BÖLÜM IV
GIDA
SANAYİİ MÜSTAHZARLARI; MEŞRUBAT,
ALKOLLÜ İÇKİLER VE SİRKE; TÜTÜN
VEYA TÜTÜN YERİNE GEÇEN İŞLENMİŞ MADDELER Bölüm
Notu.
Bu bölümde "pellet" tabirinden, doğrudan doğruya sıkıştırma
suretiyle veya ağırlığının %3'ünü geçmeyecek oranda bir bağlayıcı ilavesiyle
küçük topaklar halinde bir araya getirilen ürünler anlaşılır. |
FASIL
24 TÜTÜN VE TÜTÜN YERİNE GEÇEN İŞLENMİŞ
MADDELER Fasıl Notu. 1.-
Tıbbi sigaralar bu Fasıla dahil değildir
(Fasıl 30).
1-
2403.11 alt pozisyonundaki “nargile
tütünleri” ifadesi aromatik yağ ve hülasalar, melas veya şeker ihtiva etsin
etmesin ve meyve ile aromalandırılmış olsun olmasın, tütün ve gliserol
karışımı içeren, nargile için olan tütünleri kapsar. Bununla birlikte,
nargile ile içilmeye yönelik tütün içermeyen ürünler bu alt pozisyon
haricindedir. 2-
GENEL AÇIKLAMALAR Tütün Solanaceae
familyasının Nicotiana cinsinin
kültüre alınmış çeşitli türlerinden elde edilir. Yaprakların şekli ve
büyüklüğü bir türden diğerine değişir. Hasat yöntemi ve kurutma işlemi tütünün türüne bağlıdır. Bitki
ortalama bir olgunluğa erişince tamamen kesilebilir (saptan kesilmesi) veya
olgunlaşma aşamasına göre yapraklar ayrı ayrı toplanabilir. Böylece, tütün ya
bütün bitki olarak (sapla birlikte) veya ayrı ayrı yapraklar halinde
kurutulabilir. Çeşitli kurutma yöntemleri şunlardır: Güneşte kurutma (açık
havada), havada kurutma (serbest hava dolaşımı ile kapalı sundurmada
kurutma), hava akımında kurutma (sıcak hava akımında kurutma) veya ateşte
kurutma (açık ateş ile). Taşımak üzere ambalajlanmadan önce kuru yapraklar,
dayanıklılıklarını sağlamak için işleme tabi tutulurlar. Bu işlem, kontrollü
tabii fermantasyon ile (Java, Sumatra, Havana, Brazil, Orient, vb.
tütünlerinde olduğu gibi) veya suni olarak tekrar kurutma ile yapılabilir. Bu
işlem ve kurutma, tütünün aroma ve tadına etki eder. Bu işlemler, tütünün
ambalajlanmasından sonra kendi kendine olgunlaşmasını sağlar. Böylece işlem görmüş tütün demetler, balyalar (çeşitli
şekillerde), büyük fıçılar veya küfeler içinde ambalajlanır. Bu şekilde
paketlenmeleri halinde yapraklar ya sıraya dizilmiş halde (şark
tütünlerinde), veya eller şeklinde bağlanmış halde (bir kaç yaprak bir bant
ile birlikte veya diğer bir tütün yaprağı ile bağlanmıştır) ya da basit bir
şekilde gevşek yapraklar halinde bulunurlar. Bunlar, dış etkilerden korunmayı
sağlamak için her zaman iyi bir şekilde sıkıştırılmışlardır. Bazı hallerde, fermantasyon işlemine ek olarak (veya
fermantasyon yerine) dayanıklılığını artırmak için aroma veren veya
nemlendirici maddeler ilave edilir. Bu Fasıl, sadece işlenmiş veya yaprak tütünü değil, aynı zamanda
tütün içermeyen, tütün yerine kullanılan işlenmiş ürünleri de kapsar. 24.01
- YAPRAK TÜTÜN; TÜTÜN DÖKÜNTÜLERİ. 2401.10 - Tütün (sapları
koparılmamış, damarı çıkarılmamış) 2401.20 - Tütün (tamamen veya kısmen sapları koparılmış, damarı
çıkarılmış) 2401.30 - Tütün döküntüleri Bu pozisyon aşağıdakileri kapsar: (1) Yaprak tütün. Bunlar, bütün bitki veya yapraklar yada kurutulmuş
veya fermente edilmiş yapraklar halindedir. Bütün veya sapları koparılmış,
damarı çıkarılmış veya çıkarılmamış, kırılmış veya kesilmiş (şekil verilerek
kesilmiş olanlar dahil, fakat içime hazır tütün hariç) halde bulunur. Harmanlanmış, sapı
koparılmış, damarı çıkarılmış ve kurumayı, küflenmeyiönlemek üzere ve aynı
zamanda tat ve kokuyu korumak üzere uygun yapıdaki bir sıvı ile salçalanmış
veya likörlenmiş tütün yaprakları da bu pozisyon kapsamındadır. (2) Tütün döküntüleri. Örneğin; tütün yapraklarının işlenmesinden veya
tütün ürünlerinin imalinden ortaya çıkan artıklar (saplar, gövdeler, yaprak
orta damarları, kırpıntılar, tozlar, vb.). 24.02 - TÜTÜN
VEYA TÜTÜN YERİNE GEÇEN MADDELERDEN YAPILMIŞ PUROLAR, UÇLARI AÇIK PUROLAR,
SİGARİLLOLAR VE SİGARALAR. 2402.10 -Tütün içeren purolar, uçları açık purolar ve
sigarillolar 2402.20
- Tütün içeren sigaralar 2402.90 - Diğerleri Bu pozisyon tütün veya tütün yerine geçen maddelerden yapılan
purolar, uçları açık purolar (sargılı veya sargısız yani iç sargılı) sigarillolar
ve sigaralar ile sınırlıdır. Herhangi bir oranda tütün yerine geçen bir madde
içersin veya içermesin diğer içilen tütünler hariçtir (24.03 pozisyonu). Bu pozisyon aşağıdakileri kapsar: (1)
Tütün
içeren purolar, uçları açık purolar ve sigarillolar. Bu tür ürünler, tamamen tütünden veya tütün ile tütün yerine
geçen maddelerin karışımından yapılmış olabilir. Karışım içindeki tütün ve
tütün yerine geçen maddelerin oranı dikkate alınmaz. (2)
Tütün
içeren sigaralar. Yalnızca tütün içeren sigaradan ayrı olarak bu pozisyon aynı
zamanda karışım içindeki tütün ve tütün yerine geçen maddenin oranına
bakılmaksızın, tütün ile tütün yerine kullanılan madde karışımından yapılmış
olanları da kapsar. (3)
Tütün
yerine geçen maddelerden purolar, uçları açık purolar, sigarillolar ve
sigaralar. Örneğin; ne tütün ne de nikotin içeren, bir çeşit marulun
yapraklarının özel olarak işlenmesi suretiyle yapılan sigaralar
("Duman" - "smokes"). Bu pozisyon, tıbbi sigaraları kapsamaz (Fasıl 30). Bununla birlikte sigara içme alışkanlığını kıracak
şekilde formüle edilmiş ürünleri bünyesinde bulunduran fakat tıbbi
özellikleri olmayan özel tipteki sigaralar bu pozisyonda yer alır. 24.03
- DİĞER MAMUL TÜTÜN VE MAMUL TÜTÜN
YERİNE GEÇEN MADDELER; "HOMOJENİZE" VEYA "YENİDEN TERTİP EDİLMİŞ" TÜTÜN; TÜTÜN HÜLASA VE ESANSLARI (+). - İçilen tütün (herhangi bir
oranda tütün yerine geçen maddeler içersin içermesin) 2403.11 – Bu faslın 1 nolu
alt pozisyon notunda belirtilen nargile tütünleri 2403.19 -- Diğerleri - Diğerleri 2403.91 --
"Homojenize" veya "yeniden tertip edilmiş" tütün 2403.99 – Diğerleri Bu pozisyon aşağıdakileri kapsar: (1)
Herhangi bir oranda tütün yerine geçen
madde içersin içermesin içilen tütün. Örneğin; pipolarda kullanmak üzere veya sigara yapmak için
imal edilmiş tütün. (2)
Çiğneme tütünü Bu tütün genellikle yüksek derecede
fermente edilmiş ve likörlenmiştir. (3)
Enfiye az çok kokulandırılmıştır. (4)
Enfiye imali için sıkıştırılmış veya
likörlenmiş tütünler. (5)
Mamul tütün yerine kullanılan ürünler. Örneğin; tütün içermeyen içilen
karışımlar. Bununla birlikte kenevir (cannabis) gibi ürünler bu pozisyon haricindedir (12.11 Pozisyonu). (6)
"Homojenize" veya
"yeniden tertip edilmiş" (rekonstütiye) tütün.
Tütün yapraklarından, tütün döküntü ve kalıntılarından veya tozlarından iyi
bir şekilde ayrılmış tütünün aglomere edilmesiyle yapılır. Bir zemin üzerinde
olsun olmasın (Örneğin; tütün saplarından selüloz tabakaları) genellikle
dikdörtgen şeklindeki tabakalar veya şeritler şeklindedir Bunlar, ya tabaka
şeklinde (sargı olarak) veya iplik gibi şerit halinde kıyılmış olarak (dolgu
maddesi olarak) kullanılmaktadır. (7)
Tütün hülasa ve ıtırları. Bunlar, nemli yapraklardan basınç ile
öz maddelerin çıkartılması suretiyle elde edilmiş veya tütün artıklarının su
içinde kaynatılması suretiyle hazırlanmış sıvılardır. Bunlar, esas olarak
böcek ve parazit öldürücü ilaçların imalatında kullanılırlar. Bu pozisyon aşağıdakileri kapsamaz: (a)
Nikotin
(tütünden çıkartılan alkoloid) (29.39
pozisyonu). (b)
38.08 pozisyonunda yer alan böcek öldürücüler. |