BÖLÜM IV

 

GIDA SANAYİİ MÜSTAHZARLARI; MEŞRUBAT, ALKOLLÜ İÇKİLER VE SİRKE;

TÜTÜN VEYA TÜTÜN YERİNE GEÇEN İŞLENMİŞ MADDELER

YORUM KURALLARI

FASIL 21

 

YENİLEN ÇEŞİTLİ GIDA MÜSTAHZARLARI

 

1 nolu Ek Not                       Bu Ek Not özellikle Maltodekstrinleri kapsar.

 

2101                                       Kahve, çay, Paraguay çayı hülasası, esans ve konsantreleri ve  esası bu ürünler veya kahve, çay, Paraguay çayı olan müstahzarlar, kavrulmuş hindiba ve kavrulmuş kahve yerine kullanılan diğer maddeler ve bunların hülasa, esans ve konsantreleri

2101 11 00                             Hülasa, esans ve konsantreler

                                               Bu alt pozisyon, kahvenin, toz, granül, flakon, blok ve diğer katı biçimlerdeki hülasa, esans ve konsantrelerini kapsar.

                                               Bu alt pozisyon, sıvı veya hamur halindeki ( dondurulmuş olsa bile) ürünleri kapsar. Bu gibi ürünler özellikle gıda müstahzarları (örneğin, çikolata, kek, pastacılık mamulleri, dondurma üretimi için) için kullanılmaktadır.

2101 30 19                             Diğerleri

                                               Bu alt pozisyon, kahve yerine kullanılan veya bira imalinde renk ve koku verici maddeler olarak kullanılan, kabukları çıkarılmış, kavrulmuş, çimlendirilmemiş arpa tanelerini kapsar.

2102                                       Mayalar (canlı veya cansız); cansız diğer tek hücreli mikroorganizmalar (3002 pozisyonunda yer alan aşılar hariç); hazırlanmış kabartma tozları

2102 10 10                             Kültür mayaları

                                               2102 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (A) kısmı üçüncü paragraf (4)’e bakınız.

                                               Bu mayalar, özellikle damıtma ve şarap yapmada, özel kullanımlar için özel ortamlarda kültürlendirilmiş mayalardır. Bu mayalar ile fermente edilmiş ürünlerde oldukça yüksek seviyede kesin bir niteliğe ulaşmak mümkündür.

2102 20 11                             Cansız mayalar

ve

2102 20 19

                                               Bu çeşit mayalar 2102 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (A) kısmı dördüncü ve beşinci paragraflarında tanımlanmıştır ve bunlar  yaygın olarak “ yiyecek sanayisi mayası” olarak satılmaktadır. Bunlar genellikle toz, ufak parçalar veya granüller halindedirler.

2102 20 90                             Diğerleri

                                               2102 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (B) kısmına bakınız.

2102 30 00                             Hazırlanmış kabartma tozları

                                               2102 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (C) kısmına bakınız.

2103                                       Soslar ve müstahzarları; çeşni ve lezzet verici karışımlar; hardal unu ve irmiği ve hazır hardal

2103 90 10                             Mango çetnisi (sıvı halde)

                                               Bu alt pozisyonun uygulanmasında, mango çetnisi, zencefil, kuru üzüm, biber ve şeker gibi çeşitli ürünler ilave edilmiş salamura mango müstahzarı anlamına gelmektedir.

                                               Bu alt pozisyonda yer alan mango çetnisi, aşağı yukarı sıvı halde, tamamen homojenize, sos halindedir.

2103 90 30                             Hacim itibariyle alkol derecesi % 44.2 veya daha fazla fakat % 49.2’yi geçmeyenler, ağırlık olarak %1.5-%6 oranında çantaniye otu (gentiane) baharat ve çeşitli katkı maddeleri ile %4-%10 arasında şeker içeren ve muhtevası 0.5 litreyi geçmeyen kaplarda bulunan aromatik içkiler   

Bu alt pozisyonda belirtilen ürünler, imalatlarında kullanılan yılan otu kökü ile çeşitli baharatlar ve aromatik maddelerin bileşiminden gelen, keskin ve çok güzel kokusu, oluşmuş özel lezzetleri ile konsantre haldeki sıvı alkollü müstahzarlardır.

Bu konsantre aromatik içkiler, içeceklerde (kokteyller, şuruplar, hafif içecekler vb.) rayiha verici maddeler olarak kullanılacak katkılar veya pastacılık mamullerinde veya pişirilmiş yiyeceklerde ( çorbalar, hazır haldeki etler, balıklar veya sebze yemekleri, soslar, şarküteri ürünleri, sebze kompostoları ve meyve salataları, meyveli tartlar, tatlılar, şerbetler vb.) sos olarak ve çeşni ve lezzet verici karışımlar olarak kullanılacak katkılar ihtiva etmektedir.

Bu aromatik içecekler genellikle “Angostura içecekler” olarak satılmaktadır.

2104                                       Çorbalar, et suları ve müstahzarları; karışım halindeki homojenize gıda müstahzarları

2104 20 00                             Karışım halindeki homojenize gıda müstahzarları

                                               Karışım halindeki homojenize gıda müstahzarları” ifadesi bu faslın 3 nolu notunda tanımlanmıştır.

2105                                       Dondurma ve yenilen diğer buzlar (kakao içersin içermesin)

                                               Bu pozisyonun uygulanmasında “dondurma ve yenilen diğer buzlar” ifadesi, perakende satış için hazırlanmış olsun olmasın, kakao veya çikolata içersin içermesin ( kaplama halde olsa bile), dondurulma işlemi nedeniyle katı veya pasta benzeri bir durumda olan ve bu durumları ile yenilmeye sunulan gıda müstahzarları anlamına gelir.

                                               Bu ürünlerin asli karakteri yaklaşık 0 0C deki çevre sıcaklığında sıvı veya yarı sıvı duruma dönüşmeleridir.

                                               Bununla birlikte, yukarıda belirtilen asli özelliklere sahip olmayan müstahzarlar, yenilen buzların tüm görünümlerine sahip olsalar bile 1806, 1901 veya 2106 pozisyonların uygun olanlarında yer alırlar.

                                               Bu pozisyonda yer alan ürünler çeşitli isimlere sahiptirler ( buzlu dondurma, dondurma, cassata, Napoliten dilimi vb.) ve çeşitli şekillerdedirler; bunlar kakao veya çikolata, şeker, bitkisel katı yağlar veya katı süt yağı, süt ( yağı alınmış olsun olmasın), meyve, stabilizerler, çeşni vericiler, renk verici maddeler vb. içerebilirler.

                                               Bu yağların toplam muhtevası genellikle mamul ürün ağırlığının %15’ini geçmemektedir. Bununla birlikte, imalinde büyük oranda kremanın kullanıldığı bazı özel ürünler ağırlık itibariyle toplam olarak % 20 yağ ihtiva edebilirler.

                                               Bazı çeşit yenilen buzların imalinde, mamul ürünün hacmini arttırmak (genişletmek) için kullanılan hammaddeye bağlı olarak boşluklar oluşturulur.

                                               2105 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesine, özellikle hariç bırakılmaya ilişkin olan ifadelere bakınız.

2105 00 pozisyonu anlamında; sadece kakao tanesi, kakao hamuru veya kakao tozu içeren ürünler kakao içerenler olarak değerlendirilir

2106                                       Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan gıda müstahzarları

2106 10 20                             Protein konsantreleri ve protein bünyeli maddeler

ve

2106 10 80

                                               2106 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi ikinci paragraf (6)’ya bakınız (protein hidrolizatların belirtildiği kısım hariç).

                                               Konsantre süt proteinleri bu alt pozisyon haricinde kalır (0404 90 alt pozisyonu veya 3504 pozisyonu).

                                               Bu alt pozisyonlar kapsamında yapılan sınıflandırma uygulamaları açısından sakaroz muhtevasının belirlenmesinde, sakaroz olarak ifade edilen invert şekerin göz önüne alınması gerekmektedir.

2106 90 20                             Bileşik alkol müstahzarları (içki imalinde kullanılan koku veren maddeler esaslı olanlar hariç)

                                               2106 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi ikinci paragraf (7)’ye bakınız.

                                               Bu fasla ilişkin 2 nolu Ek nota bakınız.

                                               Alkol derecesi hacim itibariyle %0.5’i geçmeyen benzeri bileşik müstahzarlar bu alt pozisyon haricinde kalırlar ( 2106 90 92 veya 2106 90 98 alt pozisyonları)

2106 90 30                             İzoglikoz  şurupları

                                               Bu fasla ilişkin 3 nolu Ek nota bakınız.

2106 90 92                             Diğerleri

ve

2106 90 98

2106 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi ikinci paragraf (1) ila (5), (8) ila (11) ve (13) ila (16) ile 2106 10 20 ve 2106 10 80 alt pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notlarının üçüncü paragrafına bakınız.