BÖLÜM IV

 

GIDA SANAYİİ MÜSTAHZARLARI; MEŞRUBAT, ALKOLLÜ İÇKİLER VE SİRKE; TÜTÜN VEYA TÜTÜN YERİNE GEÇEN İŞLENMİŞ MADDELER

                                                                                                                     

         Not

     1. Bu bölümde " pellet " tabirinden, doğrudan doğruya sıkıştırma suretiyle veya ağırlığının % 3' ünü geçmeyecek oranda bir bağlayıcı ilavesiyle küçük topaklar halinde bir araya getirilen ürünler anlaşılır.

 

 

FASIL 20

 

SEBZELER, MEYVELER, SERT KABUKLU MEYVELER VE BİTKİLERİN DİĞER KISIMLARINDAN ELDE EDİLEN MÜSTAHZARLAR

                                                                                                                     

         Notlar

     1. Aşağıda yazılı olanlar bu fasıla dahil değildir:

        (a) 7., 8. veya 11. fasıllarda belirtilen usullerle hazırlanmış ve konserve edilmiş sebze, meyveler ve sert kabuklu meyveler;

        (b) Ağırlık itibariyle % 20'den fazla sosis, et, sakatat, kan, balık veya kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar veya diğer su omurgasızları veya bunların herhangi bir karışımını içeren gıda müstahzarları (Fasıl 16);        

        (c) 19.05 pozisyonunda yer alan ekmekçi mamulleri ve diğer ürünler; veya

        (d) 21.04 pozisyonunda yeralan homojenize edilmiş bileşik gıda müstahzarları.

                       

     2. Şeker mamulleri (17.04 pozisyonu) veya çikolata mamulleri (18.06 pozisyonu) haline getirilmiş meyve jöleleri, meyve ezmeleri, bademli şekerler veya benzerleri 20.07 ve 20.08 pozisyonlarına dahil değildir.           

           

     3. Yukarıda 1 (a) notunda belirtilen usullerden başka bir şekilde hazırlanmış veya konserve edilmiş, sadece 7. fasıldaki ürünler veya 11.05 veya 11.06 (8. fasıldaki ürünlerin unları, kaba unları ve tozları hariç) pozisyonlarında yer alan ürünler, duruma göre, 20.01, 20.04 ve 20.05 pozisyonlarında yeralırlar.

           

     4. Kuru ağırlık muhteviyatı % 7 veya daha fazla olan domates suları 20.02 pozisyonunda yer alır.           

                                  

     5. 20.07 pozisyonu anlamında, " pişirilerek elde edilmiş " tabirinden, su içeriğinin azaltılması yoluyla veya diğer yöntemlerle bir ürünün viskozitesinin arttırılması için, atmosfer basıncında veya düşürülmüş basınç  altında ısıl işleme tabi tutularak elde edilmesi anlaşılır.           

           

     6. 20.09 pozisyonu tatbikinde, "fermente edilmemiş ve ilave alkol katılmamış sular" tabirinden hacim itibariyle (22. Fasılın 2 nolu Notuna bakınız) alkol derecesi %0.5'i geçmeyen sular anlaşılır.

                       

        Alt Pozisyon Notları    

1.      2005.10 alt pozisyonunun tatbikinde " homojenize sebzeler " tabirinden, iyice homojenize edilmiş, çocuk maması veya perhiz yemeği olarak net ağırlığı 250 gr.ı geçmeyen kaplar içinde perakende satış için hazırlanmış sebze müstahzarları anlaşılır. Bu tanımın uygulanmasında, müstahzara lezzet vermek, bozulmasını önlemek veya diğer amaçlarla az miktarda ilave edilen unsurlar dikkate alınmaz. Bu müstahzarlar görülebilecek kadar küçük sebze parçaları içerebilirler. 20.05 pozisyonunun tüm alt pozisyonları arasında 2005.10 alt pozisyonu öncelikle dikkate alınır.

 

2.      2007.10 alt pozisyonunun tatbikinde " homojenize müstahzarlar " tabirinden, iyice homojenize edilmiş, bebek maması veya perhiz yemeği olarak net ağırlığı 250 gr.ı geçmeyen kaplar içinde perakende satış için hazırlanmış meyve müstahzarları anlaşılır. Bu tanımın uygulanmasında, müstahzara lezzet vermek için, bozulmasını önlemek için veya diğer amaçlarla az miktarda ilave edilen unsurlar  dikkate alınmaz. Bu müstahzarlar görülebilecek kadar küçük meyve parçaları içerebilirler. 20.07 pozisyonunun tüm alt pozisyonları arasında 2007.10 alt pozisyonu öncelikle dikkate alınır.

 

3.      2009.12, 2009.21, 2009.31, 2009.41, 2009.61 ve 2009.71 alt pozisyonları anlamında, " Brix değeri " tabirinden, bir Brix hidrometresinden elde edilen Brix derecelerinin  veya, 20 ºC sıcaklıkta veya okuma farklı bir sıcaklıkta yapılıyor ise 20 ºC için düzeltilmiş halde, bir refraktometreden elde edilen, sakkaroz içeriğinin yüzdesi cinsinden ifade edilen kırılma katsayısının doğrudan okunması anlaşılır.

.

         Ek  Notlar       

1.      20.01 pozisyonunun uygulanmasında, sirke veya asetik asitle hazırlanmış veya konserve edilmiş sebze, meyve, sert kabuklu meyve ve bitkilerin yenilen diğer kısımlarının, asetik asit olarak ifade edilen serbest, uçucu asit içeriği, ağırlık itibariyle %0,5 veya daha fazla olmalıdır. Ayrıca, 2001.90.50 alt pozisyonunda yeralan mantarların tuz içeriği, ağırlık itibariyle %2,5'i aşmamalıdır.

                                    

     2. (a) Bu fasılda sınıflandırılan ürünlerin sakkaroz (şeker içeriği) olarak ifade edilen çeşitli şeker içeriği 20 ºC sıcaklıkta refraktometre tarafından gösterilen:

              - 2008.20 ila 2008.80, 2008.93, 2008.97 ve 2008.99 alt pozisyonlarında yeralan ürünlerle ilgili olarak 0,93 veya         

              - Diğer pozisyonlarda yeralan ürünlerle ilgili olarak 0,95              

             faktörüyle çarpılmış olan rakama tekabül eder.

         (b) 20.09 pozisyonunun alt pozisyonlarında sözü edilen " Brix değeri " tabiri, 20 ºC sıcaklıkta refraktometre tarafından gösterilen rakama tekabül eder.

                                  

     3. 2008.20 ila 2008.80, 2008.93, 2008.97 ve 2008.99 alt pozisyonlarındaki ürünler, şeker oranları, meyvelerin cinsi veya bitkilerin yenilen kısımlarına göre ağırlık itibariyle aşağıda belirtilen oranları geçtiği taktirde  " ilave şeker içeren " olarak kabul edilecektir:

         - Ananas ve üzümler için % 13;           

         - Diğer meyveler (meyve karışımları dahil) ve bitkilerin yenilen diğer kısımları için % 9.

                                                          

     4. 2008.30.11.00 ila 2008.30.39.00, 2008.40.11.00 ila 2008.40.39.00, 2008.50.11.00 ila 2008.50.59.00, 2008.60.11.00 ila 2008.60.39.00, 2008.70.11.00 ila 2008.70.59.00, 2008.80.11.00 ila 2008.80.39.00, 2008.93.11.00 ila 2008.93.29.00, 2008.97.12.00 ila 2008.97.38.00 ve 2008.99.11.00 ila 2008.99.40.00  alt pozisyonlarının uygulanmasında;

         - " Kazanılmış alkolometrik kütle hacmi " (alkol derecesi) tabirinden, ürünün 100 kg.da bulunan saf alkolün kg. sayısı,          

         -  % mas: " kütlesel hacmi " tabirinden " alkolometrik kitle hacmi "

         anlaşılır.

                                                                                                                     

     5. Aşağıdakiler, eşyalara sunuldukları hallerde uygulanır.         

         (a)  20.09 pozisyonundaki ürünlerin ilave şeker oranı, meyve suyunun cinsine göre, " şeker muhteviyatından " aşağıda belirtilen rakamların çıkarılması suretiyle tespit edilir:

              - Limon veya domates suyu için                                     :  3;

              - Üzüm suyu için                                                             : 15;       

              - Diğer meyve ve sebze suları için (karışımlar dahil)       : 13.

          (b) Brix değeri 67’yi geçmeyen ve ağırlık itibariyle %50’den daha az meyve suyu ihtiva eden şeker ilave edilmiş meyve suları 20.09 pozisyonunda yer alan meyve sularının orijinal karakterini kaybederler.        

             (b) bendi konsantre edilmiş tabii meyve sularına uygulanmaz. Dolayısıyla konsantre edilmiş tabii meyve suları 20.09 pozisyonundan hariç tutulmazlar.

                       

     6. 2009.69.51 ve 2009.69.71 alt pozisyonlarının uygulanmasında "konsantre edilmiş üzüm suyu (üzüm şırası dahil)"tabirinden 20 ºC sıcaklıkta refraktometre tarafından gösterilen rakamın en az  % 50,9  olduğu üzüm suyu (üzüm şırası dahil)  anlaşılır.    

                                                                                                         

     7. 2001.90.92.00, 2006.00.35.00, 2006.00.91.00, 2007.10.91.00, 2007.99.93.00, 2008.19.11.00, 2008.19.91, 2008.97.12.00, 2008.97.16.00, 2008.97.32.00, 2008.97.36.00, 2008.97.51.00, 2008.97.72.00, 2008.97.76.00, 2008.97.92.00, 2008.97.94.00, 2008.97.97.00, 2008.99.24.00, 2008.99.31.00, 2008.99.36.00, 2008.99.38.00, 2008.99.48.00, 2008.99.63.00, 2009.89.34.00, 2009.89.36.00, 2009.89.73.00, 2009.89.85.00, 2009.89.88.00, 2009.89.97.00, 2009.90.92.00, 2009.90.95.00 ve 2009.90.97.00 alt pozisyonları anlamında " tropikal meyveler " tabirinden, guava armudu, mango, mangost, papaya, demirhindi, mahun elması, lychees, ekmek ağacı meyvesi, sapodillo eriği, çarkıfelek meyvesi, karambola ve pitahaya anlaşılır.

                                                                                                                     

     8. 2001.90.92.00, 2006.00.35.00, 2006.00.91.00, 2007.99.93.00, 2008.19.11.00, 2008.19.91,2008.97.12.00, 2008.97.16.00, 2008.97.32.00, 2008.97.36.00, 2008.97.51.00, 2008.97.72.00, 2008.97.76.00, 2008.97.92.00, 2008.97.94.00 ve 2008.97.97.00 alt pozisyonları anlamında " tropikal sert kabuklu meyveler " tabirinden, Hindistan cevizi, kaju cevizi, Brezilya cevizi, arek (veya batel) cevizi, kola cevizi veya makadamya cevizi anlaşılır.

                                                                                                                     

     9. 12.Fasılda öngörülen şekillerin dışında hazırlanmış veya konserve edilmiş deniz otları ve diğer algler (örneğin pişirme, kavurma, baharatlama veya şeker ilave edilme) bitkilerin diğer kısımlarından elde edilen müstahzarlar olarak 20. fasılda yer alırlar. Taze, soğutulmuş, dondurulmuş veya kurutulmuş (öğütülmüş olsun olmasın) deniz otları ve diğer algler 12.12 pozisyonunda sınıflandırılır.