EK-1A

Yönetmeliğin 6 ncı Maddesinin (b) Bendi Uyarınca İthal Edilecek Mallar Listesi

POZİSYON NO

EŞYANIN TANIMI

22.07

Alkol derecesi hacim itibariyle %80 veya daha fazla olan tağyir (denatüre)  edilmemiş etil alkol (perakende satışa hazır hale getirilmiş); alkol derecesi ne olursa olsun tağyir (denatüre)  edilmiş etil alkol ve damıtım yoluyla elde edilen diğer alkollü içkiler (alkol derecesi ne olursa olsun tağyir (denatüre) edilmiş etil alkol ve damıtım yoluyla elde edilen diğer alkollü içkiler hariç).

22.08

Alkol derecesi hacim itibariyle %80’den az olan tağyir (denatüre) edilmemiş etil alkol (perakende satışa hazır hale getirilmiş); damıtım yoluyla elde edilen alkollü içkiler, likörler ve diğer alkollü içecekler (damıtım yoluyla elde edilen alkollü içkiler, likörler ve diğer alkollü içecekler hariç).

29.05.11

Metanol (metil alkol). (Perakende satışa hazır hale getirilmiş).

 

EK-1B

Yönetmeliğin 6 ncı Maddesinin (d) Bendi Uyarınca İthal Edilecek Mallar Listesi

POZİSYON NO

EŞYANIN TANIMI

2203.00

Malttan üretilen biralar (perakende satışa hazır hale getirilmiş ).

22.04

Taze üzüm şarabı (kuvvetlendirilmiş şaraplar dahil) (perakende satışa hazır hale getirilmiş), üzüm şırası (20.09 pozisyonunda yer alanlar hariç)(üzüm şırası hariç).

22.05

Vermut ve diğer taze üzüm şarapları (bitkiler veya kokulu maddelerle aromalandırılmış) (perakende satışa hazır hale getirilmiş).

2206.00

Fermente edilmiş diğer içkiler (elma şarabı, armut şarabı, bal şarabı gibi), tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan fermente edilmiş içkilerin karışımları ve fermente edilmiş içkilerle alkolsüz içkilerin karışımları (perakende satışa hazır hale getirilmiş ).

22.08

Alkol derecesi hacim itibariyle %80’den az olan tağyir (denatüre) edilmemiş etil alkol; damıtım yoluyla elde edilen alkollü içkiler, likörler ve diğer alkollü içecekler (perakende satışa hazır hale getirilmiş).(Alkol derecesi hacim itibariyle %80’den az olan tağyir (denatüre) edilmemiş etil alkol hariç)

 

EK-2

Yönetmeliğin 6 ncı Maddesinin (c) Bendi Uyarınca İthal Edilecek Mallar Listesi

POZİSYON NO

EŞYANIN TANIMI

22.07

Alkol derecesi hacim itibariyle %80 veya daha fazla olan tağyir edilmemiş etil alkol (dökme), alkol derecesi ne olursa olsun tağyir edilmiş etil alkol (dökme) ve diğer alkollü içkiler (alkol derecesi ne olursa olsun tağyir edilmiş diğer alkollü içkiler hariç).

22.08

Alkol derecesi hacim itibariyle %80’den az olan tağyir edilmemiş etil alkol (dökme), alkollü içkiler, likörler ve diğer alkollü içecekler (alkollü içkiler, likörler ve diğer alkollü içecekler hariç).

29.05.11

Metanol (metil alkol)

33.03

Kolonya bazı.

33.07

Deodorant bazı.

 

EK-3

Yönetmeliğin 5 inci Maddesinin Dördüncü Fıkrası Uyarınca İthal Edilemeyecek Mallar Listesi

POZİSYON NO

EŞYANIN TANIMI

2203.00

Biralar (dökme).

22.04

Taze üzüm şarabı (kuvvetlendirilmiş şaraplar dahil, dökme).

2204.30

Diğer üzüm şıraları.

22.05

Vermut ve diğer taze üzüm şarapları (bitkiler veya kokulu maddelerle lezzetlendirilmiş, dökme).

2206.00

Fermente edilmiş diğer içkiler (elma şarabı, armut şarabı, bal şarabı gibi), tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan fermente edilmiş içkilerin karışımları ve fermente edilmiş içkilerle alkolsüz içkilerin karışımları (dökme).

22.07.20.00.10.12

Alkol derecesi ne olursa olsun tağyir edilmiş tarım ürünlerinden elde edilen alkollü içkiler.

22.07.20.00.90.12

Alkol derecesi ne olursa olsun tağyir edilmiş diğer alkollü içkiler.

22.08

Alkol derecesi hacim itibariyle %80’den az olan tağyir edilmemiş etil alkol (hariç), alkollü içkiler, likörler ve diğer alkollü içecekler (dökme).

 

 

Ek-4a

BİRA TEKNİK SPESİFİKASYON RAPORU

ÜRÜNE AİT BİLGİLER

Ana Kategorisi                            : Fermente Alkollü İçki  

Kategorisi                                    : Bira 

Markası                                       :             

Ambalaj Şekli                             :

Türkçe Etiket İçeriği                  :

Ürünü Tanımlayıcı Diğer

Teknik Özellikler                        :

Analizler

Birimi

En Az

En Çok

Yoğunluk

(g/ml, 20°C)

 

 

Etil Alkol 

(% hacim, 20°C)

 

 

Toplam Kuru Madde

(% ağırlık)

 

 

Acılık

(BU)

 

 

Bulanıklık

 

 

 

Karbondioksit

(% ağırlık)

 

 

Diasetil

(mg/l)

 

 

Serbest Amino Azot

(mg/l)

 

 

Son Fermantasyon Derecesi

(%)

 

 

Toplam Oksijen

(mg/l)

 

 

pH

 

 

 

Renk

(EBC Birimi)

 

 

Toplam SO2

(mg/l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarih / İmza / Kaşe                                                                              Tarih / İmza / Kaşe

 Dağıtım Yetkisini Haiz Firma                                                                 Ürünün Üretici Firması

  

Açıklama ve Kısaltmalar:                 

1 - BU: Bitterness Units

2 - EBC: European Brewery Convention

3 - AOAC: Association of Official Analytical Chemists

4 - Biranın analizi, bira analizlerine ilişkin Türk Gıda Kodeksinde belirtilen analiz yöntemleri, bu yöntemlerin bulunmaması halinde TS 2259 nolu “Şişelenmiş ve Kutulanmış Biralar” veya “AOAC” veya “Analytica EBC” standardındaki analiz yöntemleri kullanılarak yapılır.

 

 


Ek-4b

ŞARAP VE ŞARAP KÖKENLİ FERMENTE ALKOLLÜ İÇKİ

TEKNİK SPESİFİKASYON RAPORU

 

ÜRÜNE AİT BİLGİLER

Ana Kategorisi                            : Şarap ve Şarap Kökenli Fermente Alkollü İçki 

Kategorisi                                    : Şarap/Köpüren Şarap/Vermut/Aromatize Şarap/….

Markası                                       :

Ambalaj Şekli                             :

Türkçe Etiket İçeriği                  :

Ürünü Tanımlayıcı Diğer

Teknik Özellikler                        :

 Analizler

Birimi

En Az

En Çok

Analiz Yöntemi (*)

Yoğunluk

(g/ml, 20°C)

 

 

1

Özgül Ağırlık (20°C/20°C)

 

 

 

1

Etil Alkol

(% hacim, 20°C)

 

 

3

Toplam Kuru Madde

(g/l, 20°C)

 

 

4

İndirgen Şekerler (invert şeker cinsinden)

(g/l)

 

 

5

Toplam Asit (tartarik asit cinsinden)

(g/l)

 

 

13

Uçar Asit (asetik asit cinsinden)

(g/l)

 

 

14

Sitrik Asit Konsantrasyonu

(mg/l)

 

 

17

Serbest Kükürt Dioksit

(mg/l)

 

 

25

Toplam Kükürt Dioksit

(mg/l)

 

 

25

                           Tarih / İmza / Kaşe                                                                            Tarih / İmza / Kaşe

                  Dağıtım Yetkisini Haiz Firma                                                                Ürünün Üretici Firması

 

 

Açıklama:               

(*) : “Şarap Analiz Yöntemleri”ne ilişkin Türk Gıda Kodeksinde belirtilen analiz yöntemleri, bu yöntemlerin bulunmaması halinde 1/8/2003 tarih ve 1990R2676 nolu AB Mevzuatında mevcut;  aynı numaralı analiz yöntemleri. Ayrıca, % hacim etil alkol tayininde referans yöntem, “Etil Alkol Analiz Yöntemleri”ne ilişkin 1/5/2004 tarih ve 2000R1623 nolu AB Mevzuatında mevcut; 1 nolu analiz yöntemidir. Alkolmetre ile distilatın 20°C’deki alkol miktarı ölçülür.

 

 


Ek-4c

 

DİSTİLE ALKOLLÜ İÇKİ TEKNİK SPESİFİKASYON RAPORU

ÜRÜNE AİT BİLGİLER

Ana Kategorisi                         : Distile Alkollü İçki  

Kategorisi                                 : Rakı / Viski / Konyak / Kanyak / Brendi / Votka / Cin / Likör / ….   

Markası                                    :       

Ambalaj Şekli                          :

Türkçe Etiket İçeriği               :

Ürünü Tanımlayıcı Diğer

Teknik Özellikler                     :       

Analizler

Birimi

En Az

En Çok

Analiz Yöntemi

Yoğunluk

(g/ml, 20°C)

 

 

I

Etil Alkol 

(% hacim, 20°C)

 

 

I

Toplam Kuru Madde

(g/l, 20°C)

 

 

II

Uçar Asit (asetik asit cinsinden)

(g/hl mA)

 

 

A

İndirgen Şeker (invert şeker cinsinden)

(g/l)

 

 

B

Sakaroz

(g/l)

 

 

B

Toplam Şeker (invert şeker cinsinden)

(g/l)

 

 

B

Kırılma İndisi (20°C)

 

 

 

C

Aldehitler (asetaldehit cinsinden)

(g/hl mA)

 

 

III

Esterler (etilasetat cinsinden)  

(g/hl mA)

 

 

III

Metanol

(g/hl mA)

 

 

III

n-propanol (propan-1-ol)

(g/hl mA)

 

 

III

2-butanol (butan-2-ol)

(g/hl mA)

 

 

III

Iso butanol (2-metilpropan-1-ol)

(g/hl mA)

 

 

III

n-butanol (butan-1-ol)

(g/hl mA)

 

 

III

Aktif amil alkol (2-metilbutan-1-ol) 

(g/hl mA)

 

 

III

Iso amil alkol (3-metilbutan-1-ol)

(g/hl mA)

 

 

III

Amil alkoller

(g/hl mA)

 

 

III

Anetol (trans-anetol cinsinden)

(g/l)

 

 

IV

Toplam Yüksek Alkoller

(2-metilpropan-1-ol cinsinden) 

(g/hl mA)

 

 

 

Toplam Uçucu Madde

(g/hl mA)

 

 

 

Tarih / İmza / Kaşe                                                                              Tarih / İmza / Kaşe

                  Dağıtım Yetkisini Haiz Firma                                                                Ürünün Üretici Firması

 

 

Açıklama ve Tanımlamalar:                 

1-    I, II, III, IV : “Distile Alkollü İçkiler Analiz Yöntemleri”ne ilişkin Türk Gıda Kodeksinde belirtilen analiz yöntemleri, bu yöntemlerin bulunmaması halinde 4/12/2002 tarih ve 2000R2870 nolu AB Mevzuatında mevcut; aynı numaralı analiz yöntemleri. Ayrıca, % hacim etil alkol tayininde referans yöntem, “Etil Alkol Analiz Yöntemleri”ne ilişkin 1/5/2004 tarih ve 2000R1623 nolu AB Mevzuatında mevcut; 1 nolu analiz yöntemidir. Alkolmetre ile distilatın 20°C’deki alkol miktarı ölçülür.  

2-    A : Titrimetrik yöntem.   

3-    B : Luff-Schoorl yöntemi.

4-    C : Refraktometrik yöntem.

5-    mA: mutlak Alkol (% 100’lük alkol)

Aldehitler:  asetaldehit (etanal),  asetal (1,1-dietoksietan) toplamı.

Esterler: Metil asetat, etil  asetat toplamı.

Yüksek Alkoller: n-propanol, 2-butanol, iso butanol, n-butanol, aktif amil alkol, iso amil alkol  toplamı.

Toplam Uçucu Madde: Metanol ve etil alkol dışındaki uçucu asitlik de dahil aldehit, ester ve yüksek alkoller toplamı.  

6-    Not : GC analizinde aktif ve iso amil alkol bileşenleri bir arada pik verirse, bu iki pikin toplamı alınır ve “amil alkoller” şeklinde ifade edilir.

 

 


Ek-4d

ETİL ALKOL TEKNİK SPESİFİKASYON RAPORU

ÜRÜNE AİT BİLGİLER

Ana Kategorisi                            : Etil Alkol

Kategorisi                                    : Denatüre Edilmemiş Etil Alkol / Denatüre Edilmiş Etil Alkol

Markası / Kod Numarası           :

Ambalaj Şekli                             :

Ürünü Tanımlayıcı Diğer

Teknik Özellikler                        :

Analizler

Birimi

En Az

En Çok

Analiz Yöntemi

Yoğunluk

(g/ml, 20°C)

 

 

A

Etil Alkol

(% hacim, 20°C)

 

 

1

Permanganat

(15°C, dakika)

 

 

3

Aldehitler (asetaldehit cinsinden)

(g/hl mA)

 

 

B

Toplam Yüksek

(2-metilpropan-1-ol cinsinden)

(g/hl mA)

 

 

B

Toplam Asitlik (asetik asit cinsinden)

(g/hl mA)

 

 

6

Esterler (etilasetat cinsinden)

(g/hl mA)

 

 

B

Uçucu Azotlu Bazlar (azot cinsinden)

(g/hl)

 

 

8

Metanol

(g/hl mA)

 

 

9

Buharlaştırma Kalıntısı

(g/hl)

 

 

10

Furfural Test

 

 

 

11

UV Test

 

 

 

12

C14 İçeriğinin Miktarı

(cBq/g C)

 

 

13

Denatürasyon

Miktarı

(kg/hl, mA)

 

 

C

Denatürasyon

Miktarı

(g/hl, mA)

 

 

C

Denatürasyon

Miktarı

(litre/hl, mA)

 

 

C

                           Tarih / İmza / Kaşe                                                                            Tarih / İmza / Kaşe

                  Dağıtım Yetkisini Haiz Firma                                                                Ürünün Üretici Firması

 

 

Açıklama ve Tanımlamalar:                 

1-   1, 3, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 13 :  “Etil Alkol Analiz Yöntemleri”ne ilişkin 1/5/2004 tarih ve 2000R1623 nolu AB Mevzuatında mevcut; aynı numaralı analiz yöntemleri.

2-   A : “Distile Alkollü İçkiler Analiz Yöntemleri”ne ilişkin 4/12/2002 tarih ve 2000R2870 nolu AB Mevzuatında mevcut; I nolu analiz yöntemi. Ayrıca, 20°C’de g/ml yoğunluk tayininde referans yöntem, dansimetrik yöntemdir.    

3-   B : “Distile Alkollü İçkiler Analiz Yöntemleri”ne ilişkin 4/12/2002 tarih ve 2000R2870 nolu AB Mevzuatında mevcut; III nolu analiz yöntemi.

4-   C : Denatüran maddenin miktarının tayini, denatüran maddenin cinsine göre; kimyasal analiz, spektrofotometrik analiz ve/veya HPLC yöntemleri kullanılarak yapılır.  

5-   mA: mutlak Alkol (% 100’lük alkol)

      Aldehitler :  asetaldehit (etanal),  asetal (1,1-dietoksietan) toplamı.

      Esterler : Metil asetat, etil  asetat toplamı.

Yüksek Alkoller : n-propanol, 2-butanol, iso butanol, n-butanol, aktif amil alkol, iso amil alkol  toplamı.

Toplam Uçucu Madde : Metanol ve etil alkol dışındaki uçucu asitlik de dahil aldehit, ester ve yüksek alkoller toplamı. 

6-   Not : GC analizinde aktif ve iso amil alkol bileşenleri bir arada pik verirse, bu iki pikin toplamı alınır ve “amil alkoller” şeklinde ifade edilir. 

 

 


Ek-4e

METANOL TEKNİK SPESİFİKASYON RAPORU

ÜRÜNE AİT BİLGİLER

Ana Kategorisi                            : Metanol

Kategorisi                                    : Saf Metanol / Teknik Metanol

Markası / Kod Numarası           :

Ambalaj Şekli                             :

Ürünü Tanımlayıcı Diğer

Teknik Özellikler                        :

Analizler

Birimi

En Az

En Çok

Analiz Yöntemi

Kırılma İndisi (20°C)

 

 

 

A

Yoğunluk

(g/ml, 20°C)

 

 

B

Metanol Saflığı

(% konsantrasyon)

 

 

C

Özgül Ağırlık (20°C/20°C)

 

 

 

TS 2847/ 2.3.1

Distilasyon Aralığı

(760 mmHg, °C)

 

 

TS 2847/ 2.3.3

Uçucu Olmayan Madde Miktarı

(mg/ml)

 

 

TS 2847/ 2.3.4      

Su Miktarı

(% ağırlık)

 

 

TS 2847/ 2.3.6      

Serbest Asit Miktarı (asetik  asit cinsinden)

(% ağırlık)

 

 

TS 2847/ 2.3.7

Permanganat Zamanı

(15°C, dakika)

 

 

TS 2847/ 2.3.11      

                           Tarih / İmza / Kaşe                                                                              Tarih / İmza / Kaşe

                  Dağıtım Yetkisini Haiz Firma                                                                Ürünün Üretici Firması

 

 

Açıklama ve Tanımlamalar:                 

1-   A : Refraktometrik yöntem.

2-   B : Dansimetrik yöntem.

3-   C : “Etil Alkol Analiz Yöntemleri”ne ilişkin 1/5/2004 tarih ve 2000R1623 nolu AB Mevzuatında mevcut; 9 nolu analiz yöntemi.

 


Ek-5

 

PİYASAYA ARZ AMBALAJINDA ÜRÜN ÖRNEKLEME VE ÖRNEK ALMA YÖNTEMİ

 

Örnekleme: Ürünlerin, nitel ve nicel özelliklerinin tespitine yönelik işlemlerin birlikte yürütülmesi uygun olan veya üretim hattının herhangi bir aşamasında aynı işlemi birlikte gören ürün topluluklarına (parti) ayrılması işlemidir.

 

Parti: Kategori (rakı, viski, votka, cin, kanyak, brendi, likör, şarap, bira gibi), marka, ambalaj hacmi, üretim tarihi, ithalat veya üretim bilgisi, ithalatçı veya üretici firma bilgisi aynı olan ürünler topluluğudur.

 

Örnek: Örnekleme işlemi sonucunda belirlenen partiden, ölçme, test ve analizlerde kullanılmak üzere alınan ve partiyi temsil eden en az 70 cl (700 ml) hacminde birimdir.

 

Örnek Alma: Örnekleme amacıyla belirlenmiş her bir partiden, aşağıdaki çizelgeye göre, o partiyi meydana getiren ambalaj sayısına ve ambalaj hacmine uygun miktarda ve uygun yöntemle örneğin ayrılması işlemidir.

 

Çizelge: Partideki Ambalaj Sayısına Göre Alınması Gereken Örnek Sayısı

 

Partideki Ambalaj Sayısı

(N)

Alınacak Örnek Sayısı

   (n) (*)

25’e kadar

2

26-90

3

91-280

5

281-1200

8

1200’den fazla

13

 

Örnek Alma Yöntemi: Yukarıdaki çizelgeye göre, her bir partiyi meydana getiren ürünler 1’den başlayarak,  1, 2, 3, …, N şeklinde numaralanır. Alınacak örnek sayısı ( n ) olmak üzere ( N / n = r )  sayısı hesaplanarak bulunur. Hesaplama sonucu çıkan sayı  tam sayı değil ise,  virgülden sonraki rakamlar tam sayıya tamamlanır. Bu şekilde bulunan ( r ) tam sayısı esas alınarak ( r’inci ), ( 2r’inci ), ( nr’inci ) örnek ayrılarak, örnek alma işlemi, örnek alma çizelgesine göre ayrılması gereken örnek sayısına erişilinceye kadar sürdürülür.  [ Örneğin; 91 / 5 = r = 18.2   ( tam sayı olarak 18 ) olsun. 1 inci örnekten sayılmaya başlanır. r’inci tam sayı 18 olduğuna göre, 18 inci örnek sayılarak alınır. Saymaya devam edilir;       2r = 36, 3r = 54, 4r = 72, 5r = 90’dır. Bu    4 adet örnek de ayrılarak alınır. Sonuçta; 91 adet ambalajlı üründen oluşan partiden, n = 5 adet örnek alınmış olur. ]

(n)=2 olduğunda; örneklerin 1 adedi “Analiz Örneği” ve 1 adedi “Şahit Örnek”,

(n)= 3 olduğunda; örneklerin 1 adedi “Analiz Örneği” ve 2 adedi “Şahit Örnek” ,

(n)=5, 8, 13 olduğunda ise; bu sayıda örnek içerisinden 3 adedi rasgele seçilerek, örneklerin 1 adedi  “Analiz Örneği” ve 2 adedi “Şahit Örnek” olarak belirlenir.

 (*) : Partideki örneklerin ambalaj hacminin 70 cl (700 ml) ’den daha az olması durumunda,  “Alınacak Örnek Sayısı (n)” ; 2 (iki), 3 (üç), 4 (dört) veya 5 (beş) katı kadar arttırılır. 2 x (n), 3 x (n), 4 x (n), 5 x (n) sayıda örnek alınır.

 Örneğin Etiketlenmesi ve Mühürlenmesi: Örnek olarak alınan ürünlerin her birinin üzerine, yafta şeklinde örneği tanıtıcı bilgiler içeren ve aşağıda belirtilen başlıklara uygun olarak düzenlenen bir etiket bağlanır.

Örneklerin her biri naylon poşet içerisine konulur, ambalajın ağız kısmı poşet üzerinden iple boğularak bağlanır ve mühürlenir.

 Örneklerin Teslimi: Hazırlanan takım örneğin 1 adedi “Analiz Örneği” olarak Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu Alkollü İçkiler Piyasası Dairesi Başkanlığına gönderilir.

Geriye kalan 1 veya 2 adedi ise “Şahit Örnek” olarak bir tutanak eşliğinde, konuyla ilgili Dağıtım Yetki Belgesine haiz firmaya teslim edilir. “Şahit Örnek”i teslim alan firma, örneği mühürlü halde, adli yargılama süreci sonuna kadar  serin ve karanlık bir yerde saklamak ve Kurum veya adli makamların talebi halinde, örneği teslim etmekle sorumludur.        

 

 

 


KULLANILACAK ÖRNEK ETİKETİ

 

ANALİZ / ŞAHİT ÖRNEĞİN TANIMI :

 

ÖRNEKLEMEYİ TALEP EDEN            :

 

ÖRNEKLEMENİN YAPILDIĞI YER   :

 

PARTİDEKİ ÜRÜN MİKTARI              : ……. Adet

 

ÖRNEKLEME TARİHİ                           :

 

ALINAN ÖRNEK ADEDİ                       : …….  Analiz Örneği, ……. Şahit Örnek

 

ŞAHİT ÖRNEĞİ TESLİM

ALAN FİRMA                                           :

 

ÖRNEKLEMEYİ YAPAN                       :

 

ÖRNEKLEMEYİ YAPANIN İMZASI  :

 

 

 


Ek-6

 

DEPOLAMA TANKLARI, TANKER KAMYON VE TANKER VAGONLARDAN DÖKME ÜRÜN ÖRNEKLEME VE ÖRNEK ALMA YÖNTEMİ

 

Örnekleme: Ürünlerin, nitel ve nicel özelliklerinin tespitine yönelik işlemlerin birlikte yürütülmesi uygun olan veya üretim hattının herhangi bir aşamasında aynı işlemi birlikte gören ürün topluluklarına (parti) ayrılması işlemidir.

Parti: Kategori (denatüre edilmemiş etil alkol, denatüre edilmiş alkol, metanol, rakı, viski, votka, cin, kanyak, brendi, likör, şarap, bira gibi), üretim tarihi, ithalat veya üretim bilgisi, ithalatçı veya üretici firma bilgisi aynı olan ürünlerin  bulunduğu kaplar topluluğudur.

Bu kaplar, ürünün özelliklerine uygun malzemeden üretilmiş,  depolama amaçlı tank, küv veya nakliye amaçlı tanker gibi birimlerdir. 

 Örnek: Örnekleme işlemi sonucunda belirlenen partiden, ölçme, test ve analizlerde kullanılmak üzere alınan ve partiyi temsil eden en az 70 cl (700 ml) hacminde birimdir.

 Örnek Alma: Örnekleme amacıyla belirlenmiş her bir partiden, aşağıdaki çizelgeye göre, o partiyi meydana getiren kap sayısına uygun miktarda ve uygun yöntemle örneğin ayrılması işlemidir.

                 Çizelge : Partiler ve Numune Alınmak Üzere Ayrılacak Kap Sayıları

Partideki Toplam Kap Sayısı

Numune Alınmak Üzere Ayrılacak  Kap Sayısı (En az)

1-2

Tümü

3-8

2

9-25

3

26-100

5

101-500

8

501-1000

13

1001-3000

20

3001-10000

32

10001 – ve daha çok

50

 

Örnek Alma Yöntemi: Yukarıdaki çizelgeye göre ayrılan tank, tanker gibi kaplardan, “Örnek Alma Şişesi” ile “Bütün Seviyeler Örneği” alınır ve alınan örnek “Örnek Kabı”na konur.

Kap sayısına göre birden fazla bütün seviyeler örneği alınması gerekiyorsa, önce her bir kaptan eşit miktarda bütün seviyeler örneği alınır, sonra bunlar “Örnek Toplama ve Hazırlama Kabına”  boşaltılır. Bu kapta karıştırılmak suretiyle hazırlanan örnekten alınan örnek, “Örnek Kabı”na konur.

 Örnek Alma Şişesi: Metal veya camdan üretilmiş, uygun bir tapası ve bu tapaya bağlı halde zinciri (veya ipi) bulunan litrelik şişedir. Bu şişe bir spora monte edilmiş veya üzerine ağırlık eklenmiş olabilir. Bu şekilde, şişenin sıvı içerisinde istenilen noktaya  kadar indirilmesi sağlanır

 Bütün Seviyeler Örneği: Örnek; ürünün bulunduğu kap, varsa boşaltma vanası düzeyi, yoksa tabanına kadar olan bölümünü aşağıdan yukarıya veya yukarıdan aşağıya taranarak alınır.

Örnek alma şişesi ağzı kapalı olarak istenilen seviyeye kadar indirildikten sonra ağzı açılır ve uygun sabit bir hızla yukarı doğru çekilirken hacminin %75-85’inin dolması sağlanır. Bu miktar örnek, analize gönderilecek “Örnek Kabı”na boşaltılır. 

 Örnek Kabı: Cam malzemeden üretilmiş, renksiz, sızdırmaz kapaklı, ısıya ve darbelere dayanıklı, içerisine konulacak sıvı ile bulaşma/karışmaya sebebiyet vermeyecek temizlikte ve en az 70 cl (700 ml) hacminde bir şişedir.   

 Örnek Toplama ve Hazırlama Kabı: Örnek alma şişeleri ile alınan örnekleri toplamak ve karıştırmak suretiyle hazırlamak için kullanılan kaptır. Bu kap, yaklaşık 5 litrelik hacimde, cam veya paslanmaz çelik malzemeden üretilmiş, kolay temizlenebilir ve sızdırmaz kapaklı olmalıdır.

Örneğin Etiketlenmesi ve Mühürlenmesi: Örnek kaplarının(şişelerinin) her birinin kapağı sıkıca kapatılır, üzerine etiketi yapıştırılır, naylon poşet içerisine konulur ve şişenin ağız kısmı poşet üzerinden iple boğularak bağlandıktan sonra mühürlenir.

 Örneklerin Teslimi: Hazırlanan takım örneğin 1 adedi “Analiz Örneği” olarak Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu Alkollü İçkiler Piyasası Dairesi Başkanlığına gönderilir.

Geriye kalan 1 veya 2 adedi ise “Şahit Örnek” olarak bir tutanak eşliğinde, konuyla ilgili Dağıtım Yetki Belgesine haiz firmaya teslim edilir. “Şahit Örnek”i teslim alan firma, örneği mühürlü halde, adli yargılama süreci sonuna kadar  serin ve karanlık bir yerde saklamak ve Kurum veya adli makamların talebi halinde, örneği teslim etmekle sorumludur.

 Özel Durum Örnek Alma Yöntemi: Gerektiğinde ve belirtilir ise; “Karıştırılmış Ürün Örneği” veya örneklemenin birden çok noktada yapılması halinde “Birleşik Nokta Örneği” hazırlanır. Örneğin analize hazırlanması süreci bütün seviyeler örneği ile eşdeğerdir.

 Karıştırılmış Ürün Örneği: Örnekleme yapılacak ürünün, bulunduğu kabın içinde yeterince karıştırılmasından sonra herhangi bir noktadan alınan örnektir.

 Birleşik Nokta Örneği: Aynı kaptan alınmış olan iki veya daha çok nokta örneğinin, eşit miktarlarının birbiri ile karıştırılmasıyla elde edilen örnektir.

 

KULLANILACAK ÖRNEK ETİKETİ

 

ANALİZ / ŞAHİT ÖRNEĞİN TANIMI ( 1 )    :

 

VARSA DENATÜRASYON TANIMI            :

 

ÖRNEKLEMEYİ TALEP EDEN                     :

 

ÖRNEKLEMENİN YAPILDIĞI YER/ARAÇ              :

 

TANK NO                                                            :

 

PARTİYİ OLUŞTURAN ÜRÜN MİKTARI ( 2 )            :

 

ÖRNEKLEME ŞEKLİ ( 3 )                                 :

 

ÖRNEKLEME TARİHİ                                    :

 

ALINAN ÖRNEK ADEDİ                                : … Analiz Örneği, … Şahit Örnek

 

ŞAHİT ÖRNEĞİ TESLİM ALAN FİRMA     :

 

ÖRNEKLEMEYİ YAPAN                                :

 

ÖRNEKLEMEYİ YAPANIN İMZASI            :

 

Açıklamalar:

                ( 1 )     : Denatüre edilmemiş etil alkol, denatüre edilmiş alkol, metanol, dökme rakı, dökme şarap gibi.

( 2 )     : Tank, tanker sayısı (adet) ile bunların her birinin içinde bulunan ürünün litre miktarının toplamı.

( 3 )     : Bütün Seviyeler Örneği, Birden Çok Kap Bütün Seviyeler Örneği gibi.