Son
Güncelleme: 08/07/2019 TAKVİYE
EDİCİ GIDALARIN İTHALATI, ÜRETİMİ, İŞLENMESİ
VE PİYASAYA ARZINA İLİŞKİN YÖNETMELİKBİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE
1 – (1)
Bu Yönetmeliğin amacı, takviye edici gıdaların ithalatı, üretimi, işlenmesi
ve piyasaya arzına ilişkin usul ve esasları belirlemektir. Kapsam MADDE
2 – (1)
Bu Yönetmelik, takviye edici gıdaları ithal eden, üreten, işleyen ve piyasaya
arz eden işletmelerin kayıt edilmesi; takviye edici gıdaların ithalatı,
üretimi, işlenmesi ve piyasaya arzı; takviye edici gıdaların onayı,
izlenebilirliği ve işyeri sorumlukları ile Takviye Edici Gıda Komisyonunun
kuruluşu, çalışma usul ve esaslarına ilişkin hükümleri kapsar. Dayanak MADDE
3 – (1)
Bu Yönetmelik, 11/6/2010 tarihli
ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 28
inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. Tanımlar MADDE
4 – (1)
5996 sayılı Kanunun 3 üncü maddesindeki tanımlara ilave olarak ikinci fıkrada
yer alan tanımlar da geçerlidir. (2) Bu
Yönetmelikte geçen; a) Alan
adı: www.abcd.com şeklinde örneklenen internet
yayınlarının alan adını, b) Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını, c)
Doğrudan satıcı: Doğrudan satış için sözleşme imzaladıkları gıda
işletmelerinden satın aldıkları takviye edici gıdaları, iş akti ile bağlı olmaksızın kendi
hesaplarına tüketicilere arz eden bağımsız kişileri, ç)
Etiketleme: Gıda ile birlikte sunulan veya gıdayı tanıtan ambalaj, paket,
doküman, bildirim, etiket gibi materyallerin üzerinde yer alan gıda ile
ilgili her türlü yazı, bilgi, ticari marka, marka adı, resimli unsur veya
işaretleri, d) Gıda
işletmecisi: Kâr amaçlı olsun veya olmasın kamu kurum ve kuruluşları ile
gerçek veya tüzel kişiler tarafından gıdanın üretimi, ithalatı, işlenmesi ve
piyasaya arzının herhangi bir aşamasında kontrolü altında yürütülen
faaliyetlerin mevzuat hükümlerine uygunluğundan sorumlu olan gerçek veya
tüzel kişiyi, e) İl
müdürlüğü: Bakanlık il müdürlüklerini, f)
İşleme: Isıl işlem, tütsüleme, kürleme, olgunlaştırma, kurutma, marinasyon, ekstraksiyon, ekstrüzyon ya da bunların bir veya bir kaçının
birlikte uygulanmasını da kapsayan ve başlangıçtaki ürünü temel olarak
değiştiren herhangi bir işlemi, g)
Kanun: 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununu, ğ)
Piyasaya arz: Takviye edici gıdaların bedelli veya bedelsiz, piyasaya
sunulmasını, h)
Takviye edici gıda: Normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla vitamin,
mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, aminoasit gibi besin
öğelerinin veya bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri bulunan
bitki, bitkisel ve hayvansal kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre veya ekstraktlarının tek başına veya karışımlarının,
kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı
şişe ve diğer benzeri sıvı veya toz formlarda hazırlanarak günlük alım dozu
belirlenmiş ürünleri, ı)
Takviye Edici Gıda Komisyonu (TEGK): 5 inci maddede belirtilen
temsilcilerinden oluşan Komisyonu, i) URL
adresi: “http://www.abcd.com/abcdefgh.htm" şeklinde örneklenen, takviye
edici gıdaya ilişkin bilgilerin bulunduğu tam web adresi, j)
Yetkili merci: Bu Yönetmelik kapsamındaki iş ve işlemlerin yürütülmesinde
taşrada il müdürlüğünü, tetkik ve denetimlerde ise merkezde Gıda ve Kontrol
Genel Müdürlüğünü, ifade eder. İKİNCİ BÖLÜM Takviye Edici Gıda Komisyonu ve Uzman Veri TabanıTakviye Edici Gıda Komisyonunun
kuruluşu
MADDE
5 – (1) TEGK; Bakanlıktan altı temsilci,
Sağlık Bakanlığından üç temsilci, her iki Bakanlıkça ayrı ayrıseçilecek
konusunda temayüz etmiş üçer bilim insanı olmak üzere, takviye edici gıda
konusunda deneyimli onbeşüyeden oluşur. (2)
TEGK başkanlığı, Bakanlık temsilcisi tarafından yürütülür. Başkanın
toplantıya katılmadığı durumlarda ise TEGK üyeleri kendi aralarından sadece o
toplantı için geçici başkan seçer. (3)
TEGK başkanı ve belirlenen komisyon üyeleri Bakanlık Makamınca onaylanır. (4)
TEGK sekretaryası Bakanlıkça yürütülür. (5)
TEGK üyelerinin görev süreleri, göreve başladıkları tarihten itibaren üç
yıldır. Görev süresinin bitmesini müteakip üyenin talep etmesi ve Bakanlıkça
uygun görülmesi halinde görev süresi en fazla iki dönem daha uzatılabilir. Takviye Edici Gıda Komisyonunun
görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 6 – (1) TEGK’nin görevleri
şunlardır: a) Takviye edici gıdalarda kullanılan vitaminler, mineraller ve
bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri bulunan maddeler ile
ilgili değerlendirme yapmak ve değerlendirme sonucunu Bakanlığa sunmak. b) 2-4
yaş grubu çocuklara yönelik takviye edici gıdaların onay başvuruları ile
ilgili değerlendirme yapmak ve değerlendirme sonucunu Bakanlığa sunmak. (2)
TEGK üyeleri bu Yönetmelik kapsamındaki görevlerini yaparken bağımsız olmak
zorundadır. TEGK üyeleri olan bilim insanları bu Yönetmelik kapsamındaki
görevlerinde bağımsızlık ve tarafsızlıklarını beyan eden ek-4’te yer alan
Genel Taahhütnameyi Bakanlığa verir. (3)
TEGK üyeleri, görev yetki ve sorumluluklarını diğer bir üyeye ya da üçüncü
bir şahsa devredemezler. (4)
TEGK, bu Yönetmelik kapsamındaki konularda risk değerlendirmesi yapan ulusal
ve uluslararası benzer kuruluşlar ile işbirliği yapabilir. Takviye Edici Gıda Komisyonunun
toplantı ve karar alma usulü
MADDE
7 – (1) TEGK yılda en az on iki defa olağan
olarak plânlama ve değerlendirme toplantısı yapar. TEGK gerektiğinde, Başkanın
daveti ile toplantı düzenleyebilir. (2)
TEGK üyelerinin sağlık raporu ve geçici görevlendirme dışındaki mazeretleri
olması durumunda mazeretlerini yazılı olarak TEGK Başkanına bildirmeleri
gerekir. Acil durumlarda yazılı bildirim sonradan yapılmak kaydıyla diğer
iletişim vasıtaları aracılığıyla durum Başkana bildirilir. (3)
Mazeretsiz olarak bir yıl içerisinde art arda üç toplantıya katılmayan üyenin
üyeliği Bakanlık
Makamının onayı ile kaldırılır. (4)
TEGK toplam üye sayısının salt çoğunluğu ile gündemli olarak toplanır.
Toplantı kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alınır.
Toplantıda kabul ve ret oyları eşit olduğu durumlarda başkanın taraf olduğu
görüş çoğunlukta sayılır. TEGK üyeleri çekimser oy kullanamaz. Alınan
kararlara ilişkin tutanak düzenlenir. (5)
Toplantı veya toplantılar sonrasında Başkan tarafından taslak bilimsel görüş
hazırlanır. Sekretarya aracılığı ile tüm üyelerin görüşleri alınır. Karşıt
görüşler olması halinde yazılı olarak gerekçelendirilir ve üyelerin salt çoğunluğu
ile nihai bilimsel görüş oluşturulur. (6)
Nihai bilimsel görüş tüm üyeler tarafından, varsa yazılı itiraz gerekçeleri
ile birlikte, imzalanarak Bakanlığa sunulur. (7)
TEGK, nihai görüşün sonrasında ortaya çıkan veya elde edilen her türlü yeni
veri ve bilimsel bilgiyi değerlendirerek gerektiğinde yeni bilimsel görüş
oluşturur. (8)
Bakanlık, daha önce bilimsel görüş oluşturulmuş olan bir konunun tekrar
değerlendirilmesini talep edebilir. (9)
Üyeliğin kaldırılması, üyelikten çekilme ve ölüm hali gibi herhangi bir
nedenle görevi sonlanan üyenin yerine Bakanlık Makamının onayı ile yeni üye
belirlenir. Yeni üyenin görev süresi, diğer üyelerin görev süresi ile
birlikte sona erer. Uzman Veri Tabanı
MADDE
8 – (1) Bakanlık, bu Yönetmelik kapsamında TEGK’nin yapacağı çalışmalarına uzman desteği
sağlamak amacı ile uzmanların uzmanlık alanlarını ve iletişim bilgilerini
içeren verilerin yer aldığı Takviye Edici Gıda Uzman Veri Tabanı oluşturur. (2)
TEGK çalışmalarında ihtiyaç duyulması halinde Takviye Edici Gıda Uzman Veri
Tabanında yer alan uzmanların görüşüne başvurabilir ve belirli bir konuda
bilimsel ve/veya teknik destek sağlamak üzere uzmanları davet edebilir. ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Genel Hükümler, Sorumluluklar, Kayıt Usul ve Esasları,Üretim, İşleme, İthalat ve Onay, Piyasaya ArzGenel
hükümler MADDE
9 – (1) Takviye edici gıdaların ithalatı,
üretimi, işlenmesi ve piyasaya arzı bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak
gerçekleştirilir. (2) Bu
Yönetmelik kapsamındaki gıda işletmecileri takviye edici gıdalar ile ilgili
mevzuat hükümlerine uymak zorundadır. (3)
Takviye edici gıdanın gıda işletmecisine ait alan adı ve URL
adres/adreslerinde mevzuata aykırı reklam ve tanıtımının yapılmaması, kendisine ait olmayan alan adı ve
URL adres/adreslerinde ise mevzuata aykırı reklam ve tanıtımın olması
durumunda, gıda işletmecilerinin reklam ve tanıtımın kaldırılmasına yönelik
kanuni yollara başvuracağına dair taahhütnameyi il müdürlüğüne vermesi
durumunda dosya onay başvurusu için il müdürlüğünce değerlendirmeye alınır. (4) Yürürlükten Kaldırılmıştır (5)
Bakanlıkça onaylanan takviye edici gıdaların listesi ile bu gıdaları üreten,
işleyen ve ithal eden gıda işletmeleri, Bakanlığın resmi internet sitesinde
güncellenerek yayınlanır. SorumluluklarMADDE
10 – (1) Gıda işletmecisi, kendi faaliyet
alanının her aşamasında Kanunda belirtilen şartları sağlamak ve bunu
doğrulamakla yükümlüdür. (2)
Gıda işletmecisi ürettiği, işlediği, ithal ettiği veya piyasaya arz ettiği
takviye edici gıdanın, gıda güvenilirliği şartlarına uymadığını
değerlendirmesi veya buna ilişkin makul gerekçelerinin olması durumunda, söz
konusu gıdayı kendi kontrolünden çıktığı aşamadan başlamak üzere, toplanması
için gerekli işlemleri derhal başlatmak ve konu ile ilgili yetkili mercii
bilgilendirmek zorundadır. Gıda işletmecisi, takviye edici gıdaların
toplanması gerektiğinde, toplanma nedeni hakkında tüketiciyi veya kullanıcıyı
doğru ve etkin olarak bilgilendirmek ve tüketiciye veya kullanıcıya gıdanın
iadesi için çağrıda bulunmak zorundadır. (3)
Gıda işletmecisi, faaliyeti ile ilgili istenen kayıtları güncel tutmak,
istendiğinde yetkili mercie sunmak zorundadır. (4)
Gıda işletmecisi, takviye edici gıda ile ilgili riskin önlenmesi, azaltılması
veya ortadan kaldırılmasından sorumlu olup bu gibi tedbirlerin alınmasında
yetkili merci ile işbirliği yapar. Gıda işletmecisi, Bakanlıkça alınan
önlemlerin uygulanması sırasında hiçbir şekilde engelleme yapamaz. (5)
Takviye edici gıdalar onay alınmadan üretilemez, işlenemez, ithalatı
yapılamaz ve piyasaya arz edilemez. (6)
Gıda işletmecisi, Bakanlıkça onaylanan takviye edici gıdaları ithal etmek,
üretmek, işlemek ve piyasaya arz etmek zorundadır. (7)
Doğrudan satıcının anlatması ve/veya göstererek tanıtması yoluyla takviye
edici gıdaların tüketiciye evinde, işyerinde veya satıcıya ait olmayan bir
başka yerde satışının gerçekleşmesi durumunda doğacak sorumluluktan hem
doğrudan satıcı hem de sözleşme yapan işletmecisi ortak sorumludur. Kayıt usul ve esaslarıMADDE
11 – (1) Takviye edici gıda işletmeleri, 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair
Yönetmelik hükümlerine göre kayıt edilir. (2)
Gıda işletmecileri, birinci fıkrada belirtilen Yönetmelik hükümlerine ilave
olarak alan adı ve/veya URL adresi bilgileri ile tehlike analizi ve kritik
kontrol noktaları ilkelerine dayalı bir prosedürü uyguladığını
gösteren belge ve/veya belgeleri yetkili mercie sunar. Takviye edici gıdaların onayıMADDE 12 – (1) Gıda işletmecisi, onay başvurusu
yapacağı her takviye edici gıda için Ek-1’de belirtilen bilgi ve belgeler ile
il müdürlüğüne müracaat eder. Müracaat ıslak imzayla dilekçe verilmek suretiyle veya elektronik
ortamdan elektronik imzayla yapılabilir. a) İl müdürlüğü, dosyadaki bilgi ve belgelerin eksik veya yanlış
hazırlanmış olması durumunda, eksiklik ve/veya yanlışlıkları gıda
işletmecisine resmî yazı ile bildirir. b) İl müdürlüğü, dosyadaki bilgi ve belgelerin tam ve doğru
olması durumunda, takviye edici gıdaya vermiş olduğu onay numarasını gıda
işletmecisine resmî yazı ile bildirir. (2) İl müdürlüğü, 2-4 yaş grubuna yönelik takviye edici gıdanın
onay başvurusunu takviye edici gıda komisyonu tarafından değerlendirilmek
üzere Bakanlığa gönderir. (3) Bakanlık, 2-4 yaş grubuna yönelik takviye edici gıdanın
onayına yönelik olarak ilave bilgi ve belgeler isteyebilir. (4) Bakanlık, 2-4 yaş grubuna yönelik takviye edici gıdanın
değerlendirme sonucunu resmî yazıyla il müdürlüğüne bildirir. (5)
Bakanlığın resmî internet sitesinde yayımlanan kullanımına kısıtlama
getirilen takviye edici gıda bileşenleri için gıda işletmecileri, belirlenen
limitlere Bakanlığın resmî internet sitesinden yayımlandığı tarihten itibaren
iki yıl içerisinde uyum sağlar. Takviye edici gıdanın piyasaya arzıMADDE 13 – (1) Takviye edici gıdalar,
ithalatçısının ve/veya üreticisinin ve/veya işleyicisinin kendi satış
yerinde, piyasaya arz ettiği gıda işletmelerinde veya bu işletmelerin toptan
satış depolarında veya gıda işletmecisi tarafından beyan edilen alan adı ve
URL adres veya adreslerinde veya gıda işletmecisi ile sözleşme yapılan
doğrudan satıcı tarafından satışa sunulmak zorundadır. DÖRDÜNCÜ BÖLÜM İzlenebilirlik, İhtiyati Tedbirler, Resmi Kontrol ve EtiketlemeİzlenebilirlikMADDE
14 – (1)
Gıda işletmecileri; a)
Takviye edici gıdanın elde edildiği hayvan, bitki ya da gıda maddesinde
öngörülen veya ortaya çıkması beklenen herhangi bir maddenin tespit edilmesi
için hammadde temini, ithalat, üretim, işleme ve piyasaya arzı ile ilgili tüm
aşamalarında izlenebilirliği tesis etmek zorundadır. b)
İzlenebilirlik sistemini gözden geçirerek, sistemin çalıştığını doğrulamak ve
kayıt altına almak zorundadır. c)
Takviye edici gıdanın elde edildiği hayvan, bitki ya da gıdanın içeriğinde bulunabilecek
herhangi bir maddeyi, temin ettiği kaynağı ve satışını yaptığı yerleri
belirlemek zorundadır. İhtiyati tedbirlerMADDE 15 – (1) Bakanlık, ithal
edilen, üretilen, işlenen ve piyasaya arz edilen herhangi bir takviye edici
gıdanın insan sağlığı üzerinde zararlı bir etkisinin olması ihtimalinin
belirmesinde, bilimsel belirsizliklerin devam etmesi ve mevcut tedbirlerin
yetersiz kalması durumunda, kapsamlı bir risk değerlendirmesine imkân
sağlayacak daha fazla bilimsel veri elde edilinceye kadar, geçici olarak
üretimin veya ülkeye girişin durdurulması, piyasaya arzının ve kullanımının
yasaklanması, tüketiminin engellenmesi ve toplatılması gibi ihtiyati
tedbirlere başvurabilir. (2)
Gıda işletmecilerinin, Bakanlığın belirlediği ihtiyati tedbir kararlarına
uyması zorunludur. (3) ) Yürürlükten Kaldırılmıştır Resmi kontrolMADDE
16 – (1)
Kanun, 17/2/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik ve bu
Yönetmelik hükümlerine göre gıda işletmelerine ve takviye edici gıdalara
yönelik resmi kontrol yapılır. EtiketlemeMADDE
17 – (1)
Bu Yönetmelik kapsamındaki gıda işletmecileri, 29/12/2011 tarihli ve 28157 3. mükerrer
sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği ve
ilgili mevzuat hükümlerine uymak zorundadır. BEŞİNCİ BÖLÜM Çeşitli ve Son Hükümler İdari yaptırımMADDE
18 – (1)
Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı davrananlar hakkında Kanunun ilgili
maddelerine göre idari yaptırım uygulanır. Uygulamaya ilişkin düzenlemelerMADDE
19 – (1)
Bakanlık gerek gördüğünde bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasına yönelik
talimat veya kılavuzlar hazırlar. Ürün takip sistemiMADDE
20 – (1)
Bakanlık gerekli gördüğü durumlarda, takviye edici gıdalarda izlenebilirliği
temin etmek amacıyla ürün takip sistemini kurar ve takip sisteminin
uygulanmasına ilişkin özel uygulamalar yapabilir. Geçici
hükümler GEÇİCİ
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin
yürürlüğe girdiği tarihten önce
ithal edilen ve/veya üretilen
ve/veya işlenen ve/veya piyasaya arz edilen takviye edici gıdalar için
31/12/2016 tarihine kadar bu Yönetmeliğe göre onay
alınması zorunludur. Ancak 31/12/2016 tarihine kadar onay başvurusu yapılmış
takviye edici gıdalar için 1/7/2017 tarihine kadar onay alınabilir. Yürürlük MADDE
21 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinden üç
ay sonra yürürlüğe girer. Yürütme MADDE 22 – (1) Bu Yönetmelik
hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütür. 2 Mayıs 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28635 Ek-1 ) Takviye Edici Gıdaların Onay Başvurusunda İstenen Bilgi ve
Belgeler 1 - Takviye edici gıdanın ticari markası ve ismi, 2 - Yüzde bileşen listesi, 3 - Spesifikasyon belgesi, 4 - Tavsiye edilen günlük alım dozu, 5 - Takviye edici gıdanın üretildiği işletmede HACCP ve/veya GMP
uygulandığına dair taahhütname, 6 - Fason üretimlerde fason sözleşmesi, 7 - Bitki listesinde pozitif olan ve takviye edici gıdada
kullanımına izin verilen botaniğin adı, latince adı
ve kullanılan kısmı, 8 - İşletmenin kendi alan adı ve URL adres/adresleri, (varsa) 9 - Ücret makbuzu, 10 -
Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen taahhütname. Ek-2 ) (Mülga) Ek-3 ) (Mülga) Ek-4 ) TAKVİYE EDİCİ GIDA KOMİSYONUNDA GÖREVLİ BİLİM İNSANI ÜYELER İÇİN GENEL
TAAHHÜTNAME Unvan
(Dr., Yrd.
Doç. Dr., Doç.
Dr., Prof. Dr., Diğer): Adı : Soyadı : Görevi : Ben, ............................................, işbu belgeyle; toplantılara geçerli
mazeretimin olduğu haller dışında sürekli katılacağımı, toplantılarda her
türlü dış etkiden bağımsız olarak hareket edeceğimi taahhüt ederim. TARİH İMZA |