No |
GTİP |
Madde İsmi |
Ürün Adı |
Ürün Özellikleri |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1 |
1515.90.40.00.00 |
Teknik veya sınai amaçlarla kullanılanlar (insan gıdası olarak kullanılan ürünlerin imalinde kullanılanlar hariç) (yalnız defne yağı) |
Defne Yağı |
Defne Yağının Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Çizelgesi
Numune Alma Genel Esaslar Numune alınmasında aşağıdaki esaslara uyulmalıdır: - Numuneler mümkün olduğu hallerde kapalı yerlerde alınmalı ve numune alan, numune alma süresince yağın arılığını bozacak her türlü kirlenmeye karşı gerekli önlemleri almalıdır. - Numune alma aleti ve numunenin konacağı kaplar, sıcak sabunlu su veya deterjanla yıkanmalı ve bu maddelerden eser kalmayıncaya kadar sıcak su ile durulanıp kurutulmalıdır. Özellikle koku ve tadı önemli olan yağlardan numune alınmasında, numune alma aleti ve numune kaplarının ayrıca buharla temizlenmeleri salık verilir.
18 Litre ve 18 Litreden Daha Küçük Kapalı Ambalajlardan Numune Alma Cinsi, parti numarası ve ambalajları aynı olan ve bir seferde kontrole sunulan defne yağları bir parti sayılır. Numune, partiyi oluşturan birimlerden Numune Alma Çizelgesi’ne göre ayrılır. Ayrılan numunelerden 1000’er gramlık 4 takım birleşik (monte) numune oluşturulur. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak analizin yapılacağı laboratuvara gönderilir ya da ilgili laboratuvara iletilmek üzere firmaya teslim edilir, bir takımı şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır, bir takım numune ise firmaya teslim edilir. Denetimi yapılan defne yağı partisi denetim aşamasında mühürlenir ve ürünler yed-i emin olarak firmaya bırakılır.
Numune Alma Çizelgesi
18 Litreden Daha Büyük Ambalajlardan Numune Alma Cinsi, parti numarası ve ambalajları aynı olan ve bir seferde kontrole sunulan defne yağları bir parti sayılır. Numune alımında, her ambalajdan tek tek örnek alınır. Alınan bu örnekler bir kapta paçal haline getirilir. Ayrılan numunelerden 1000’er gramlık 4 takım birleşik (monte) numune oluşturulur. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak analizin yapılacağı laboratuvara gönderilir ya da ilgili laboratuvara iletilmek üzere firmaya teslim edilir, bir takımı şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır, bir takım numune ise firmaya teslim edilir. Denetimi yapılan defne yağı partisi denetim aşamasında mühürlenir ve ürünler yed-i emin olarak firmaya bırakılır.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1515.90.60.00.00
|
Teknik veya sınai amaçlarla kullanılanlar (insan gıdası olarak kullanılan ürünlerin imalinde kullanılanlar hariç) (yalnız defne yağı) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2 |
0409.00.00.00.11 |
Petek bal |
Bal |
Numune Alma Grubu, tipi, parti numarası ve ambalajları aynı olan ve bir seferde kontrole sunulan ballar bir parti sayılır. 5 kg ve altındaki ambalajlarda tüketiciye sunulmak üzere hazırlanan aynı cins süzme ve petekli ballar ambalajları farklı olsa da tek bir parti sayılır. Partiyi oluşturan birimlerden numune, Numune Alma Çizelgesi’ne göre ayrılır. Ayrılan petekli bal numunelerinden 1000’er gramlık, süzme bal numunelerinden 500’er gramlık 4 takım numune oluşturulur. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak analizin yapılacağı laboratuvara gönderilir ya da ilgili laboratuvara iletilmek üzere firmaya teslim edilir, bir takımı şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır, bir takım numune ise firmaya teslim edilir. Denetimi yapılan bal partisi denetim aşamasında mühürlenir ve ürünler yed-i emin olarak firmaya bırakılır.
Numune Alma Çizelgesi
İşaretleme Bal ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmayacak veya tekrar kapatıldığında kapatıldığı belli olacak şekilde kapatılmalıdır. - - İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari unvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari unvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması), - - Ürünün adı, - - Grubu, - - Tipi, - - Parti, seri veya kod numaralarından en az biri, - - Net kütlesi (kg veya g olarak) (çerçevenin muhafaza edildiği petek ballarda çerçeve ağırlığı hariç). Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir. 5 kg ve daha küçük ambalajlarda ürünün tipi ve parti numarası aranmaz. Bu durumda, ürünün tipi ve parti numarası küçük ambalajların paketlenmek üzere konulduğu büyük ambalajlar üzerine yazılır. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0409.00.00.00.12 |
Süzme bal |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
- |
0709.92.10.00.00 |
Yağ üretiminde kullanılmayan zeytinler (Yalnız 25 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) / (1 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında 5 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar dahil) |
Sofralık Zeytin
|
25 kg ve üzerindeki büyük ambalajlarda hazırlanan sofralık zeytinler fermantasyonunu tamamlamış olmalıdır. TS/774 Sofralık Zeytin –Nisan 2003 (T1: Mart 2004 dahil) Standardına göre alınan numunelerde; - Analizler brüt 25 kg. ve üzerindeki ambalajlarda sadece bütün halde olan zeytinler için (kırma, çizik, dolgulu ve ikiye bölünmüş vb. zeytinler hariç) 1 Ekim - 29 Şubat tarihleri arasında yapılmalı; - Luff metodu ile şeker analizinde şeker miktarı % 1,5’tan küçük, - Ph analizinde Ph’ı 5’ten küçük, - Oleurupein miktarı maksimum 1 (absorbans) ve zeytin etindeki tuz miktarı en az % 4 olmalıdır.
0709.92.10.00.00, 0709.92.90.00.00, 0710.80.10.00.00, 0711.20.10.00.00, 0711.20.90.00.00 GTİP leri kapsamı ürünlerde bu analizler; brüt 5 kg ve üzerindeki ambalajlarda sadece bütün halde olan zeytinler için (kırma, çizik, dolgulu ve ikiye bölünmüş vb. zeytinler hariç) 1 Eylül 1 Ekim tarihleri arasında yapılmalı, 1 Ekim 29 Şubat tarihleri arasında ise 25 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar için devam etmelidir.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0709.92.90.00.00 |
Diğerleri (Zeytin) (Yalnız 25 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) / (1 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında 5 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar dahil) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0710.80.10.00.00 |
Zeytinler (Yalnız 25 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) / (1 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında 5 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar dahil) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0711.20.10.00.00 |
Zeytinyağı imalinde kullanılmayan zeytinler (Yalnız 25 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) / (1 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında 5 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar dahil) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0711.20.90.00.00 |
Diğerleri (Zeytinler) (Yalnız 25 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) / (1 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında 5 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar dahil) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2001.90.65.00.19 |
Diğerleri (Siyah zeytin) (Yalnız 25 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2004.90.30.00.19 |
Diğerleri (Siyah zeytin) (Yalnız 25 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2004.90.30.00.29 |
Diğerleri (Yeşil zeytin) (Yalnız 25 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2005.70.00.00.19 |
Diğerleri (Siyah zeytin) (Yalnız 25 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2005.70.00.00.29 |
Diğerleri (Yeşil zeytin) (Yalnız 25 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |