EK-1/C

TEBLİĞ

Ek-2

Ek-1/D

TÜRK STANDARTLARINA GÖRE TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ ÜRÜNLER

Diğer Ürünler

 

No

GTİP

Madde İsmi

İlgili Standart

Standardın Farklı Uygulanacak Maddesi

1

0407.21.00.00.00

Tavuk yumurtaları (Gallus domesticus türü)

TS/1068 Tavuk Yumurtası – Kabuklu –Ekim 2015

3 Terimler ve Tarifler

“3.2 A sınıfı yumurta”, “3.3 Ekstra taze yumurta” ve “3.4 B sınıfı yumurta” tarifleri uygulanmaz.

4.2.2 Duyusal Özellikler

A ve B sınıfı yumurtaların duyusal özellikleri Çizelge 1’de verilen değerlere uygun olmalıdır.

 

Çizelge 1- Yumurtanın duyusal özellikleri

Özellik

A sınıfı

B sınıfı

Görünüş ve renk

 

- Yumurta kabuğu temiz, sağlam yapılı, hafif pütürler içerebilir, normal renk ve şekilde olmalı, çok hafif şekil bozukluğu olabilir. Çatlaklar sayıca % 5’i geçmemeli ancak kırık olmamalıdır.

- Yumurta akı berrak, saydam ve jel kıvamında olmalıdır.

- Yumurta sarısı normal yapıda, kendine has renkte olmalıdır.

 

- Yumurta kabuğu kırık olmamalıdır.

- Kabuğun yüzeyinde çatlaklar ve lekeler olabilir, ancak çatlaklar sayıca % 5’i geçmemeli, lekeler yüzeyin yarısından fazla olmamalıdır.

- Yumurta akı kendine özgü kıvamda olmalıdır.

- Yumurta sarısı normal yapıda olmalı, ancak çevresi genişlemiş ve yassılaşmış olabilir.

Tat ve koku

 

Yumurta akı ve sarısı kendine has tat ve kokuda olmalıdır. Çürümüş, kokuşmuş olmamalı ve yabancı koku içermemelidir.

 

Yumurta akı ve sarısı kendine has tat ve kokuda olmalıdır. Çürümüş ve kokuşmuş olmamalıdır.

Yabancı koku içermemelidir.

Yabancı madde

 

Gözle görülebilir yabancı madde ve embriyo bulunmamalıdır. Ancak yumurtaların sayıca % 1’den fazla olmamak üzere çok küçük kan ve et lekeleri bulunabilir.

 

Küçük et veya kan lekeleri dışında gözle görülebilir yabancı madde bulunmamalıdır. Ancak yumurtaların sayıca % 3’ten fazla olmamak üzere çok küçük kan ve et lekeleri bulunabilir.

4.2.3 Fiziksel Özellikler

A ve B sınıfı yumurtaların fiziksel özellikleri Çizelge 2’de verilen değerlere uygun olmalıdır.

 

Çizelge 2 – Yumurtanın fiziksel özellikleri

Özellik

A sınıfı

B sınıfı

Hava boşluğu

≤ 6 mm

Sabit olmalı

 

 

6 mm – 12 mm

Hareketli veya tamamen serbest kabarcıklı olmalı

4.3 Toleranslar

4.3.1 Boy toleransı

Yumurta ambalajlarında diğer alt boylardan karışma oranı sayıca % 6’yı, bir alt veya bir üst boy ile diğer alt boylardan karışma oranı ise sayıca toplam % 10’u geçemez.

 

4.3.2 Sınıf Toleransı

Her sınıfta bir alt ve bir üst sınıftan yumurtalara sayıca toplam % 10 tolerans tanınır. Ancak alt sınıftan karışma oranı sayıca % 6’yı geçemez. 

5.1 Numune alma

Numune partiden alınır. Sınıfı, boyu, ambalajları aynı olan ve bir defada muayeneye sunulan yumurtalar bir parti sayılır.

5.1.1 Büyük ambalajlardan numune alma

Yumurta numunesi almak için, Çizelge 5’te belirtilen partiyi oluşturan ambalaj birimlerinin miktarına göre karşılarında gösterilen (n) sayıda ambalaj ayrılır. Bu ambalajlar parti içerisinden tesadüfi olarak seçilmeli ve bunu yapmak için TS 2756-1’e göre aşağıdaki sistematik yöntem uygulanmalıdır.

Partiyi oluşturan birim ambalajlar birden başlayarak 1,2,3,4,……N şeklinde numaralanır. Herhangi bir ambalajdan başlanarak ambalajlar 1,2,3,4,…..N şeklinde ( N/n=r ) kadar sayılır. (N/n) bir tam sayı değilse ( r ) tam sayıya tamamlanır ve ( r )’inci ambalaj, numune alınmak üzere sayılır. Sayma ve ayırma işlemi Çizelge 5 ‘e göre ayrılması gereken ambalaj sayısına erişilinceye kadar sürdürülür.

Burada;

N= Parti içerisindeki ambalaj sayısı,

n= Numune alınmak için ayrılacak ambalaj sayısıdır.

 

Çizelge 5 - Numune almak için ayrılacak ambalaj sayısı

Parti Büyüklüğü

(N)

Ayrılacak Ambalaj Sayısı

(n)

25’e kadar

26 – 150

151 – 1200

1201 – 35000

35001 ve yukarısı

2

3

5

8

13

Numune almak üzere ayrılan bu ambalajların içerisindeki yumurtalar alınır ve muayeneler bu yumurtalar üzerinden yapılır. Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj sayısı arttırılabilir.

5.2.3.2 Haugh birimi muayenesi

Bu madde hükümleri uygulanmaz.

6.2 İşaretleme

Yumurtaların dağıtım ambalajlarının üzerinde aşağıdaki bilgiler bozulmayacak ve silinmeyecek şekilde damga vurularak veya ambalajların üst yüzüne etiketle eklenerek yer alır.

- İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari unvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari unvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

- Malın adı,

- Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

- Bu standardın işaret ve numarası (TS 1068 şeklinde),

- Sınıfı,

- Boyu,

- Firmaca belirtilen son tüketim tarihi (gün ve ay olarak) (isteğe bağlı),

- Ambalajdaki yumurtaların sayısı. 

Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir. Bunlardan başka reklam olarak ambalajın içindekilere aykırı veya alıcıyı yanıltıcı olmamak üzere, başka yazı, resim veya işaretler de konulabilir. 

6.3 Taşıma ve muhafaza

Yumurtalar üretildikleri işletmelerde, toplanma işleminden hemen sonra depolarda violler içinde temiz, kuru şartlar altında ve yabancı kokulardan uzak bir şekilde muhafaza edilmelidir. Nakil esnasında (nakil araçlarında) yumurtalar, temiz, kuru, serin ve yabancı kokulardan uzak tutulmalı ve şoklardan, hava şartlarının ve ışığın etkisinden etkili bir şekilde korunmalıdır.