GTİP
|
MADDE İSMİ
|
01.01
|
Canlı atlar, eşekler, katırlar ve bardolar
|
01.02
|
Canlı büyükbaş hayvanlar
|
01.03
|
Canlı domuzlar
|
01.04
|
Canlı koyun ve keçiler
|
01.05
|
Canlı kümes hayvanları [horozlar, tavuklar
("Gallus Domesticus" türü) ördekler, kazlar, hindiler ve beç
tavukları gibi evcil türler]
|
01.06*
|
Canlı diğer hayvanlar
|
02.01
|
Büyükbaş hayvanların eti (taze veya soğutulmuş)
|
02.02
|
Büyükbaş hayvanların eti (dondurulmuş)
|
02.03
|
Domuz eti (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş)
|
02.04
|
Koyun ve keçi etleri (taze, soğutulmuş veya
dondurulmuş)
|
0205.00
|
At, eşek, katır veya bardo etleri (taze,
soğutulmuş veya dondurulmuş)
|
02.06
|
Sığır, domuz, koyun, keçi, at, eşek, katır veya
bardoların yenilen sakatatı (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş)
|
02.07
|
01.05 pozisyonuna giren kümes hayvanlarının etleri
ve yenilen sakatatı (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş)
|
02.08
|
Diğer etler ve yenilen sakatat (taze, soğutulmuş
veya dondurulmuş)
|
0209.00
|
Domuz yağı (etli kısımları içerenler hariç) ve
kümes hayvanlarının yağları (eritilmemiş veya başka suretle çıkarılmamış )
(taze, soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş
veya tütsülenmiş)
|
02.10
|
Et ve yenilen sakatat (tuzlanmış, salamura
edilmiş, kurutulmuş veya tütsülenmiş); et veya sakatatın yenilen un ve kaba
unları
|
03.01
|
Canlı balıklar
|
03.02
|
Balıklar (taze veya soğutulmuş) (03.04
pozisyonundaki balık filetoları ve diğer balık etleri hariç)
|
03.03
|
Balıklar (dondurulmuş) (03.04 pozisyonundaki balık
filetoları ve diğer balık etleri hariç)
|
03.04
|
Balık filetoları ve diğer balık etleri (kıyılmış
olsun olmasın) (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş)
|
03.05
|
Balıklar (kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura
edilmiş); tütsülenmiş balıklar (önceden veya tütsüleme sırasında pişirilmiş
olsun olmasın); insanların yemesine elverişli balık unları, kaba unları ve
pelletleri
|
03.06
|
Kabuklu hayvanlar (kabukları ile birlikte olsun
olmasın) (canlı, taze, soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya
salamura edilmiş); tütsülenmiş kabuklu hayvanlar (kabuklu olsun olmasın)
(tütsülenme sırasında veya öncesinde pişirilmiş olsun olmasın); kabuklu
hayvanlar (kabukları ile birlikte) (buharda veya suda pişirilmiş,
soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş olsun
olmasın); kabuklu hayvanların insanların yemesine elverişli unları, kaba
unları ve pelletleri
|
03.07
|
Yumuşakçalar (kabuklu olsun olmasın) (canlı, taze,
soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş);
tütsülenmiş yumuşakçalar (kabuklu olsun olmasın) (tütsülenme sırasında veya
öncesinde pişirilmiş olsun olmasın); yumuşakçaların insanların yemesine
elverişli unları, kaba unları ve pelletleri
|
03.08
|
Kabuklu hayvanlar ve yumuşakçaların dışında kalan
suda yaşayan omurgasız hayvanlar (canlı, taze, soğutulmuş, dondurulmuş,
kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş); Kabuklu hayvanlar ve
yumuşakçaların dışında kalan suda yaşayan omurgasız hayvanların tütsülenmiş
olanları (tütsülenme sırasında veya öncesinde pişirilmiş olsun olmasın);
suda yaşayan omurgasız hayvanların (kabuklu hayvanlar ve yumuşakçalar
hariç) insanların yemesine elverişli unları, kaba unları ve pelletleri
|
04.01
|
Süt ve krema (konsantre edilmemiş, ilave şeker
veya diğer tatlandırıcı maddeleri içermeyenler)
|
04.02
|
Süt ve krema (konsantre edilmiş veya ilave şeker
ya da diğer tatlandırıcı maddeleri içerenler)
|
04.03
|
Yayıkaltı, pıhtılaştırılmış süt ve krema, yoğurt,
kefir ve diğer fermente edilmiş veya asitliği artırılmış süt ve krema
(konsantre edilmiş veya ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler
katılmış olsun olmasın veya aroma veya ilave meyva, sert kabuklu meyva veya
kakao içersin içermesin)
|
04.04
|
Peyniraltı suyu (konsantre edilmiş olsun olmasın
veya ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeleri içersin içermesin);
tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan tabii süt
bileşenlerinden ibaret olan ürünler (ilave şeker veya diğer tatlandırıcı
maddeleri içersin içermesin)
|
04.05
|
Sütten elde ediIen tereyağı ve diğer katı ve sıvı
yağIar; sürülerek yenilen süt ürünleri
|
04.06
|
Peynir ve pıhtılaştırılmış ürünler
|
0407.00
|
Kuş ve kümes hayvanlarının yumurtaları (kabuklu,
taze, dayanıklı hale getirilmiş veya pişirilmiş)
|
04.08
|
Kuş ve kümes hayvanlarının kabuksuz yumurtaları ve
yumurta sarıları (taze, kurutulmuş, buharla veya kaynar su ile pişirilmiş,
kalıplanmış, dondurulmuş veya diğer bir şekilde dayanıklılığı artırılmış)
(ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler içersin içermesin)
|
0409.00
|
Tabii bal
|
0410.00
|
Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer
almayan hayvansal menşeli yenilen ürünler
|
0504.00
|
Tam veya parça halinde hayvan bağırsakları,
mesaneleri ve mideleri (balıklara ait olanlar hariç) (taze, soğutulmuş,
dondurulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş veya tütsülenmiş)(yem
amaçlı olanlar hariç)
|
05.06
|
Kemikler ve boynuz içi kemikleri (işlenmemiş, yağı
alınmış, basit bir şekilde hazırlanmış fakat şekil verilerek kesilmemiş,
asitle işlem görmüş veya jelatini alınmış); bunların toz ve döküntüleri
|
05.07
|
Fildişi, kaplumbağa kabuğu, balina dişi ve balina
dişinin kılları, boynuzlar, geyik boynuzları, toynaklar, tırnaklar,
pençeler ve gagalar (işlenmemiş veya basit bir şekilde hazırlanmış, fakat
şekil verilerek kesilmemiş); bunların toz ve döküntüleri
|
0510.00
|
Akamber, kunduz hayası (kastoreum), kedi miski
(sivet) ve misk; kuduz böceği (kantarit) ve safra (kurutulmuş olsun
olmasın); eczacılık ürünlerinin hazırlanmasında kullanılan guddeler ve
diğer hayvansal maddeler (taze, soğutulmuş, dondurulmuş veya geçici olarak
diğer şekillerde konserve edilmiş)
|
05.11
|
Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer
almayan hayvansal menşeli ürünler; insanların yemesine elverişli olmayan 1.
veya 3. Fasıllarda yer alan cansız hayvanlar [Kalp, karaciğer, akciğer,
dalak, böbrek dışındaki yem amaçlı olanlar ile 0511.99.85.20.00 “At kılı ve
at kılı döküntüleri” (başka maddelerin yardımıyla veya müstakilen tabakalar
halinde olsun olmasın) hariç]
|
15.01
|
Katı domuz yağı (lard dahil) ve kümes
hayvanlarının katı yağları (02.09 ve 15.03 pozisyonlarındakiler hariç)
|
15.02
|
Sığır, koyun veya keçi yağları (15.03
pozisyonundakiler hariç)
|
1503.00
|
Lard stearini, sıvı lard, oleostearin, oleoyağ ve
sıvı don yağı (emülsiyon haline getirilmemiş, karıştırılmamış veya başka
şekilde hazırlanmamış)
|
15.04
(a)
|
Balıkların veya deniz memelilerinin katı ve sıvı
yağları ve bunların fraksiyonları (rafine edilmiş olsun olmasın, fakat
kimyasal olarak değiştirilmemiş) (yalnız insan tüketimi amacıyla
kullanılanlar)
|
1506.00
|
Diğer hayvansal katı ve sıvı yağlar ve bunların
fraksiyonları (rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak
değiştirilmemiş)
|
1516.10
(a)
|
Hayvansal katı ve sıvı yağlar ve bunların
fraksiyonları
|
15.17
|
Margarin; bu fasılda yer
alan hayvansal veya bitkisel katı ve sıvı yağların veya farklı katı veya
sıvı yağ fraksiyonlarının yenilen karışımları veya müstahzarları (15.16
pozisyonundaki yenilen katı veya sıvı yağlar ve bunların fraksiyonları
hariç)
|
1518.00
|
Hayvansal veya bitkisel katı ve sıvı yağlar ve
bunların fraksiyonları (kaynatılmış, oksitlenmiş, suyu alınmış,
kükürtlenmiş, üflenmiş, vakum veya inert gaz içinde ısıyla polimerize
edilmiş veya kimyasal olarak başka bir şekilde değiştirilmiş) (15.16
pozisyonundakiler hariç) tarifenin başka bir yerinde belirtilmeyen veya yer
almayan bu fasıldaki hayvansal veya bitkisel katı veya sıvı yağların veya
farklı katı veya sıvı yağ fraksiyonlarının yenilmeyen karışımları veya
müstahzarları
|
1601.00
|
Etten, sakatattan veya kandan yapılmış sosisler ve
benzeri ürünler; esası bu ürünler olan gıda müstahzarları
|
16.02
|
Hazırlanmış veya konserve edilmiş et, sakatat veya
kan
|
1603.00
|
Et, balık, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar veya
diğer su omurgasızlarının hülasa ve suları
|
16.04
|
Hazırlanmış veya konserve edilmiş balıklar; havyar
ve balık yumurtalarından elde edilen havyar yerine kullanılan ürünler
|
16.05
|
Hazırlanmış veya konserve edilmiş kabuklu
hayvanlar, yumuşakçalar ve diğer su omurgasızları
|
18.06
|
Çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzarları
|
19.01
(a)
|
Malt hülasası; tarifenin başka yerinde
belirtilmeyen veya yer almayan esasını un, hububatın kabaca öğütülmesinden
elde edilen küçük parçalar, kaba un, nişasta veya malt hülasası teşkil eden
gıda müstahzarları (içinde kakao bulunmayanlar veya tamamen yağının
alınması esasına göre hesaplanan içindeki kakao miktarı ağırlık itibariyle
%40’dan az olanlar); tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan
esasını 04.01 ila 04.04 pozisyonlarında yer alan maddeler teşkil eden gıda
müstahzarları (içinde kakao bulunmayanlar veya tamamen yağının alınması
esasına göre hesaplandığında içindeki kakao miktarı ağırlık itibariyle
%5’den az olanlar)
|
19.02
(a)
|
Makarnalar (pişirilmiş veya et ile veya diğer
maddelerle doldurulmuş veya başka şekilde hazırlanmış olsun olmasın)
(spagetti, makaroni, şehriye, lazanya, gnocchi, ravioli, canelloni gibi);
kuskus (hazırlanmış olsun olmasın)
|
19.04
(a)
|
Hububat veya hububat ürünlerinin kabartılması veya
kavrulması suretiyle elde edilen gıda mamulleri (corn flakes gibi);
tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan ön pişirme yapılmış
veya başka surette hazırlanmış dane (mısır hariç) veya flokon halindeki
hububat veya diğer şekilde işlenmiş daneler (un, hububatın kabaca
öğütülmesinden elde edilen küçük parçalar ve kaba un hariç)
|
19.05
(a)
|
Ekmek, pasta, kek, bisküvi ve diğer ekmekçilik
mamulleri (kakao içersin içermesin); hosti, eczacılıkta kullanılan boş ilaç
kapsülleri, mühür güllacı, pirinç kağıdı ve benzeri ürünler
|
2103.90.90
|
Diğerleri
|
21.04
(a)
|
Çorbalar, et suları ve müstahzarları; karışım
halindeki homojenize gıda müstahzarları
|
2105.00
|
Dondurma ve yenilen diğer buzlar (kakao içersin
içermesin)
|
21.06
(a)
|
Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer
almayan gıda müstahzarları (özel
tıbbi amaçlı diyet gıdalar hariç)
|
2202.99
|
Diğerleri
|
2208.70
|
Likörler
|
23.01
|
Et, sakatat, balık, kabuklu deniz hayvanları,
yumuşakçalar veya diğer su omurgasızlarının insanların yemesine elverişli
olmayan unları, kaba unları ve pelletleri; kakırdaklar (donyağı tortusu)
(yalnız geviş getiren (ruminant) hayvanlardan elde edilenler)
|
30.01
|
Tedavide kullanılan kurutulmuş guddeler ve diğer
organlar (toz haline getirilmiş olsun olmasın); guddelerin veya diğer
organların veya bunların salgılarının tedavide kullanılan hülasaları;
heparin ve tuzları; tedavide veya korunmada kullanılmak üzere hazırlanmış
tarifenin başka yerinde yer almayan veya belirtilmeyen insan veya hayvan
menşeli diğer maddeler
|
30.02
(a) ve (b)
|
İnsan kanı; tedavide, korunmada veya teşhiste
kullanılmak üzere hazırlanmış hayvan kanı; antiserum ve diğer kan
fraksiyonları ve bağışıklık sağlayan ürünler (biyoteknolojik işlemle elde
edilmiş olsun olmasın) aşılar, toksinler, mikroorganizma kültürleri
(mayalar hariç) ve benzeri ürünler (veteriner biyolojik ürünler hariç)
|
35.01
|
Kazeinler, kazeinatlar ve diğer kazein türevleri;
kazein tutkalları
|
35.02
|
Albüminler (kuru madde üzerinden hesaplandığında
ağırlık itibariyle %80’den fazla peyniraltı suyu proteini içeren iki veya
daha fazla peyniraltı suyu proteini konsantreleri dahil), albüminatlar ve
diğer albümin türevleri
|
3503.00
|
Jelatin [dikdörtgen (kare dahil) şeklinde
yapraklar halindeki jelatin dahil, yüzeyi işlenmiş veya boyanmış olsun
olmasın] ve jelatin türevleri; katı ihtiyokol; hayvansal menşeli diğer
tutkallar (35.01 pozisyonundaki kazein tutkallar hariç)
|
3504.00(a)
|
Peptonlar ve bunların türevleri; tarifenin başka
yerinde belirtilmeyen veya yer almayan diğer proteinli maddeler ve
türevleri; deri tozu (kromla işlem görmüş olsun olmasın)
|
3822.00
|
Bir mesnet üzerinde bulunan laboratuvarlarda veya
teşhiste kullanılan reaktifler, bir mesnet üzerinde olsun olmasın
laboratuvarlarda veya teşhiste kullanılan müstahzar reaktifler (30.02 veya
30.06 pozisyonlarında yer alanlar hariç); standart (referans) maddeleri
|
38.26
|
Biodizel ve bunların karışımları (Ağırlık
itibariyle % 70’den az petrol yağları veya bitümenli minerallerden elde
edilen yağları içerenler veya içermeyenler)
|
7101.21.00.00.00
|
İşlenmemiş olanlar (Kültür
incileri)
|