Ek - 2
TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ DİĞER ÜRÜNLER
No |
GTİP |
Madde İsmi |
Ürün Adı |
Ürün Özellikleri |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1 |
1515.60.11.00.00
|
Teknik veya sınai amaçlarla kullanılanlar (insan gıdası olarak kullanılan ürünlerin imalinde kullanılanlar hariç) (yalnız defne yağı)
|
Defne Yağı |
Defne Yağının Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Çizelgesi
Numune Alma Genel Esaslar Numune alınmasında aşağıdaki esaslara uyulmalıdır: - Numuneler mümkün olduğu hallerde kapalı yerlerde alınmalı ve numune alan, numune alma süresince yağın arılığını bozacak her türlü kirlenmeye karşı gerekli önlemleri almalıdır. - Numune alma aleti ve numunenin konacağı kaplar, sıcak sabunlu su veya deterjanla yıkanmalı ve bu maddelerden eser kalmayıncaya kadar sıcak su ile durulanıp kurutulmalıdır. Özellikle koku ve tadı önemli olan yağlardan numune alınmasında, numune alma aleti ve numune kaplarının ayrıca buharla temizlenmeleri salık verilir.
18 Litre ve 18 Litreden Daha Küçük Kapalı Ambalajlardan Numune Alma Cinsi, parti numarası ve ambalajları aynı olan ve bir seferde kontrole sunulan defne yağları bir parti sayılır. Numune, partiyi oluşturan birimlerden Numune Alma Çizelgesine göre ayrılır. Ayrılan numunelerden 1000er gramlık 4 takım birleşik (monte) numune oluşturulur. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak analizin yapılacağı laboratuvara gönderilir ya da ilgili laboratuvara iletilmek üzere firmaya teslim edilir, bir takımı şahit numune olarak Denetim Biriminde saklanır, bir takım numune ise firmaya teslim edilir. Denetimi yapılan defne yağı partisi denetim aşamasında mühürlenir ve ürünler yed-i emin olarak firmaya bırakılır.
Numune Alma Çizelgesi
18 Litreden Daha Büyük Ambalajlardan Numune Alma Cinsi, parti numarası ve ambalajları aynı olan ve bir seferde kontrole sunulan defne yağları bir parti sayılır. Numune alımında, her ambalajdan tek tek örnek alınır. Alınan bu örnekler bir kapta paçal haline getirilir. Ayrılan numunelerden 1000er gramlık 4 takım birleşik (monte) numune oluşturulur. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak analizin yapılacağı laboratuvara gönderilir ya da ilgili laboratuvara iletilmek üzere firmaya teslim edilir, bir takımı şahit numune olarak Denetim Biriminde saklanır, bir takım numune ise firmaya teslim edilir. Denetimi yapılan defne yağı partisi denetim aşamasında mühürlenir ve ürünler yed-i emin olarak firmaya bırakılır.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1515.60.60.00.00
|
Teknik veya sınai amaçlarla kullanılanlar (insan gıdası olarak kullanılan ürünlerin imalinde kullanılanlar hariç) (yalnız defne yağı) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1515.90.40.00.00 |
Teknik veya sınai amaçlarla kullanılanlar (insan gıdası olarak kullanılan ürünlerin imalinde kullanılanlar hariç) (yalnız defne yağı) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1515.90.60.00.00
|
Teknik veya sınai amaçlarla kullanılanlar (insan gıdası olarak kullanılan ürünlerin imalinde kullanılanlar hariç) (yalnız defne yağı) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2 |
0409.00.00.00.11 |
Petek bal |
Bal |
Numune Alma Grubu, tipi, parti numarası ve ambalajları aynı olan ve bir seferde kontrole sunulan ballar bir parti sayılır. 5 kg ve altındaki ambalajlarda tüketiciye sunulmak üzere hazırlanan aynı cins süzme ve petekli ballar ambalajları farklı olsa da tek bir parti sayılır. Partiyi oluşturan birimlerden numune, Numune Alma Çizelgesine göre ayrılır. Ayrılan petekli bal numunelerinden 1000er gramlık, süzme bal numunelerinden 500er gramlık 4 takım numune oluşturulur. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak analizin yapılacağı laboratuvara gönderilir ya da ilgili laboratuvara iletilmek üzere firmaya teslim edilir, bir takımı şahit numune olarak Denetim Biriminde saklanır, bir takım numune ise firmaya teslim edilir. Denetimi yapılan bal partisi denetim aşamasında mühürlenir ve ürünler yed-i emin olarak firmaya bırakılır.
Numune Alma Çizelgesi
İşaretleme Bal ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmayacak veya tekrar kapatıldığında kapatıldığı belli olacak şekilde kapatılmalıdır. - - İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine Türk Malı ibaresinin yazılması), - - Ürünün adı, - - Grubu, - - Tipi, - - Parti, seri veya kod numaralarından en az biri, - - Net kütlesi (kg veya g olarak) (çerçevenin muhafaza edildiği petek ballarda çerçeve ağırlığı hariç). Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir. 5 kg ve daha küçük ambalajlarda ürünün tipi ve parti numarası aranmaz. Bu durumda, ürünün tipi ve parti numarası küçük ambalajların paketlenmek üzere konulduğu büyük ambalajlar üzerine yazılır. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0409.00.00.00.12 |
Süzme bal |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3 |
0709.92.10.00.00 |
Yağ üretiminde kullanılmayan zeytinler (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |
Sofralık Zeytin
|
Net 20 kg ve üzerindeki büyük ambalajlarda hazırlanan sofralık zeytinler fermantasyonunu tamamlamış olmalıdır. TS/774 Sofralık Zeytin Aralık 2015 Standardına göre alınan numunelerde; - Analizler net 20 kg. ve üzerindeki ambalajlarda sadece bütün halde olan zeytinler için (kırma, çizik, dolgulu ve ikiye bölünmüş vb. zeytinler hariç) 1 Eylül - 29 Şubat tarihleri arasında yapılmalı; - Luff metodu ile şeker analizinde şeker miktarı % 1,5tan küçük, - Ph analizinde Phı 5ten küçük, - Oleurupein miktarı maksimum 1 (absorbans) ve zeytin etindeki tuz miktarı en az % 4 olmalıdır.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0709.92.90.00.00 |
Diğerleri (Zeytin) (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0710.80.10.00.00 |
Zeytinler (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0711.20.10.00.00 |
Zeytinyağı imalinde kullanılmayan zeytinler (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0711.20.90.00.00 |
Diğerleri (Zeytinler) (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2001.90.65.00.19 |
Diğerleri (Siyah zeytin) (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2004.90.30.00.19 |
Diğerleri (Siyah zeytin) (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2004.90.30.00.29 |
Diğerleri (Yeşil zeytin) (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2005.70.00.00.19 |
Diğerleri (Siyah zeytin) (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2005.70.00.00.29 |
Diğerleri (Yeşil zeytin) (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |