GTİP
|
MADDE
İSMİ
|
01.01
|
Canlı atlar,
eşekler, katırlar ve bardolar
|
01.02
|
Canlı büyükbaş
hayvanlar
|
01.03
|
Canlı domuzlar
|
01.04
|
Canlı koyun ve keçiler
|
01.05
|
Canlı kümes
hayvanları [horozlar, tavuklar ("Gallus Domesticus" türü)
ördekler, kazlar, hindiler ve beç tavukları gibi evcil türler]
|
01.06*
|
Canlı diğer
hayvanlar
|
02.01
|
Büyükbaş
hayvanların eti (taze veya soğutulmuş)
|
02.02
|
Büyükbaş
hayvanların eti (dondurulmuş)
|
02.03
|
Domuz eti (taze,
soğutulmuş veya dondurulmuş)
|
02.04
|
Koyun ve keçi etleri (taze,
soğutulmuş veya dondurulmuş)
|
0205.00
|
At, eşek, katır
veya bardo etleri (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş)
|
02.06
|
Sığır, domuz,
koyun, keçi, at, eşek, katır veya bardoların yenilen
sakatatı (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş)
|
02.07
|
01.05 pozisyonuna giren kümes
hayvanlarının etleri ve yenilen sakatatı (taze,
soğutulmuş veya dondurulmuş)
|
02.08
|
Diğer etler ve yenilen
sakatat (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş)
|
0209.00
|
Domuz yağı (etli
kısımları içerenler hariç) ve kümes hayvanlarının
yağları (eritilmemiş veya başka suretle çıkarılmamış)
(taze, soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış,
salamura edilmiş, kurutulmuş veya tütsülenmiş)
|
02.10
|
Et ve yenilen sakatat
(tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş veya
tütsülenmiş); et veya sakatatın yenilen un ve kaba unları
|
03.01
|
Canlı balıklar
|
03.02
|
Balıklar (taze veya
soğutulmuş) (03.04 pozisyonundaki balık filetoları ve
diğer balık etleri hariç)
|
03.03
|
Balıklar
(dondurulmuş) (03.04 pozisyonundaki balık filetoları ve
diğer balık etleri hariç)
|
03.04
|
Balık filetoları ve
diğer balık etleri (kıyılmış olsun
olmasın) (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş)
|
03.05
|
Balıklar
(kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş);
tütsülenmiş balıklar (önceden veya tütsüleme sırasında
pişirilmiş olsun olmasın)
|
03.06
|
Kabuklu hayvanlar
(kabukları ile birlikte olsun olmasın) (canlı, taze,
soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş,
tuzlanmış veya salamura edilmiş); tütsülenmiş kabuklu
hayvanlar (kabuklu olsun olmasın) (tütsülenme sırasında veya
öncesinde pişirilmiş olsun olmasın); kabuklu hayvanlar
(kabukları ile birlikte) (buharda veya suda pişirilmiş,
soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş,
tuzlanmış veya salamura edilmiş olsun olmasın)
|
03.07
|
Yumuşakçalar (kabuklu
olsun olmasın) (canlı, taze, soğutulmuş,
dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura
edilmiş); tütsülenmiş yumuşakçalar (kabuklu olsun
olmasın) (tütsülenme sırasında veya öncesinde
pişirilmiş olsun olmasın)
|
03.08
|
Kabuklu hayvanlar ve
yumuşakçaların dışında kalan suda yaşayan
omurgasız hayvanlar (canlı, taze, soğutulmuş,
dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura
edilmiş); Kabuklu hayvanlar ve yumuşakçaların
dışında kalan suda yaşayan omurgasız
hayvanların tütsülenmiş olanları (tütsülenme
sırasında veya öncesinde pişirilmiş olsun olmasın)
|
03.09
|
Balıklar, kabuklular,
yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız
hayvanların insanların yemesine elverişli un, kaba un ve
pelletleri
|
04.01
|
Süt ve krema (konsantre
edilmemiş, ilave şeker veya diğer
tatlandırıcı maddeleri içermeyenler)
|
04.02
|
Süt ve krema (konsantre
edilmiş veya ilave şeker ya da diğer tatlandırıcı
maddeleri içerenler)
|
04.03
|
Yoğurt;
yayıkaltı, pıhtılaştırılmış
süt ve krema, kefir ve diğer fermente edilmiş veya asitliği
artırılmış süt ve krema (konsantre edilmiş veya
ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler
katılmış olsun olmasın veya aroma veya ilave meyva,
sert kabuklu meyva veya kakao içersin içermesin)
|
04.04
|
Peyniraltı suyu
(konsantre edilmiş olsun olmasın veya ilave şeker veya
diğer tatlandırıcı maddeleri içersin içermesin);
tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan tabii süt
bileşenlerinden ibaret olan ürünler (ilave şeker veya diğer
tatlandırıcı maddeleri içersin içermesin)
|
04.05
|
Sütten elde ediIen
tereyağı ve diğer katı ve sıvı yağIar;
sürülerek yenilen süt ürünleri
|
04.06
|
Peynir ve
pıhtılaştırılmış ürünler
|
0407.00
|
Kuş ve kümes
hayvanlarının yumurtaları (kabuklu, taze,
dayanıklı hale getirilmiş veya pişirilmiş)
|
04.08
|
Kuş ve kümes
hayvanlarının kabuksuz yumurtaları ve yumurta
sarıları (taze, kurutulmuş, buharla veya kaynar su ile
pişirilmiş, kalıplanmış, dondurulmuş veya
diğer bir şekilde dayanıklılığı
artırılmış) (ilave şeker veya diğer
tatlandırıcı maddeler içersin içermesin)
|
0409.00
|
Tabii bal
|
04.10
|
Böcekler ve tarifenin
başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan hayvansal menşeli
yenilen diğer ürünler
|
0504.00
|
Tam veya parça halinde hayvan
bağırsakları, mesaneleri ve mideleri (balıklara ait
olanlar hariç) (taze, soğutulmuş, dondurulmuş,
tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş veya
tütsülenmiş)
|
05.06
|
Kemikler ve boynuz içi
kemikleri (işlenmemiş, yağı alınmış,
basit bir şekilde hazırlanmış fakat şekil
verilerek kesilmemiş, asitle işlem görmüş veya jelatini
alınmış); bunların toz ve döküntüleri
|
05.07
|
Fildişi, kaplumbağa
kabuğu, balina dişi ve balina dişinin kılları,
boynuzlar, geyik boynuzları, toynaklar, tırnaklar, pençeler ve
gagalar (işlenmemiş veya basit bir şekilde
hazırlanmış, fakat şekil verilerek kesilmemiş);
bunların toz ve döküntüleri
|
0510.00
|
Akamber, kunduz hayası
(kastoreum), kedi miski (sivet) ve misk; kuduz böceği (kantarit) ve
safra (kurutulmuş olsun olmasın); eczacılık ürünlerinin
hazırlanmasında kullanılan guddeler ve diğer hayvansal
maddeler (taze, soğutulmuş, dondurulmuş veya geçici olarak
diğer şekillerde konserve edilmiş)
|
05.11
|
Tarifenin başka yerinde
belirtilmeyen veya yer almayan hayvansal menşeli ürünler;
insanların yemesine elverişli olmayan 1. veya 3. Fasıllarda
yer alan cansız hayvanlar [(Kalp, karaciğer, akciğer, dalak,
böbrek, baş, dil, bağırsak, şirden ve kırkbayır
dışındaki yem amaçlı sakatatlar, At kılı ve
at kılı döküntüleri, Deri veya postların
kırpıntı ve benzeri döküntüleri, Yem amaçlı kabuklu
hayvan, yumuşakça veya diğer su omurgasızları ve
bunların döküntüleri ile balık döküntüleri, Yem amaçlı
kurutulmuş hayvan kanı) hariç]
|
15.01
|
Katı domuz
yağı (lard dahil) ve kümes hayvanlarının katı
yağları (02.09 ve 15.03 pozisyonlarındakiler hariç) (insan
tüketimi amacıyla kullanılmayan kümes hayvanlarının
katı yağları hariç)
|
15.02
|
Sığır, koyun
veya keçi yağları (15.03 pozisyonundakiler hariç)
|
1503.00
|
Lard stearini, sıvı
lard, oleostearin, oleoyağ ve sıvı don yağı
(emülsiyon haline getirilmemiş,
karıştırılmamış veya başka şekilde
hazırlanmamış)
|
15.04
|
Balıkların veya
deniz memelilerinin katı ve sıvı yağları ve
bunların fraksiyonları (rafine edilmiş olsun olmasın,
fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş) (yalnız insan
tüketimi amacıyla kullanılanlar)
|
1506.00
|
Diğer hayvansal
katı ve sıvı yağlar ve bunların fraksiyonları
(rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak
değiştirilmemiş)
|
1516.10
|
Hayvansal katı ve
sıvı yağlar ve bunların fraksiyonları
|
15.17
|
Margarin; bu fasılda yer alan hayvansal, bitkisel veya
mikrobiyal katı ve sıvı yağların veya farklı
katı veya sıvı yağ fraksiyonlarının yenilen
karışımları veya müstahzarları (15.16
pozisyonundaki yenilen katı veya sıvı yağlar ve
bunların fraksiyonları hariç)
|
1518.00
|
Hayvansal, bitkisel veya
mikrobiyal katı ve sıvı yağlar ve bunların
fraksiyonları (kaynatılmış, oksitlenmiş, suyu
alınmış, kükürtlenmiş, üflenmiş, vakum veya inert
gaz içinde ısıyla polimerize edilmiş veya kimyasal olarak
başka bir şekilde değiştirilmiş) (15.16
pozisyonundakiler hariç) tarifenin başka bir yerinde belirtilmeyen
veya yer almayan bu fasıldaki hayvansal, bitkisel veya mikrobiyal katı
veya sıvı yağların veya farklı katı veya
sıvı yağ fraksiyonlarının yenilmeyen
karışımları veya müstahzarları
|
1601.00
|
Etten, sakatattan, kandan
veya böcekten yapılmış sosisler ve benzeri ürünler;
esası bu ürünler olan gıda müstahzarları
|
16.02
|
Hazırlanmış
veya konserve edilmiş et, sakatat, kan veya böcek
|
1603.00
|
Et, balık, kabuklu
hayvanlar, yumuşakçalar veya diğer su
omurgasızlarının hülasa ve suları
|
16.04
|
Hazırlanmış
veya konserve edilmiş balıklar; havyar ve balık
yumurtalarından elde edilen havyar yerine kullanılan ürünler
|
16.05
|
Hazırlanmış
veya konserve edilmiş kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve
diğer su omurgasızları
|
18.06
|
Çikolata ve kakao içeren
diğer gıda müstahzarları
|
19.01
|
Malt hülasası; tarifenin
başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan esasını un,
hububatın kabaca öğütülmesinden elde edilen küçük parçalar, kaba
un, nişasta veya malt hülasası teşkil eden gıda
müstahzarları (içinde kakao bulunmayanlar veya tamamen
yağının alınması esasına göre hesaplanan
içindeki kakao miktarı ağırlık itibariyle %40dan az
olanlar); tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan
esasını 04.01 ila 04.04 pozisyonlarında yer alan maddeler
teşkil eden gıda müstahzarları (içinde kakao bulunmayanlar
veya tamamen yağının alınması esasına göre
hesaplandığında içindeki kakao miktarı
ağırlık itibariyle %5den az olanlar)
|
19.02
|
Makarnalar
(pişirilmiş veya et ile veya diğer maddelerle
doldurulmuş veya başka şekilde hazırlanmış
olsun olmasın) (spagetti, makaroni, şehriye, lazanya, gnocchi,
ravioli, canelloni gibi); kuskus (hazırlanmış olsun
olmasın)
|
19.04
|
Hububat veya hububat
ürünlerinin kabartılması veya kavrulması suretiyle elde
edilen gıda mamulleri (corn flakes gibi); tarifenin başka yerinde
belirtilmeyen veya yer almayan ön pişirme yapılmış veya
başka surette hazırlanmış dane (mısır hariç)
veya flokon halindeki hububat veya diğer şekilde
işlenmiş daneler (un, hububatın kabaca öğütülmesinden
elde edilen küçük parçalar ve kaba un hariç)
|
19.05
|
Ekmek, pasta, kek, bisküvi ve
diğer ekmekçilik mamulleri (kakao içersin içermesin); hosti,
eczacılıkta kullanılan boş ilaç kapsülleri, mühür
güllacı, pirinç kağıdı ve benzeri ürünler
|
2103.90.90
|
Diğerleri
|
21.04
|
Çorbalar, et suları ve
müstahzarları; karışım halindeki homojenize gıda
müstahzarları
|
2105.00
|
Dondurma ve yenilen
diğer buzlar (kakao içersin içermesin)
|
21.06
|
Tarifenin başka yerinde
belirtilmeyen veya yer almayan gıda müstahzarları (özel
tıbbi amaçlı diyet gıdalar hariç)
|
2202.99
|
Diğerleri
|
2208.70
|
Likörler
|
23.01
|
Et, sakatat, balık,
kabuklu deniz hayvanları, yumuşakçalar veya diğer su
omurgasızlarının insanların yemesine elverişli
olmayan unları, kaba unları ve pelletleri; kakırdaklar
(donyağı tortusu) (yalnız geviş getiren (ruminant)
hayvanlardan elde edilenler)
|
30.01
|
Tedavide kullanılan
kurutulmuş guddeler ve diğer organlar (toz haline getirilmiş
olsun olmasın); guddelerin veya diğer organların veya
bunların salgılarının tedavide kullanılan
hülasaları; heparin ve tuzları; tedavide veya korunmada
kullanılmak üzere hazırlanmış tarifenin başka yerinde
yer almayan veya belirtilmeyen insan veya hayvan menşeli diğer maddeler
|
30.02
|
İnsan kanı;
tedavide, korunmada veya teşhiste kullanılmak üzere
hazırlanmış hayvan kanı; antiserum ve diğer kan
fraksiyonları ve bağışıklık sağlayan
ürünler (biyoteknolojik işlemle elde edilmiş olsun olmasın)
aşılar, toksinler, mikroorganizma kültürleri (mayalar hariç) ve
benzeri ürünler (veteriner biyolojik ürünler hariç); hücre kültürleri
(değiştirilmiş olsun olmasın)
|
3503.00
|
Jelatin [dikdörtgen (kare
dahil) şeklinde yapraklar halindeki jelatin dahil, yüzeyi
işlenmiş veya boyanmış olsun olmasın] ve jelatin
türevleri; katı ihtiyokol; hayvansal menşeli diğer tutkallar
(35.01 pozisyonundaki kazein tutkallar hariç)
|
38.22
|
Bir mesnet üzerinde bulunan
laboratuvarlarda veya teşhiste kullanılan reaktifler, bir mesnet
üzerinde ve kit şeklinde olsun olmasın laboratuvarlarda veya
teşhiste kullanılan müstahzar reaktifler (30.06
pozisyonlarında yer alanlar hariç); standart (referans) maddeleri
|
7101.21.00.00.00
|
İşlenmemiş olanlar (Kültür incileri)
|