VE YENİLEN
SERT KABUKLU MEYVELER; TURUNÇGİLLERİN VE KAVUNLARIN VE KARPUZLARIN
KABUKLARI Genel
Açıklamalar
Bu fasıl, tabii
fermentasyon başlamış olsa bile, kaba ezme haldeki damıtılmaya mahsus
meyveleri kapsar. Pastörüzasyon
aşağıdaki durumlar hariç olmak üzere bu fasılda uygulanabilir değildir: -Bu fasıldaki
kurutulmuş meyveler ve sert kabuklu meyveler, -0812
pozisyonundaki geçici olarak konserve edilmiş meyveler ve sert kabuklu
meyveler, 0811
pozisyonundaki dondurulmuş meyveler ve sert kabuklu meyveler. Sterilize
edilmiş meyveler ve sert kabuklu meyveler bu fasıl haricindedir (Genellikle 2008 pozisyonu) 0801 Hindistan
cevizi, Brezilya cevizi ve Kaju ( taze veya kurutulmuş ) ( kabuğu çıkarılmış
veya kabuğu soyulmuş olsun olmasın ) 0801 21 00 Brezilya
cevizi ve 0801 22 00 Bu
cevizler, şekil ve ebat olarak mandarin dilimlerini anımsatan, sert kabuklu
cevizlerdir; bu kabuklar, kahverengimsi liflerle sarılmış üçgen kesitli büyük
bir çekirdeği sarmaktadır. 0802 Diğer
kabuklu meyveler (taze veya kurutulmuş) (kabuğu çıkarılmış veya soyulmuş
olsun olmasın) 0802 21 00 Fındıklar
( Corylus spp. ) ve 0802 22 00 Bu
alt pozisyonlar fındıklar veya cob ( Corylus avellana’nın meyvelerini ), Türk
fındıklarını ( Corylus colurna’nın meyveleri) ve filbert ( Corylus maxima’nın
meyveleri ) kapsar. 0802 41 00 Ve 0802 42 00 Kestane
( Castanea spp. ) Bu
alt pozisyon, sadece,Castanea cinsinin yenilebilen tatlı kestanelerini
kapsar; bu nedenle bu alt pozisyon, 0802 90 85 alt pozisyonunda yer alan, su
kestanesi veya göl kestanesi ( Trapa natans’ın meyveleri ) ile 2308
pozisyonunda yer alan at kestanesini (Aesculus hippocastanum) kapsamaz.
0802 51 00 Ve 0802 52 00 Antep
fıstığı Antep
fıstığı, esas itibariyle Sicilya, Yunanistan ve Orta Doğuda yetişen,
şamfıstığı ağacının (Pistacia vera) meyveleridir. Antep
fıstıkları küçük bir zeytin ebatlarında olup, kırmızı-kahverengi renkte,
yüzeyi çok pürüzlü ve hafif kokulu
olan yumuşak, ince ve genellikle yaş
halde dış kabukları, odunumsu yapıda, açık renkli iç kabukları ile iç kısımda
kırmızı- kahverengi renkteki bir zarla kaplı hoş ve yumuşak bir kokuya sahip
açık yeşil renkte uzun bir çekirdekleri vardır. 0802 90 50 Kabuksuz
çam fıstığı Bu
alt pozisyon, kozalakları içinde olsun olmasın, çam ağacı çekirdeğini (Pinus
pinea meyveleri ) kapsar. 0802 90 85 Diğerleri Bu
alt pozisyon, kozalakları içinde olsun olmasın, Arolla çamının tohumlarını
(Pinus cembra meyveleri ) kapsar. 0803 Muz
( plantain dahil ) ( taze veya kurutulmuş ) 0803 10 10 Taze Plantainler
50 cm.ye kadar uzunlukta olabilen ve 0803 90 10 alt pozisyonunda yer alan
muzlardan daha büyük olup, daha fazla açısal kesite sahiptir. Plantainlerdeki
nişasta muhtevası sofralık muzlardan farklılık göstermekte, olgunlaşma
süresince tatlı hale gelmezler. Plantainler ayırıcı bir kokuya sahip
değildir. Ham halde yenilmeye uygun değildir. Bunlar genellikle, yeşilken
toplanırlar ve pişirilerek yenilirler. 0804 Hurma,
incir, ananas, Avokado armudu, Guava armudu, mango ve mangost ( taze veya
kurutulmuş ) 0804 40 00 Avokado
armudu Avokado
armudu veya avokado, avokado ağacının ( Persea americana Mill. )
meyveleridir. Bunlar tek çekirdekli meyvelerdir ve çoğunlukla çeşitlerine
göre oldukça geniş, küresel, armut veya benzeri şekilde, uzun boyunlu şarap
şişesi şeklinde, bazen büyük çekirdeklidir. Kabukları koyu yeşil, koyu
kırmızı, mor veya sarı renktedir.Kabuklarının altında yer alan etli kısım
olgunlaştığında yeşilimsi beyaz renkte ve çekirdeğe yakın kısımları soluk
renktedir. 0804 50 00 Guava
armudu, mango ve mangost Guava
armudu, guava ağacının ( Psidium
guayana ) meyveleridir; guava, etli kısımları çeşitli renklerde ( beyazımsı,
pembe, krem, kırmızımsı veya yeşil ) olan, çok sayıda küçük çekirdekli bir
meyvedir. Mango,
mango ağacının ( Mangifera indica ) meyveleridir; Mango, yassı biçimde,
lifli, çekirdeği olan tek çekirdekli
bir meyvedir; mangonun birkaç çeşidi olup, meyve ağırlığı 150 gr.dan 1 kğ’a
kadar değişmekte, tatlı ve kokuludur ( bazıları hafif terebentin tadında ). Mangost,
mangost ağacının ( Garcinia mangostana
) meyveleridir. Meyveler, beyaz, şekerimsi ve özel bir lezzete sahip,
süngerimsi bir zarla kaplı çeşitli sayıda tohumları barındıran kalın
perikarplı, olgunlaştığında kahverengimsi- mor renktedirler. 0805 Turunçgiller
(taze veya kurutulmuş) 0805 10 20 Tatlı
portakallar (taze) Bu
alt pozisyon, sadece, Citrus sinensis türünden olan portakalları kapsar. Bunlar
kan (sanguine) ve yarı kan (semi-sanguine) portakallarını içermektedir. Kan
portakalları, karotenin varlığına bağlı olarak kabuğu, eti ve suyunda doğal
bir renklenme olan portakal türüdür (kabuğundaki doğal renklenme tüm yüzeyin
yarısından daha fazlasını kaplar). Yarı kan portakallarında ise doğal
renklenme hususu daha az telaffuz edilmektedir ve sadece eti ve suyu ile
sınırlıdır. Kan
portakalları; “Blood oval”, Sanguinas redondas’, ‘Navels sanguinas’,
‘Sanguinelli’, ‘Doubles fines’, ‘Washington kan portakalı’ veya geliştirilmiş
“doubles fines’ veya ‘iri kan portakalı (large sanguines)’ ve ‘Portuguese’
leri içermektedir. 0805 10 80 Diğerleri Bu
alt pozisyon, Citrus aurantium cinsinin meyvesi olan acı portakalı (Seville oranges) kapsar. Bunlar genellikle
reçellik olarak kullanılmaktadır. 0805 20 30 Monreale
ve satsuma Satsuma
(Citrus reticulata Blanco var. Unshiu (Swing)) mandarinin erken çeşididir.
Meyveler, büyük, sarı-portakal renkte, sulu, asitsiz ve çekirdeksizdir. 0805 20 50 Mandarin
ve vilking Mandarinler
(Citrus nobilis Lour. veya Citrus reticulata Blanco) daha küçük, basık
biçimleri, kabuklarının kolayca soyulabilmesi, dilimlerinin daha fazla açık
ayrımları, daha tatlı ve kokulu tatları ile sıradan portakallardan
ayrılırlar. Vilking,
Willow yapraklı mandarin ve Temple mandarinin ( King mandarin) çeşitlerinin
melezleridir ( acı portakal ile mandarinin melezi ). Bunlar mandarini
andırmakta, fakat daha geniş ve bir ucu yuvarlaktır. 0805 20 70 Tanjerin Bu
alt pozisyon, tanjerinleri ( Citrus reticulata Blanco var. tangerina )
kapsar. 0805 20 90 Diğerleri Aşağıdakiler
bu alt pozisyona dahildir; 1.
Tangelos ( tanjerin ile greyfurtun (pomelolar dahil) melezi ) 2.
Ortaniques ( portakal ile tanjerinin melezi ) 3.
malaquinas ( portakal ile mandarinin melezi ) 4.
tangor 0805 40 00 Greyfurt
(pomelolar dahil) Bu
alt pozisyon, Citrus grandis ve Citrus paradisi cinsinin meyvelerini kapsar.
Bu meyveler açık sarımsı kabuklara sahip, hafifçe basık yuvarlak biçimleri
ile genellikle portakaldan daha büyüktürler, etli kısımları sarı veya
pembemsi olup, asidik bir tadı vardır. 0805 50 90 Tatlı
limonlar ( Citrus aurantifolia, Citrus latifolia ) Bu
alt pozisyon, Citrus aurantifolia ve Citrus latifolia cinsinin tüm türlerini
kapsar. Tatlı
limonlar, ince, yapışkan, yeşil veya yeşilimsi sarı kabuklu, oldukça yuvarlak
veya yumurta biçiminde küçük bir meyvedir. Suyu yeşil ve yüksek asitlidir. 0805 90 00 Diğerleri Aşağıdakiler
bu alt pozisyona dahildir; 1.
Pütürlü bir yüzeye sahip çok kalın kabuklu, büyük bir limona
benzeyen ağaç kavunları ( Citrus medica ); etli kısımları çok güzel kokulu,
meyve özleri mayhoş tatta olup, şekerli kabukları ise çoğunlukla keklerde ve
şekercilik mamullerinde kullanılmaktadır. 2.
Kumkuatlar ( Fortunella japonica F.hindsii ve F. margarita ),
iri zeytin büyüklüğünde, uç kısımları basık olmayan yuvarlak veya yumurta
biçiminde, düzgün kabukları, az miktarda meyve özü ve hafif asidik tatta olan
bir meyvedir; kabukları tatlıdır ve ham veya püre halinde yenilebilir, bunlar
çoğu zaman şekercilik mamullerinde kullanılır. 3.
Çinotto ( Citrus aurantium var. myrtifolia ) 4.
Bergamot ( Citrus aurantium var. bergamia ), portakal cinsinden,
soluk sarı renkte kabuklu, armut biçiminde, hafif asidik tatta olup, esas
itibariyle uçucu yağların yapımında kullanılmaktadır. 5.
Limon yeşili veya altuni renkte kalın kabuklu, asitsiz pomelo ve
beyaz greyfurtun bir melezi olan, greyfurttan biraz iri, fakat daha az
çekirdekli ve daha tatlı, Oroblanko (beyaz altın) veya Tatlımsı (Citrus grandis Osbeck × Citrus paradisi
Macf.) 0806 Üzümler
( taze veya kurutulmuş ) 0806 10 10 Sofralık
üzümler Sofralık
üzümler görünümleri ve paketleme usulleri ile şaraplık üzümlerden genellikle
farklıdırlar. Sofralık üzümler çoğunlukla , kutu, karton, tepsi veya küçük
kapalı sepetlerde sunulmasına rağmen, şaraplık üzümler büyük sepetlerde, açık
taşıma kaplarında veya çoğunlukla üzümlerin ezildiği veya yarı preslendiği
veya sıkıca paketlendiği fıçılarda sunulmaktadır. 0806 20 10 Korint
üzümü Korint üzümleri, üzüm çeşitlerinden (kültür bitkileri) Korinthiaki N. (Siyah Corinth) (Vitis vinifera L.) elde edilen kurutulmuş ürünlerdir. bunlar
küçük, yuvarlak, sapları alınmış ve pratikte çekirdekleri olmayan, siyaha
dönen koyu mor renkte ve çok tatlıdırlar. 0806
20 30 Sultani Üzümü Sultani üzüm, üzüm çeşitlerinden (kültür bitkileri) Soultanina B.
(ya da Thompson çekirdeksiz) (Vitis vinifera L.)
elde edilen kurutulmuş ürünlerdir. Bunlar çekirdeksiz, orta boyda, kahverengi
olmaya eğilimli altın renginde ve de oldukça tatlıdırlar. 0806
20 90 Diğerleri Bu alt pozisyon ise, korint üzümleri ve sultani üzümler dışındaki
diğer kurutulmuş üzümleri içermektedir. Kurutulmuş muskatel üzümleri ise,
Moschato Alexandreias B.’nin üzüm çeşitlerinden (kültür
bitkileri) elde edilen kurutulmuş ürünlerdir (ya da Muscatel,
ya da Malaga) (Vitis
vinifera L.).
Çekirdekleri vardır. 0807 Kavunlar
( karpuzlar dahil ) ve papaya ( taze ) 0807 11 00 Karpuzlar
Karpuzlar,
Citrullus vulgaris Schrad türünün meyveleridir. Bunlar 20 kg’a kadar
büyüyebilirler. Etli kısımları çok şekerli değildir, çok sulu, parlak kırmızı
renkte ve siyah çekirdeklidir. 0807 19 00 Diğerleri Bu
alt pozisyon, bir çok çeşidi olan Cucumis melo türünün meyvelerini, özellikle
ağsı kabukları olan misk kavununu ( var. reticulatus Naud. ), yine ağsı
kabuklara sahip şeker kavunu ( var. sacccharus Naud ), kabuklarında belirgin
çizgileri olan kantalopu ( var. cantalupensis Naud ), kış kavununu ( var.
inordorus Naud ) ve pürüzsüz kabuklu kavunu kapsar. Bu meyveler normal olarak
dökme halde bulunurlar, yuvarlak veya yumurta şeklinde, düzgün veya pürüzlü
kabukları vardır; etli kısımları sıkı ve sulu, sarımsı portakal renginde veya
beyaz renkte , şekerli bir tadı vardır. Meyvenin orta kısmı çok lifli ,
boşluklu olup, parlak ve sarımsı beyaz renkte oval biçimde çok sayıda çekirdek bulunmaktadır. 0807 20 00 Papaya Aynı
zamanda papaw olarak bilinen papaya ( Carica papaya ) uzun veya yuvarlak
meyvedir, düzgün veya hafifçe damarlı, olgunlaştığında, sarımsı yeşilden
portakal rengine kadar renklerdedir ve ağırlıkları birkaç yüz gramdan birkaç
kiloya kadar değişmektedir. Etli kısmı kavununkine benzeyen kıvamda, sarıdan
portakal rengine varan renklerde, şekerli ve çeşitli derecelerde güzel kokuludur
ve meyve özüne gömülmüş çok sayıda yuvarlak, siyah çekirdeklerin olduğu
boşluk vardır. 0808 Elma,
armut ve ayva ( taze ) 0808 10 10 Şaraplık
elmalar, yığın halinde, 16 Eylül’den 15 Aralık’a kadar Bu
alt pozisyon, görünümleri ve özellikleri itibariyle ( boylarına göre
ayrılmamış veya tasnif edilmemiş durumda, genellikle yenilecek meyvelerden
daha küçük, asidik veya hoş olmayan lezzet ve
düşük kıymette olması vb. gibi) sadece, fermente edilmiş veya
edilmemiş içeceklerin yapımında
kullanılırlar. Bunlar taşındıkları araçlarda ayrımı yapılmamış halde
dökme durumda (örneğin; tren vagonlarında, büyük konteynerlerde, kamyonlarda,
mavnalarda ) olmalıdır. 0808 30 10 Şaraplık
armutlar, yığın halinde, 1 Ağustos’tan 31 Aralık’a kadar 0808
10 10 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler
yapılarak uygulanır. 0809 Kayısı,
kiraz, şeftali ( nektarin dahil ), erik ve çakal eriği ( taze ) 0809 21 00 Kiraz
( vişne dahil ) ve 0809 29 00 Bu
alt pozisyonlar, yabani kirazlar ve özellikle adi kirazlar ( Prunus
cerasus’un meyveleri ), vişne (morello ) ( Prunus cerasusvar austera’nın
meyveleri ), heart cherries ( Prunus avium var. juliana ‘nın meyveleri
), sıkı etli heart cherries (Prunus avium var. Duracina’nın meyveleri)
ve geans ( Prunus avium veya Cerasus avium’un meyveleri ) dahil tüm
kiraz çeşitlerini kapsar. 0809 30 10 Şeftali
( nektarin dahil ) ve 0809 30 90 Şeftalinin
aksine, nektarinlerin pürüzsüz bir yüzeyi vardır. 0809 40 90 Çakal
eriği Çakal
eriği eriklerin veya siyah thornun ( Prunus
spinosa ) yabani meyveleridir. 0810 Diğer
meyveler ( taze ) 0810 20 10 Ahududu Bu
alt pozisyon, Rubus idaeus, Rubus illecebrosus, Rubus occidentalis ve Rubus
strigosus’un meyvelerini kapsar. Bunların bazı türlerinin kırmızı,
diğerlerinin ise beyaz meyveleri vardır. 0810
30 10 Siyah Frenk üzümü Bu
alt pozisyon Ribes rigrum L. Cinsinin yuvarlak meyvelerini kapsar. 0810
30 30 Kırmızı Frenk üzümü Bu
alt pozisyon Ribes rubrum L. Cinsinin meyvelerini kapsar. 0810 40 10 Noktalı
kırmızı yaban mersinleri ( Vaccinium vitis-idaea türü meyve ) Bu
meyveler kırmızı veya pembe renktedirler. 0810 40 30 Adi
yaban mersini ( vaccinium myrtillus ) Bu meyveler
mavimsi-siyah renktedir. 0810 50 00 Kivi Bu
alt pozisyon, Actinidia chinensis Planch veya Actinidia deliciosa cinsinin
kivi meyvesini kapsar. Bu
meyveler, bir yumurta büyüklüğünde, özlü, keskin-tatlı lezzette, ve
yeşilimsi-kahverengi renkte tüylü bir kabuğu vardır. 0810 90 20 Demirhindi,
mahun elması, “lychees”, ekmek ağacı meyvesi, sapodillo meyvesi, çarkıfelek
meyvesi, Karambola ve pitahaya Uluslar
arası ticarete normal olarak sunulmuş olan
demirhindi ( Tamarindus indica ve Tamarindus officccinalis’in
meyveleri ) ( kabukları soyulmuş veya ilave şeker veya diğer maddeler
içermeyen veya diğer şekilde işlem görmemiş ezme halde ) 0813 40 65 alt
pozisyonunda sınıflandırılır. Jack
meyvesi Artocarpus heterophylla ve Artocarpus integrifolia’nın meyveleridir.
Lychees, Litichi chinensis’in meyveleridir. Ekmek ağacı meyvesi veya naseberry Achras sapota’nın meyveleridir. Bu
alt pozisyon, mor granadilla ( Passiflora edulis ), dev granadilla ( Passiflora quadrangularis ) ve tatlı
granadilla ( Passiflora ligularis ) gibi türlerin, çarkıfelek meyvesi veya
granadillas ( bir çeşit çarkı felek meyvesi ) veya pasiflorayı ( örneğin;
maracuja ) kapsar. 0810 90 75 Diğerleri Armonize Sistem İzahnamesi 0810 Pozisyonu Açıklama
Notları 2. Paragraf (8)’de verilen ürünlere ek olarak (lychees ve sapodillo
meyvesi hariç), aşağıdakiler bu alt pozisyona dahildir; 1.
Kocayemiş meyveleri ( Arbutus unedo’nun meyveleri ) 2.
Barberries (Berberis vulgaris’in meyveleri) 3.
Deniz-cehrisinin meyveleri ( Hippophae rhamnoides’in meyvesi ) 4.
Üvez ( veya üvez elması ) veya üvez taneleri ( Sorbus domestica
ve Sorbus aria’nın meyveleri ) 5.
Annouceous meyveleri
( Annona cherimolia (çerimola )’nın ) ve Annona reticulata’nın ( öküz kalbi )
meyveleri) 6.
Physalis’in çeşitli
türleri veya alkekeni ( Physalis alkekengi ( Çin fulgorası )’nin veya Physalis pubescens’in meyveleri ) 7.
Flacourtia meyveleri veya Madakaskar eriği veya governer eriği
(Flacourtia cataphracta ve Idesia polycarpa ) 8.
Muşmula ( Mespilus germanica’nın meyveleri ) ve yenidünya veya
Japon muşmulası ( Eriobotrya japonica’nın meyveleri ) 9.
Sapotaceae’nın çeşitli türlerinin meyveleri, örneğin; 0810 90 20
alt pozisyonunda yer alan spodillo meyvesi hariç, sapota gibi ( Lucuma
mammosa’nın meyveleri ) 10. 0810
50 00 alt pozisyonunda yer alan kivi meyvesi ( Actinidia chinensis Planch.
veya Actinidia deliciosa ) hariç, yenilebilen
Actinidia türleri 11. Sapindaceae’nin
çeşitli türlerinin meyveleri, örneğin; 0810 90 20 alt pozisyonunda yer alan
lychees (Litchi chinensis’in meyvesi ) hariç, rambutrant ( Nephelium lappaceum’un
meyvesi )ve pulasant (Nephelium mutabile ‘nin meyvesi ) gibi 0811 Meyveler
ve sert çekirdekli meyveler (pişirilmemiş veya buharda veya suda kaynatılarak
pişirilmiş, dondurulmuş) (ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler
katılmış olsun olmasın) Dondurulmuş” ifadesi bu Fasla dair Armonize Sistem İzahnamesi
ikinci paragrafında tanımlandığı gibi, Avrupa Adalet Divanının 120/75 sayılı
Dosyanın yargılanmasında belirlediği ölçütler ışığında da anlaşılacaktır.
Kıyasen, Mahkemenin C-423/09 sayılı dosyanın yargılanmasında bu ölçütleri
yorumunu takiben; dondurma işleminin, ürünün artık doğal halde olmaması
sonucunu verecek şekilde esaslı ve geriye dönüşü mümkün olmayan değişiklikler
yapması gerekmektedir. Bu
sebeple, ardından çözülmeye veya açılmaya başlasalar dahi, özellikle hücre
yapıları, bu ürünlerin doğal halde olmamaları ile sonuçlanacak şekilde geriye
dönüşü mümkün olmayan işlemlere tabi tutulduklarında ürünler
“dondurulmuş”tur. Şeker
muhtevası ile ilgili olan alt pozisyonlar söz konusu olduğunda bu faslın 1
nolu Ek notuna bakınız. 0811 20 31 Ahududu 0810
20 10 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarına bakınız. 0811 20 39 Siyah
Frenk üzümü 0810
30 10 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarına bakınız. 0811 20 51 Kırmızı
Frenk üzümü 0810
30 30 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarına bakınız. |