Gümrük.com.tr

YÖNETMELİK

EK - III

EK - II

Ek I

 

Temel güvenlik gerekleri

 

1. Bütün piroteknik maddelerin, en üst düzey güvenlik ve güvenilirlik düzeyini sağlamak amacıyla, ilgili kuruma imalatçı tarafından sağlanmış performans özelliklerinin aktarılması gerekmektedir.

 

2. Bütün piroteknik maddeler, çevre üzerinde en az etkiye sebep olacak, uygun süreçlerde, güvenli bir biçimde bertaraf edilebilecek şekilde tasarlanmalı ve imal edilmelidir..

 

3. Bütün piroteknik maddeler, amaçlanan sonuçlar için kullanıldıklarında, mutlaka uygun şekilde işlev göstermelidir. Bütün piroteknik maddeler, son derece gerçekçi şartlar altında test edilmelidir. Söz konusu testlerin laboratuvar ortamında yapılamıyor olması durumunda, piroteknik maddenin kullanılması amaçlanan şartlar altında testler gerçekleştirilmelidir.

Aşağıda yer alan bilgi ve özellikler mutlaka dikkate alınmalı ya da test edilmelidir:

(a) Kütle ve kullanılan içerik yüzdeleri ve boyutlar dâhil olmak üzere detaylı kimyasal özellik, tasarım, yapı ve nitelik vasıfları,

(b) Piroteknik maddenin bütün normal, öngörülebilir şartlarda fiziksel ve kimyasal kararlılığı,

(c) Normal, öngörülebilir taşıma ve dağıtım şartlarına hassasiyet,

(ç) Bütün bileşenlerin kimyasal kararlılık konusunda uygunluğu,

(d) Nem tarafından olumsuz olarak etkilenebilecek olduğunda nemli veya ıslak koşullarda kullanım amacı ve güvenilirlik, piroteknik maddenin neme dayanıklılığı,

(e) Piroteknik maddenin yüksek ve alçak ısılarda kullanım amacı olduğunda ve böylesi ısınma veya soğuma hallerinin piroteknik maddenin bir bileşeni ya da bütünü üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olması, güvenliği tehlikeye atması söz konusu olduğunda, yüksek ve alçak ısılara karşı dayanıklılığı,

(f) İstenmeyen veya beklenmedik durumlarda ateşlenme veya devreye girme ihtimaline karşı güvenlik özellikleri,

(g) Gerekli kullanım talimatları ve ihtiyaç duyulan hallerde, güvenli bir biçimde dağıtım, depolama, kullanım (güvenlik mesafesi dâhil) ve bertarafa ilişkin işaretlemeler,

(ğ) Normal, öngörülebilir saklama şartları altında, piroteknik madde, ambalaj ve diğer bileşenlerinin bozulmaya karşı dayanıklılığı,

(h) Piroteknik maddenin güvenli bir biçimde işlev görmesi için gereken kullanma talimatları ve gerekli bütün araç ve gereçlerin özellikleri.

 

4. Piroteknik maddeler  kara barut ve patlayıcı bileşim haricinde infilaklı patlayıcı içermemelidirler. Kategori P1, P2, T2 ve kategori F4 havai fişekleri aşağıdaki şartları karşılamalıdırlar.

(a) Patlayıcı, piroteknik maddeden kolaylıkla ayrıştırılamamalıdır,

(b) P1 kategorisi için piroteknik madde patlayıcı olarak işlev gösteremez veya tasarım ve imalat açısından, ikincil patlamalara aracı olamaz,

(c) F4, T2 ve P2 kategorileri için, piroteknik maddeler patlayıcı olarak işlev görmek üzere tasarlanamaz ve üretilemezler veya patlayıcı olarak tasarlanmışlarsa, tasarım ve imalat açısından, ikincil patlamalara aracı olamazlar.

 

5. Çeşitli gruplarda yer alan piroteknik maddeler en azından aşağıda belirtilen özellikleri karşılamalıdırlar:

 

A-Havai fişekler

 

1. İmalatçı, Madde 6’da tanımlandığı biçimde, bütün havai fişekleri net patlayıcı madde içeriği, güvenlik mesafesi, gürültü seviyesi ve benzeri unsurlar doğrultusunda, uygun biçimde kategorize etmelidir. Söz konusu kategori açık biçimde etiket üzerinde yer almalıdır.

 

(a) F1 kategorisinde yer alan havai fişekler için aşağıda belirtilen şartlar yerine getirilmelidir.

(i) Güvenlik mesafesi en az 1 m olmalıdır. Ancak, uygun hallerde, güvenlik mesafesi daha az olabilir,

(ii) Gürültü seviyesi 120 dB’i aşmamalıdır veya güvenlik mesafesinde başka uygun bir yöntemle ölçüldüğünde, eşdeğer bir gürültü seviyesi olmalıdır,

(iii) F1 kategorisine hava fişekler , havai fişek bataryaları, hızlı havai fişek fırlatıcılar ve hızlı havai fişek fırlatıcı bataryaları dâhil olmamalıdır,

(iv)F1 kategorisinde yer alan maddeler 2,5mg’dan fazla gümüş fulminat içermemelidir.

 

(b) F2 kategorisinde yer alan havai fişekler aşağıda belirtilen şartları karşılamalıdır.

(i) Güvenlik mesafesi en az 8 m olmalıdır. Ancak, uygun olan hallerde, güvenlik mesafesi daha az olabilir,

(ii) Gürültü seviyesi en fazla 120 dB’i aşmamalıdır veya güvenlik mesafesinde başka uygun bir yöntemle ölçüldüğünde, eşdeğer bir gürültü seviyesi olmalıdır.

 

(c) F3 kategorisinde yer alan havai fişekler aşağıda belirtilen şartları karşılamalıdır:

(i) Güvenlik mesafesi en az 15 m olmalıdır. Ancak, uygun olan hallerde, güvenlik mesafesi daha az olabilir,

(ii) Gürültü seviyesi en fazla 120 dB’i aşmamalıdır veya güvenlik mesafesinde başka uygun bir yöntemle ölçüldüğünde, eşdeğer bir gürültü seviyesi olmalıdır.

 

2. Havai fişekler sadece, sağlık, mülk ve çevreye en az zarar verici içeriklerle imal edilebilir.

 

3. Patlatma yöntemi açıkça görülebilir durumda veya etiketleme veya talimatlarla belirtilmiş olmalıdır.

 

4. Havai fişeklerin değişken ve öngörülemeyen bir biçimde hareket etmesi kabul edilemez.

 

5. F1, F2 ve F3 kategorilerinde yer alan havai fişekler,  bir tür örtü, paketleme ya da piroteknik maddenin imalat biçimiyle ilişkili olarak, mutlaka kasti olmayan patlamalara karşı korumaya sahip olmalıdır. F4 kategorisinde yer alan havai fişekler, kasti olmayan patlamalara karşı imalatçı tarafından mutlaka belirtilmiş yöntemlerle korunmalıdır.

 

B-Diğer piroteknik maddeler

 

1. Piroteknik maddeler, normal kullanım hallerinde sağlık, mülk ve çevreye en az risk oluşturacak biçimde tasarlanmalıdırlar.

 

2. Patlatma yöntemi açıkça görülebilir durumda ya da etiketleme veya talimatlarla belirtilmiş olmalıdır.

 

3. Piroteknik madde, kasti olmayan bir biçimde devreye girdiğinde sağlık, mülk ve çevre üzerinde en az riski oluşturacak biçimde tasarlanmalıdır.

 

4. Uygun olan hallerde, piroteknik madde imalatçı tarafından belirtilmiş olan son kullanma tarihine kadar sağlıklı biçimde işlev göstermelidir.

 

C-Ateşleme Sistemi

 

1. Ateşleme sistemi güvenilir biçimde işlev gösterme kapasitesine sahip olmalı ve her türlü normal, öngörülebilir şart altında yeterli patlamayı sağlıyor olabilmelidir.

 

2. Ateşleme sistemi, normal, öngörülebilir saklama ve kullanım şartları altında, elektrostatik deşarja karşı korumalı olmalıdır.

 

3. Elektrikli ateşleme sistemleri, normal, öngörülebilir saklama ve kullanım şartları altında, elektromanyetik alanlara karşı korumalı olmalıdırlar.

 

4. Fünye korumaları yeterli mekanik güçte olmalı ve patlayıcı dolguyu, normal, öngörülebilir mekanik etkiye maruz kaldığında uygun biçimde koruyabilmelidir.

 

5. Fünyelerin yanma sürelerine ilişkin parametreler mutlaka piroteknik madde ile birlikte temin edilmelidir.

 

6. Elektrikli ateşleme sistemleri elektrik bağlantılı özellikleri (örneğin, direnç, akım gibi) mutlaka piroteknik madde ile birlikte temin edilmelidir.

 

7. Elektrikli ateşleme sistemlerinin kabloları yeterli izolasyona sahip ve kullanım amaçları dikkate alınacak biçimde, patlatıcıya olan bağlantının dayanıklılığı dâhil, yeterli mekanik kuvvete haiz olmalıdır.