GIDA SANAYİİ MÜSTAHZARLARI; MEŞRUBAT,
ALKOLLÜ İÇKİLER VE SİRKE; TÜTÜN
VEYA TÜTÜN YERİNE GEÇEN İŞLENMİŞ MADDELER |
HUBUBAT, UN, NİŞASTA VEYA SÜT
MÜSTAHZARLARI; PASTACILIK ÜRÜNLERİ Genel Açıklamalar Bu
fasılda yer alan ürünlerin “kakao tozu muhtevası” genelde, faktör 31 ile
kafein ve teobromin muhtevalarının toplamının çarpımı ile hesaplanır. Teobromin
ve kafein muhtevası HPLC (Yüksek İşleme Sıvı Kromatografi-High Performance
Liquid Chromatography) yöntemi ile belirlenir. Kakao
dışındaki kaynaklardan elde edilen kafein ve teobromin içeren ürünler söz
konusu olduğunda; bu şekildeki ilave kafein ve teobromin miktarları, kakao
içeriği hesabında göz önüne alınmamalıdır. 1901 Malt hülasası;
tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan esasını un, hububatın
kabaca öğütülmesinden elde edilen küçük parçalar, kaba un, nişasta veya malt
hülasası teşkil eden gıda müstahzarları (içinde kakao bulunmayanlar veya
tamamen yağının alınması esasına göre hesaplanan içindeki kakao miktarı
ağırlık itibariyle % 40’dan az olanlar); tarifenin başka yerinde
belirtilmeyen veya yer almayan esasını 0401 ila 0404 pozisyonlarında yer alan
maddeler teşkil eden gıda müstahzarları (içinde kakao bulunmayanlar veya
tamamen yağının alınması esasına göre hesaplandığında içindeki kakao miktarı
ağırlık itibariyle % 5’den az olanlar 1901 pozisyonu anlamında; sadece kakao tanesi, kakao hamuru veya
kakao tozu içeren ürünler kakao içerenler olarak değerlendirilir. 1901 20 00 1905
Pozisyonunda yer alan ekmekçi mamullerinin hazırlanmasında kullanılan
karışımlar ve hamurlar Bu
alt pozisyon, 1901 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (II),
sekizinci paragraf, (7) ve (8)’de belirtilen hamur karışımlarını kapsar. Bu alt pozisyon, ekmekçi mamulü
olarak kullanılacak şekilde olsun olmasın, un veya nişastadan pişirilmiş veya
kurutulmuş gofretleri kapsamaz (1905 pozisyonu). 1901 90 11 Malt
hülasası ve 1901 90 19 1901
Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (I)’e bakınız. Malt hülasası, dekstrin, maltoz, protein, vitamin, enzim ve
aroma verici maddeler içerirler. Bu alt pozisyonlar, malt hülasası ana unsur halinde olsa bile
malt hülasası içeren, perakende satılacak hale getirilmiş çocukların
beslenmesinde kullanılan müstahzarları kapsamaz (1901 10 00 alt pozisyonu). 1902 Makarnalar (pişirilmiş
veya et ile veya diğer maddelerle doldurulmuş veya başka şekillerde
hazırlanmış olsun olmasın) (spagetti, makaroni, şehriye, lazanya, gnocchi,
ravioli, canelloni gibi); kuskus (hazırlanmış olsun olmasın) 1902 20 91 Pişirilmiş Bu
alt pozisyon, aynı zamanda, ön pişirilmiş makarnaları da kapsar. 1902 40 90 Diğerleri Bu
alt pozisyon, et muhtevasının müstahzarın ağırlığının % 20’ını geçmemesi
koşulu ile, et, sebze ve diğer bileşimlerle bir araya getirilmiş kuskus gibi
müstahzar kuskusları kapsar. 1904 Hububat ve hububat
ürünlerinin kabartılması veya kavrulması suretiyle elde edilen gıda mamulleri
(corn flakes gibi); tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan ön
pişirme yapılmış veya başka surette hazırlanmış dane (mısır hariç) veya
flakon halindeki hububat veya diğer şekilde işlenmiş daneler (un, hububatın
kabaca öğütülmesinden elde edilen küçük parçalar veya kaba un hariç) Bu
fasla ilişkin 3 ve 4 nolu not hükümlerine bakınız. 1904 pozisyonu anlamında; sadece kakao tanesi, kakao hamuru veya
kakao tozu içeren ürünler kakao içerenler olarak değerlendirilir. 1904 10 10 Hububat
ve hububat ürünlerinin kabartılması veya kavrulması suretiyle ila elde
edilen gıda mamulleri 1904 10 90 1904
pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (A) dördüncü paragrafında
belirtilen işlemlerle elde edilen ürünler ile diğer hububattan elde edilen
ürünlerde dahil olmak üzere, kabartılma işleminden sonra un, hububatın kabaca öğütülmesinden elde edilen küçük parçalar
veya kaba un haline dönüştürüldüğünde burada sınıflandırılırlar. Bu alt pozisyonlar mısır ezmesi gibi
ürünlerin ekstürüksiyonu ile üretilmiş, insanın yemesine elverişli olmasa
bile, düzensiz olarak şekil verilmiş ambalaj malzemelerini kapsar 1904 20 10 Kavrulmamış
hububat flakonlarından veya kavrulmamış hububat ila flakonları
ile kavrulmuş hububat flakonları yada kabartılmış hububat 1904 20 99 karışımlarından
elde edilen hazır gıdalar 1904
pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (B)’ye bakınız. 1904 30 00 Bulgur 1904
pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (C)’ye bakınız. 1904 90 10 Diğerleri ve 1904 90 80 1904
pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (D)’ye bakınız. 1905
Ekmek, pasta, kek,
bisküvi ve diğer ekmekçi mamulleri ( kakao içersin içermesin); hosti,
eczacılıkta kullanılan boş ilaç kapsülleri, mühür güllacı, pirinç kağıdı ve
benzeri ürünler Bu
pozisyon, kakao içersin içermesin, ekmek, pasta, kek, bisküvi ve diğer
fırıncılık mamullerinin imaline mahsus olan her hangi bir biçimdeki
pişirilmemiş hamurları kapsamaz (1901 20 00 alt pozisyonu). Bu pozisyon, kalınlığından ve
tadından dolayı hamur kaplamasının ürünün esas niteliğini teşkil etmesi
halinde, örneğin üzeri tamamen hamurla kaplı kuru nohut veya yer fıstığı
şeklinde tüketilmeye hazır kokteyl çerezlerini kapsar. 1905 pozisyonu anlamında; sadece kakao tanesi, kakao hamuru veya
kakao tozu içeren ürünler kakao içerenler olarak değerlendirilir. Bu pozisyon ekmek, pasta, kek, bisküvi ve diğer ekmekçi
mamullerinin üretiminde kullanılan her tür şekilde pişirilmemiş hamuru (kakao
içersin içermesin) kapsamaz. (1901 20 00 alt pozisyonu) 1905 10 00 Gevrek
ekmek 1905
pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (A)(4) paragrafına bakınız. Bu
alt pozisyon, ekstürüksiyon işlemi ile elde edilen türdeki ürünleri kapsar. 1905 20 10 Zencefilli
ekmek ve benzerleri ila 1905 20 90 1905
pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (A)(6) paragrafına bakınız. Bu
alt pozisyonlar, “speculoos (özel bir zencefilli ekmek)” veya Rus ekmeği
(patience) olarak adlandırılan ekmekleri kapsamaz. 1905 31 11 Tatlı
bisküviler ila 1905 31 99 Bu
fasla ilişkin 1 ve 2 nolu ek nota ve 1905 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem
İzahnamesi (A)(8) (b) paragrafına bakınız. Bu
alt pozisyon, ektirüksyon işlemi ile elde edilen türdeki ürünleri kapsar. 1905 31 30 Ağırlık
itibariyle % 8 veya daha fazla katı süt yağı içerenler Bu
alt pozisyon, tereyağlı bisküvileri kapsar. 1905 31 91 Çift
katlı doldurulmuş bisküviler Bu
alt pozisyon, iki tabaka bisküvinin arasına başka bir tabaka halinde herhangi
bir yiyecek maddesini konulmasından oluşan ürünleri kapsar. 1905 32 05 Waffle
ve gofretler ila 1905 32 99 Bu
fasla ilişkin 2 nolu ek nota ve 1905 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem
İzahnamesi (A)(9) paragrafına bakınız. 1905 32 91 Tuzlanmış
(doldurulmuş olsun olmasın) Bu
alt pozisyon, peynir içeren çeşnili
waffle kapsar. 1905 40 10 Gevrekler,
kızartılmış ekmek ve diğer kızartılmış mamuller ve 1905 40 90 1905
pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (A)(5) paragrafına bakınız. 1905 90 20 Hosti,
eczacılıkta kullanılan boş ilaç kapsülleri, mühür güllacı, prinç kağıdı ve
benzeri ürünler 1905
pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (B) paragrafına bakınız. 1905 90 30 Bal,
yumurta, peynir veya meyve içermeyen ve kuru madde üzerinden ağırlık
itibariyle her biri % 5’i geçmeyen oranda şeker ve katı yağ içerenler “Ekmek”
ifadesi tüm değişik ebatlarda olan ürünleri kapsar. Bu alt pozisyon, çeşitli şekillerde
olan sıradan ekmekleri, kuru ekmekleri ve şeker hastaları için glütenli ekmek
gibi özel ekmekleri kapsar. 1905 90 45 Bisküviler 1905
pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (A)(8) (a) ve (c) nolu
paragraflara bakınız. 1905 90 55 Aromalı
ve tuzlu ürünler 1905
pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (A)(7) ve (15) nolu
paragraflara bakınız. 1905 90 60 İlave
tatlandırıcı madde içerenler Bu
alt pozisyon, bir önceki alt pozisyonlarda yer almayan kek, pasta, beze gibi
tüm ince fırıncılık mamullerini kapsar. 1905 90 90 Diğerleri Bu
alt pozisyon, 1905 90 30 ve 1905 90 60 alt pozisyonlarında yer almayan ekmek
çeşitlerini, pizzaları ve kremalı pastaları (quiches) kapsar. Bu alt pozisyon nişastanın ekstürüksiyonu ile üretilmiş, insanın
yemesine elverişli olmasa bile, düzensiz olarak şekil verilmiş ambalaj
malzemelerini kapsar. |