Güncel: 29/12/2018
KİMYASAL SİLAHLAR SÖZLEŞMESİ EKİNDE YER ALAN KİMYASAL
MADDELERİN İTHALİNE İLİŞKİN TEBLİĞ
(İTHALAT: 2019/17)
Kapsam ve dayanak
MADDE 1 – (1) 4/4/1997 tarihli ve 4238 sayılı Kanun ile onaylanması uygun bulunan ve 29/4/1997 tarihli ve 97/9320 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Kimyasal Silahların Geliştirilmesinin, Üretilmesinin, Stoklanmasının ve Kullanılmasının Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme hükümleri uyarınca, Ek-1, Ek-2 ve Ek-3’te yer alan listeler kapsamı kimyasal maddelerin ithalatı aşağıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde düzenlenmiştir.
(2) Ek-1’de yer alan listede kayıtlı eşyanın ithalatı yasaktır. Ancak söz konusu listede yer alan eşyanın araştırma, tıbbi, farmasötik veya koruyucu amaçlarla, Ek-4’te belirtilen Kimyasal Silahlar Sözleşmesine taraf ülkelerden yapılacak ithalatı izne tabidir. Buna ilişkin başvurular, ilgili kuruluşlardan alınacak söz konusu amaçları tevsik eden belgelerle birlikte Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğüne yapılır. İthaline izin verilen eşyanın tekrar üçüncü bir ülkeye ihracatı yapılamaz.
(3) Ek-2’de yer alan listede kayıtlı eşyanın Ek-4’te yer almayan ülkelerden ithalatı yasaktır.
(4) Ek-2’de yer alan liste kapsamı eşyanın Ek-4’te belirtilen ülkelerden yapılacak ithalatı ile Ek-3’te yer alan liste kapsamı eşyanın ithalatı Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünün iznine tabidir.
İzin belgesi alınacak eşya
MADDE 2 – (1) Ek-1, Ek-2 ve Ek-3’te yer alan eşyanın Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi, Gümrük Antrepo Rejimi, Dâhilde İşleme Rejimi, Hariçte İşleme Rejimi, Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi ve Geçici İthalat Rejimine ilişkin gümrük beyannamelerinin tescilinde, gümrük idarelerince izin belgesi aranır.
(2) İzin belgesine ilişkin başvurular Ek-5’te yer alan müracaat formu ve aranacak diğer belgelerle birlikte Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğüne yapılır.
İzin belgesine ilişkin işlemler
MADDE 3 – (1) Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünce verilen izin belgelerinin birer örneği ilgili kuruluşlara gönderilir.
Devir işlemleri
MADDE 4 – (1) İthal edilen Ek-1 ve Ek-2’de yer alan liste kapsamı eşyanın yurt içinde üçüncü şahıslara devri halinde firmalar tarafından Ticaret Bakanlığı bilgilendirilir.
İzin belgelerinin geçerliliği ve değişiklik koşulları
MADDE 5 – (1) İzin belgeleri düzenlendiği takvim yılı içinde geçerlidir. Ek-2 ve Ek-3’te yer alan liste kapsamı eşya için düzenlenen izin belgelerine ilişkin süre uzatım talepleri Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünce sonuçlandırılır.
(2) Ek-1’deki listede yer alan eşya için düzenlenen izin belgelerinin süresi üç aydır ve bu süre uzatılamaz. Bu belgedeki her türlü değişiklik, yeni belge alınmasını gerektirir.
(3) Ek-2 ve Ek-3’te yer alan liste kapsamı eşya için düzenlenen izin belgelerinde ilgilinin talebi halinde uygun görülen değişiklikler Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünce belge üzerinde yapılabilir. Ancak firma değişikliği talebi kabul edilmez.
Elektronik ortamda başvuru
MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ kapsamında elektronik ortamda yapılacak başvurular için yetkilendirilme işlemlerine dair usul ve esaslar 27/12/2017 tarihli ve 30283 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalat İşlemlerinde Elektronik Başvuru Sistemi Tebliği (İthalat: 2017/3) çerçevesinde düzenlenir.
Atıflar
MADDE 7 – (1) 31/12/2017 tarihli ve 30287 dördüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalat Tebliği (İthalat: 2018/1)’ne yapılan atıflar ilgili kısımları itibariyle bu Tebliğe yapılmış sayılır.
Yürürlük
MADDE 8 – (1) Bu Tebliğ 1/1/2019 tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 9 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.
Ekleri için TIKLAYINIZ.
29 Aralık 2018 CUMARTESİ
Resmî Gazete
Sayı : 30640 (2. Mükerrer |