BÖLÜM IV

 

GIDA SANAYİİ MÜSTAHZARLARI; MEŞRUBAT, ALKOLLÜ İÇKİLER VE SİRKE;

TÜTÜN VEYA TÜTÜN YERİNE GEÇEN İŞLENMİŞ MADDELER

YORUM KURALLARI

FASIL 25

 

TUZ; KÜKÜRT; TOPRAKLAR VE TAŞLAR; ALÇILAR, KİREÇLER VE ÇİMENTO

 

Not 1

Yüzdürme, tabii haldeki bir mineralin içinde bulunan maddenin (gang) dibe çöktürülmesiyle, bir mineral maddenin zengin elementini içine daldırıldığı suyun yüzeyinde toplayarak mineral maddeyi içinde bulunan maddeden ayırma amacını taşımaktadır.

2501 00

Tuz (sofra tuzu ve denatüre tuz dahil) ve saf sodyum klorür (sulu çözelti halinde veya kalıplaştırmaya  karşı  maddeler veya serbestçe akmayı sağlayan maddeler içersin içermesin); deniz suyu

2501 00 31

Diğer maddelerin imali için kimyasal değişimlere mahsus olanlar (Cl’den Na’yı ayırmak  gibi)

Yetkili makamlarca belirlenen şartlara uymaları şartıyla, hidroklorik asit, klor, kalsiyum klorür, sodyum nitrat, sodyum hipoklorit, sodyum sülfatlar, sodyum karbonatlar, sodyum hidroksit, sodyum klorat, sodyum perklorat ve metalik sodyum imaline mahsus tuzlar, denatüre olsun olmasın, bu alt pozisyonda yer alır.

2501 00 51

Denatüre veya sınai amaçlara mahsus olanlar (rafine edilecekler dahil) (insanlar veya hayvanlar tarafından tüketilen gıdaların hazırlanmasında veya korunmasında kullanılanlar hariç)

Yetkili makamlarca belirlenen şartlara uymaları şartıyla,  aşağıdakiler bu alt pozisyona dahildir:

1. Kullanım amaçları ne olursa olsun denatüre tuz (2501 00 31 alt pozisyonundaki denatüre tuz hariç)

2.  Rafine edilmeye mahsus tuz ;bu kapsamda “rafine işlemi” sadece tuzun içinde eritildiği usullerle arıtılması olarak kabul edilecektir.

3.  Sınai amaçlara mahsus tuz (kimyasal değişim veya insanlar veya hayvanlar tarafından tüketilen gıdaların hazırlanmasında ya da  korunmasında kullanılanlar hariç). “Sınai amaçlara mahsus tuz” sınai imalat işleminde (örneğin, metalurjide, boya sanayiinde, deri sanayiinde, sabun sanayiinde, soğutmada ve seramik sanayiinde) ara madde olarak veya sanayide hammadde olarak kullanılmaya mahsus tuz anlamına gelmektedir.

Yolların tuzlanmasında kullanılan denatüre tuz haricinde kalan tuz, 2501 00 99 alt pozisyonunda yer alır.

2501 00 91

İnsanların tüketimine mahsus tuz

İnsanların tüketimine mahsus tuz, sofrada, mutfakta  veya gıda ürünlerinin korunması veya  çeşni verilmesi için evde ve sanayide   doğrudan kullanılan denatüre edilmemiş tuzdur. Bu tuz genellikle, safiyeti yüksek olup tamamen beyaz renklidir.

2501 00 99

Diğerleri

Bu alt pozisyon, örneğin, kışın buzların eritilmesi için kullanılan tuzu ve hayvanların beslenmesinde (örneğin yalama tuzu şeklinde) kullanılan denatüre edilmemiş tuzu kapsar.

2503 00

Her nevi kükürt (süblime kükürt, presipite kükürt ve kolloidal kükürt hariç)

2503 00 10

Ham veya rafine edilmemiş kükürt

Bu pozisyon, 2503 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesinin ilk paragrafındaki (1) ila (4)’de sayılan kükürt çeşitlerini kapsar. Bu kükürtler, genellikle blok, parça veya toz şeklinde  bulunurlar.

2503 00 90

Diğerleri

Bu pozisyon, 2503 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesinin ilk paragrafındaki (5) ila (7)’de sayılan kükürt çeşitlerini kapsar. Bu kükürtler, genellikle çubuk veya küçük kalıp (rafine edilmiş) ya da toz şeklinde (elekten geçirilmiş kükürt, havalandırılmış kükürt, mikronize kükürt)  bulunurlar.

2508

Diğer killer ( 6806 pozisyonundaki genleştirilmiş killer hariç),andaluzit, siyanit ve silimanit ( kalsine edilmiş olsun olmasın); mülit; şamot ve dinas toprakları

2508 10 00

Bentonit

2508 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, üçüncü paragraf (1)’e bakınız.

Tabii yolla oluşmuş bentonit, normal olarak 6 ve 9.5 arasında pH değerine ( % 5’lik sulu solüsyon için ve 1 saat bekletildikten sonra) ve %2’den az sodyum karbonat muhtevasına sahiptir; değişebilir sodyum ve kalsiyumun topaklanma muhtevası 80 meq/100 gramı geçmez. Bunlar iki çeşittir: düşük –kabarmış kalsiyum ve yüksek-kabarmış sodyum ( kabarma oranı 7 ml/gramdan az veya 12 ml/gramdan fazla).

Doğal olarak ortaya çıkan belli bentonitler bu değerlerden farklılık gösteren niteliklere sahip olabilirler;birçok niteliğin durumu bu şekilde olduğunda, çoğunlukla bentonitin aktif olduğu değerlendirilir.

Aktif bentonitler genellikle 3802 90 00 alt poziyonunda yer alırlar.

25 11

Tabii baryum sülfat (barit); tabii baryum karbonat (witherith) (kalsine edilmiş olsun olmasın) (2816 pozisyonundaki baryum oksit hariç)

2511 10 00

Tabii baryum sülfat (barit)

Barit, değişen oranlarda demir oksit, alümin, sodyum karbonat ve silis ihtiva etmektedir. Beyaz ürün istenildiğinde, barit,  kırılmış, renkli kısımlarını (genellikle sarı) bertaraf etmek için ayıklanmış, ufalanmış ve eritilip toz haline getirilerek  temizlenmiştir.

2511 20 00

Tabii baryum karbonat (witherith)

Witherith, suda çözünmeyen, sarımtırak kütleler veya baklava dilimi şeklinde kristaller halinde bulunur.

2513

Sünger taşı ;zımpara taşı; tabii korindon, tabii Süleyman taşı ve diğer tabii aşındırıcılar ( termik işlem görmüş olsun olmasın

2513 20 00

Zımpara taşı;  tabii korindon; tabii Süleyman taşı ve diğer aşındırıcılar.

Bu pozisyonun uygulanmasında, diğer tabii aşındırıcılar, örneğin, hafif aşındırıcı olarak  veya parlatıcı olarak kullanılan kül renkli görünümü olan “çürük taş” olarak bilinen tripoliyi de kapsar.

25 16

Granit, porfir, bazalt , gre veya  yontulmaya veya inşaata elverişli diğer taşlar ( kabaca yontulmuş veya testere ile yahut başka surette dikdörtgen şeklinde (kare dahil) bloklar veya kalın dilimler halinde sadece kesilmiş olsun olmasın )

Dört köşe kesilmiş taşlar aynı kalınlıkta olmadıkları taktirde, sınıflandırma, kalınlığı en fazla olanı dikkate alınarak yapılır.

2516 11 00

Ham veya kabaca yontulmuş

2515 11 alt pozisyona ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, gerekli değişiklikler yapılarak bu alt pozisyona da uygulanır. 

2516 12 00

Testere ile yahut başka surette dikdörtgen şeklinde (kare dahil) bloklar veya kalın dilimler halinde sadece kesilmiş

2515 12 alt pozisyona ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, gerekli değişiklikler yapılarak bu alt pozisyona da uygulanır. 

2516 90 00

Diğerleri

Aşağıdakiler bu alt pozisyona dahildir:

1.Somaki, siyenit, lav, bazalt, diyabaze, gnays, trakite, diabase, diyorit (yeşil taş), fonolit, liparit, gabro, labradorit ve peridodit gibi sert taşlar

2.  2515 Pozisyonuna girmeyen, inşaata veya yontulmaya elverişli kalkerli taşlar (belirgin yoğunluğu 2,5’ten az , ham, kabaca yontulmuş veya testere ile yahut başka surette dikdörtgen şeklinde  (kare dahil) her tür kalınlıkta bloklar veya kalın dilimler halinde sadece kesilmiş taşlar)

3. Serpantin veya orfit (ham, kabaca yontulmuş veya testere ile yahut başka surette dikdörtgen şeklinde  (kare dahil) her tür kalınlıkta bloklar veya kalın dilimler halinde sadece kesilmiş)

 

25 18

Dolomit (kalsine edilmiş olsun olmasın) ; dolomit (kabaca yontulmuş veya testere ile yahut başka surette dikdörtgen  (kare dahil) her tür kalınlıkta bloklar veya kalın dilimler halinde sadece kesilmiş); aglomere dolomit (katranlı dolomit dahil)

 

2518 10 00

Kalsine edilmemiş veya sinterlenmemiş dolomit

Ham dolomit, tabii çift kalsiyum ve magnezyum karbonattır. Ham dolomit, kimyasal yapısını değiştirmeyen hafif ısıl işleme tabi tutulsa bile bu alt pozisyonda sınıflandırılır.

Bu alt pozisyon,  ham halde, kalsine edilmemiş ve sinterlenmemiş,  kabaca yontulmuş (kare şeklinde kabaca yontulmuş) veya testere ile yahut başka surette dikdörtgen  (kare dahil) bloklar veya kalın dilimler halinde sadece kesilmiş dolomiti kapsar.

2518 20 00

Kalsine edilmiş veya sinterlenmiş dolomit

Kalsine veya sinterlenmiş dolomit, karbon dioksidin serbest kalmasıyla kimyasal yapısı değişen, yüksek ısıl işleme (sinterlenmiş dolomit için yaklaşık 1500 ° C ve kostik yanmış dolomit için yaklaşık 800° C) tabi tutulmuş dolomittir.

25 19

Tabii magnezyum karbonat (magnezit); erimiş manyezi; tamamen yanmış (sinterlenmiş) manyezi (sinterleme işleminden evvel ilave edilmiş az miktarda diğer oksitleri içersin içermesin); diğer magnezyum oksit (saf olsun olmasın)

 

25 19 90 10

 Magnezyum oksit (kalsine edilmiş tabii magnezyum karbonat hariç)

Aşağıdakiler bu alt pozisyona dahildir:

1. Magnezyum hidroksidin veya çöktürülmüş magnezyum karbonatın  kalsinasyonuyla elde edilen ve özellikle eczacılıkta kullanılan magnezyum oksit : bu madde % 98’den az olmayan saflıkta, beyaz bir toz dur.

2. Daha önce kalsine edilmiş magnezitin elektrik arkıyla eritilmesi suretiyle elde edilen magnezyum oksit;magnezit 1400 ila 1800 ° C  de kalsine edilir; elde edilen manyezit daha sonra 2800 ila 3000 ° C  de elektirik arkı ile eritirilir ve soğutulduğunda yaklaşık olarak tamamen magnezyum oksit ( eritilmiş manyezit) den oluşan kristalize olmuş ürün üretilir; bu ürün çok yüksek derecede saf ( en azından %95 ) ve cam benzeri kristaller içerirler.

3.  Deniz suyundan türetilmiş magnezyum oksit ; deniz suyundan çöktürülmüş magnezyum hidroksidin kalsinasyonuyla elde edilmektedir : ürün, genellikle, % 91 ila % 98 saflıktadır ve sinterlenmiş (tamamen yanmış) magyezitin içinde bulunandan yüksek oranda bor’u, karekteristik olarak   ihtiva etmektedir. (40 ppm.e karşılık yaklaşık 100 ppm.)

 

25 20

 

Alçı taşı ; anhidrit; alçılar (kalsine alçı taşı veya kalsiyum sülfattan ibaret olanlar) (boyanmış veya az miktarda donmayı hızlandırıcı veya yavaşlatıcılar ilave edilmiş olsun olmasın)

 

2520 20 00

İnşaat işlerinde kullanılanlar

İnşaat alçısı , ham alçıdan (alçı taşı kayası veya kimya sanayi yan ürünleri gibi alçı taşı ihtiva eden diğer maddeler) pişirme veya özel hazırlama usulü ile imal edilmiştir. Özel nitelikler, imalat işlemleri sırasında, katkı maddeleri ilave edilerek elde edilebilmektedir. Bunlar, yüzey ajanlarının formunu (kıvam veya yapışkanlık özellikleri gibi alçının karekterini etkileyen maddeler gibi) ve geciktiricilerin veya hızlandırıcıların formunu alırlar.

İnşaat alçıları,inşaat plakalarının veya diğer inşaat elemanlarının imalinde veya  karolara derz yapmada, duvar ve yer kaplaması için alçı sıvası olarak kullanılmaktadır.

25 23

Portland çimentosu, şaplı çimento (“ciment fondu”), curuf çimentosu, süper sülfat çimentosu ve benzeri su altında sertleşen çimentolar (boyanmış veya klinker şeklinde olsun olmasın)

2523 90 00

Su altında sertleşen diğer çimentolar

Bu alt pozisyon aşağıdakileri kapsar:

1.Yüksek fırın çimentoları, ağırlık itibariyle en az % 20 oranında Portland çimentosu klinkerinden ve ağırlık itibariyle %  36 ila % 80 oranında granüllü yüksek fırın cürufundan ve ağırlık itibariyle en fazla % 5 oranında diğer çimento terkip maddelerinden oluşmaktadır.

 

2. Pozzolanik çimento,ağırlık itibariyle en az % portland çimentosu klinkeri, ağırlık itibariyle azami % 40 tabii pozzolana veya uçucu kül ve ağırlık itibariyle azami %5 diğer çimento unsurlarından oluşur.

“pozzolana” ifadesi için 2530 pozisyonuna ilişkin  Armonize Sistem İzahnamesi (D) (7)’ye bakınız.

Uçucu küller, ince, hafif toz halindedir ve bunlar pulvarize edilmiş kömürle yanan fırın yanmış gazlarının toz halindeki parçacıklarının ekstirüzüsyonu ile elde edilirler. Bunların renkleri griden siyaha kadar değişmektedir.

2524

Amyant (asbest)

2524 10 00

Krisidolit

Armonize Sistem İzahnamesi 2524 Pozisyonu ikinci paragrafına bakınız.

2526

Tabii steatit (sabun taşı) (kabaca yontulmuş veya testere ile yahut başkaca surette dikdörtgen şeklindeki (kare dahil) bloklar veya kalın dilimler halinde sadece kesilmiş olsun olmasın) ; talk

2526 20 00

Ezilmiş veya toz haline getirilmiş

Kozmetik amaçlarla kullanılmaya mahsus , perakende satışa sunulmuş talk pudrası bu alt pozisyon  dışındadır. (3304 pozisyonu)

2528 00 00

Tabii boratlar ve bunların konsantreleri (kalsine edilmiş olsun olmasın) (tabii tuzlu sulardan çıkarılan boratlar hariç) ; tabii borik asit ( kuru ağırlık üzerinden hesaplandığında H3BO3 oranı % 85’ten fazla  olmayan)

Bu pozisyon aşağıdakileri kapsar:

1.Doğal boraks olarak bilinen kernit ve tinkal;

2. Kalsiyum boratlardan olan, pandermit ve priseit;

3. Bir magnezyum kloroborat olan borasit;

4. Kuru ürün üzerinden  hesaplandığında maksimum % 85 oranda H3BO3  içermesi şartıyla, bazı bölgelerde (İtalyan soffioni) yerden çıkan tabii buharların kondensasyonundan sonra, suyun buharlaştırılmasıyla veya bu bölgelerin yeraltı tabakalarından çıkan suyun buharlaştırılmasıyla  elde edilen  tabii borik asit. Bununla beraber, % 85’den fazla H3BO3   içeren borik asit 2810 00 pozisyonunda sınıflandırılır.

Bu alt pozisyon, kernit veya tinkalden kimyasal işlemle elde edilen  (rafine boraks) sodyum boratı veya bazı tuz göllerinin kompleks tuzlu sularının buharlaştırılmasıyla elde edilen sodyum boratları kapsamaz. (28 40 pozisyonu)

 

25 30

Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan mineral maddeler

2530 10 00

Vermikülit, perlit ve kloritler (genleştirilmemiş)

 

 

2530 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi,(D) kısmı, paragraf (3)’e bakınız.

2530 90 00

Diğerleri

2530 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (A), (B), (C) ve (D)’ye [ (D) kısmının 3 nolu paragrafı hariç] bakınız.