BÖLÜM VI

 

KİMYA SANAYİİ ve BUNA BAĞLI SANAYİ ÜRÜNLERİ

 

Genel Açıklamalar

Bu Bölümün 1, 2 ve 3 nolu notlarının yorumu için, Armonize Sistem İzahnamesi VI. Bölüm, Genel Açıklamalara bakınız.

YORUM KURALLARI

FASIL 37

 

FOTOĞRAFÇILIKTA VEYA SİNEMACILIKTA KULLANILAN EŞYA

 

3702                        Fotoğrafçılıkta kullanılan rulo halinde hassas hale getirilmiş boş fotoğraf filmleri (kağıt, karton veya mensucat dışındaki herhangi bir maddeden); rulo halinde anında develope olarak fotoğraf veren filmler (hassas, boş)

 

3702 32 10             Mikrofilmler; grafik sanatları için filmler

                               Bu alt pozisyonda yer alan mikrofilmler normal olarak sinema filmlerinden farklı değildir, ancak buradaki filmler, dökümanların kare kare oluşturulması (röprodüksiyonları) şeklinde kullanılmaktadır. Bunlar aynı zamanda bilgisayar program  listelerinin reprodüksiyonu için de kullanılmakta olup, bu durum COM harfleriyle tanımlanmaktadır. Mikrofilmler, genellikle, 8 mm, 16 mm ve 35 mm.lik genişliklerde ve yaklaşık olarak 30 metre, 61 metre, 122 metre ve 305 metrelik uzunluklarda hazırlanmaktadır.

 

                               Grafik sanatları için filmler, görüntülerin ve baskı metinlerinin fotomekanik röprodüksiyonu için baskı endüstrisinde (örneğin; fotolitografi- ışık basım, helyografi, fotokromotografi- renkli fotoğraf basımı, fotostat röprodüksiyon- negatifsiz fotoğraf basma gibi) kullanılmaktadır.

 

3702 96 10             Mikrofilmler; Grafik sanatları için filmler

                               3702 32 10 alt pozisyonuna ilişkin açıklama notlarına bakınız.

 

3702 97 10             Mikrofilmler; Grafik sanatları için filmler

                               3702 32 10 alt pozisyonuna ilişkin açıklama notlarına bakınız.

 

3705                       Fotoğrafçılıkta kullanılan levha ve filmler (dolu ve develope edilmiş) (sinemacılıkta kullanılan filmler hariç)

 

3705 90 10             Mikrofilmler

                               Bu alt pozisyon, fotografik işlemlerle elde edilen, dökümanların (iş gazeteleri, arşiv dökümanları, sanai çizimleri gibi) küçültülmüş haldeki röprodüksiyonlarını kapsar.

 

                               Mikrofilmler,  mikro görüntü serisinden oluşan, düz (mikrofişler) veya rulolar halindeki filmlerdir. Çerçevelenmiş olsa bile mikrofilmler bu alt pozisyonda sınıflandırılır.

 

Bu alt pozisyon, dolu ve develope edilmiş, fotografik kağıtlar üzerinde yer alan mikrokopyaları (mikrokartlar, kitaplar halinde olan) kapsamaz; bunlar, 4911 91 00 alt pozisyonunda yer alırlar.

                              

3706                       Sinemacılıkta kullanılan filmler (dolu ve develope edilmiş) (seslendirme iziyle birlikte veya sadece seslendirme izinden meydana gelmiş olsun olmasın)

 

                               Bu pozisyon anlamında “sesli filmler”, sadece aynı bant üzerinde görüntü ve ses izlerinin her ikisinin de yer aldığı sesli filmleri ifade eder. İki bantlı sesli filmlerde, birlikte sunulmuş olsun olmasın, her bant kendi uygun alt pozisyonunda sınıflandırılır; örneğin; yanızca ses izleri taşıyan filmler 3706 10 20 veya 3706 90 52 alt pozisyonlarında (enine göre), görüntü izleri taşıyan filmler ise durumuna göre ya bu alt pozisyonlarda veya bu fasla ilişkin 1 nolu Ek Notun uygulanması neticesinde 3706 90 91 veya 3706 90 99 alt pozisyonlarında sınıflandırılır.

 

3706 10 20             Sadece seslendirme izinden; negatiflerden; ara pozitiflerden meydana gelmiş olanlar

                              

                               Aşağıdakiler bu alt pozisyona dahildir;

 

1.        Orijinal film negatifleri;

 

2.        Orijinal negatiflerden basılmış ara pozitifler; renklendirme işlemlerinde “çoğaltma pozitifler” veya “ara pozitifler” olarak bilinmekle birlikte, siyah-ve-beyaz işlemlerde, “çoğaltma pozitifler” “kestane rengi (maroon) pozitifler”, “lavanta açık mor renkli (lavender mauve) pozitifler”, “ana (master) pozitifler”, “masterprint”, “ince taneli (fine grain) masterprint” veya “lavanta (lavender) pozitifler” veya “çoğaltma pozitifleri” olarak bilinmektedir; bunlar, kestane rengine veya açık mor renge hafifçe boyanmış bir mesnet üzerine veya boyanmamış mesnet üzerine konulmuşlardır; bu filmler normal olarak projeksiyon için kullanılmaz, ancak orijinal negatiflerin çoğaltılması (duplicate) için tasarlanmışlardır. Buna rağmen, arızi olarak gösterimler için, redaksiyon için veya filmlerin sonradan- eş zamanlamasında kullanılabilir.

 

Orijinal renklendirilmiş negatiflerden filtreler (mavi, yeşil ve kırmızı) vasıtası ile üretilen üç pozitifli siyah beyaz ayrımlar ara pozitifler olarak sınıflandırılırlar ve aynı filtreler vasıtasıyla, pozitif kopyaların basılması için tasarlanmış, renklendirilmiş ara negatiflerin elde edilmesi için kullanılırlar.

 

3.        pozitif kopyaların basılması için tasarlanmış, ara pozitif filmlerden basılmış negatif çoğaltmalar; bunlar, siyah-beyaz işlemlerde “çoğaltma (duplicating) negatifler”olarak, renkli işlemlerde ise “ara negatifler” olarak bilinirler.

 

4.        Sergi amacıyla tasarlanmış kopyalardan baskılanacak olan, renkli işlemlerde, orijinal negatiflerden ters işlemle doğrudan elde edilen tersine çevrilebilir ara negatifler.

 

 

5.        Basılacak kopyalardan, renkli işlemlerde, negatiflerden elde edilen “matriks filmler” (kırmızı, yeşil, mavi).

 

Genişlikleri 35 mm. veya daha fazla olduğunda, tüm filmler (matriks filmler hariç olmak üzere) genellikle negatiflere mahsus tipik deliklere (fıçı şeklinde) sahiptirler.

 

Bu durum, pozitiflerin tipik deliklerine sahip olan ve projeksiyon için tasarlanmış pozitif filmlerden, boyanmamış mesnetli ara pozitif filmlerin ayırt edilmesini mümkün kılmaktadır.

               


 

 

Bununla beraber, şunu da belirtmek gerekir ki, bazı ülkelerden gelen filmler (özellikle eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği), aynı zamanda orijinal negatif filmlerde, ara pozitiflerde, negatiflerde ve gösterim veya projeksiyon için tasarlanmış pozitif kopyalarda da bulunan, normal pozitif filmlerdeki deliklere çok benzeyen tek tip deliklere (perforasyon) (dubray-howell) sahiptir.

 

“Matriks filmler” pozitiflerde olan tipteki deliklere sahiptirler, ancak bunlar,  kalınlıklarıyla (yaklaşık olarak pozitiflerin iki katı) ve baskın kestane rengi ve hafif görüntü siluetleri ile tanınabilirler.

 

3706 10 99             Diğer pozitifler

                               Bu alt pozisyon projeksiyon (görüntüleme) için tasarlanmış filmleri kapsar.

                               İki veya daha fazla görüntü bantlı pozitif filmler, kesildikten sonraki (örneğin; çekilecek görüntüye göre filmlerin uzunluğu ve genişliği) genişliklerine ve uzunluklarına uygun olarak vergisi tahakkuk ettirilecek ve sınıflandırılacaktır.

 

                               Örneğin, genişliği 35 mm (8 mm.lik dört bantlı), uzunluğu 100 metre olan bir film, 400 metre uzunluğunda 8 mm.lik genişlikteki bir film olarak kabul edilecektir.

 

 


 

3706 90 52             Sadece seslendirme izinden; negatiflerden; ara pozitiflerden; aktüalite filmlerinden meydana gelmiş olanlar

 

                               3706 10 20 alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarına bakınız.

 

                               “Aktüalite Filmleri” tanımı için bu Faslın 2 no.lu Ek Notuna bakınız.

 

3706 90 91             Diğerleri (enine göre)

ve

3706 90 99             3706 10 99 alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarına bakınız.