Gümrük.com.tr

TEBLİĞ

 

 

 

Ek-1                                     

Avrupa Birliği Menşeli Bazı Tarım Ürünleri İthalatında Uygulanan Tarife Kontenjanları Listesi

 

Tarife Kontenjanı Kod No

G.T.İ.P.

Madde İsmi

Tarife Kontenjanı Dönemi

Azami Miktar

Tahsisat Yapılacak Firma Türü

Tahsisat Yöntemi

Tahsisat Önceliği Bulunan Kurum ve Kuruluşlar

AB001

01.02

(0102.21, 0102.29.29.00.00, 0102.31.00.00.00,

0102.90.20.00.00

0102.39.10.00.00,

[Evcil türler (Yalnızca ağırlığı 80 kg.ı geçen fakat 160 kg.ı geçmeyen ve kesimlik olmayanlar)] ve 0102.90.91.00.00 [Evcil türler (Yalnızca ağırlığı 80 kg.ı geçen fakat 160 kg.ı geçmeyen ve kesimlik olmayanlar)] hariç)

Canlı büyükbaş hayvanlar

 

01.01-31.12

 

T

TTY

ESK

AB002

0102.29.29.00.00

Diğerleri

01.01-31.12

 

T

TTY

ESK

0102.39.10.00.00

Evcil türler (Yalnızca ağırlığı 80 kg.ı geçen fakat 160 kg.ı geçmeyen ve kesimlik olmayanlar)

0102.90.91.00.00

Evcil türler (Yalnızca ağırlığı 80 kg.ı geçen fakat 160 kg.ı geçmeyen ve kesimlik olmayanlar)

AB003 (1)

0201.20

Diğer kemikli parçalar

01.01-31.12

 

T

TTY

ESK

0202.20

Diğer kemikli parçalar

AB004 (2)

0201.20

Diğer kemikli parçalar

01.01-31.12

 

T

TTY

ESK

0202.20

Diğer kemikli parçalar

AB005

02.10

Et ve yenilen sakatat (tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş veya tütsülenmiş); et veya sakatatın yenilen un ve kaba unları

01.01-31.12

 

T

TTY

ESK

AB006

04.04

Peyniraltı suyu (konsantre edilmiş olsun olmasın veya ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeleri içersin içermesin); tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan, tabii süt bileşenlerinden ibaret olan ürünler (ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeleri  içersin içermesin)

01.01-31.12

 

 

BSGTY

 

AB007

0405.10

Tereyağı

01.01-31.12

 

 Ü,T,İ

TTY

 

0405.20.90.00.00

İçerdiği katı yağ oranı ağırlık itibariyle %75'den fazla fakat %80'den az olanlar

0405.90

Diğerleri

AB008

0406.30

Eritme peynirler (rendelenmemiş veya toz haline getirilmemiş)

01.01-31.12

 

 Ü,T,İ

TTY

 

AB009

0406.90

Diğer peynirler

01.01-31.12

 

 Ü,T,İ

TTY

 

AB010

0406.90 (0406.90.29.00.00, 0406.90.32.00.11, 0406.90.32.00.12, 0406.90.50.00.00, 0406.90.74.00.00, 0406.90.86.00.00,

0406.90.89.00.00 [ Yağsız sütten yapılmış olup, çok ince kıyılmış bitki ilave edilen Glarus otlu peyniri (Schabziger olarak bilinen) dışındakiler], 0406.90.92.00.00 [ Butterkaese dışındakiler] hariç)

Diğer peynirler

01.01-31.12

 

 Ü,T,İ

TTY

 

AB011

0408.11.80.00.00

Diğerleri

01.01-31.12

 

 

BSGTY

 

AB012

06.01

Çiçek soğanları, yumrular, yumrulu kökler, küçük soğanlar, sürgün başları ve rizomlar (dinlenme halinde sürgün vermiş veya çiçeklenmiş); hindiba bitkisi ve kökleri (12.12 pozisyonundaki kökler hariç)

01.01-31.12

 

 

BSGTY

 

AB013

0602.90 (0602.90.91.00.00 hariç)

Diğerleri

01.01-31.12

25 ton

 

BSGTY

 

AB014

0603.11.00.00.00

Güller

01.01-31.12

5 ton

 

BSGTY

 

0603.12.00.00.00

Karanfiller

0603.13.00.00.00

Orkideler

0603.14.00.00.00

Krizantemler

0603.15.00.00.00

Zambaklar (Lilium spp.)

0603.19

Diğerleri

AB015

06.04

Buket yapmaya elverişli veya süs amacına uygun cinsten bitki yaprakları, bitki dalları ve bitkilerin diğer kısımları (çiçeksiz veya tomurcuksuz) ve otlar, yosunlar ve likenler (taze, kurutulmuş, boyanmış, ağartılmış, emprenye edilmiş veya başka şekilde hazırlanmış)

01.01-31.12

 

 

BSGTY

 

AB016

0701.10.00.00.00

Tohumluk

01.01-31.12

 

 

 BSGTY

 

AB017

0709.51.00.00.00

Agaricus cinsi mantarlar

01.01-31.12

 

 

BSGTY

 

AB018

0710.22.00.00.00

Fasulye (Phaseolus spp., Vigna spp.)

01.01-31.12

 

 

BSGTY

 

AB019

0808.10 (0808.10.80.00.11, 0808.10.80.00.13, 0808.10.80.00.14 hariç)

Elma

01.01-31.12

 

 

BSGTY

 

AB020

0808.30

Armut

01.01-31.12

 

 

BSGTY

 

0808.40.00.00.00

Ayva

AB021

0809.30

Şeftali (nektarin dahil)

15.07-31.12

 

 

BSGTY

 

AB022

0810.90.20.00.11

Demirhindi, mahun elması,  “lychees”, ekmek ağacı meyvesi, sapodillo meyvesi

01.01-31.12

 

 

BSGTY

 

AB023

0810.90.20.00.12

Çarkıfelek meyvesi, karambola ve pitahaya

01.01-31.12

 

 

BSGTY

 

AB024

0810.70.00.00.00

Persimmon (Trabzon hurması)

01.01-31.12

 

 

BSGTY

 

0810.90.75.00.11

Nar

0810.90.75.00.12

Muşmula

0810.90.75.00.13

Kuşburnu

0810.90.75.00.17

Diğerleri

AB025

0811.10

Çilek

01.01-31.12

 

 

BSGTY

 

AB026

09.02

Çay (aromalandırılmış olsun olmasın)

01.01-31.12

 

 

BSGTY

 

AB027

10.01

Buğday ve mahlut

01.09-31.05

 

T

TTY

TMO

AB028

1001.11.00.00.00

Tohumluk

01.09-31.05

 

T

TTY

TMO

1001.19.00.00.00

Diğerleri

AB029

1001.91

Tohumluk

01.09-31.05

 

T

TTY

TMO

1001.99.00.00.11

Adi buğday

1001.99.00.00.12

Mahlut

1001.99.00.00.13

Kaplıca (kızıl) buğday

AB030

10.02

Çavdar

01.09-31.05

 

T

TTY

TMO

AB031

1003.90.00.00.12

Maltlık arpa

01.09-31.05

 

T

TTY

 

AB032

1004.00

Yulaf

01.09-31.05

 

T

TTY

TMO

AB033

1005.90

Diğerleri

01.09-31.05

 

T

TTY

TMO

AB034

1005.90

Diğerleri

01.12-31.05

 

T

TTY

TMO

AB035

1006.30

Yarı veya tam olarak değirmenden geçirilmiş pirinç (parlatılmış veya perdahlanmış olsun olmasın)

01.01-31.12

 

Ü,T,İ

TTY

TMO

AB036

1104.12.90.00.00

Flokon halindeki taneler

01.01-31.12

 

 

BSGTY

 

AB037

11.07

Malt (kavrulmuş olsun olmasın)

01.01-31.12

 

 

BSGTY

 

 

AB038

1206.00 (1206.00.10.00.00 hariç)

Ayçiçeği tohumu (kırılmış olsun olmasın)

 

01.01-31.08

 

T

TTY

YTTSKB, TTKK

AB039

1207.29.00.00.00

Diğerleri

01.01-31.12

 

T

TTY

YTTSKB, TTKK

AB040

1207.70.00.00.00

Kavun, Karpuz tohumu

01.01-31.12

20 ton

 

BSGTY

 

12.09 (1209.10.00.00.00 hariç)

Ekim amacıyla kullanılan tohum, meyve ve sporlar

 

AB041

1209.10.00.00.00

Şeker pancarı tohumları

01.01-31.12

 

 

BSGTY

 

AB042

15.02

Sığır, koyun veya keçi yağları (15.03 pozisyonundakiler hariç)

01.01-31.12

 

T

TTY

ESK

AB043

1507.10

Ham yağ (sakızı ayrılmış olsun olmasın)

01.01-31.08

 

T

TTY

YTTSKB, TTKK

AB044

1507.90

Diğerleri

01.01-31.08

 

T

TTY

YTTSKB, TTKK

AB045

1512.11

Ham yağlar

01.01-31.08

 

T

TTY

YTTSKB, TTKK

 

AB046

1514.11

Ham yağlar

01.01-31.08

 

T

TTY

YTTSKB, TTKK

1514.91

Ham yağlar

AB047

1602.10.00.00.00

Homojenize müstahzarlar

01.01-31.12

 

T

TTY

ESK

AB048

1701.99

Diğerleri

01.01-31.12

 

T

TTY

TŞF

AB049

2001.90.50.00.00

Mantarlar

01.01-31.12

 

 

 BSGTY

 

2001.90.97.00.11

Salata pancarı (Beta vulgaris var.candiva)

2001.90.97.00.12

Kırmızı lahana

2001.90.97.00.13

Diğer meyvalar ve sert kabuklu meyvalar

2001.90.97.00.18

Diğer sebzeler ve yenilen diğer bitki parçaları

AB050

2002.90

Diğerleri

01.01-31.12

 

 

BSGTY

 

AB051

20.03

Mantarlar ve domalan (sirke veya asetik asitten başka usullerle hazırlanmış veya konserve edilmiş)

01.01-31.12

 

 

BSGTY

 

AB052

2005.10.00.00.00

Homojenize sebzeler

01.01-31.12

 

 

 BSGTY

 

AB053

2005.40

Bezelye (Pisum sativum)

01.01-31.12

 

 

 BSGTY

 

AB054

2007.10

Homojenize müstahzarlar

01.01-31.12

 

 

BSGTY

 

 

AB055

2007.99.10.00.00

Sınai işlemler için net muhtevası 100 kg.ı geçen hazır ambalajlarda erik püresi ve pastları

01.01-31.12

 

 

BSGTY

 

2007.99.33.00.00

Çilekden olanlar

2007.99.35.00.00

Ahudududan olanlar

2007.99.39.00.11

Pekmezler

2007.99.39.00.19

Diğerleri [Fındık püresi hariç]

2007.99.50.00.19

Diğerleri [Fındık püresi hariç]

2007.99.97.00.13

Diabetik olanlar [Fındık püresi hariç]

2007.99.97.00.16

Kayısı püresi

2007.99.97.00.17

Erik püresi

2007.99.97.00.18

Diğerleri [Fındık püresi hariç]

 

AB056

2009.11

Dondurulmuş

01.01-31.12

 

 

BSGTY

 

2009.12.00.00.00

Dondurulmamış, Brix değeri 20'yi geçmeyenler

2009.19

Diğerleri

2009.61

Brix değeri 30'u geçmeyenler

2009.71

Brix değeri 20'yi geçmeyenler

2009.79

Diğerleri

2009.89.89.00.00

Diğerleri

2009.81.59.00.00

Ağırlık itibariyle ilave şeker oranı % 30' u geçmeyenler

2009.89.96.00.00

Kiraz suyu

2009.90.11.00.00

Net 100 kg ağırlık başına kıymeti 22 Euro'yu geçmeyenler

2009.90.19.00.00

Diğerleri

2009.90.21.00.00

Net 100 kg ağırlık başına kıymeti 30 Euro'yu geçmeyenler

2009.90.29.00.00

Diğerleri

2009.90.31.00.00

Net 100 kg ağırlık başına kıymeti 18 Euro'yu geçmeyen ve ağırlık itibariyle ilave şeker oranı % 30' u geçenler

2009.90.39.00.00

Diğerleri

AB057

2204.10

Köpüklü şaraplar

01.01-31.12

 

 

BSGTY

 

AB058

2209.00

Sirkeler ve asetik asitten elde edilen sirke yerine geçen maddeler

01.01-31.12

 

 

BSGTY

 

AB059

2309.10

Kedi veya köpek maması (perakende satılacak hale getirilmiş)

01.01-31.12

20 ton

 

BSGTY

 

AB060

2309.90

Diğerleri

01.01-31.12

30

 

BSGTY

 

 

(1) 22/12/2006 tarihli ve 2006/11439 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, eşyanın gümrük vergisinin hesaplanmasına esas alınan kıymetinin %30’unu aşmamak kaydıyla, İthalat Rejimi Kararında “Dܔ için geçerli olan gümrük vergisinin %50'si ile varsa ek mali yükümlülüklerin %50'si uygulanır.

(2) 22/12/2006 tarihli ve 2006/11439 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, eşyanın gümrük vergisinin hesaplanmasına esas alınan kıymetinin %43’ünü aşmamak kaydıyla, İthalat Rejimi Kararında “Dܔ için geçerli olan gümrük vergisinin %70'i ile varsa ek mali yükümlülüklerin %70'i uygulanır.

(3) (Mülga)

 

 

 

 

 

 

 Ek-2

 

Talep Toplama Yöntemine Göre Dağıtımı Yapılacak Başvurularda İbrazı Gereken Belgeler

 

 

 

A-    Tüm başvurular için ibrazı gereken belgeler:

1-      “İthalat İşlemlerinde Elektronik Başvuru Sistemi Tebliği (İthalat: 2017/3)” kapsamında yetkilendirilmiş kişi tarafından imzalanmış bir örneği Ek-3’te yer alan “Başvuru Formu” (Bakanlık e-imza uygulamaları altyapısında yaşanabilecek sıkıntılar nedeniyle KEP adresi üzerinden başvurulması halinde Bakanlığa sunulacak noter onaylı imza sirkülerinde belirtilen firmayı temsil ve ilzama yetkili kişi ya da kişilerce imzalanmış olması gerekmektedir).

 

 

B-    Sanayici vasfı ile müracaat edecekler için ibrazı gereken ek belgeler:

 

1-      Tarife kontenjanı talebi yapılan maddeyle ilgili üretim ve/veya tüketim rakamlarını ayrıntılı olarak içeren geçerli kapasite raporunun bir sureti.

 

2-      Bir örneği Ek-4’te yer alan ve firmayı temsil ve ilzama yetkili temsilci veya temsilciler ve yeminli mali müşavir tarafından imzalanmış olan Faaliyet Formu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_______________________________________

 

 

 

Ek-3

           TARIM ÜRÜNLERİ İTHAL LİSANSI BAŞVURU FORMU ÖRNEĞİ

 

T.C.

EKONOMİ BAKANLIĞI

(İthalat Genel Müdürlüğü)

2180 Cad. No: 63 06520 Söğütözü /ANKARA

 

                Avrupa Birliği Menşeli Bazı Tarım Ürünleri İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanmasına İlişkin Tebliğ çerçevesinde ithalatını gerçekleştirmek istediğimiz aşağıda belirtilen eşyaya ilişkin olarak firmamız adına İthal Lisansı düzenlenmesini talep etmekteyiz. İşbu başvuruda yer alan bilgilerin doğru olduğunu ve doğru olmaması halinde hukuken sorumlu olduğumuzu, İthalat Genel Müdürlüğü yetkililerince firmamızda yerinde doğrulanabileceğini, İthal Lisansını devretmeyeceğimizi kabul ve taahhüt ederiz.

 

                Bilgileri ve gereği arz olunur.                                                 

                                                                                                                 Firma Yetkilisinin Adı Soyadı                           

 

 

                                                          Firma Yetkilisinin Ünvanı

 

 

                                                                        İmza Kaşe

 

Başvuru No:                                                                                   Başvuru Tarihi:

İTHALATCIYA AİT BİLGİLER

Firma Unvanı: (1)

 

Vergi No:

 

Adres: (2)

 

Telefon:

 

Son İki Yılda Tahakkuk Eden Vergi

 

Firma Türü    

Sanayici-Eşyanın Kullanıcısı         :

 

Sanayici-Eşyanın Üreticisi             : 

   

Geleneksel İthalatçısı                     :    

 

Yeni İthalatçı                                  :    

 

Tahsisat Öncelikli Kurum/Kuruluş:   

BEYAN SAHİBİNE AİT BİLGİLER

Ad/Soyad – Unvan:   

Vergi No – TC Kimlik No : 

Adres:

 

Telefon:

Faks: 

E-posta: (3)

İTHAL EŞYAYA AİT BİLGİLER(4)

GTİP.1..:                      / Eşya Tanımı 1 :

 

GTİP.2..:                     / Eşya Tanımı 2 :

 

GTİP.3..:                     / Eşya Tanımı 3 :

Grup Kodu:

Kullanım Amacı:

 

Menşei Ülke..:

Sevk Ülke...:

Miktar1...:       

Miktar2...:       

Miktar3...:       

 

CIF Değeri..:

FOB Değeri..:

 

Açıklamalar:

(1) Firmanın Ticaret Sicil Gazetesi’nde veya Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi’nde yer alan unvanı tam olarak yazılacak.

(2) Sadece firmanın Ticaret Sicil Gazetesi’nde veya Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi’nde yer alan resmi tebligat adresi yazılacak.

(3) İş bu Tebliğin 9 uncu maddesinde belirtildiği üzere firmaya ait doğru ve geçerli bir e-posta adresinin bildirilmesi gerekmektedir.

(4) Başvurulan Tarife Kontenjanı Kod No’sunda birden fazla GTİP için talepte bulunulacaksa her birinin GTİP ve madde ismi ayrı ayrı belirtilecektir. Ölçü biriminin, tahsis talebinde bulunulan tarife kontenjanının açıldığı ölçü birimi ile aynı birim cinsinden yazılması gerekmektedir.

 

 

 

 

 

 

___________________________________________

 

 

Ek-4

Faaliyet Formu Örneği

Tarih: ..../..../........

 

Aşağıda unvanı ve sicil numaraları belirtilen firmanın başvurusu üzerine, firmanın muhasebe kayıtlarının ve ilgili diğer belgelerin tetkiki sonucunda firmanın faaliyetlerine ilişkin aşağıda yer alan bilgilere ulaşılmış olup, söz konusu bilgilerin doğru olduğunu ve bilgilerin doğru olmaması halinde doğacak hukuki sorumluluktan müştereken ve müteselsilen sorumlu olduğumuzu kabul ve taahhüt ederiz.

 

     Firma Yetkilisi/Yetkilileri                                                                           YMM Adı Soyadı

Adı Soyadı, Unvan                                                                                                       Mühür        

       İmza ve Kaşe(1)                                                                        İmza ve Kaşe

1- Tarife Kontenjanı Tahsis Talebinde Bulunan Firmaya İlişkin Bilgiler

a)      Firma Unvanı (2)

 

 b) Adres(2) ve Telefon/Faks Numarası

 

c) Üye Olduğu Ticaret ve/veya Sanayi

Odası/Esnaf ve Sanatkârlar Odası

 

 ç) Ticaret ve/veya Sanayi/Esnaf ve    

     Sanatkâr Sicil No

 

 d) Vergi Dairesi ve Vergi Sicil Numarası/T.C. Kimlik Numarası

 

 e) 1.Yıl Gelir/Kurumlar Vergisi Tutarı (3)

 

 f) 2.Yıl Gelir/Kurumlar Vergisi Tutarı (4)

 

 g) Sigorta Müdürlüğü ve Sigorta Sicil No

 

 ğ) 1.Yıl Sigortalı İşçi Gün Sayısı (3)

 

 h) 2.Yıl Sigortalı İşçi Gün Sayısı (4)

 

 2- Firmanın Üretim ve/veya Tüketim Faaliyetine İlişkin Bilgiler(5)   

a) Üretilen Maddenin İsmi

 

aa) Yıllık Üretim Kapasitesi

 

ab) 1. Yıl Üretim Miktarı (3)

 

ac) 2. Yıl Üretim Miktarı (4)

 

b)Üretimde Ham Madde Olarak Kullanılan Maddenin İsmi

 

ba) Tüketim Kapasitesi

 

bb) 1. Yıl Tüketim Miktarı  (3)

 

bc) 2. Yıl Tüketim Miktarı  (4)

 

 3- İncelemeyi Yapan Yeminli Mali Müşavirin

a) Adı Soyadı

 

b) Bağlı Olduğu Oda ve Sicil Numarası

 

c) Adres ve Telefon/Faks Numarası

 

Açıklamalar:

(1) Firmayı temsil ve ilzama yetkili temsilci veya temsilciler tarafından imzalanmış olması gerekmektedir.

(2) Firmanın Ticaret Sicil Gazetesi’nde veya Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi’nde yer alan unvanının ve adresinin tam olarak yazılması gerekmektedir.

(3) 1. Yıl, başvurunun yapıldığı yıldan 2 yıl önceki yıl (örneğin; 2018 yılında başvuru yapılmışsa “1.Yıl” 2016 yılıdır) anlamındadır.

(4) 2. Yıl: başvurunun yapıldığı yıldan 1 yıl önceki yıl (örneğin; 2018 yılında başvuru yapılmışsa “2.Yıl” 2017 yılıdır) anlamındadır.

(5) Üretim miktarına sadece tarife kontenjanı konusu maddede firmanın gerçekleştirdiği üretim miktarı, tüketim miktarına ise sadece tarife kontenjanına konu madde bir başka malın üretiminde hammadde olarak kullanılıyor ise doğrudan üretimde ham madde olarak kullanılan miktarı yazılacaktır. Üretim ve tüketim miktarlarının belirlenmesinde bu Tebliğin “Tanımlar” başlıklı 3 üncü maddesi hükümlerine uyulması şarttır. Kapasite, üretim ve tüketim miktarlarının ölçü biriminin tahsis talebinde bulunulan tarife kontenjanının açıldığı ölçü birimi ile aynı birim cinsinden yazılması şarttır.