GIDA SANAYİİ MÜSTAHZARLARI; MEŞRUBAT,
ALKOLLÜ İÇKİLER VE SİRKE; TÜTÜN
VEYA TÜTÜN YERİNE GEÇEN İŞLENMİŞ MADDELER |
YENİLEN ÇEŞİTLİ GIDA MÜSTAHZARLARI 1 nolu Ek Not Bu Ek
Not özellikle Maltodekstrinleri kapsar. 2101
Kahve,
çay, Paraguay çayı hülasası, esans ve konsantreleri ve esası bu ürünler veya kahve, çay, Paraguay
çayı olan müstahzarlar, kavrulmuş hindiba ve kavrulmuş kahve yerine
kullanılan diğer maddeler ve bunların hülasa, esans ve konsantreleri 2101 11 00 Hülasa, esans ve konsantreler Bu
alt pozisyon, kahvenin, toz, granül, flakon, blok ve diğer katı biçimlerdeki
hülasa, esans ve konsantrelerini kapsar. Bu
alt pozisyon, sıvı veya hamur halindeki ( dondurulmuş olsa bile) ürünleri
kapsar. Bu gibi ürünler özellikle gıda müstahzarları (örneğin, çikolata, kek,
pastacılık mamulleri, dondurma üretimi için) için kullanılmaktadır. 2101 30 19 Diğerleri Bu
alt pozisyon, kahve yerine kullanılan veya bira imalinde renk ve koku verici
maddeler olarak kullanılan, kabukları çıkarılmış, kavrulmuş, çimlendirilmemiş
arpa tanelerini kapsar. 2102 Mayalar
(canlı veya cansız); cansız diğer tek hücreli mikroorganizmalar (3002
pozisyonunda yer alan aşılar hariç); hazırlanmış kabartma tozları 2102 10 10 Kültür mayaları 2102
pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (A) kısmı üçüncü paragraf
(4)’e bakınız. Bu
mayalar, özellikle damıtma ve şarap yapmada, özel kullanımlar için özel
ortamlarda kültürlendirilmiş mayalardır. Bu mayalar ile fermente edilmiş
ürünlerde oldukça yüksek seviyede kesin bir niteliğe ulaşmak mümkündür. 2102 20 11 Cansız mayalar ve 2102 20 19 Bu
çeşit mayalar 2102 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (A) kısmı
dördüncü ve beşinci paragraflarında tanımlanmıştır ve bunlar yaygın olarak “ yiyecek sanayisi mayası”
olarak satılmaktadır. Bunlar genellikle toz, ufak parçalar veya granüller
halindedirler. 2102 20 90 Diğerleri 2102
pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (B) kısmına bakınız. 2102 30 00 Hazırlanmış kabartma tozları 2102
pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (C) kısmına bakınız. 2103 Soslar
ve müstahzarları; çeşni ve lezzet verici karışımlar; hardal unu ve irmiği ve
hazır hardal 2103 90 10 Mango çetnisi (sıvı halde) Bu
alt pozisyonun uygulanmasında, mango çetnisi, zencefil, kuru üzüm, biber ve
şeker gibi çeşitli ürünler ilave edilmiş salamura mango müstahzarı anlamına
gelmektedir. Bu
alt pozisyonda yer alan mango çetnisi, aşağı yukarı sıvı halde, tamamen
homojenize, sos halindedir. 2103 90 30 Hacim itibariyle alkol derecesi % 44.2
veya daha fazla fakat % 49.2’yi geçmeyenler, ağırlık olarak %1.5-%6 oranında
çantaniye otu (gentiane) baharat ve çeşitli katkı maddeleri ile %4-%10
arasında şeker içeren ve muhtevası 0.5 litreyi geçmeyen kaplarda bulunan
aromatik içkiler Bu alt pozisyonda
belirtilen ürünler, imalatlarında kullanılan yılan otu kökü ile çeşitli
baharatlar ve aromatik maddelerin bileşiminden gelen, keskin ve çok güzel
kokusu, oluşmuş özel lezzetleri ile konsantre haldeki sıvı alkollü
müstahzarlardır. Bu konsantre aromatik
içkiler, içeceklerde (kokteyller, şuruplar, hafif içecekler vb.) rayiha
verici maddeler olarak kullanılacak katkılar veya pastacılık mamullerinde
veya pişirilmiş yiyeceklerde ( çorbalar, hazır haldeki etler, balıklar veya
sebze yemekleri, soslar, şarküteri ürünleri, sebze kompostoları ve meyve
salataları, meyveli tartlar, tatlılar, şerbetler vb.) sos olarak ve çeşni ve
lezzet verici karışımlar olarak kullanılacak katkılar ihtiva etmektedir. Bu aromatik içecekler
genellikle “Angostura içecekler” olarak satılmaktadır. 2104 Çorbalar,
et suları ve müstahzarları; karışım halindeki homojenize gıda müstahzarları 2104 20 00 Karışım halindeki homojenize gıda
müstahzarları “Karışım
halindeki homojenize gıda müstahzarları” ifadesi bu faslın 3 nolu notunda
tanımlanmıştır. 2105
Dondurma
ve yenilen diğer buzlar (kakao içersin içermesin) Bu
pozisyonun uygulanmasında “dondurma ve yenilen diğer buzlar” ifadesi,
perakende satış için hazırlanmış olsun olmasın, kakao veya çikolata içersin
içermesin ( kaplama halde olsa bile), dondurulma işlemi nedeniyle katı veya
pasta benzeri bir durumda olan ve bu durumları ile yenilmeye sunulan gıda
müstahzarları anlamına gelir. Bu
ürünlerin asli karakteri yaklaşık 0 0C deki çevre sıcaklığında
sıvı veya yarı sıvı duruma dönüşmeleridir. Bununla
birlikte, yukarıda belirtilen asli özelliklere sahip olmayan müstahzarlar,
yenilen buzların tüm görünümlerine sahip olsalar bile 1806, 1901 veya 2106
pozisyonların uygun olanlarında yer alırlar. Bu
pozisyonda yer alan ürünler çeşitli isimlere sahiptirler ( buzlu dondurma,
dondurma, cassata, Napoliten dilimi vb.) ve çeşitli şekillerdedirler; bunlar
kakao veya çikolata, şeker, bitkisel katı yağlar veya katı süt yağı, süt (
yağı alınmış olsun olmasın), meyve, stabilizerler, çeşni vericiler, renk
verici maddeler vb. içerebilirler. Bu
yağların toplam muhtevası genellikle mamul ürün ağırlığının %15’ini
geçmemektedir. Bununla birlikte, imalinde büyük oranda kremanın kullanıldığı
bazı özel ürünler ağırlık itibariyle toplam olarak % 20 yağ ihtiva
edebilirler. Bazı
çeşit yenilen buzların imalinde, mamul ürünün hacmini arttırmak (genişletmek)
için kullanılan hammaddeye bağlı olarak boşluklar oluşturulur. 2105
pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesine, özellikle hariç bırakılmaya
ilişkin olan ifadelere bakınız. 2105 00 pozisyonu anlamında; sadece
kakao tanesi, kakao hamuru veya kakao tozu içeren ürünler kakao içerenler
olarak değerlendirilir 2106 Tarifenin
başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan gıda müstahzarları 2106 10 20 Protein konsantreleri ve protein bünyeli
maddeler ve 2106 10 80 2106
Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi ikinci paragraf (6)’ya bakınız
(protein hidrolizatların belirtildiği kısım hariç). Konsantre
süt proteinleri bu alt pozisyon haricinde kalır (0404 90 alt pozisyonu veya
3504 pozisyonu). Bu
alt pozisyonlar kapsamında yapılan sınıflandırma uygulamaları açısından
sakaroz muhtevasının belirlenmesinde, sakaroz olarak ifade edilen invert
şekerin göz önüne alınması gerekmektedir. 2106 90 20 Bileşik alkol müstahzarları (içki
imalinde kullanılan koku veren maddeler esaslı olanlar hariç) 2106
Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi ikinci paragraf (7)’ye
bakınız. Bu
fasla ilişkin 2 nolu Ek nota bakınız. Alkol
derecesi hacim itibariyle %0.5’i geçmeyen benzeri bileşik müstahzarlar bu alt
pozisyon haricinde kalırlar ( 2106 90 92 veya 2106 90 98 alt pozisyonları) 2106 90 30 İzoglikoz şurupları Bu
fasla ilişkin 3 nolu Ek nota bakınız. 2106 90 92 Diğerleri ve 2106 90 98 2106 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi ikinci
paragraf (1) ila (5), (8) ila (11) ve (13) ila (16) ile 2106 10 20 ve 2106 10
80 alt pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notlarının üçüncü paragrafına bakınız. |