Gümrük.com.tr

YÖNETMELİK

EK - V

EK - II

EK I

 

TEMEL GEREKLER

 

ÖN GÖZLEMLER:

 

1. Bu Yönetmelikte yer alan temel gereklilikler zorunludur.

 

2. Temel gereklilikler, teknolojinin son durumu, tasarım ve üretim sırasındaki geçerli uygulama ve yüksek seviyede enerji verimliliği ile sağlık ve emniyet koşulları ile uyumlu teknik ve ekonomik durumlar göz önünde bulundurulacak şekilde yorumlanır ve uygulanır.

 

 

1. TEMEL GEREKLER

 

1.1. Cihazlar normal olarak kullanıldığında emniyetli bir şekilde çalışmalı ve kişilere, evcil hayvanlara veya eşyalara tehlike arz etmeyecek şekilde tasarlanmalı ve yapılmalıdır.

 

Donanımlar bir cihaz teşkil etmek üzere cihaza yerleştirildiğinde veya monte edildiğinde kullanım amacını doğru olarak yerine getirecek şekilde tasarlanmalı ve yapılmalıdır.

 

1.2. İmalatçı, cihazına veya donanımına ilişkin riskleri tespit etmek amacıyla risk değerlendirmesi yapmakla yükümlüdür. İmalatçı, bunların tasarım ve yapım aşamasına risk değerlendirmesi dikkate alarak geçmelidir.

 

1.3. İmalatçı, en uygun çözümleri seçerken aşağıda belirtilen ilkeleri aşağıdaki sırayla uygulamalıdır:

(a)    Riskleri mümkün olduğunca saf dışı tutma veya azaltma (doğası gereği emniyetli tasarım ve yapım);

(b)   Saf dışı bırakılması mümkün olmayan risklerle ilgili gerekli koruma tedbirlerini alma;

(c)    Uygulanan koruma tedbirlerinin eksikliği sebebiyle kullanıcıların arta kalan risklerden haberdar edilmesi ve özel önlemlerin gerekip gerekmediğinin belirtilmesi.

 

1.4. İmalatçı, cihazı tasarlarken ve yaparken ve talimatları hazırlarken yalnızca cihazın kullanım amacını değil aynı zamanda makul öngörülebilir kullanımlarını da göz önünde bulundurmalıdır.

 

1.5. Tüm cihazlarda:

(a)    Montajı yapacak kişi için montaj talimatları yer almalıdır;

(b)   Kullanıcı için kullanma ve bakım talimatları yer almalıdır;

(c)    Ambalajda da yer alacak olan uygun uyarı notları bulunmalıdır.

 

1.6.1. Montajı yapacak kişi için montaj talimatları, cihazın emniyetli bir şekilde kullanılabilmesini teminen çalıştırma işlemlerinin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli tüm kurulum, ayar ve bakım talimatlarını içermelidir.

 

Montajı yapacak kişi için montaj talimatları, cihazın gaz besleme şebekesine, yardımcı enerji beslemesine, yanma havası beslemesine ve baca gazı tahliye sisteminde doğru bağlantıya imkan veren cihaz ile cihazın kurulum ortamı arasındaki ara yüzün teknik özellikleriyle ilgili bilgiyi de içermelidir.

 

1.6.2. Kullanıcı için kullanma ve bakım talimatları emniyetli kullanım için gerekli tüm bilgileri içermeli ve kullanıcının dikkatini özellikle kullanım kısıtlamalarına çekmelidir.

 

İmalatçılar, daha fazla dikkatin gerekli olduğu veya yukarıdaki işlerin bir uzman tarafından yapılmasının gerekli olduğu hallerde bu durumu talimatlarda belirtmelidir. Ancak bu durumda ulusal gereksinimler saklıdır.

 

Cihazın imalatçısı, bitmiş cihazın bir parçası olan donanımların ayarı, işletimi ve bakımı için gerekli tüm bilgileri cihaza iliştirilen talimatlara dahil etmelidir.

 

1.6.3. Cihaz ve ambalaj üzerindeki uyarılarda, kullanılan gazın türü, gaz besleme basıncı, cihaz kategorisi ve kullanımla ilgili her türlü kısıtlamayı; özellikle cihazın arz edeceği tehlikeleri en aza indirgemek için sadece yeterli havalandırma olan yerlerde kurulması gerektiği açık bir şekilde belirtilmelidir.

 

1.7. Cihaz oluşturmak üzere donanımın bir cihaza yerleştirilmesi veya montaj talimatları ile ayar, işletim ve bakım talimatları, AB uygunluk beyanının bir parçası olarak ilgili donanımlarla birlikte sağlanmalıdır.

 

2. MALZEMELER

 

Malzemeler, cihazların veya donanımların kullanım amaçlarına uygun olmalı ve maruz kalabilecekleri mekanik, kimyasal ve termal koşullara dayanıklı olmalıdır.

 

3. TASARIM VE YAPIM

 

Bu madde kapsamında, cihazlara ilişkin olarak temel gereklerden ileri gelen yükümlülükler, ilgili oldukları ölçüde, donanımlar için de geçerlidir.

 

3.1. Genel

 

3.1.1. Cihazların tasarımı ve konstrüksiyonu, normal olarak kullanıldıklarında, güvenlik unsurunu tehlikeye sokabilecek kararsızlık, şekil bozukluğu, kırılma veya aşınma oluşmayacak şekilde yapılmalıdır.

 

3.1.2. Cihazların ilk çalıştırılmalarında ve/veya kullanımları esnasında ortaya çıkan yoğuşma cihazların güvenliğini etkilememelidir.

 

3.1.3. Cihazların tasarımı ve konstrüksiyonu, dış nedenlerden kaynaklanan bir yangın durumunda patlama riskini asgari düzeye indirecek şekilde yapılmalıdır.

 

3.1.4. Cihazların konstrüksiyonu, gaz devresine su ve istenmeyen hava sızıntısı oluşmayacak

şekilde yapılmalıdır.

 

3.1.5. Yardımcı enerji kaynağındaki normal dalgalanmalar halinde, cihazlar güvenli olarak

çalışmaya devam etmelidir.

 

3.1.6. Yardımcı enerji kaynağında oluşan anormal dalgalanmalar veya kesintiler veya bu enerjinin tekrar eski haline gelmesi güvensiz bir durum yaratmamalıdır.

 

3.1.7. Cihazlar, elektrik kaynaklı tehlikeler nedeniyle gazla ilişkili riskleri önleyecek şekilde tasarlanmalı ve yapılmalıdır. İlgili olduğu kadarıyla, 24/03/2007 tarihli ve 26472 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve halen yürürlükte olan Telsiz ve Telekomünikasyon Terminal Ekipmanları Yönetmeliğinin (1999/5/AT) güvenlik gerekleriyle ilgili uygunluk değerlendirme sonuçları veya 2/10/2016 tarihli ve 29845 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Belirli Gerilim Sınırları İçin Tasarlanan Elektrikli Ekipman İle İlgili Yönetmeliğin (2014/35/AB) güvenlik gerekleri göz önünde bulundurulmalıdır.

 

3.1.8. Cihazlar, elektromanyetik olaylardan kaynaklı tehlikeler sebebiyle gazla ilişkili riskleri önleyecek şekilde tasarlanmalı ve yapılmalıdır. İlgili olduğu kadarıyla, 24/03/2007 tarihli ve 26472 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve halen yürürlükte olan Telsiz ve Telekomünikasyon Terminal Ekipmanları Yönetmeliğin (1999/5/AT) veya 2/10/2016 tarihli ve 29845 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeliğinin (2014/30/AB) elektromanyetik uyumluluk gerekleriyle ilgili uygunluk değerlendirmesinin sonuçları göz önünde bulundurulmalıdır.

 

3.1.9. Cihazın basınç altındaki tüm parçaları, güvenliği etkileyici herhangi bir deformasyon yaşamadan, maruz kaldıkları mekanik ve termal gerilmelere dayanmalıdır.

 

3.1.10. Cihazların tasarımı ve konstrüksiyonu, bir güvenlik, kontrol veya düzenleme ekipmanında (regülatör gibi) meydana gelecek bir aksaklığın tehlikeli bir durum yaratmasını engelleyecek şekilde yapılmalıdır.

 

3.1.11. Cihazın güvenlik ve kontrol ekipmanları ile donatılması durumunda, güvenlik ekipmanlarının işleyişi, kontrol ekipmanları tarafından devre dışı bırakılmamalıdır.

 

3.1.12. Üretim safhasında sabitlenen ya da ayarlanan ve kullanıcı ya da montajı yapan tarafından müdahale edilmemesi gereken cihazın bütün parçaları uygun şekilde korunmalıdır.

 

3.1.13. Manivela kolları ile diğer kontrol ve ayar donanımı açıkça işaretlenmeli, çalışır durumda/kullanımda herhangi bir hatayı önlemeye yönelik uygun talimatlar verilmelidir. Bunların tasarımları ayarların kazara değiştirilmesini önleyecek şekilde yapılmalıdır.

 

3.2. Yanmamış Gaz Çıkışı

 

3.2.1. Cihazların tasarımı ve konstrüksiyonu, gaz sızıntı miktarı tehlikeli boyutta olmayacak şekilde yapılmalıdır.

 

3.2.2. Cihazların tasarımı ve konstrüksiyonu, yanmamış gazın cihaz içinde tehlike yaratacak şekilde birikimini önlemek için herhangi bir çalışma aşamasında gaz çıkışını sınırlayacak şekilde yapılmalıdır.

 

3.2.3. Kapalı mekanlarda ve odalarda kullanılacak cihazların tasarımı ve konstrüksiyonu, yanmamış gazın bu ortamlarda tehlike yaratacak şekilde birikimini engellemek amacıyla, her durumda yanmamış gazın söz konusu mahallere salınımını engelleyecek şekilde yapılmalıdır.

 

3.2.4. Karbon monoksit veya diğer toksik bileşenleri içeren gazları yakmak için tasarlanmış ve yapılmış cihazlar, kişilerin ve evcil hayvanların sağlığını tehdit etmemelidir.

 

3.3. Ateşleme

 

Cihazlar tasarımı ve konstrüksiyonu, normal kullanıldıklarında, ateşlemenin ve yeniden ateşlemenin düzgün bir şekilde gerçekleşmesini ve çapraz ateşlemeyi garanti altına alacak şekilde yapılmalıdır.

 

3.4. Yanma

 

3.4.1. Cihazların tasarımı ve konstrüksiyonu, normal kullanıldıklarında, yanma kararlılığını temin edecek ve yanma ürünlerindeki sağlığa zararlı maddeler kabul edilebilir sınırı aşmayacak şekilde yapılmalıdır.

 

3.4.2. Cihazların tasarımı ve konstrüksiyonu, normal kullanıldıklarında, yanma ürünlerini kazara ortama yaymayacak şekilde yapılmalıdır.

 

3.4.3. Yanma ürünlerinin tahliyesi için bir bacaya bağlı cihazların tasarımı ve konstrüksiyonu, anormal çekiş koşullarında, bulunduğu kapalı mekanlara veya odalara tehlikeli miktarda yanma ürünü yaymayacak şekilde yapılmalıdır.

 

3.4.4. Cihazların tasarımı ve konstrüksiyonu, normal kullanıldığında kişilerin ve evcil hayvanların sağlığını tehdit etmesi muhtemel olan sağlığa zararlı karbon monoksit veya diğer maddelerin konsantrasyonuna sebep olmayacak şekilde yapılmalıdır.

 

3.5. Enerjinin Rasyonel Kullanımı

 

Cihazların tasarımı ve konstrüksiyonu, teknolojinin son durumu ve emniyet unsurları göz önüne alınarak, enerjinin rasyonel kullanımı temin edilecek şekilde yapılmalıdır.

 

3.6. Sıcaklık

 

3.6.1. Cihazın taban veya diğer yüzeylere yakın yerleştirilebilecek parçaları, çevrede tehlike oluşturacak sıcaklıklara ulaşmamalıdır.

 

3.6.2. Cihazlarda normal kullanım sırasında tutulacak veya temas edilecek parçaların (düğme ve kollar gibi) yüzey sıcaklığı kullanıcı için tehlike oluşturmamalıdır.

 

3.6.3. Isı iletimiyle ilişkili yüzey ve parçalar hariç olmak üzere, cihazların dış kısımlarının yüzey sıcaklıkları, kullanıcılar ve özellikle de tepki süresi hesaba katılması gereken çocuklar ve yaşlılar için çalışma koşulları altında tehlike oluşturmamalıdır.

 

3.7. Cihazların gıdayla ve insani tüketim amaçlı suyla teması

 

29/12/2011 tarihli ve 28157 (3.mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği (1935/2004) ile 10/07/2013 tarihli ve 28703 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yapı Malzemeleri Yönetmeliği’nden (305/2011/AB) kaynaklanan haklar saklı kalmak kaydıyla, 17/02/2005 tarihli ve 25730 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğin (98/83/EC) 5 inci maddesinde açıklandığı üzere insani tüketim amaçlı su veya gıdalarla temas edebilecek bir cihazın yapımında kullanılan materyaller ve parçalar gıdanın veya suyun kalitesini bozmayacaktır.

 

 

EK - V

YÖNETMELİK

EK - II