BÖLÜM IV

 

GIDA SANAYİİ MÜSTAHZARLARI; MEŞRUBAT, ALKOLLÜ İÇKİLER VE SİRKE;

TÜTÜN VEYA TÜTÜN YERİNE GEÇEN İŞLENMİŞ MADDELER

YORUM KURALLARI

FASIL 19

 

HUBUBAT, UN, NİŞASTA VEYA SÜT MÜSTAHZARLARI; PASTACILIK ÜRÜNLERİ

 

Genel Açıklamalar

Bu fasılda yer alan ürünlerin “kakao tozu muhtevası” genelde, faktör 31 ile kafein ve teobromin muhtevalarının toplamının çarpımı ile hesaplanır.

Teobromin ve kafein muhtevası HPLC (Yüksek İşleme Sıvı Kromatografi-High Performance Liquid Chromatography) yöntemi ile belirlenir.

Kakao dışındaki kaynaklardan elde edilen kafein ve teobromin içeren ürünler söz konusu olduğunda; bu şekildeki ilave kafein ve teobromin miktarları, kakao içeriği hesabında göz önüne alınmamalıdır.

 

1901                       Malt hülasası; tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan esasını un, hububatın kabaca öğütülmesinden elde edilen küçük parçalar, kaba un, nişasta veya malt hülasası teşkil eden gıda müstahzarları (içinde kakao bulunmayanlar veya tamamen yağının alınması esasına göre hesaplanan içindeki kakao miktarı ağırlık itibariyle % 40’dan az olanlar); tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan esasını 0401 ila 0404 pozisyonlarında yer alan maddeler teşkil eden gıda müstahzarları (içinde kakao bulunmayanlar veya tamamen yağının alınması esasına göre hesaplandığında içindeki kakao miktarı ağırlık itibariyle % 5’den az olanlar

1901 pozisyonu anlamında; sadece kakao tanesi, kakao hamuru veya kakao tozu içeren ürünler kakao içerenler olarak değerlendirilir.

1901 20 00             1905 Pozisyonunda yer alan ekmekçi mamullerinin hazırlanmasında kullanılan karışımlar ve hamurlar

                               Bu alt pozisyon, 1901 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (II), sekizinci paragraf, (7) ve (8)’de belirtilen hamur karışımlarını kapsar.

                               Bu alt pozisyon, ekmekçi mamulü olarak kullanılacak şekilde olsun olmasın, un veya nişastadan pişirilmiş veya kurutulmuş gofretleri kapsamaz (1905 pozisyonu).

1901 90 11             Malt hülasası

ve

1901 90 19

                               1901 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (I)’e bakınız.

Malt hülasası, dekstrin, maltoz, protein, vitamin, enzim ve aroma verici maddeler içerirler.

Bu alt pozisyonlar, malt hülasası ana unsur halinde olsa bile malt hülasası içeren, perakende satılacak hale getirilmiş çocukların beslenmesinde kullanılan müstahzarları kapsamaz (1901 10 00 alt pozisyonu).

1902                       Makarnalar (pişirilmiş veya et ile veya diğer maddelerle doldurulmuş veya başka şekillerde hazırlanmış olsun olmasın) (spagetti, makaroni, şehriye, lazanya, gnocchi, ravioli, canelloni gibi); kuskus (hazırlanmış olsun olmasın)

1902 20 91             Pişirilmiş

                               Bu alt pozisyon, aynı zamanda, ön pişirilmiş makarnaları da kapsar.

1902 40 90             Diğerleri

                               Bu alt pozisyon, et muhtevasının müstahzarın ağırlığının % 20’ını geçmemesi koşulu ile, et, sebze ve diğer bileşimlerle bir araya getirilmiş kuskus gibi müstahzar kuskusları kapsar.

1904                       Hububat ve hububat ürünlerinin kabartılması veya kavrulması suretiyle elde edilen gıda mamulleri (corn flakes gibi); tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan ön pişirme yapılmış veya başka surette hazırlanmış dane (mısır hariç) veya flakon halindeki hububat veya diğer şekilde işlenmiş daneler (un, hububatın kabaca öğütülmesinden elde edilen küçük parçalar veya kaba un hariç)

                               Bu fasla ilişkin 3 ve 4 nolu not hükümlerine bakınız.

1904 pozisyonu anlamında; sadece kakao tanesi, kakao hamuru veya kakao tozu içeren ürünler kakao içerenler olarak değerlendirilir.

1904 10 10             Hububat ve hububat ürünlerinin kabartılması veya kavrulması suretiyle

ila                           elde edilen gıda mamulleri

1904 10 90

                               1904 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (A) dördüncü paragrafında belirtilen işlemlerle elde edilen ürünler ile diğer hububattan elde edilen ürünlerde dahil olmak üzere, kabartılma işleminden sonra un, hububatın kabaca öğütülmesinden elde edilen küçük parçalar veya kaba un haline dönüştürüldüğünde burada sınıflandırılırlar.

                               Bu alt pozisyonlar mısır ezmesi gibi ürünlerin ekstürüksiyonu ile üretilmiş, insanın yemesine elverişli olmasa bile, düzensiz olarak şekil verilmiş ambalaj malzemelerini kapsar

1904 20 10             Kavrulmamış hububat flakonlarından veya kavrulmamış hububat

ila                           flakonları ile kavrulmuş hububat flakonları yada kabartılmış hububat

1904 20 99             karışımlarından elde edilen hazır gıdalar

                               1904 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (B)’ye  bakınız.

1904 30 00             Bulgur

                               1904 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (C)’ye  bakınız.

1904 90 10             Diğerleri

ve

1904 90 80

                               1904 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (D)’ye  bakınız.

1905                       Ekmek, pasta, kek, bisküvi ve diğer ekmekçi mamulleri ( kakao içersin içermesin); hosti, eczacılıkta kullanılan boş ilaç kapsülleri, mühür güllacı, pirinç kağıdı ve benzeri ürünler

                               Bu pozisyon, kakao içersin içermesin, ekmek, pasta, kek, bisküvi ve diğer fırıncılık mamullerinin imaline mahsus olan her hangi bir biçimdeki pişirilmemiş hamurları kapsamaz (1901 20 00 alt pozisyonu).

                               Bu pozisyon, kalınlığından ve tadından dolayı hamur kaplamasının ürünün esas niteliğini teşkil etmesi halinde, örneğin üzeri tamamen hamurla kaplı kuru nohut veya yer fıstığı şeklinde tüketilmeye hazır kokteyl çerezlerini kapsar.

1905 pozisyonu anlamında; sadece kakao tanesi, kakao hamuru veya kakao tozu içeren ürünler kakao içerenler olarak değerlendirilir.

Bu pozisyon ekmek, pasta, kek, bisküvi ve diğer ekmekçi mamullerinin üretiminde kullanılan her tür şekilde pişirilmemiş hamuru (kakao içersin içermesin) kapsamaz. (1901 20 00 alt pozisyonu)

1905 10 00             Gevrek ekmek

                               1905 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (A)(4) paragrafına bakınız.

                               Bu alt pozisyon, ekstürüksiyon işlemi ile elde edilen  türdeki ürünleri kapsar.

1905 20 10             Zencefilli ekmek ve benzerleri

ila

1905 20 90

                               1905 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (A)(6) paragrafına bakınız.

                               Bu alt pozisyonlar, “speculoos (özel bir zencefilli ekmek)” veya Rus ekmeği (patience) olarak adlandırılan ekmekleri kapsamaz.

1905 31 11             Tatlı bisküviler

ila

1905 31 99

                               Bu fasla ilişkin 1 ve 2 nolu ek nota ve 1905 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (A)(8) (b) paragrafına bakınız.

                               Bu alt pozisyon, ektirüksyon işlemi ile elde edilen  türdeki ürünleri kapsar.

1905 31 30             Ağırlık itibariyle % 8 veya daha fazla katı süt yağı içerenler

                               Bu alt pozisyon, tereyağlı bisküvileri kapsar.

1905 31 91             Çift katlı doldurulmuş bisküviler

                               Bu alt pozisyon, iki tabaka bisküvinin arasına başka bir tabaka halinde herhangi bir yiyecek maddesini konulmasından oluşan ürünleri kapsar.

1905 32 05             Waffle ve gofretler

ila

1905 32 99

                               Bu fasla ilişkin 2 nolu ek nota ve 1905 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (A)(9) paragrafına bakınız.

1905 32 91             Tuzlanmış (doldurulmuş olsun olmasın)

                               Bu alt pozisyon, peynir içeren çeşnili waffle kapsar.

1905 40 10             Gevrekler, kızartılmış ekmek ve diğer kızartılmış mamuller

ve

1905 40 90

                               1905 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (A)(5) paragrafına bakınız.

1905 90 20             Hosti, eczacılıkta kullanılan boş ilaç kapsülleri, mühür güllacı, prinç kağıdı ve benzeri ürünler

                               1905 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (B) paragrafına bakınız.

1905 90 30             Bal, yumurta, peynir veya meyve içermeyen ve kuru madde üzerinden ağırlık itibariyle her biri % 5’i geçmeyen oranda şeker ve katı yağ içerenler

                               “Ekmek” ifadesi tüm değişik ebatlarda olan ürünleri kapsar.

                               Bu alt pozisyon, çeşitli şekillerde olan sıradan ekmekleri, kuru ekmekleri ve şeker hastaları için glütenli ekmek gibi özel ekmekleri kapsar.

1905 90 45             Bisküviler

                               1905 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (A)(8) (a) ve (c) nolu paragraflara bakınız.

1905 90 55             Aromalı ve tuzlu ürünler

                               1905 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (A)(7) ve (15) nolu paragraflara bakınız.

1905 90 60             İlave tatlandırıcı madde içerenler

                               Bu alt pozisyon, bir önceki alt pozisyonlarda yer almayan kek, pasta, beze gibi tüm ince fırıncılık mamullerini kapsar.

1905 90 90             Diğerleri

                               Bu alt pozisyon, 1905 90 30 ve 1905 90 60 alt pozisyonlarında yer almayan ekmek çeşitlerini, pizzaları ve kremalı pastaları (quiches) kapsar.

Bu alt pozisyon nişastanın ekstürüksiyonu ile üretilmiş, insanın yemesine elverişli olmasa bile, düzensiz olarak şekil verilmiş ambalaj malzemelerini kapsar.