BÖLÜM XVII

 

NAKİL VASITALARI

 

Notları:

1.-     Bu Bölüm 95.03 veya 95.08 pozisyonlarına giren eşya ile 95.06 pozisyonuna giren küçük ve büyük yarış kızakları ve benzerlerini kapsamaz.

2.-     "Aksam ve parça" ve "aksam, parça ve aksesuar" tabirleri bu Bölümdeki nakil vasıtalarına mahsus oldukları anlaşılsa bile aşağıda yazılı olan eşyaya uygulanmaz:

(a)     Yapıldığı madde ne olursa olsun contalar, rondelalar ve benzerleri (imal edildiği maddelere göre veya 84.84 pozisyonunda sınıflandırılır) veya sert kauçuktan ziyade sertleştirilmemiş vulkanize kauçuktan diğer eşya (40.16 pozisyonu),

(b)     XV. Bölümün 2 no.lu Notunda tanımlandığı üzere, adi metallerden genel kullanıma mahsus aksam ve parça (Bölüm XV) ve plastikten mamul benzeri eşya (Fasıl 39);

(c)     82. Fasıla giren eşya (aletler);

(d)     83.06 Pozisyonuna giren eşya;

(e)     84.01 ila 84.79 Pozisyonlarına giren makina ve cihazlar ile bunların aksam ve parçaları (bu bölümde yer alan eşyalara ait radyatörler hariç); 84.81 veya 84.82 pozisyonlarına giren eşya ile motor ve makinaların bünyesine giren aksam ve parçalar olmak şartıyla 84.83 pozisyonuna giren eşya;

(f)      Elektrik makina ve cihazları ile elektrik teçhizat ve aksesuarı ( Fasıl 85);

(g)     90. Fasıla giren eşya;

(h)     91. Fasıla giren eşya;

(ij)     Silahlar (Fasıl 93);

(k)     94.05 Pozisyonuna giren lambalar ve aydınlatma cihazları ve bunların aksam ve parçaları; veya

(1)     Nakil vasıtalarında aksam olarak kullanılan fırçalar (96.03 pozisyonu).

3. -    86. ila 88. Fasıllardaki "aksam ve parça" veya "aksesuara" yapılan atıf, sadece veya esas itibariyle, bu Fasıllardaki eşya ve nakil vasıtalarında kullanılmaya uygun olmayan aksam, parça ve aksesuarı kapsamaz. Bu Fasılların iki veya daha fazla pozisyonuna girebilecek mahiyette olan aksam, parça ve aksesuar, asıl kullanımlarına tekabül eden pozisyonda sınıflandırılırlar.

4.-     Bu bölümdeki;

(a)     Hem karayolunda hem de raylar üzerinde kullanılabilecek şekilde özel olarak imal edilmiş taşıtlar 87.Fasılın uygun düşen pozisyonunda sınıflandırılır.

(b)          Hem denizde hem de karada kullanılan motorlu taşıtlar 87.Fasılın uygun düşen pozisyonunda sınıflandırılır.

(c)           Aynı zamanda kara taşıtı olarak da kullanılabilecek şekilde özel olarak imal edilmiş hava taşıtları 88. Fasılın uygun düşen pozisyonunda sınıflandırılır.

5. -    Hava yastıklı taşıtlar, bu Bölümde en çok benzedikleri taşıtlar ile birlikte sınıflandırılır.

 

Şöyle ki:

(a)           Kılavuz bir hat üzerinde işletilmek üzere imal olunanlar (hava treni) 86. Fasıla girer:

(b)          Kara veya hem karada hem de suda işletilmek üzere imal olunanlar 87.Fasıla girer:

(c)           Suda işletilmek üzere imal olunanlar (sahile ve iskeleye çıkabilecek şekilde veya buz üzerinde işletilebilecek yapıda olsun olmasın) 89. Fasıla girer.

 

Hava yastıklı taşıtlara ait aksam, parça ve aksesuar, yukarıdaki hükümlere göre hava yastıklı taşıtların sınıflandırıldığı pozisyonda sınıflandırılır.

Hava tren hatlarına ait sabit malzeme ve donanımları, demiryollarında kullanılan sabit malzeme ve donanım gibi ve hava trenlerine ait sinyal, emniyet, trafik kontrol veya kumanda cihazları da demiryollarına ait sinyal, emniyet, trafik kontrol veya kumanda cihazları olarak sınıflandırılır.

 

GENEL AÇIKLAMALAR

 

(I) BÖLÜMÜN GENEL KAPSAMI

 

Bu Bölüm, aşağıdakiler haricinde her çeşit demiryolu taşıtlarını ve hava trenlerini (86. Fasıl), diğer kara taşıtlarını, hava yastığı içeren taşıtları (87. Fasıl), uçak ve uzay gemisi (88. Fasıl) tazyikli hava üzerinde giden araçlar, botlar, gemiler ve yüzen araçları (89. Fasıl) kapsar.

 

Aşağıda belirtilenler bu Bölüme dahil değildir;

(a)      Hareket eden bazı makinalar (Aşağıdaki (II) kısma bakınız).

(b)     90.23 Pozisyonunda teşhir edilmede kullanılan modeller.

(c)      Oyuncaklar, bazı kış sporu malzemeleri, eğlence yerleri için kullanılan araçlar. Çocuklar için yapılan oyuncak bisikletler (bisiklet hariç) pedallı arabalar vb. oyuncak botlar ve uçaklar 95.03 pozisyonu; birbirine bağlı çifte kızaklar ve ayaksız, ucu kalkık alçak kızaklar ve benzerleri (95.06 pozisyonu); otosküterler için otodromlar (95.08 pozisyonu).

 

Buna ilaveten, bu Bölüm, bazı ulaştırma ile ilgili araçları da kapsar, örnek olarak; bir veya daha çok modeldeki ulaştırma için özel olarak dizayn edilmiş donatılmış konteynerler, demir yollarında ve tramvay hatlarında kullanılan sabit malzeme ile mekanik işaret (elektro-mekanikler dahil) cihazları (Fasıl 86) ve paraşütler, uçak hareket tertibatı ve talim uçaklarını da içerir (88 Fasıl).

Aşağıdaki (III) Kısım saklı kalmak kaydıyla bu Bölüm 86 ila 88 Fasıllardaki kara nakil vasıtaları, uçaklara ait aksam, parça ve aksesuarları da içine alır.

 

 

(II) KENDİ KENDİNE ÇALIŞAN YA DA

HAREKET EDEN MAKİNALAR

 

Birçok makine ve cihazlar (özellikle XVI. Bölüme dahil olanlar) XVII. Bölümde yer alan nakil vasıtaları şasilerine veya yüzer vasıtalara monte edilmiş halde olabilmektedir. Bunların Tarifedeki yerinin tesbiti çeşitli faktörlere ve özellikle kaidelerin tiplerine bağlıdır.

Örneğin; yüzer vasıtalar üzerine monte edilmiş tüm hareketli makinalar 89. Fasılda yer alır. (Örn; yüzen vinçler, tarama makinaları, tahılları kaldırıp ayırmada kullanılan makinalar). 86. veya 87. Fasıllara ait nakil vasıtaları şaselerine monte edilerek oluşan hareketli makinaların tarifedeki yeri için 86.04, 87.01, 87.05, 87.09, veya 87.16 tarife pozisyonlarındaki Açıklama Notlarına bakınız).

 

(III) AKSAM, PARÇA VE AKSESUARLAR

 

Belirtmek gerekir ki deniz, göl ve nehir nakil vasıtalarının aksam ve parçaları ile aksesuarlar hakkında (geminin tekne kısmı hariç) 89. Fasılda herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Böyle aksam, parçalar ve aksesuarlar deniz, göl ve nehir nakil vasıtalarında kullanılmaya mahsus olarak tanımlansa bile diğer Fasıllarda uygun pozisyonlarda sınıflandırılırlar. Bu Bölümün diğer Fasılları bu taşıtların aksam, parça ve teferruatlarının sınıflandırılmasını verir.

 

Bununla beraber, bu Fasılların pozisyonlarına aşağıda yazılı üç koşulun hepsine birden uygunluğu tespit edilen çeşitten olan aksam, parça ve aksesuar dahildir.

 

(a)  Bu Bölümün 2. no.lu Not hükmü gereğince bölüm haricinde bırakılmamış olmak (Aşağıda (A) bendindeki izaha bakınız).

ve  (b) Özellikle ve yalnız 86. ve 88. Fasıllarda yer alan eşya ve vasıtalarda kullanılmaya elverişli çeşitten olmak (Aşağıda (B) bendindeki izaha bakınız).

ve    (c)Tarifenin diğer yerlerinde daha belirli bir şekilde yer almamış olmak (Aşağıda verilen (C) bendindeki izaha bakınız).

 

(A)  XVII. Bölümün 2 no.lu Not hükmü gereğince hariç tutulan aksam, parça ve aksesuarlar.

 

Bu Bölümün eşyaları içinde sayılsın ya da sayılmasın aşağıdaki aksam parça ve aksesuarlar 2 no.lu Not hükmü haricindedir.

 

(1)      Herhangi bir maddeden contalar, rondelalar ve benzerleri (84.84 pozisyonunda veya yapıldıkları maddelere göre sınıflandırılırlar) ve sertleştirilmiş kauçuk haricinde vulkanize edilmiş kauçuktan olanlar (örn; çamurluk kapakları pedal kapakları) (40.16 pozisyonu).

(2)      XV. Bölümün 2. no.lu Not hükmünde belirtilen genel kullanıma elverişli aksam ve parçalar, örneğin, zincir ve kablolar (fren kabloları, hızlandırmaya yarayan kablolar, ve 87. Fasılın motorlu taşıtlarında kullanılmaya yarayan benzer kablolardan başka kesilmiş ve uçları donatılmış olsun olmasın), çiviler, civatalar, somunlar, vidalar, rondelalar, kenet çivileri, kamalar, yaylar (nakil araçlarına ait yaprak yaylar dahil) (Bunların adi madenlerden olanları 73. ila 76. Fasıllar ve 78. ila 81. Fasıllarda ve plastik maddelerden olan benzeri ürünler 39. Fasılda yer alır) ve nakil vasıtası karoserlerine ait kilitler ve adi madenlerden mamul garnürler, menteşeler, kapı kulpları, el tutacakları, ayak dayayıcıları, cam açma ve kapama tertibatı, kapı için emniyet düğme ve mekanizması, numara plakaları, nakil vasıtalarının dahil olduğu ülkeyi gösteren plakalar vb. (bu gibi eşyanın adi metalden olanları 83. Fasılda, plastikten mamul olanları 39. Fasılda yer alır).

(3)   İngiliz anahtarları ve diğer aletler 82. Fasılda yer alır.

(4)   Ziller (Bisikletlerde olduğu gibi) ve diğer eşyalar (83.06 pozisyonu).

(5)   Makineler, mekanik cihazlar, bunların aksam ve parçaları 84.01 ila 84.79 pozisyonu örneğin;

(a)   Buhar kazanları ve teçhizatı (84.02 veya 84.04 pozisyonu).

(b)   Gazojenler (örn; motorlu kara nakil vasıtaları için) (84.05 pozisyonu).

(c)   84.06 pozisyonuna dahil buhar türbinleri

(d)  Her çeşit araçlar için motorler ve bunların aksam ve parçaları (84.07 ila 84.12 pozisyonları).

(e)   Tulumbalar, kompresörler ve vantilatörler (84.13 veya 84.14 pozisyonu).

(f)   Klima cihazları (84.15 pozisyonu).

(g)   Sıvı ya da toz halindeki maddeleri püskürtmeye veya dağıtmaya mahsus mekanik cihazlar, yangın söndürme cihazları (84.24 pozisyonu).

(h)   Kaldırma, yükleme, tutma veya boşaltma makinaları (örn; vinçler, krikolar, yük kaldırma asansörü), toprağın kazılması, sıkıştırması, karıştırılması, ayrılması, sıyrılması, bastırılması, tazyikle yoğunlaştırılması, çıkarılmasına mahsus makina ve cihazlar (84.25, 84.26, 84.28, 84.30 veya 84.31 pozisyonları).

(ij)   84.32 veya 84.33 pozisyonlarda yer alan kara nakil vasıtalarına takılmak üzere üretilmiş zirai makine ve cihazlar (tohum ekiciler, toprağı kabartan veya ekilen tohumları örten sürgüler, ekin biçme makinaları vb.).

(k)   84.74 pozisyonuna dahil makinalar.

(1)   84.79 pozisyonunda belirtilen oto camı silme mekanizmaları.

(6)   84. Fasıla giren diğer bazı eşyalar, örneğin;

(a)   Muslukçu eşyası (örn; radyatörler için boşaltma muslukları, iç lastiklere ait siboplar) (84.81 pozisyonu).

(b)   Her nevi rulmanlar (bilyalı ve rulolu) (84.82 pozisyonu).

(c)   84.83 Pozisyonuna dahil transmisyon unsurlarından motorların bünyesine dahil olanlar (krankşaflar, komşaflar, volanlar vb.)

(7)   85. Fasıla ait elektrik makina ve teçhizatı, örneğin;

(a)   85.01 veya 85.04 pozisyonlarında yer alan elektrik jeneratörleri, motorlar, transformatörler vb.

(b)   85.05 pozisyonunda yer alan elektrikli mıknatıslar, elekro manyetik kıskaçlar, frenler vb.

(c)   Elektrik akümülatörleri (85.07 pozisyonu).

(d)  Dahili ihtiraklı veya sıkıştırma ateşlemeli motorları hareket ettirmeye ve ateşlemeye mahsus tertibat ve cihazlar (ateşleme bujileri, motor marjları) (85.11 pozisyonu).

(e)   Bisiklet ya da motorlu araçlar için elektrikli aydınlatma, far, cam silici, buz eritme tertibatı (85.12 pozisyonu) Trenlere, uçaklara, gemilere ait elektrikli işaret cihazları (85.31 pozisyonu) ile yine bu vasıtalara ait elektrikli cam siliciler, buzlanma ve buğulanmayı önleyiciler (85.43 pozisyonu).

(f)   Kara nakil vasıtalarına, trenlere, uçaklara vb. ne ait elektrikli ısıtma cihazları (85.16 pozisyonu).

(g)   Mikrofonlar, hoparlörler ve alçak frekanslı elektrik amplifikatörleri (85.18 pozisyonu).

(h)   Alıcı ve verici radyo telefon ve radyo telgraf cihazlarıyla radyo cihazları (85.25 veya 85.27 pozisyonu).

(ij)   Elektrik kondansatörleri (85.32 pozisyonu).

(k)   85.35 veya 85.36 pozisyonlarındaki elektrikle yük çekme araçları ve fitiller, devre anahtarları ve diğer elektrikli aletlere ait pantograflar ve diğer akım kollektörleri.

(l)    Kızma esaslı veya deşarj esaslı elektrik  ampülleri (monoblok fark üniteleri ve mor ötesi veya kızıl ötesi ışınlı ampuller dahil), ark lambaları (85.39 pozisyonu).

(m)  Diğer elektrik teçhizatları, örneğin; izole elektrik telleri ve kablolar (Elektrik teli tertibat takımları dahil) elektrikte kullanılan grafit, ve diğer kömürler, terminal uçlarla donatılmış olsun olmasın, izolatörler ve izole edici diğer parçalar (85.44 ila 85.48 pozisyonları).

(8)   90. Fasılda yer alan alet ve cihazlar, (bazı vasıtalarda kullanılanlar dahil).

(a)   Fotoğraf ve sinema kameraları (90.06 veya 90.07 pozisyonu).

(b)   Denizcilikle ilgili alet ve cihazlar (90.14 pozisyonu).

(c)   Tıp, cerrahi, diş hekimliği ve veterinerlik gibi çeşitli bilim dallarında kullanılan alet ve cihazlar (90.18 pozisyonu).

(d)  X ışınlarının kullanımı esasına dayanan cihazlar ile 90.22 pozisyonundaki diğer cihazlar.

(e)   Monometreler (90.26 pozisyonu).

(f)   Devir adeti sayaçları, taksimetreler, hız göstergeleri, takometreler diğer alet ve cihazlar (90.29 pozisyonu).

(g)   Ölçme ve kontrol cihazları, alet ve makinaları (90.31 pozisyonu).

 (9)   Saatler (Örneğin araçlara mahsus panel saatler)(91 Fasıl)

  (10) Silahlar (93. Fasıl).

  (11) Lambalar ve ışıklandırma tertibatı (uçak ve trenlerdeki ön lambalar gibi) (94.05 pozisyonu).

  (12) Fırçalar (yol temizleme araçlarına mahsus gibi) (96.03 pozisyonu).

 

(B)  Özellikle veya esas itibariyle kullanılacağı yer kıstası.

(1)   Hem XVII. Bölüme hem de başka bir bölüme girebilecek aksam, parça ve aksesuarlar.

Bu Bölümün 3 no.lu Not hükmü gereğince özellikle ve esas itibariyle 86. ila 88. Fasıllardaki eşya ve vasıtalarda kullanılmaya elverişli olmayan çeşitten olan aksam parça ve aksesuar bu Fasıllar haricinde kalır.

Bu nedenle, Bölümün 3 no.lu Not hükmü, herhangi bir aksam, parça ve aksesuarın tarifenin hem bu bölümüne hem de diğer bölümlerinden bir veya daha fazlasına girebilmesi hallerinde tatbik yeri bulmakta ve bu takdirde bunların tarifedeki yerleri asıl kullanım yerine göre tayin edilmektedir. Böylece, 84.Fasıla dahil hareketli makinelerin çoğundaki direksiyon tertibatı, fren tertibatı, tekerlek ve çamurluklar, vs. gibi aksam ve teferruat aslında bu bölümün 87. Fasılına dahil nakil vasıtalarında kullanılanların aynı olduğundan bu bölümde yer alır.

(2)   Bu Bölümün iki ya da daha fazla pozisyonuna girebilecek nitelikte olan aksam, parça ve aksesuar.

Bazı aksam, parça ve aksesuar bir cins taşıttan fazlasında kullanılmaya müsaittir (otomobiller, uçaklar, motosikletler vb.). Bu gibi aksam, parça ve aksesuarlara örnekler; frenleri, dümen sistemlerini, tekerlekleri, dingilleri vb. içermektedir. Böyle aksam, parça ve aksesuarlar esas olarak taşıtların yer aldığı tarife pozisyonunda sınıflandırılırlar.

 

(C)  Tarifenin başka yerlerinde daha belirli bir şekilde yer almış bulunan aksam, parça ve aksesuar.

Tarifenin başka yerlerinde daha belirli bir şekilde yer almış bulunan bazı aksam, parça ve aksesuar, nakil vasıtalarına ait olsa dahi bu Bölüm haricinde kalır.

(1)   Muhtelif boylarda kesilmiş ya da kesilmemiş sertleştirilmiş kaucuk dışındaki vulkanize edilmiş kauçuktan profiller (40.08 pozisyonu).

(2)   Vulkanize edilmiş kauçuktan transmisyon kolanları (40.10 pozisyonu).

(3)   Kauçuk lastikler, değiştirilebilir dış lastikler, lastik kapakları ve iç lastikleri (40.11 ila 40.13 pozisyonu).

(4)   Deriden, suni deriden ve vulkanize liflerden alet çantaları (42.02 pozisyonu).

(5)   Bisiklet fileleri ve balonlara mahsus ağlar (56.08 pozisyonu).

(6)   Çekme ip ve halatları (56.09 pozisyonu).

(7)   Dokumaya elverişli maddelerden halılar (57.Fasıl).

(8)   Çerçevesiz emniyet camları (nakil vasıtalarında kullanılmak üzere şekil verilmiş olsun olmasın) (70.07 pozisyonu).

(9)   Arkayı görmeye mahsus aynalar (70.09 pozisyonu veya 90. Fasıl adı geçen pozisyon veya Fasılın Açıklama Notuna bakınız).

(10) Nakil vasıtaları için çerçevesiz halde camlar (70.14 pozisyonu) ve genel olarak 70.Fasıla dahil eşya.

(11) Hız göstergeleri, sayaçlar vb. eğilip bükülebilen şaftlar (84.83

        pozisyonu).

(12)  Nakil vasıtaları için koltuklar (94.01 pozisyonu).

 

FASIL 89

 

GEMİLER VE SUDA YÜZEN TAŞIT VE ARAÇLAR

 

Fasıl Notları.

1. -  İnşaası bitmemiş veya tamamlanmamış gemiler ve gemi tekneleri ile inşaası bitirilmiş gemilerin sökülmüş veya henüz monte edilmemiş olanları, belirli bir tür geminin temel özelliklerine sahip eğilse 89.06 pozisyonunda sınıflandırılır.

 

 

GENEL AÇIKLAMALAR

 

Bu Fasıl, gemileri, vapurları (kendinden hareketli olsun olmasın) ve batardolar daha seyyar iskeleler, şamandıra gibi diğer yüzen yapıları da içine alır. Ayrıca, karada ya da buz üzerinde gitme gücü olsun ya da olmasın (XVII. Bölümün 5 no.lu Not hükmüne bakınız) su üzerinde (göl, deniz vb.) seyahat için düzenlenmiş hava yastıklı taşıtları (hovercraft) da içine alır.

 

Bu Fasıla aşağıdakiler dahildir:

(A)   Tamamlanmamış, bitirilmemiş tekneler (örn; hareket motorları, denizcilik alet ve takımları, kaldırma makinaları, mobilyalar, sair mefruşat vb. ile donatılmamış).

(B)    Her çeşit maddelerden yapılmış gemi tekneleri.

 

İnşaası bitmemiş veya aksamı tamamlanmamış gemilerle gemi tekneleri (monte edilmiş halde olsun olmasın) ve monte edilmemiş haldeki tamam gemiler, esas özelliğine sahip oldukları gemi türünün rejimine tabidir. Aksi takdirde (89.06 pozisyonunda) sınıflandırılır.

 

Bu Bölüm, XVII. Bölümün diğer Fasıllarda da belirtilen nakil vasıtaları ile ilgili açıklamaların aksine, gemilerin ve diğer yüzer vasıtaların ayrı olarak gelen tüm aksam ve parçalarıyla teferruatını (gemi tekneleri hariç) kapsamamaktadır. Bunlar, gemilere ve diğer yüzer vasıtalara ait olduğu açıkça anlaşılsa bile kendi rejimine tabi olur. Örneğin:

 

(1)     XVII. Bölümün 2 no.lu Notunda belirtilen aksam,parça ve teferruat.

(2)     Kısa ve uzun tahta kürekler (44.21 pozisyonu).

(3)     Dokumaya elverişli maddelerden yapılmış halat ve ipler (56.07 pozisyonu).

(4)     Yelkenler (63.06 pozisyonu).

(5)     73.08 pozisyonuna dahil gemi direkleri, ambar ağzı ve kapakları, plastıralar ve metal inşaat karakterine haiz tekne aksamı vb.

(6)     Demir ya da çelikten ipler (73.12 pozisyonu).

(7)     Demir ya da çelikten çapalar (73.16 pozisyonu).

(8)     Pervaneler ve yandan çarklı gemilere ait çarklar (84.87 pozisyonu).

(9)     Dümenler (44.21, 73.25, 73.26 pozisyonları vb.) ile gemi ile vapurlar için dümenler ve diğer sevk ile idare teçhizatı (84.79 pozisyonu).

 

Aşağıdakiler bu Fasıl haricindedir.

(a)   Süs veya dekor amacıyla kullanılan model  gemiler (örn; kalyonlar ve diğer yelkenli gemiler) (44.20, 83.06 pozisyonu vb.).

(b)   90.23 pozisyonundaki modeller ve gösteri araçları.

(c)   Mayınlar, torpiller ve benzeri savaş gereçleri (93.06 pozisyonu).

(d)  Çocuklar için yapılmış gemi şeklinde tekerlekli oyuncaklar  ve diğer oyuncaklar (95.03 pozisyonu).

(e)   Su kayakları ve benzerleri (95.06 pozisyonu).

(f)   Atlı karınca ve diğer fuar eğlencelerinde kullanılan küçük sandallar (95.08 pozisyonu).

(g)   100 yılı aşkın antika gemiler (97.06 pozisyonu).

 

Hem karada hem suda seyahat için düzenlenmiş çift tabiatlı taşıtlar ile hava yastıklı taşıtlar 87.Fasılda motorlu taşıtlar olarak sınıflandırılmışlardır ve deniz uçakları ile hava gemileri 88.02 pozisyonunda belirtilmiştir.

 

 

 

 

89.01 -     YOLCU GEMİLERİ, GEZİNTİ GEMİLERİ, FERİBOTLAR, YÜK GEMİLERİ, MAVNALAR VE İNSAN VEYA YÜK TAŞIMAYA MAHSUS BENZERİ GEMİLER.

 

8901.10 -    Yolcu gemileri, gezinti gemileri ve esasen insan taşımak üzere imal edilmiş benzeri gemiler; her türlü feribotlar

 

8901.20 -    Sarnıçlı gemiler (tankerler)

 

8901.30 -    Frigofik gemiler (8901.20 pozisyonundakiler hariç)

 

8901.90 -    Yük taşımaya mahsus diğer gemiler ve hem insan hem de yük taşımaya mahsus diğer gemiler

 

 

Bu pozisyon, 89.03 pozisyonundaki taşıtlardan başka insan ve eşya taşımaya mahsus cankurtaran sandalları (diğer sandaldan başka) askeri gemiler, hastane gemileri (89.06 pozisyonunu içine alır). Bunlar deniz ve kara sularına mahsus olabilir (göller, kanallar, nehirler, koylar).

 

Aşağıdakiler bu pozisyona dahildir.

(1)   Yolcu gemileri ve gezinti gemileri.

(2)   Araba taşıyan feribotlar, küçük nehir feribotları ve tren feribotları da dahil olmak üzere her cins feribotlar.

(3)   Tankerler (petrol, metan, şarap vb.).

(4)   Et, sebze vb. taşımak için kullanılan frigofik deniz taşıtları.

(5)   Özel malzeme taşıması için düzenlenmiş olsun olmasın her cins kargo gemileri (tankerler ve frigofik deniz taşıtlarından başka). Bunlar maden cevheri taşıyan gemiler, diğer büyük hacimli taşıtlar (kömür, hububat vb. taşımaya mahsus), konteyner gemiler, ro-ro gemileri (sarnıçlı, sarnıçsız), yüklü mavna taşıma sistemli gemileri içine alır.

(6)   Malzeme taşımak, bazen de insan taşımak için kullanılan, düz güverteli, hafifletici yük aktarıcı tekneleri ve dubaları da içine alan çeşitli mavnalar.

(7)   Kayakla su üzerinde giden küçük gemi ve deniz taşıtları gibi su üzerinde giden planör tipindeki deniz taşıtları.

 

 

 

 

89.02 -     BALIKÇI GEMİLERİ; BALIKÇILIK ÜRÜNLERİNİN İŞLENMESİNE, KORUNMASINA VE KONSERVE EDİLMESİNE MAHSUS FABRİKA GEMİLERİ VE DİĞER GEMİLER.

 

Bu pozisyon, deniz veya kara suları içinde ticari balıkçılık yapmak için düzenlenmiş her türlü balıkçılık araçlarını da içine alır. Fakat balıkçı sandalları hariç (89.03 pozisyonu). Bunlar balina avı gemileri kadar büyük ağlarla yapılmış balık avcı gemileri ile ton balığı avcı gemilerini de içine alır.

Bu pozisyona fabrika gemileri de dahildir (balık konservesi vb.)

Genellikle turizm mevsimi süresinde gezi amaçlarıyla da kullanılabilen balıkçı gemileri de bu pozisyon altında sınıflandırılmıştır.

 

Spor olarak kullanılabilen balıkçı araçları bu pozisyon haricindedir (89.03 pozisyonu).

 

 

 

 

89.03 -     YATLAR VE DİĞER EĞLENCE VE SPOR TEKNELERİ; KÜREKLİ KAYIKLAR VE KANOLAR

 

8903.10 -    Şişirilebilir olanlar

 

  -   Diğerleri

 

8903.91 --   Yelkenli tekneler (yardımcı motoru olsun olmasın)

 

8903.92 --   Motor botlar (dıştan takma motorlu olanlar hariç)

 

8903.99 --   Diğerleri

 

 

Bu pozisyona spor ve eğlence amaçlı tüm deniz taşıtları, sandallar ve kanoları dahildir.

Bu pozisyon, yatları, diğer yelkenli ve motor botları, kayıkları, ufak gezinti sandallarını, eskimo kayıklarını, tek kürekli minik sandalları, su bisikletlerini (suda giden ve pedallı olan) balıkçılık sporu için kullanılan deniz taşıtlarını, monte edilebilen veya katlanan, şişirilen botları da içine alır.

Pozisyon, kürekle kullanılan cankurtaran botlarını da kapsar (diğer cankurtaran botları 89.06 no.lu pozisyonda belirtilmiştir).

 

Yelken sopaları bu pozisyon haricindedir (95.06 pozisyonu).

 

o

o    o

 

Altpozisyon Açıklama Notu.

 8903.92 Altpozisyonu

"Dıştan takma motorlular" 84.07 no.lu pozisyonun Açıklama Notunda belirtilmiştir.

 

 

 

 

89.04 -     RÖMORKÖRLER VE İTİCİ GEMİLER.

 

Aşağıdakiler bu pozisyona dahildir:

(A)  Römorklar; bunlar özellikle gemileri çekmek için düzenlenmiştir. Denizde ya da karasuları içinde kullanılabilen çeşitleri de olabilir. Bunlar, diğer gemilerden, özel şekilleri, teknelerin takviyeli oluşu, teknelerin büyüklüğüne nazaran makinelerin takviyeli oluşu, çekme halatlarının ve polamparlarının bağlanmasına ve tertiplenmesine mahsus çeşitli tertibatla donatılmış bulunması ile ayırt edilebilir ve yolcu, eşya taşımaya mahsus inşa edilmemişlerdir.

(B)  İtici gemiler; bunlar özellikle mavna, salapurya vb. taşımak için düzenlenmiş deniz taşıtlarıdır. Bunlar itme alet ve teçhizatları, yüksek dümen köşkü (teleskobik olabilir) itibarıyla esas olarak ayırt edilir.

 

Bu pozisyon hem itmek hem de çekmek için düzenlenmiş "itici römorkörleri" de "pusher-tugs" içine alır. Gemi iticiler gibi itme alet ve teçhizatına sahiptirler. Mavnaları yedeğe alabilmek ve rotayı tayin edebilmek için geminin arka kısmı meyillendirilmiştir.

Tehlike anında yardımcı gemi olarak düzenlenmiş römorkörler de bu pozisyona dahildir.

Bu pozisyondaki deniz taşıtları insan ve malzeme taşımak için düzenlenmemiştir. Bunlar, yangın söndürücü, pompalama, kargo ısıtma tertibatı vb. ile donatılmış olabilirler.. Bununla beraber, sadece yangın söndürücü gemiler bu Fasıl haricindedir (89.05 pozisyonu)

 

 

 

 

89.05 -     FENER GEMİLERİ, YANGIN SÖNDÜRME GEMİLERİ, TARAK GEMİLERİ, YÜZER VİNÇLER VE ESAS GÖREVİNE GÖRE SEFER HİZMETLERİ İKİNCİ DERECEDE OLAN DİĞER GEMİLER; YÜZER HAVUZLAR; YÜZER VEYA DALABİLEN SONDAJ VE ÜRETİM PLATFORMLARI.

 

8905.10 -    Tarak gemileri

 

8905.20 -    Yüzer veya dalabilen sondaj ve üretim platformları

 

8905.90 -    Diğerleri

 

 

Bu pozisyon, aşağıdakileri kapsar:

 

(A)  Fener gemileri, yangın söndürme gemileri, tarak gemileri, yüzer vinçler, esas görevine göre sefer hizmetleri ikinci derecede olan diğer gemiler.

Bunlar, normal olarak, sabit bir pozisyonda ana görevlerini yaparlar. Fener gemileri, yangın söndürme gemileri, her çeşit tarak gemileri (kıskaç kavanlı ve emme tertibatlı tarak gemileri), batık gemileri yüzdürmeye mahsus kaldırıcı tertibatlı gemiler, şamandıra veya çapa ile denizde sabit şekilde duran can kurtarma dubaları, kaldırma boşaltma ve istifleme makineleri (vinçler, maçunlar, hububat elevatörleri) ile mücehhez dubalar ve bu gibi makinelere ait olduğu anlaşılabilen dubalar.

Yüzer evler, yüzer çamaşırhane ve yüzer değirmenler de bu gruba dahildir.

(B)  Yüzen havuzlar

Yüzen havuzlar, karadaki kuru tersane havuzlarının yerine kullanılan bir nevi yüzer atölyelerdir.

Genellikle kesitleri "U" şeklinde konstriksiyonlar olup platformlu yan duvarlardan ibaret bulunmakta ve tulumbalı bölümleri vasıtası ile kısmen suyun içine batmakta ve bu suretle tamir edilecek gemilerin iki duvarın arasına girmesini sağlamaktadır. Bunlar bazı durumlarda, çekilebilirler.

 Yüzen havuzların bazı tipleri yukarıda açıklanan şekle benzer  faaliyet gösterir ama kendinden hareketlidir ve güçlü motorlarla donatılmıştır. Hem karada hem de denizde kullanılabilen nakil vasıtaları ile diğer deniz vasıtalarının tamirlerini veya taşınmalarını temin etmektedir.

(C)  Yüzen ya da dalabilen sondaj ya da ayrı üretim platformları:

Bu tür platformlar, genellikle, kıyıdan uzak yataklarda petrol ve doğal gaz arayıp bulmak için düzenlenmiştir. Macunlar, vinçler, tulumbalar, silolar gibi sondaj ya da üretim yapmak için bulunması gerekli olan cihazlardan başka bu platformlarda, taraflara ayrılmış kışlalar mevcuttur.

Yedeğe alınmış ya da keşif ve üretim için bazı durumlarda kendi kendine çalışan, bazen de bir mevkiden diğerine geçme kapasitesine sahip bu tür platformlar aşağıdaki gibi bir kaç ana grup altında toplanabilirler:

(1)   Bazı yüzdüren araçlardan, (kuru tekneler, dubalar vb.) meydana gelmiş, geri alınabilir ayakları olan, çalışma mevkiinde alçaltılan, deniz yataklarıyla desteklenen ve çalışma platformunu su seviyesinin üzerine çıkartabilen, "kendini kaldırabilen platformlar"

(2)   Çalışma mevkisi su altında kalabilen ve su seviyesinin üzerine durabilen çalışma platformlarına yüksek derecede sabitlik sağlamak için deniz yatağı üzerinde dayanan safra tankları olan alt yapılardan oluşan, "su altında kalabilen (dolabilen) platformlar" balast tanklarının çıkıntı ve kenarları az veya çok deniz yatağının içine girer.

(3)   Su altında kalabilen platformlara benzeyen fakat batan kısmı deniz yatağına dayanmayan "yarı dalan platformlar" çalışırken bu yüzer platformların sabit kalması çapalar ya da benzeri aletlerle sağlanır.

 

Kıyıdan uzak yataklarda petrol veya doğal gaz aramak için kullanılan, ne yüzen ne de su altında kalabilen sabit platformlar bu pozisyon haricindedirler (84.30 pozisyonu)

 

Feribotlar (89.01 pozisyonu), deniz ürünleri için fabrika gemileri (89.02 pozisyonu), su altı kablo döşeme gemileri ve okyanus meteoroloji istasyonları da (89.06 pozisyonu) bu pozisyon haricindedir.

 

 

 

 

89.06 -     DİĞER GEMİLER (SAVAŞ GEMİLERİ VE KURTARMA GEMİLERİ DAHİL, KÜREKLİ OLANLAR HARİÇ)

 

                 8906.10-   Savaş Gemileri

 

                 8906.90-   Diğerleri

 

 

Bu pozisyon, 89.01 ila 89.05 pozisyonlarındaki daha özel olanları kapsamayan tüm deniz taşıtlarını içine alır.

 

Bu pozisyon aşağıdakileri kapsar:

(1)   Her çeşit savaş gemisine aşağıdakiler dahildir:

(a)      Savaş için düzenlenmiş çeşitli saldırı silahları, savunma silahları, top güllelerine karşı savunma kalkanları (zırhlı levhalar ve çok yönlü su geçirmez bölümler) ve su altı aygıtları (mayın dedektörleri) ile donatılmış gemiler. Bunlar genellikle radar, sonar, enfraruj keşif aletleri, radyo alıcıları için konuşma ve sinyal teçhizatı ile donatılmışlardır.

Bu kategoriye giren gemiler, daha süratli oluşları, manevra kabiliyetleri, daha kalabalık mürettebatı, daha büyük yakıt depoları, ulaşım için gerekli özel depolar ve denizde cephane kullanımı itibariyle ticaret gemilerinden ayrı tutulabilirler.

(b)   Silahlarla donatılmamış, zırhlı kalkanları olmayan fakat savaş sırasında kullanılan çıkartma gemileri ya da yedek donanmalar (cephane ve torpil taşımak için vb.) askeri gemiler.

(c)   Denizaltıları

(2)   Bazı savaş gemisi özelliklerine sahip fakat sivil makamlar tarafından kullanılan gemiler (Gümrük veya polis gibi).

(3)   Ahşap gemilere yerleştirilen cankurtaran sandalları ile sahil çevresinde belli bir yere yerleştirilmesi sureti ile, tehlikede olan gemilere yardım etmesi amaçlanır. Bunun yanı sıra kürekle hareket eden cankurtaran sandalları 89.03 pozisyonundadır.

(4)     Bilimsel arama gemileri, laboratuar gemileri, okyanus meteoroloji istasyonları tarafından kullanılan gemiler.

(5)     Cankurtaran yelek ve simitleri taşıyan şamandıra ve telekominikasyon vb. için su altı kabloları döşemek için kablo gemileri.

(6)     Kılavuz gemiler.

(7)     Buz kıranlar.

(8)     Hastane gemileri.

(9)     Deniz dibi taranarak toplanan madenlerin götürülmesine mahsus gemiler.

Sıvı veya diğer eşyaları su yatağında (basit bir çekme sistemi) taşımaya mahsus portatif tertibatlı olan izoleli, tekstil dokumalı hareketli muhafazasından ibaret, şeker bir püroya benzeyen ve dengeleyici, çekme teçhizatlı ve su üzerinde durmasına mahsus küpler gibi çeşitli tertibatı olan "dracones" vb. bu pozisyondadır.

 

Aşağıdakiler bu pozisyon haricindedir:

(a)   Mavnalar (insan ya da mal taşımaya mahsus düz güverteli gemiler) (89.01 pozisyonu)

(b)   Yüzen vinçler için bir taban olarak hizmet etmek için açıkça düzenlenmiş mavnalar (89.05 pozisyonu)

(c)   Geçici köprüleri desteklemeye mahsus içi boş  silindir şeklinde dubalar ve her çeşit sallar (89.07 pozisyonu)

 

 

 

 

89.07 -     DİĞER YÜZEN ARAÇLAR (SALLAR, TANKLAR, COFFER-DAMLAR, YÜKLEME, BOŞALTMA PLATFORMLARI, ŞAMANDIRALAR VE İŞARET KULELERİ GİBİ)

 

8907.10 -    Şişirilebilir sallar

 

8907.90 -    Diğerleri

 

 

Bu pozisyon, gemi karakterine haiz bulunmayan çeşitli yüzer vasıtaları içine almaktadır. Bunlar, kullanıldıkları yerde sabit halde bulunmaktadır.

 

Aşağıdakiler bu pozisyona dahildir:

(1)   Geçici köprüler vb. ye destek vazifesi gören içi boş silindir biçiminde dubalar. Bununla beraber, gemi biçiminde olan dubalar bu pozisyona dahil değildir (89.01 veya 89.05 pozisyonu)

(2)   Canlı balıkları ve kabuklu deniz hayvanlarını muhafazaya mahsus delikli yüzer havuzlar (tanklar)

(3)   Bazı limanlarda, gemilere su, petrol vb. taşımak için kullanılan yüzen tanklar.

(4)   Köprü ayakları inşaasında kullanılan coffer damlar.

(5)   Yüzen iskeleler.

(6)   Şamandıralar; bağlama şamandıraları, işaret şamandıraları, ışıklı şamandıralar, zilli şamandıralar.

(7)   Boğazları, tehlikeli olan veya seyri sefere elverişli olmayan yerleri vb.'yi göstermeye mahsus işaret kuleleri

(8)   Bazı karaya oturmuş gemilerin yüzdürülmesinde kullanılan yüzer vasıtalar.

(9)   Paravanlar (mayın taramada kullanılan her nevi yüzer vasıtalar).

(10) Kazaya uğrayan kişileri taşımaya mahsus, denize değdiği zaman otomatik olarak şişebilen daire biçiminde yüzen deniz vasıtalarını içine alan sandallar.

(11) Havuz kapıları vazifesini gören neviden olan yüzen vasıtalar.

Aşağıdakiler bu pozisyon haricindedir:

(a)   Harici bir tertibatla (kaldırıcı bir tertibat gibi) suya daldırılıp çıkarılabilen ve madeni bir odadan ibaret bulunan tipteki dalgıç çantaları (bunlar genellikle 84.79 pozisyonunda yer alır)

(b)   Cankurtaran yelekleri, kemerleri ve simitleri mamul oldukları maddenin rejimine tabidir.

(c)   Yelkenli gemiler (95.06 pozisyonunda)

 

 

 

89.08 -     SÖKÜLECEK GEMİLERLE SUDA YÜZER SÖKÜLECEK DİĞER ARAÇLAR

 

Bu pozisyon, sökülmek amacı ile getirilen 89.01 ilâ 89.07 pozisyonlarındaki gemiler ve diğer yüzen vasıtaları içine alır. Bunlar genellikle hasara uğramış miadını doldurmuş gemiler vb. olup, ithallerinden önce makineleri, kumanda aleti ve cihazları veya diğer teçhizatı çıkarılmış olabilir.