Güncel: 27/12/2019 |
Ek-1/D
TÜRK STANDARTLARINA GÖRE TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ ÜRÜNLER
Diğer Ürünler
No |
GTİP |
Madde İsmi |
İlgili Standart |
Standardın
Farklı Uygulanacak Maddesi |
||||||||||||||||||||||
1 |
0407.21.00.00.00 |
Tavuk yumurtaları
(Gallus domesticus türü) |
TS/1068 Tavuk Yumurtası – Kabuklu –Ekim 2015 |
3 Terimler ve Tarifler “3.2 A sınıfı yumurta”, “3.3
Ekstra taze yumurta” ve “3.4 B sınıfı yumurta” tarifleri uygulanmaz. 4.2.2 Duyusal Özellikler A ve B sınıfı yumurtaların
duyusal özellikleri Çizelge 1’de verilen değerlere uygun olmalıdır. Çizelge 1- Yumurtanın
duyusal özellikleri
4.2.3 A ve B sınıfı yumurtaların
fiziksel özellikleri Çizelge 2’de verilen değerlere uygun olmalıdır. Çizelge 2 – Yumurtanın
fiziksel özellikleri
4.3 Toleranslar 4.3.1 Boy toleransı Yumurta ambalajlarında diğer alt boylardan karışma oranı sayıca %
6’yı, bir alt veya bir üst boy ile diğer alt boylardan karışma oranı ise
sayıca toplam % 10’u geçemez. 4.3.2 Sınıf Toleransı Her sınıfta bir alt ve bir üst sınıftan yumurtalara sayıca toplam %
10 tolerans tanınır. Ancak alt sınıftan karışma oranı sayıca % 6’yı
geçemez. 5.1
Numune alma Numune
partiden alınır. Sınıfı, boyu, ambalajları aynı olan ve bir defada muayeneye
sunulan yumurtalar bir parti sayılır. 5.1.1
Büyük ambalajlardan numune alma Yumurta
numunesi almak için, Çizelge 5’te belirtilen partiyi oluşturan ambalaj
birimlerinin miktarına göre karşılarında gösterilen (n) sayıda ambalaj
ayrılır. Bu ambalajlar parti içerisinden tesadüfi olarak seçilmeli ve bunu
yapmak için TS 2756-1’e göre aşağıdaki sistematik yöntem uygulanmalıdır. Partiyi
oluşturan birim ambalajlar birden başlayarak 1,2,3,4,……N şeklinde
numaralanır. Herhangi bir ambalajdan başlanarak ambalajlar 1,2,3,4,…..N şeklinde
( N/n=r ) kadar sayılır. (N/n) bir tam sayı değilse ( r ) tam sayıya
tamamlanır ve ( r )’inci ambalaj, numune alınmak üzere sayılır. Sayma ve
ayırma işlemi Çizelge 5 ‘e göre ayrılması gereken ambalaj sayısına
erişilinceye kadar sürdürülür. Burada; N= Parti
içerisindeki ambalaj sayısı, n= Numune alınmak için ayrılacak ambalaj
sayısıdır. Çizelge 5 - Numune almak için ayrılacak ambalaj
sayısı
Numune almak
üzere ayrılan bu ambalajların içerisindeki yumurtalar alınır ve muayeneler bu
yumurtalar üzerinden yapılır. Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj
sayısı arttırılabilir. 5.2.3.2 Haugh birimi
muayenesi Bu madde hükümleri uygulanmaz. 6.2 İşaretleme Yumurtaların dağıtım
ambalajlarının üzerinde aşağıdaki bilgiler bozulmayacak ve silinmeyecek
şekilde damga vurularak veya ambalajların üst yüzüne etiketle eklenerek yer
alır. - İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari unvanı
veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı
firmanın ticari unvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar
üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması), - Malın adı, - Parti, seri veya kod
numaralarından en az biri, - Bu standardın işaret ve
numarası (TS 1068 şeklinde), - Sınıfı, - Boyu, - Firmaca belirtilen son
tüketim tarihi (gün ve ay olarak) (isteğe
bağlı), - Ambalajdaki yumurtaların
sayısı. Bu bilgiler
Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir. Bunlardan başka reklam olarak
ambalajın içindekilere aykırı veya alıcıyı yanıltıcı olmamak üzere, başka
yazı, resim veya işaretler de konulabilir.
6.3 Taşıma ve muhafaza Yumurtalar üretildikleri işletmelerde, toplanma işleminden hemen
sonra depolarda violler içinde temiz, kuru şartlar altında ve yabancı
kokulardan uzak bir şekilde muhafaza edilmelidir. Nakil esnasında (nakil
araçlarında) yumurtalar, temiz, kuru, serin ve yabancı kokulardan uzak
tutulmalı ve şoklardan, hava şartlarının ve ışığın etkisinden etkili bir
şekilde korunmalıdır. |