EK-1

DİSTİLE ALKOLLÜ İÇKİ KATEGORİLERİNİN TANIMLARI VE ÖZELLİKLERİ

Bu Tebliğ kapsamında bulunan distile alkollü içkilerin tanımları ve özellikleri aşağıda gösterilmiştir:

a) Rakı: Yalnızca suma veya tarımsal etil alkol ile karıştırılmış sumanın, dolum hacmi 5000 litre veya daha küçük geleneksel bakır imbiklerde, Türkiye’de yetişen anason tohumu (Pimpinella anisum) ile distile edilmesiyle sadece Türkiye’de üretilen distile alkollü içkidir. Rakının;

1)  Üretiminde bakır imbiğe alınan toplam alkolün en az %65’i suma olmalıdır.

2) Üretilmesinde şeker kullanılması durumunda bu şeker rafine beyaz şeker olmalı, kullanılan şeker miktarı ürün litresinde en fazla 10 gram olmalıdır.

3) Uçucu madde içeriği, hacmen %100 alkolün hektolitresinde 100 grama eşit veya daha fazla olmalıdır.

4) Metanol içeriği, hacmen %100 alkolün hektolitresinde 150 gramdan fazla olmamalıdır.

5) Anason tohumundan gelen uçucu yağın anetol miktarı, ürünün litresinde en az 800 miligram olmalıdır.

6) Hacmen alkol miktarı en az %40 olmalıdır.

7) Dolum öncesi en az bir ay dinlendirilmelidir.

b) Rom: Şeker kamışı melası, şeker kamışı veya şeker kamışı suyundan elde edilen şurubun sadece alkol fermentasyonu ve hacmen en fazla %96’ya kadar distilasyonu ile üretilen distilatın kullanılmasıyla elde edilen ve romun belirli duyusal özelliklerini taşıyan distile alkollü içkidir.

1) Özel aromatik karakteri olan romlar; şeker kamışı suyunun alkol fermentasyonu ve distilasyonu ile üretilir.

2) Özel aromatik karakteri olan romların; Uçucu madde içeriği, hacmen %100 alkolün hektolitresinde 225 grama eşit veya daha fazla olmalıdır.

3) Fransa’nın deniz aşırı ülkelerinin ve Madeira Otonom Bölgesi’nin coğrafi işaret tescili taşıyan romları  “Tarımsal” ifadesi ile birlikte satışa sunulabilir.

4)  Romun hacmen alkol miktarı en az %37,5 olmalıdır.

5) Roma alkol ilavesi yapılmamalıdır.

6)  Rom aromalandırılmamalıdır.

7) Renklendirici olarak sadece ilave karamel içerebilir.

8) Üretiminde kullanılan, hacmen en fazla  %90 alkol derecesindeki tarımsal distilatın hammaddesinin üretimin yapıldığı bölgeden gelen coğrafi işaret tescili taşıyan romlar “geleneksel” ifadesi ile desteklenebilir.  “Geleneksel” kelimesinin kullanımı, kategori adı olarak “rom” a ve coğrafi işaretlere eklenecek olan “şekerden üretim” veya “tarımsal” terimlerinin kullanımını engellemez.

c) Viski / whisky / whiskey: Tahıl mayşelerinin ve/veya öğütülmemiş diğer tahılların malt içeriğindeki diastaz enzimi ve/veya diğer doğal enzimler ile şekerlendirilmeleri, maya ile fermentasyonu ve kullanılan hammaddenin tat ve kokusuna sahip olması için hacmen en fazla %94,8 alkole kadar distilasyonu ile elde edilen distilatın, en az üç yıl süre ile kapasitesi 700 litreyi geçmeyen ahşap fıçılarda olgunlaştırılması sonucu elde edilen distile alkollü içkidir.

1) Viskinin hacmen alkol miktarı en az %40 olmalıdır.

2) Viskiye alkol ilavesi yapılmamalıdır.

3) Son distilata sadece su ve renklendirme için karamel eklenebilir.

4) Son distilat üretim sürecinde ortaya çıkan renk, tat ve kokuyu muhafaza etmelidir.

5) Viski tatlandırılmamalı veya aromalandırılmamalıdır,  renklendirme için kullanılan sade karamel dışında herhangi bir katkı maddesini içermemelidir.

ç) Tahıl distilat içkisi: Fermente tahıl mayşelerinin distilasyonu ile elde edilen ve kullanılan hammaddenin tat ve kokusunu taşıyan distile alkollü içkidir.

Duyusal özelliklerini kullanılan hammaddeden alan fermente tahıl mayşelerinin hacmen alkol miktarı en fazla %95 olacak şekilde distile edilmesi ile elde edilen tahıl distilat içkileri “tahıl brendisi” olarak adlandırılır.

1) Korn hariç, tahıl distilat içkisinin ve tahıl brendisinin hacmen alkol miktarı en az %35 olmalıdır.

2) Tahıl distilat içkisine alkol ilavesi yapılmamalıdır.

3) Tahıl distilat içkisi aromalandırılmamalıdır.

4) Tahıl alkollü içeceği renklendirici olarak sadece ilave karamel içerebilir.

d) Şarap distilatı: Sadece şarabın veya distilasyon için kuvvetlendirilmiş şarabın, hacmen en fazla %86’ya kadar distilasyonundan veya şarap distilatının hacmen en fazla %86’ya kadar yeniden distilasyonu ile üretilen distilattan elde edilen distile alkollü içkidir.

Şarap distilatı; (e) bendinde yer alan olgunlaştırma şartlarındaki süre kadar veya daha uzun süre olgunlaştırılırsa şarap distilatı/kanyak olarak piyasaya arz edilebilir.

Şarap distilatının;

1) Uçucu madde içeriği hacmen %100 alkolün hektolitresinde 125 grama eşit veya daha fazla olmalıdır.

2) Metanol içeriği, hacmen %100 alkolün hektolitresinde en fazla 200 g olmalıdır.

3) Hacmen alkol miktarı en az %37,5 olmalıdır.

4) Alkol ilave edilmemelidir.

5) Aromalandırılmamalıdır, bu durum geleneksel üretimler için de geçerlidir.

6) Renklendirici olarak sadece ilave karamel içerebilir.

e) Brendi / Brandy / Weinbrand: Doğrudan şarap distilatından ya da şarap distilatının son ürünün hacmen %50’sini geçmeyecek miktarda, hacmen en fazla %94,8’e kadar distile edilmiş şarap distilatı ile harmanlanmasından elde edilen distile alkollü içkidir.

Bu içki, 1000 litreden büyük fıçılarda en az bir yıl, daha küçük hacimli fıçılarda en az 6 ay olgunlaştırılır.

Brendinin;

1) Uçucu madde içeriği hacmen %100 alkolün hektolitresinde 125 grama eşit veya daha fazla olmalıdır.

2) Metanol içeriği, hacmen %100 alkolün hektolitresinde en fazla 200 g olmalıdır.

3) Hacmen alkol miktarı en az %36 olmalıdır.

4) Brendi, Brandy veya Weinbrand’e alkol ilavesi olmamalıdır.

5) Brendi, Brandy veya Weinbrand aromalandırılmamalıdır. Bu geleneksel üretim yöntemlerini hariç tutmamaktadır.

6) Brendi, Brandy veya Weinbrand renklendirici olarak sadece ilave karamel içerebilir.

f) Üzüm cibresi distilat içkisi / üzüm cibresi: Fermente ve distile edilmiş üzüm cibresinden elde edilen distile alkollü içkidir. Distilasyon işlemi doğrudan su buharı ile veya sonradan su ilave edilerek gerçekleştirilir. Cibrenin distilasyonda bulunması halinde hacmen en fazla %86’ya kadar distile edilmelidir. Aynı hacmen alkol miktarında tekrar distile edilebilir.

Üzüm cibresi distilat içkisinin;

1) Uçucu madde içeriği hacmen %100 alkolün hektolitresinde 140 grama eşit veya daha fazla olmalıdır.

2) Metanol içeriği, hacmen %100 alkolün hektolitresinde en fazla 1000 g olmalıdır.

3) Bu içkinin üretilmesinde üzüm cibresine eklenen tortu, 100 kg üzüm cibresinde 25 kg’dan fazla olmamalıdır.

4) Tortudan elde edilen alkol miktarı son üründeki toplam alkol miktarının % 35’inden fazla olmamalıdır.

5) Hacmen alkol miktarı en az %37,5 olmalıdır.

6) Üzüm cibresi distilat içkisine alkol ilavesi olmamalıdır.

7) Üzüm cibresi distilat içkisi aromalandırılmamalıdır. Buna geleneksel üretim de dahildir.

8) Üzüm cibresi distilat içkisi renklendirici olarak sadece ilave karamel içerebilir.

g) Meyve cibresi distilat içkisi: Üzüm cibresi hariç meyve cibresinin fermentasyonu ve hacmen en fazla %86’ya kadar distilasyonu ile üretilen distilattan elde edilen distile alkollü içkidir. Aynı hacmen alkol miktarında yeniden distile edilebilir.

Meyve cibresi distilat içkisinin;

1) Uçucu madde içeriği, hacmen %100 alkolün hektolitresinde 200 grama eşit veya daha fazla olmalıdır.

2) Metanol içeriği, hacmen %100 alkolün hektolitresinde en fazla 1500 g olmalıdır.

3) Sert çekirdekli meyve cibresi distilat içkilerinde hidrosiyanik asit içeriği, hacmen %100 alkolün litresinde 7 gramdan fazla olmamalıdır.

4) Hacmen alkol miktarı en az %37,5 olmalıdır.

5) Meyve cibresi distilat içkisine alkol ilavesi olmamalıdır.

6) Meyve cibresi distilat içkisi aromalandırılmamalıdır.

7) Meyve cibresi distilat içkisi renklendirici olarak sadece ilave karamel içerebilir.

8) Satışta kullanılan isim meyvenin ismi ve bunu takip eden “Cibre alkollü içeceği” nden oluşabilir. Eğer farklı meyvelerin posaları kullanılırsa, satış ismi “Meyve cibresi alkollü içeceği “ olmalıdır.

ğ) Kuru üzüm distilat içkisi / kuru üzüm brendisi / raisin brandy: “Corinth Black” veya “Moscatel of the Alexandria” çeşitlerinin kurutulmasıyla elde edilen üzüm ekstraktının alkol fermentasyonu ile elde edilen ürününün, distile edilmesi ile elde edilen distile alkollü içkidir. Distilatın, kullanılan hammaddenin tat ve kokusuna sahip olması için hacmen en fazla % 94,5’e kadar distile edilmesi gerekir.

1) Kuru üzüm distilat içkisinin hacmen alkol miktarı en az %37,5 olmalıdır.

2) Kuru üzüm distilat içkisine alkol ilavesi olmamalıdır.

3) Kuru üzüm distilat içkisi aromalandırılmamalıdır.

4) Kuru üzüm distilat içkisi renklendirici olarak sadece ilave karamel içerebilir.

h) Meyve distilat içkisi: 2 alt kategoriye ayrılır:

1) Meyve brendisi: Sadece, çekirdekli veya çekirdeksiz taze etli meyvelerin veya bu tür meyve, üzümsü meyve ya da sebzelerin alkol fermentasyonu ve kullanılan meyvenin tad ve kokusunu korumak amacıyla hacmen en fazla %86’ya kadar distile edilmesi ile üretilen distilattan elde edilen distile alkollü içkidir.

Meyve brendisinin;

- Uçucu madde içeriği, hacmen %100 alkolün hektolitresinde 200 grama eşit veya daha fazla olmalıdır.

- Çekirdekli taze meyvelerden elde edilen içkilerde, hidrosiyanik asit miktarı, hacmen %100 alkolün hektolitresinde en fazla 7 g olmalıdır.

- Metanol içeriği, hacmen %100 alkolün hektolitresinde en fazla 1000 g olmalıdır. Ancak; metanol miktarı hacmen %100 alkolün hektolitresinde; erik (Prunus domestica L.), Avrupa eriği (Prunus domestica L. var syriaca), erik (Prunus domestica L.), elma (Malus domestica Borkh), armut (Pyrus communis L.),ahududu (Rubus idaeus L.),böğürtlen (Rubus fruticosus auct. aggr.),kayısı(Prunus armeniaca L.) ve şeftaliden (Prunus persica (L.) Batsch); elde edilen distilat içkilerinde en fazla 1200 g; Williams armutu (Pyrus communis L. cv ‘Williams’), kırmızı frenk üzümü (Ribes rubrum L.), frenküzümü (Ribes nigrum L.), kuş üvezi- yabani üvez (Sorbus aucuparia L.), mürver (Sambucus nigra L.), ayva(Cydonia oblonga Mill.), ardıç (Juniperus communis L. and/or Juniperus oxicedrus L.). elde edilen distilat içkilerinde en fazla 1350 g olmalıdır. Williams türü armutlardan üretilen armut brendilerinde sadece “williams” adı kullanılabilir. Meyve brendisi olarak tanımlanan içkilerde meyve adı “brendi” ifadesinden önce kullanılmalıdır. Bu ürünler meyve adı ile birlikte “wasser” olarak da adlandırılabilir. Kiraz brendisi “kirsch”, erik brendisi “slivovitz” olarak da adlandırılabilir.

- Meyve brendisinin hacmen alkol miktarı en az %37,5 olmalıdır.

- Meyve brendisine alkol ilavesi yapılmamalıdır.

- Meyve brendisi aromalandırılmamalıdır.

- İki ya da daha fazla meyve, üzümsü meyve veya sebzenin birlikte distile edildiği durumlarda, ürün “meyve brendisi” veya “sebze brendisi” olarak satılabilir. Ürün ismi azalan ağırlıkları göz önünde bulundurularak,  kullanılan meyve, üzümsü meyve veya sebze isimleri ile desteklenebilir.

2) Meyve alkola içkileri: Kısmen fermente olmuş veya fermente olmamış böğürtlen (Rubus fruticosus auct. aggr.), çilek (Fragaria spp.), yaban mersini (Vaccinium myrtillus L.), ahududu (Rubus idaeus L.), kırmızı frenk üzümü (Ribes rubrum L.), beyaz frenk üzümü (Ribes niveum Lindl.), frenküzümü (Ribes nigrum L.), çakal eriği (Prunus spinosa L.), kuş üvezi-yabani üvez (Sorbus aucuparia L.), bahçe üvezi (Sorbus domestica L.) çobanpüskülü (Ilex aquifolium and Ilex cassine L.), keklik üzümü (Sorbus torminalis (L.) Crantz), mürver (Sambucus nigra L.), Bektaşi üzümü (Ribes uva-crispa L. syn. Ribes grossularia), kızılcık (Vaccinium L. subgenus Oxycoccus), kırmızı meyveli ayıüzümü (Vaccinium vitis-idaea L.), yüksek mavi yemiş (Vaccinium corymbosum L.), kır iğdesi (Hippophae rhamnoides L.), kuşburnu (Rosa canina L.), turuncu böğürtlen (Rubus chamaemorus L.), karga üzümü (Empetrum nigrum L.), kutup böğürtleni (Rubus arcticus L.),murt (Myrtus communis L.),muz (Musa spp.), çarkıfelek meyvesi (Passiflora edulis Sims), ambarella/altın elma/domuz eriği (Spondias dulcis Sol. ex Parkinson), boz erik (Spondias mombin L.), ceviz (Juglans regia L.), fındık (Corylus avellana L.), kestane (Castanea sativa L.), turunçgil (Citrus spp. L.), dikenli incir (Opuntia ficus-indica) gibi meyvelerin en fazla 20 litre tarımsal etil alkol veya distilat içkisinde veya distilat  ( 100 kg fermente olmuş aynı meyveden elde edilmiş) ile maserasyonu ve ardından en fazla %86’ya kadar distilasyonu ile elde edilen distile alkollü içkidir.

- Meyve alkola içkilerinin hacmen alkol miktarı en az %37,5 olmalıdır.

- Meyve alkola içkileri aromalandırılmamalıdır.

ı) Geist  (kullanılan hammadde veya meyvenin ismi ile): Aşağıda yer alan fermente edilmemiş meyve veya taneli meyvelerin veya sebzelerin, kabuklu yemişlerin veya otlar, gül yaprakları gibi diğer bitkisel ürünlerin tarımsal etil alkolde maserasyonu ve ardından en fazla %86’ya kadar distilasyonu ile elde edilen distile alkollü içkidir.

-Böğürtlen (Rubus fruticosus auct. aggr.),

-Çilek (Fragaria spp.),

-Yaban mersini (Vaccinium myrtillus L.),

-Ahududu (Rubus idaeus L.),

- Kırmızı frenk üzümü (Ribes rubrum L.),

- Beyaz frenk üzümü (Ribes niveum Lindl.),

-Frenk üzümü (Ribes nigrum L.),

-Çakal eriği (Prunus spinosa L.),

- Kuş üvezi-yabani üvez (Sorbus aucuparia L.),

- Bahçe üvezi (Sorbus domestica L.),

-Çoban püskülü (Ilex aquifolium and Ilex cassine L.),

-Keklik üzümü (Sorbus torminalis (L.) Crantz),

-Mürver (Sambucus nigra L.),

-Bektaşi üzümü (Ribes uva-crispa L. syn. Ribes grossularia),

-Kızılcık (Vaccinium L. subgenus Oxycoccus),

-Kırmızı meyveli ayıüzümü (Vaccinium vitis-idaea L.),

-Yüksek mavi yemiş (Vaccinium corymbosum L.),

-Kır iğdesi (Hippophae rhamnoides L.),

-Kuşburnu (Rosa canina L.),

-Turuncu böğürtlen (Rubus chamaemorus L.),

-Karga üzümü (Empetrum nigrum L.),

-Kutup böğürtleni (Rubus arcticus L.),

-Murt (Myrtus communis L.),

-Muz (Musa spp.),

-Çarkıfelek meyvesi (Passiflora edulis Sims),

-Ambarella/altın elma/domuz eriği (Spondias dulcis Sol. ex Parkinson),

-Boz erik (Spondias mombin L.)

-Ceviz (Juglans regia L.),

-Fındık (Corylus avellana L.),

-Kestane (Castanea sativa L.),

-Turunçgil (Citrus spp. L.),

-Dikenli incir (Opuntia ficus-indica).

1) Geist  (kullanılan hammadde veya meyvenin ismi ile) in hacmen alkol miktarı en az %37,5 olmalıdır.

2) Geist aromalandırılmamalıdır.

i) Elma şarabı distilat içkisi/cider spirit-armut şarabı distilat içkisi/perry spirit: Sadece elma şarabı veya armut şarabının distilasyonu ile elde edilen distile alkollü içkidir. Kullanılan hammaddenin tad ve kokusuna sahip olması için hacmen alkol miktarı en fazla %86’ya kadar distile edilir.

1) Uçucu madde içeriği, hacmen %100 alkolün hektolitresinde 200 grama eşit veya daha fazla olmalıdır.

2) Metanol içeriği, hacmen %100 alkolün hektolitresinde en fazla 1000 g olmalıdır.

3) Hacmen alkol miktarı en az %37,5 olmalıdır.

4) Elma şarabı distilat içkisi veya armut şarabı distilat içkisine alkol ilavesi olmamalıdır.

5) Elma şarabı distilat içkisi veya armut şarabı distilat içkisi aromalandırılmamalıdır.

6) Elma şarabı distilat içkisi veya armut şarabı distilat içkisi renklendirici olarak sadece ilave karamel içerebilir.

j) Gentian distilat içkisi: Gentian köklerinin tarımsal etil alkol ilave edilerek veya edilmeyerek fermentasyonu ve elde edilen fermente gentianın distilasyonu ile elde edilen distile alkollü içkidir.

1) Gentian distilat içkisinin hacmen alkol miktarı en az %37,5 olmalıdır.

2) Gentian distilat içkisi aromalandırılmamalıdır.

k) Meyve likörü: Meyvelerin tarımsal etil alkolde ve/veya tarımsal distilatta ve/veya tebliğ kapsamında yer alan distilat içkilerinde maserasyonu ile elde elden distile alkolü içkidir.

1) Meyve liköründe kullanılan meyve miktarı hacmen %100 alkolün 20 litresinde en az 5 kilogram olmalıdır.

2) Meyve likörünün aroması, kullanılan meyveden gelen aromalar dışında aroma maddeleri ve/veya aroma karışımları ile desteklenebilir. Bu içkilerde Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde yer alan aroma verici maddeler ve aroma verici karışımlar kullanılır. Ancak içkinin karakteristik tadı ve rengi sadece kullanılan meyveden gelmelidir.

3) Meyve likörünün hacmen alkol miktarı en az %15 olmalıdır.

l) Ardıç aromalı distile alkollü içkiler: Tarımsal etil alkole ve/veya tahıl distilat içkisine ve/veya tahıl distilatına ardıç tohumu ( Juniperus oxicedrus L. ve/veya Juniperus communis L.)  ile tat ve koku kazandırılması suretiyle elde edilen distile alkollü içkidir. Üretiminde ilave olarak Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde yer alan aroma verici maddeler ve/veya aroma preparatları ve/veya aromatik bitki ve/veya aromatik bitki kısımları kullanılabilir. Bu aromalar ve/veya bitki kısımları ardıç aromasını azaltsa bile, ardıcın diğer duyusal özellikleri belirgin olmalıdır.

1) Ardıç aromalı distile alkollü içkilerin hacmen alkol miktarı en az %30 olmalıdır.
            2) Ardıç aromalı distile alkollü içkiler satış ismi olarak Wacholder veya genebra’yı taşıyabilir.

m) Cin/gin: Cin duyusal olarak uygun tarımsal etil alkolün ardıç meyveleri (Juniperus communis L.) ile aromalandırılması ile elde edilen ardıç tadı baskın olan distile alkollü içkidir.

-Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde yer alan aroma verici maddeler ve/veya aroma verici preparat katılabilir.

1) Cinin hacmen alkol miktarı en az %37,5 olmalıdır.

2) Eklenen tatlandırıcı miktarının son üründe 0,1 g/L’yi aşmaması halinde, cin/gin “dry” ifadesi ile desteklenebilir.

n) Distile cin/gin: Uygun kalitede ve başlangıç alkol miktarı en az %96 olan duyusal olarak uygun tarımsal etil alkolün, cin üretimine uygun geleneksel imbiklerde, ardıç tohumu ve diğer aromatik bitki ve/veya aromatik bitki kısımları ile birlikte yeniden distilasyonu ile elde edilen ardıç tadı baskın olan distile alkollü içkiler için kullanılabilir. “Distile cin” doğal aroma maddeleri ile aromalandırılabilir. “London cin/gin” de bir çeşit distile cindir.

Yukarıda tanımlanan distilasyon ürününe, distile cin üretiminde kullanılan distilat ve tarımsal etil alkolün aynı bileşim, saflık ve hacim alkolde karıştırılması ile elde edilen içkilerde de “distile cin” adı kullanılabilir. Ancak, tarımsal etil alkole aroma maddeleri katılmasıyla elde edilen cin için “distile cin” adı kullanılamaz.

1) Distile cinin hacmen alkol miktarı en az %37,5 olmalıdır.

2) Eklenen tatlandırıcı miktarının son üründe 0,1 g/L’yi aşmaması halinde, cin/gin “dry” ifadesi ile desteklenebilir.

 o) London Cin: London cin bir “distile cin” tipidir. Metanol içeriği hacmen %100

1) Aroması sadece cin üretiminde kullanılan tüm doğal bitki materyallerinin olduğu tarımsal etil alkolün geleneksel imbikle yeniden distilasyonundan gelir.

2) Elde edilen distilatın alkol içeriği hacmen en az %70 olmalıdır.

3) Tarımsal etil alkol ilave edilmesi durumunda Ek-2’deki özelliklere uygun olmalıdır. Fakat metanol içeriği hacmen %100 alkolün hektolitresinde en fazla 5 g olmalıdır.

4) Son üründe 0,1 g/L şeker miktarını geçmemek koşulu ile ilave tatlandırıcı ve renklendirici içeremez.

5) Su dışında herhangi bir katkı maddesi içermez.

6) London Gin’in hacmen alkol oranı en az %37,5 olmalıdır.

7) London Gin ürününde ‘’dry’’ ifadesi kullanılabilir.

ö) Bal Distilat İçkisi: Bal şırasının fermente edilmesi ve distile edilmesi ile üretilen, %86’lık alkol hacminde damıtılan, böylece damıtma ürünü hammaddelerden elde edilen duyusal karakteristiklere sahip olan distile alkollü içkidir.

1) Bal distilat içkisinin hacmen alkol miktarı en az  %35 olmalıdır.

2) Bal distilat içkisine alkol ilavesi olmamalıdır.

3) Bal distilat içkisi aromalandırılmamalıdır. Sadece bal ile tatlandırılabilir.

4) Bal distilat içkisi renklendirici olarak sadece ilave karamel içerebilir.

p) Kimyon aromalı distile alkollü içki: Tarımsal etil alkolün kimyon (Carum carvi L.), ile aromalandırılmasıyla elde edilen distile alkollü içkidir.

1) Kimyon aromalı distile alkollü içkiye kimyon tadı baskın olması koşuluyla Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde yer alan doğal aroma verici maddeler veya aroma verici preparatlar ilave edilebilir.

2) Kimyon aromalı distile alkollü içkinin hacmen alkol miktarı en az %30 olmalıdır.

r) Akvavit ya da Akuavit: Akvavit ya da Akuavit, bitki veya baharat distilatıyla aromalandırılmış tarımsal etil alkol kullanılarak üretilmiş kimyon aromalı ve/veya dereotu tohumu aromalı distile alkollü içkidir.

1) Akvavit ya da akuavitin hacmen alkol miktarı en az %37,5 olmalıdır.

2) Akvavit ya da Akuavite Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde yer alan doğal aroma maddeleri ve/veya doğal aroma preparatları ilave edilebilir. Ancak bu içkilerin aroması büyük ölçüde kimyon  (Carum Carvi L.) ve/veya dereotu tohumunun (Anethum graveolens L.) distile edilmesi ile oluşmakta olup esansiyel yağlar kullanılmamaktadır.

3) Acılık verici maddeler ürünün tadında baskın olmamalıdır.

4) Kuru madde içeriği en fazla 15 g/L olmalıdır.

s) Anason aromalı distile alkollü içkiler: Tarımsal etil alkolün, yıldız anason (Illicium verum Hook f.), anason (Pimpinella anisum), rezene (Foeniculum vulgare Mill.)  ekstraktı veya aynı aromatik içeriğe sahip diğer herhangi bir bitki ile aromalandırılmasıyla elde edilen distile alkollü içkidir. Anason aromalı distile alkollü içki üretiminde, anason tadının baskın olması kaydıyla diğer doğal bitki ekstraktı veya aromatik tohumlar da kullanılabilir. Anason aromalı distile alkollü içkilerde hacmen alkol miktarı en az %15 olmalıdır.

1) Anason aromalı distile alkollü içkilerin üretilmesinde yalnızca Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde yer alan doğal aroma verici maddeler ve aroma verici preparatlar kullanılabilir. 

2) Anason aromalı distile alkollü içkilerin üretiminde aşağıdaki üretim metotlarından herhangi biri kullanılır:

- Maserasyon ve/veya distilasyon,

-Tarımsal etil alkolün yukarıda belirtilen bitki kısımları veya tohumları ile yeniden distilasyonu,

- Anason aromalı bitki ekstraklarının doğal distilasyonunundan elde edilen distilatın ilavesi,

- Yukarıda belirtilen bu üç metodun kombinasyonu.

ş) Pastis: Anason aromalı distile alkollü içkinin “pastis” olarak adlandırılabilmesi için glisirhizik asit olarak da bilinen kalkon adlı renklendiriciyi içeren meyan kökü (Glycyrrhiza spp.) doğal ekstraktı içermesi gerekir.

Pastisin;

1) Meyan kökü miktarı 0,05 g/L’den az 0,5 g/L’den çok olmamalıdır.

2) Şeker miktarı invert şeker cinsinden 100 g/L’dan daha az olmalıdır.

3) Anetol düzeyi en az 1,5 g/L en çok 2 g/L olmalıdır.

4) Hacmen alkol miktarı en az %40 olmalıdır.

5) Pastis’in hazırlanışında yalnızca Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde yer alan doğal aroma maddeleri ve doğal aroma preparatları kullanılabilir.

t) Anis: Anis, karakteristik tadı sadece anason (Pimpinella anisum) ve/veya yıldız anason  (Illicium verum Hook f.)  ve/veya rezene  (Foeniculum vulgare Mill.)’den gelen anason aromalı distile içkidir.

1) Anisin hacmen alkol miktarı en az %35 olmalıdır.

2) Anisin üretilmesinde yalnızca Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde yer alan doğal aroma maddeleri ve doğal aroma preparatları kullanılabilir. 

u) Distile Anis: Anisin toplam alkol miktarının en az %20 sinin anisten gelmesi durumunda anason (Pimpinella anisum) ve/veya yıldız anason (Illicium verum Hook f.)  ve/veya rezene  (Foeniculum vulgare Mill.) ve coğrafi işaret olması durumunda mastic ve diğer aromatik tohumlar, distile edilmiş bitkiler ya da meyveleri içeren anis türüdür.

1) Distile Anisin hacmen alkol miktarı en az %35 olmalıdır.

2) Distile Anisin hazırlanışında Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde yer alan  doğal aroma maddeleri ve doğal aroma preparatları kullanılabilir. 

ü) Bitter distile alkollü içki / Bitter: Tarımsal etil alkolün Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde yer alan aroma maddeleri ve/veya aroma preparatları ilave edilerek aromalandırılması ile elde edilen baskın olarak bitter tada sahip distile alkollü içkidir.

1) Bitter distile alkollü içkinin hacmen alkol miktarı en az %15 olmalıdır.

2)Bitter distile alkollü içkinin adlandırılmasında  “amer” veya “bitter” adı kullanılabilir.

v) Votka/ Vodka: Patates ve/veya tahıl veya diğer tarımsal hammaddelerden elde edilmiş tarımsal etil alkolün hammaddesinden gelen duyusal özelliklerinin seçimli olarak azaltılması amacıyla distilasyonu ve/veya rektifikasyonu, aktif kömürden filtrasyonu veya eşdeğer işlemlerden geçirilmesi ile elde edilen distile alkollü içkidir. Votkaya baskın aromasının dışında özel duyusal özellikler kazandırılabilir.

1) Votkaya sadece fermente edilmiş ham maddesinden elde edilen distilatta bulunan doğal aroma verici bileşenleri eklenebilir.

2) Votkanın hacmen alkol miktarı en az %37,5 olmalıdır.

3) Tarımsal etil alkol için maksimum kalıntı seviyesi metanol hariç Ek-2’de belirtilen şartlara uymalıdır.

4) Votkanın metanol miktarı, hacmen  %100’lük alkolün hektolitresinde en fazla 10 gram olmalıdır.

5) Patates ve/veya tahıldan  üretilmeyen votkanın etiketi, sunumu, tanımlaması, tarımsal etil alkolün üretilmesi için kullanılan hammaddenin ismi ile desteklenecek şekilde “…..” den üretilmiştir şeklinde bir belirti/işaret taşımalıdır.

y) Aromalı Votka: Aromalı votka, kullanılan hammaddeler dışında baskın bir aromaya sahip olan votkadır.

1) Aromalı votkanın hacmen alkol miktarı en az %37,5 olmalıdır.

2) Aromalı votka tatlandırılmış, harmanlandırılmış, aromalandırılmış, dinlendirilmiş ya da renklendirilmiş olabilir.

3) Baskın aromanın adı votka adı ile birlikte kullanılabilir.

z) Likör: Tarımsal etil alkolün, tarımsal distilatın veya bir veya daha fazla distile alkollü içkinin veya bunların karışımlarının aromalandırılması, tatlandırılması ve kullanılması halinde süt, krema, diğer süt ürünleri, meyve, şarap, aromatik şarap gibi tarımsal ürünler ilave edilmesi ile elde edilen distile alkollü içkidir.

Likörün;

1) Şeker miktarı, invert şeker cinsinden en az 100 g/L olmalıdır.

2) Gentian ile aromalandırılarak hazırlanan gentian likörlerinde veya benzer aromatik bitkilerle hazırlanmış likörlerde şeker miktarı invert şeker cinsinden en az 80 g/L olmalıdır.

3) Sadece kiraz distilat içkisinin bulunduğu kiraz likörlerinde ise şeker miktarı invert şeker cinsinden en az 70 g/L olmalıdır.

4) Likörlerin hacmen alkol miktarı en az %15 olmalıdır.

5) “Jaegertee”, “Jagertee”, “Jagatee” ismi, Avusturya’da bazı distile içki veya çay esansları, doğal aroma maddeleri ilave edilerek hazırlanan, hacmen alkol miktarı en az %22,5 olan, invert şeker cinsinden 100 g/L şeker içeren likörler için kullanılır.

6) Likörün üretilmesinde yalnızca Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde yer alan aroma verici madde ve aroma verici preparatlar kullanılabilir.

aa) Creme de cassis: Creme de cassis invert şeker cinsinden litrede 400 gram şeker içeren  kuş üzümü likörüdür.

1) Creme de cassis’ in hacmen alkol miktarı en az %15 olmalıdır.

2) Creme de cassis’ in üretilmesinde yalnızca Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde yer alan aroma verici madde ve aroma verici preparatlar kullanılabilir.

3) Ürün isimlendirmesinde likör terimi de ilave edilebilir.

ab) Yumurta likörü / advocaat / avocat / advokat: Tarımsal etil alkolden elde edilen, yumurta sarısı, yumurta beyazı ve şeker veya bal içeren, aromalandırılmış veya aromalandırılmamış distile alkollü içkidir.

Yumurta likörünün;

1) Şeker veya bal miktarı invert şeker cinsinden en az 150 g/L olmalıdır.

2) Yumurta sarısı miktarı en az 140 g/L olmalıdır.

3) Hacmen alkol miktarı en az %14 olmalıdır.

4) Yumurta likörü / advocaat / avocat / advokatın üretilmesinde yalnızca Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde yer alan aroma verici madde ve aroma verici preparatlar kullanılabilir.

ac) Yumurtalı likör: Tarımsal etil alkolden elde edilen, yumurta sarısı, yumurta beyazı ve şeker veya bal içeren, aromalandırılmış veya aromalandırılmamış distile alkollü içkidir.

Yumurtalı likörün;

1) Şeker veya bal miktarı invert şeker cinsinden en az 150 g/L olmalıdır.

2) Yumurta sarısı miktarı en az 70 g/L olmalıdır.

3) Yumurtalı likörün hacmen alkol miktarı en az %15 olmalıdır.

4) Yumurtalı likörün üretilmesinde yalnızca Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde yer alan doğal aroma verici madde ve aroma verici preparatlar kullanılabilir.

aç) Creme de (kullanılan hammadde veya meyve adı takip eder): Creme de olarak adlandırılan alkollü içkiler invert şeker cinsinden litrede 250 gram şeker içeren likörlerdir. Creme de ifadesi, süt ürünlerinin haricinde kullanılan hammadde ve meyve adı  ile devam eder.

1) Hacmen alkol miktarı en az %15 olmalıdır. 

2) Creme de (kullanılan hammadde veya meyve adı takip eder) nin üretilmesinde yalnızca Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde yer alan aroma verici madde ve aroma verici preparatlar kullanılabilir.

3) İsimlendirmede likör ifadesi kullanılabilir.

ad) Spritglögg / Väkevä glögi: Tarımsal etil alkolün Türk Gıda Kodeksinde yer alan doğal tarçın ve/veya karanfil aroması ile aromalandırılması ile elde edilen distile alkollü içkidir. Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde yer alan doğal bitki ekstraktı aromaları da kullanılabilir. Ancak, kullanılan baharatın aroması baskın olmalıdır. Şarap ve şarap ürünlerinin içeriği %50’yi geçmemelidir. Spritglöggün hacmen alkol miktarı en az %15 olmalıdır.

1) Spritglögg’ ün üretiminde aşağıdaki metotlardan biri kullanılır;

- Maserasyon ve/veya distilasyon,

- Tarçın veya karanfilin doğal aromasının ilavesi,

- Tarımsal etil alkolün yukarıda belirtilen bitki kısımları veya tohumları ile yeniden distilasyonu,

 - Yukarıda belirtilen üç metodun kombinasyonu.

ae) Berenburg veya Beerenburg: Tarımsal etil alkol kullanılarak, meyve veya bitki veya bunların parçalarının maserasyonu ile üretilen, gentian kökü (Gentiana lutea L.) ardıç meyvesi (Juniperus communis L.) ve defne yaprakları (Laurus nobilis L.) distilatlarının özel aromasını içeren, açık kahveden koyu kahveye doğru renk değişimi olan, invert şeker cinsinden en fazla 20 g/L tatlandırılabilen ve hacmen alkol miktarı en az %30 olan distile alkollü içkidir.

 1) Berenburg ya da Beerenburg’un hazırlanışında Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde yer alan doğal aroma verici madde ve aroma verici preparatlar kullanılabilir.

af) Guignolet: Kirazın tarımsal etil alkolde maserasyonu ile elde edilen likördür.

1) Hacmen alkol miktarı en az %15 olmalıdır.

2) Madde (z) de likörler için belirlenen tatlandırma ile ilgili kurallar uygulanır.

3) Ürün isimlendirmesinde likör ifadesi kullanılabilir.

ag) Punch au rhum: Alkol içeriği sadece “rom” dan sağlanan likördür.

1) Hacmen alkol miktarı en az %15 olmalıdır.

2) Madde (z) de yer alan likörler için belirlenen tatlandırma ile ilgili kurallar uygulanır.

3) Ürün isimlendirmesinde likör ifadesi kullanılabilir.

ağ) Pastis de Marseille: Anetol miktarı 2 g/L, hacmen alkol miktarı en az %45 olan pastis “Pastis de Marseille” olarak adlandırılır.

Pastis de Marseille’nin hazırlanışında yalnızca Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde yer alan doğal aroma verici maddeler ve aroma verici preparatlar kullanılabilir. 

ah) Sloe gin: Çakal eriğinin cin içinde maserasyonu ve mümkünse çakal eriği suyunun eklenmesi ile sadece doğal aroma maddeleri kullanılarak üretilen, hacmen alkol miktarı en az %25 olan likördür. Sloe Gin’in hazırlanışında Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde yer alan aroma verici madde ve aroma verici preparatlar kullanılabilir. Ürün isimlendirmesinde likör ifadesi kullanılabilir.

1)   Sloe Aromalı Distile Alkollü İçki veya Pacharan: En az 125 gram çakal eriğinin (Prunus spinosa L.) tarımsal etil alkolde maserasyonu ve doğal anis ve/veya distile anis ilavesi ile üretilmiş, baskın çakal eriği tadına sahip, hacmen alkol miktarı en az %25, son üründeki invert şeker miktarı 80-250 g/L olan, duyusal özellikleri, rengi ve tadı özellikle kullanılan meyve ve anisden gelen distile alkollü içkidir. İspanya’da üretilmesi koşuluyla, sloe aromalı distile alkollü içki isminin yerine “Pacharan” ismi kullanılabilir. İspanya dışında üretilmesi durumunda “Pacharan” ismi sadece “Sloe aromalı distile alkollü içki”  ifadesini desteklemek amaçlı ve üretildiği yerin “… da üretilmiştir” şeklinde belirtilmesi halinde kullanılabilir.

aı) Topinambur veya Jerusalem artichoke distile içkisi: Sadece yer elması yumrularının (Helianthus tuberosus L.) fermentasyonu ve hacmen alkol miktarı en fazla  %86 olacak şekilde distile edilmesiyle elde edilen,  hacmen alkol miktarı en az %38 olan distile alkollü içkidir.

1) Topinambur veya Jerusalem artichoke distile içkisine alkol ilavesi olmamalıdır.

2) Topinambur veya Jerusalem artichoke distile içkisi aromalandırılmamalıdır.

3) Topinambur veya Jerusalem artichoke distile içkisi renklendirici olarak sadece ilave karamel içerebilir.

ai) Hefebrand veya tortu distile içkisi:  Özellikle şarabın tortusunun veya fermente edilmiş meyvenin tortusunun hacmen alkol miktarı  %86’dan az olacak şekilde distile edilmesi ile elde edilen distile alkollü içkidir.

1) Hacmen alkol miktarı en az %38 olmalıdır.

2) Hefebrand veya tortu alkollü içkisi terimi kullanılan ham madde isimleri ile desteklenebilir.

3) Hefebrand veya tortu alkollü içkisine alkol ilavesi yapılmamalıdır.

4) Hefebrand veya tortu alkollü içkisi aromalandırılmamalıdır.

5) Hefebrand veya tortu alkollü içkisi renklendirici olarak sadece ilave karamel içerebilir.

aj) Sambuca: Renksiz anason aromalı, anason (Pimpinella anisum L.), yıldız anason (Illıcium verum L.) veya diğer aromatik bitkilerin distilatını içeren, hacmen alkol miktarı en az %38 olan, şeker içeriği invert şeker cinsinden litrede en az 350 grama eşit olan, doğal anetol miktarı litrede 1 gramdan fazla 2 gramdan az olan likördür.

1) Madde (z) de yer alan likörler için belirlenen tatlandırma ile ilgili kurallar uygulanır.

2) Ürün isimlendirmesinde likör ifadesi kullanılabilir.

ak) Mistra: Anason veya doğal anetol ile aromalandırılan, anetol içeriği 1 gramdan az 2 gramdan fazla olmayan, ayrıca aromatik bitkilerin distilatlarını içeren, hacmen alkol miktarı %40’dan az %47’den fazla olmayan, şeker eklenmeyen renksiz likördür.

 1) Mistranın hazırlanışında yalnızca Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde yer alan doğal aroma verici maddeler ve aroma verici preparatlar kullanılabilir.

al) Maraschino veya Marrasquino: Renksiz, aromasını maraska kiraz distilatından veya kiraz maserasyon ürününden veya kiraz parçalarının alkol içindeki maserasyonundan alan, hacmen alkol miktarı en az %24 olan, şeker içeriği invert şeker cinsinden en az 250 g/L’ye eşit olan likördür.

1) Madde (z) de yer alan likörler için belirlenen tatlandırma ile ilgili kurallar uygulanır.

2) Ürün isimlendirmesinde likör ifadesi kullanılabilir.

am) Nocino: Cevizin bütün yeşil kabuğunun (Juglans regia L.)  maserasyonu ve/veya distilasyonu ile aromalandırılan, hacmen alkol miktarı en az %30 olan, şeker miktarı invert şeker cinsinden en az 100 g/L olan likördür.

1) Madde (z) de yer alan likörler için belirlenen tatlandırma ile ilgili kurallar uygulanır.

2) Ürün isimlendirmesinde likör ifadesi kullanılabilir.

an) Bierbrand veya eau de vie de biere:  Taze biranın normal basınç altında hacmen alkol miktarı %86’dan az olacak şekilde doğrudan distilasyonu ile elde edilen, duyusal karakteristiği biradan gelen ve hacmen alkol miktarı en az %38 olan distile alkollü içkidir.

1) Bierbrand veya eau de vie de biere’e alkol ilavesi yapılmamalıdır.

2) Bierbrand veya eau de vie de biere aromalandırılmamalıdır.

3) Bierbrand veya eau de vie de biere renklendirici olarak sadece ilave karamel içerebilir.

ao) Bal veya Mead Nektar:  Bal veya mead nektar fermente bal mayşesi ve bal distilatı ve/veya tarımsal etil alkolün karışımının aromalandırılması ile üretilen, hacmen en az %30 fermente edilmiş bal mayşesi içeren bir alkollü içkidir.

1) Bal veya Mead nektarın hacmen alkol miktarı en az  %22 olmalıdır.

2) Bal ya da Mead nektarın hazırlanışında bal tadının baskın olması koşulu ile Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğindeki doğal tatlandırıcı madde ve preparatlar kullanılabilir.

3) Bal veya Mead nektar yalnızca bal ile tatlandırılabilir.

aö) Diğer distile alkollü içkiler

1) Rum-Verschnitt: Almanya’da üretilen, rom-alkol karışımından elde edilen ve son üründeki alkolün en az %5’i romdan gelen distile alkollü içkidir. Hacmen alkol miktarı en az  %37,5 olmalıdır. Ürün etiketinde Verschnitt ve Rum ifadeleri aynı yazı karakterinde, punto büyüklüğünde, renkte ve aynı satırda yer almalıdır. Ürünün Alman pazarı dışında satıldığı yerlerde ise alkolün içeriği etikette yer almalıdır.

2) Slivovice:  Çek Cumhuriyeti’nde üretilen, hacmen alkol miktarı en fazla %30 olan ve tarımsal etil alkole son distilasyondan önce erik distilatı ilave edilmesi ile elde edilen distile alkollü içkidir.  Slivovice adının distile alkollü içki ifadesi ile birlikte ürün etiketinde görülebilir şekilde yer alması gerekmektedir. Ürünün Çek Cumhuriyeti pazarı dışında satıldığı yerlerde alkol içeriği etikette yer almalıdır.


 

 

 

 

 

 

 

EK-2

Tarımsal Etil Alkolün Özellikleri

Duyusal Özellikler

 

Hammaddesine özgü olandan başka koku ve tad bulunmamalı

Alkol miktarı (hacmen %)

En az

96.0

Toplam asitlik (%100’lük alkolde asetik asit cinsinden gram/hektolitre)

En fazla

1.5

Esterler (%100’lük alkolde etilasetat cinsinden gram/hektolitre)

En fazla

1.3

Aldehitler (%100’lük alkolde asetaldehit cinsinden gram/hektolitre)

En fazla

0.5

Yüksek alkoller (%l00’lük alkolde metil-2 propanol 1 cinsinden gram/hektolitre)

En fazla

0.5

Metanol (%l00’lük alkolde gram/hektolitre)

En fazla

30

Buharlaşma Kalıntısı (%100’lük alkolde gram/hektolitre)

En fazla

1.5

Uçucu azotlu bazlar (%100’lük alkolde azot cinsinden gram/hektolitre)

En fazla

0.1

Furfural

 

Bulunmamalı

 

 

 

 

 

 

 

EK-3

 

Distile Alkollü İçkilere Ait Coğrafi İşaretler

Ürün Kategorisi

Coğrafi İşaret

 

Ülke (Ürünün teknik olarak tanımlandığı coğrafi bölge)

1. Rom

Rhum de la Martinique

Fransa

Rhum de la Guadeloupe

Fransa

Rhum de la Réunion

Fransa

Rhum de la Guyane

Fransa

Rhum de sucrerie de la Baie du Galion

Fransa

Rhum des Antilles françaises

Fransa

Rhum des départements français d'outre-mer

Fransa

Ron de Málaga

İspanya

Ron de Granada

İspanya

Rum da Madeira

Portekiz

Ron de Guatemala

Guatemala

2. Viski/Whisky/Whiskey

Scotch Whisky

Birleşik krallık (İskoçya)

Irish Whiskey/Uisce Beatha Eireannach/Irish Whisky (1)

İrlanda

Whisky español

İspanya

Whisky breton/Whisky de Bretagne

Fransa

Whisky alsacien/Whisky d'Alsace

Fransa

3. Tahıl distilat içkisi:

Eau-de-vie de seigle de marque nationale luxembourgeoise

Lüksemburg

Korn/Kornbrand

Almanya, Avusturya, Belçika (Almanca konuşan ülkeler)

Münsterländer Korn/Kornbrand

Almanya

Sendenhorster Korn/Kornbrand

Almanya

Bergischer Korn/Kornbrand

Almanya

Emsländer Korn/Kornbrand

Almanya

Haselünner Korn/Kornbrand

Almanya

Hasetaler Korn/Kornbrand

Almanya

Samanė

Litvanya

4. Şarap distilatı

Eau-de-vie de Cognac

Fransa

Eau-de-vie des Charentes

Fransa

Eau-de-vie de Jura

Fransa

Cognac

Fransa

(The denomination ‘Cognac’ may be supplemented by the following terms:

Fransa

— Fine

Fransa

— Grande Fine Champagne

Fransa

— Grande Champagne

Fransa

— Petite Fine Champagne

Fransa

— Petite Champagne

Fransa

— Fine Champagne

Fransa

— Borderies

Fransa

— Fins Bois

Fransa

— Bons Bois)

Fransa

Fine Bordeaux

Fransa

Fine de Bourgogne

Fransa

Armagnac

Fransa

Bas-Armagnac

Fransa

Haut-Armagnac

Fransa

Armagnac-Ténarèze

Fransa

Blanche Armagnac

Fransa

Eau-de-vie de vin de la Marne

Fransa

Eau-de-vie de vin originaire d'Aquitaine

Fransa

Eau-de-vie de vin de Bourgogne

Fransa

Eau-de-vie de vin originaire du Centre-Est

Fransa

Eau-de-vie de vin originaire de Franche-Comté

Fransa

Eau-de-vie de vin originaire du Bugey

Fransa

Eau-de-vie de vin de Savoie

Fransa

Eau-de-vie de vin originaire des Coteaux de la Loire

Fransa

Eau-de-vie de vin des Côtes-du-Rhône

Fransa

Eau-de-vie de vin originaire de Provence

Fransa

Eau-de-vie de Faugères/Faugères

Fransa

Eau-de-vie de vin originaire du Languedoc

Fransa

Aguardente de Vinho Douro

Portekiz

Aguardente de Vinho Ribatejo

Portekiz

Aguardente de Vinho Alentejo

Portekiz

Aguardente de Vinho da Região dos Vinhos Verdes

Portekiz

Aguardente de Vinho da Região dos Vinhos Verdes de Alvarinho

Portekiz

Aguardente de Vinho Lourinhã

Portekiz

Сунгурларска гроздова ракия/Гроздова ракия от Сунгурларе/Sungurlarska grozdova rakya/Grozdova rakya from Sungurlare

Bulgaristan

Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия/Гроздова ракия от Сливен)/Slivenska perla (Slivenska grozdova rakya/Grozdova rakya from Sliven)

Bulgaristan

Стралджанска Мускатова ракия/Мускатова ракия от Стралджа/Straldjanska Muscatova rakya/Muscatova rakya from Straldja

Bulgaristan

Поморийска гроздова ракия/Гроздова ракия от Поморие/Pomoriyska grozdova rakya/Grozdova rakya from Pomorie

Bulgaristan

Русенска бисерна гроздова ракия/Бисерна гроздова ракия от Русе/Russenska biserna grozdova rakya/Biserna grozdova rakya from Russe

Bulgaristan

Бургаска Мускатова ракия/Мускатова ракия от Бургас/Bourgaska Muscatova rakya/Muscatova rakya from Bourgas

Bulgaristan

Добруджанска мускатова ракия/Мускатова ракия от Добруджа/Dobrudjanska muscatova rakya/muscatova rakya from Dobrudja

Bulgaristan

Сухиндолска гроздова ракия/Гроздова ракия от Сухиндол/Suhindolska grozdova rakya/Grozdova rakya from Suhindol

Bulgaristan

Карловска гроздова ракия/Гроздова Ракия от Карлово/Karlovska grozdova rakya/Grozdova Rakya from Karlovo

Bulgaristan

Vinars Târnave

Romanya

Vinars Vaslui

Romanya

Vinars Murfatlar

Romanya

Vinars Vrancea

Romanya

Vinars Segarcea

Romanya

5. Brendi / Brandy/Weinbrand

Brandy de Jerez

İspanya

Brandy del Penedés

İspanya

Brandy italiano

İtalya

Brandy Αττικής/Brandy of Attica

Yunanistan

Brandy Πελοποννήσου/Brandy of the Peloponnese

Yunanistan

Brandy Κεντρικής Ελλάδας/Brandy of central Greece

Yunanistan

Deutscher Weinbrand

Almanya

Wachauer Weinbrand

Avusturya

Weinbrand Dürnstein

Avusturya

Pfälzer Weinbrand

Almanya

Karpatské brandy špeciál

Slovakya

Brandy français/Brandy de France

Fransa

6. Üzüm cibresi distilat içkisi

Marc de Champagne/Eau-de-vie de marc de Champagne

Fransa

Marc d'Aquitaine/Eau-de-vie de marc originaire d'Aquitaine

Fransa

Marc de Bourgogne/Eau-de-vie de marc de Bourgogne

Fransa

Marc du Centre-Est/Eau-de-vie de marc originaire du Centre-Est

Fransa

Marc de Franche-Comté/Eau-de-vie de marc originaire de Franche-Comté

Fransa

Marc du Bugey/Eau-de-vie de marc originaire de Bugey

Fransa

Marc de Savoie/Eau-de-vie de marc originaire de Savoie

Fransa

Marc des Côteaux de la Loire/Eau-de-vie de marc originaire des Coteaux de la Loire

Fransa

Marc des Côtes-du-Rhône/Eau-de-vie de marc des Côtes du Rhône

Fransa

Marc de Provence/Eau-de-vie de marc originaire de Provence

Fransa

Marc du Languedoc/Eau-de-vie de marc originaire du Languedoc

Fransa

Marc d'Alsace Gewürztraminer

Fransa

Marc de Lorraine

Fransa

Marc d'Auvergne

Fransa

Marc du Jura

Fransa

Aguardente Bagaceira Bairrada

Portekiz

Aguardente Bagaceira Alentejo

Portekiz

Aguardente Bagaceira da Região dos Vinhos Verdes

Portekiz

Aguardente Bagaceira da Região dos Vinhos Verdes de Alvarinho

Portekiz

Orujo de Galicia

İspanya

Grappa

İtalya

Grappa di Barolo

İtalya

Grappa piemontese/Grappa del Piemonte

İtalya

Grappa lombarda/Grappa di Lombardia

İtalya

Grappa trentina/Grappa del Trentino

İtalya

Grappa friulana/Grappa del Friuli

İtalya

Grappa veneta/Grappa del Veneto

İtalya

Südtiroler Grappa/Grappa dell'Alto Adige

İtalya

Grappa siciliana/Grappa di Sicilia

İtalya

Grappa di Marsala

İtalya

Τσικουδιά/Tsikoudia

Yunanistan

Τσικουδιά Κρήτης/Tsikoudia of Crete

Yunanistan

Τσίπουρο/Tsipouro

Yunanistan

Τσίπουρο Μακεδονίας/Tsipouro of Macedonia

Yunanistan

Τσίπουρο Θεσσαλίας/Tsipouro of Thessaly

Yunanistan

Τσίπουρο Τυρνάβου/Tsipouro of Tyrnavos

Yunanistan

Eau-de-vie de marc de marque nationale luxembourgeoise

Lüksemburg

Ζιβανία/Τζιβανία/Ζιβάνα/Zivania

Kıbrıs

Törkölypálinka

Macaristan

7. Meyve distilat içkisi

Schwarzwälder Kirschwasser

Almanya

Schwarzwälder Mirabellenwasser

Almanya

Schwarzwälder Williamsbirne

Almanya

Schwarzwälder Zwetschgenwasser

Almanya

Fränkisches Zwetschgenwasser

Almanya

Fränkisches Kirschwasser

Almanya

Fränkischer Obstler

Almanya

Mirabelle de Lorraine

Fransa

Kirsch d'Alsace

Fransa

Quetsch d'Alsace

Fransa

Framboise d'Alsace

Fransa

Mirabelle d'Alsace

Fransa

Kirsch de Fougerolles

Fransa

Williams d'Orléans

Fransa

Südtiroler Williams/Williams dell'Alto Adige

İtalya

Südtiroler Aprikot/Aprikot dell'Alto Adige

İtalya

Südtiroler Marille/Marille dell'Alto Adige

İtalya

Südtiroler Kirsch/Kirsch dell'Alto Adige

İtalya

Südtiroler Zwetschgeler/Zwetschgeler dell'Alto Adige

İtalya

Südtiroler Obstler/Obstler dell'Alto Adige

İtalya

Südtiroler Gravensteiner/Gravensteiner dell'Alto Adige

İtalya

Südtiroler Golden Delicious/Golden Delicious dell'Alto Adige

İtalya

Williams friulano/Williams del Friuli

İtalya

Sliwovitz del Veneto

İtalya

Sliwovitz del Friuli-Venezia Giulia

İtalya

Sliwovitz del Trentino-Alto Adige

İtalya

Distillato di mele trentino/Distillato di mele del Trentino

İtalya

Williams trentino/Williams del Trentino

İtalya

Sliwovitz trentino/Sliwovitz del Trentino

İtalya

Aprikot trentino/Aprikot del Trentino

İtalya

Medronho do Algarve

Portekiz

Medronho do Buçaco

Portekiz

Kirsch Friulano/Kirschwasser Friulano

İtalya

Kirsch Trentino/Kirschwasser Trentino

İtalya

Kirsch Veneto/Kirschwasser Veneto

İtalya

Aguardente de pêra da Lousã

Portekiz

Eau-de-vie de pommes de marque nationale luxembourgeoise

Lüksemburg

Eau-de-vie de poires de marque nationale luxembourgeoise

Lüksemburg

Eau-de-vie de kirsch de marque nationale luxembourgeoise

Lüksemburg

Eau-de-vie de quetsch de marque nationale luxembourgeoise

Lüksemburg

Eau-de-vie de mirabelle de marque nationale luxembourgeoise

Lüksemburg

Eau-de-vie de prunelles de marque nationale luxembourgeoise

Lüksemburg

Wachauer Marillenbrand

Avusturya

Szatmári Szilvapálinka

Macaristan

Kecskeméti Barackpálinka

Macaristan

Békési Szilvapálinka

Macaristan

Szabolcsi Almapálinka

Macaristan

Gönci Barackpálinka

Macaristan

Pálinka

Macaristan,

Avusturya (sadece Niederösterreich, Burgenland, Steiermark, Wien bölgelerinde üretilen kayısı distilat içkileri)

Újfehértói meggypálinka

Macaristan

Bošácka slivovica

Slovakya

Brinjevec

Slovenya

Dolenjski sadjevec

Slovenya

Троянска сливова ракия/Сливова ракия от Троян/Troyanska slivova rakya/Slivova rakya from Troyan

Bulgaristan

Силистренска кайсиева ракия/Кайсиева ракия от Силистра/Silistrenska kaysieva rakya/Kaysieva rakya from Silistra

Bulgaristan

Тервелска кайсиева ракия/Кайсиева ракия от Тервел/Tervelska kaysieva -rakya/Kaysieva rakya from Tervel

Bulgaristan

Ловешка сливова ракия/Сливова ракия от Ловеч/Loveshka slivova rakya/Slivova rakya from Lovech

Bulgaristan

Pălincă

Romanya

Țuică Zetea de Medieșu Aurit

Romanya

Țuică de Valea Milcovului

Romanya

Țuică de Buzău

Romanya

Țuică de Argeș

Romanya

Țuică de Zalău

Romanya

Țuică Ardelenească de Bistrița

Romanya

Horincă de Maramureș

Romanya

Horincă de Cămârzana

Romanya

Horincă de Seini

Romanya

Horincă de Chioar

Romanya

Horincă de Lăpuș

Romanya

Turț de Oaș

Romanya

Turț de Maramureș

Romanya

Hrvatska loza

Hırvatistan

Hrvatska stara šljivovica

Hırvatistan

Slavonska šljivovica

Hırvatistan

Pisco (4)

Peru

8. Elma Şarabı Distilat içkisi/ Armut Şarabı Distilat içkisi

Calvados

Fransa

Calvados Pays d'Auge

Fransa

Calvados Domfrontais

Fransa

Eau-de-vie de cidre de Bretagne

Fransa

Eau-de-vie de poiré de Bretagne

Fransa

Eau-de-vie de cidre de Normandie

Fransa

Eau-de-vie de poiré de Normandie

Fransa

Eau-de-vie de cidre du Maine

Fransa

Aguardiente de sidra de Asturias

İspanya

Eau-de-vie de poiré du Maine

Fransa

Somerset Cider Brandy (2)

Birleşik Krallık

9. Votka

Svensk Vodka/Swedish Vodka

İsveç

Suomalainen Vodka/Finsk Vodka/Vodka of Finland

Finlandiya

Polska Wódka/Polish Vodka

Polonya

Laugarício vodka

Slovakya

Originali lietuviška degtinė/Original Lithuanian vodka

Litvanya

Latvijas Dzidrais

Letonya

Rīgas Degvīns

Letonya

Estonian vodka

Estonya

10. Geist

Schwarzwälder Himbeergeist

Almanya

11. Gentian distilat içkisi

Bayerischer Gebirgsenzian

Almanya

Südtiroler Enzian/Genziana dell'Alto Adige

İtalya

Genziana trentina/Genziana del Trentino

İtalya

12. Ardıç aromalı distile alkollü içkiler

Genièvre/Jenever/Genever

Belçika, Hollanda, Fransa (Départements Nord (59) and Pas-de-Calais (62)), Almanya (German Bundesländer Nordrhein-Westfalen and Niedersachsen)

Genièvre de grains, Graanjenever, Graangenever

Belçika, Hollanda, Fransa (Départements Nord (59) and Pas-de-Calais (62))

Jonge jenever, jonge genever

Belçika, Hollanda

Oude jenever, oude genever

Belçika, Hollanda

Hasseltse jenever/Hasselt

Belçika (Hasselt, Zonhoven, Diepenbeek)

Balegemse jenever

Belçika (Balegem)

O' de Flander-Oost-Vlaamse Graanjenever

Belçika (Oost-Vlaanderen)

Peket-Pekêt/Pèket-Pèkèt de Wallonie

Belçika (Région wallonne)

Genièvre Flandres Artois

Fransa (Départements Nord (59) and Pas-de-Calais (62))

Ostfriesischer Korngenever

Almanya

Steinhäger

Almanya

Plymouth Gin

Birleşik Krallık

Gin de Mahón

İspanya

Vilniaus Džinas/Vilnius Gin

Litvanya

Spišská borovička

Slovakya

Slovenská borovička Juniperus

Slovakya

Slovenská borovička

Slovakya

Inovecká borovička

Slovakya

Liptovská borovička

Slovakya

13. Akvavit / Akuavit

Dansk Akvavit/Dansk Aquavit

Danimarka

Svensk Aquavit/Svensk Akvavit/Swedish Aquavit

İsveç

14. Anason aromalı distile alkollü içkiler

Anís español

İspanya

Anís Paloma Monforte del Cid

İspanya

Hierbas de Mallorca

İspanya

Hierbas Ibicencas

İspanya

Évora anisada

Portekiz

Cazalla

İspanya

Chinchón

İspanya

Ojén

İspanya

Rute

İspanya

Janeževec

Slovenya

15. Distile Anis

Ouzo/Oύζο

Kıbrıs, Yunanistan

Ούζο Μυτιλήνης/Ouzo of Mitilene

Yunanistan

Ούζο Πλωμαρίου/Ouzo of Plomari

Yunanistan

Ούζο Καλαμάτας/Ouzo of Kalamata

Yunanistan

Ούζο Θράκης/Ouzo of Thrace

Yunanistan

Ούζο Μακεδονίας/Ouzo of Macedonia

Yunanistan

16. Bitter distile alkollü içki / Bitter

Demänovka bylinná horká

Slovakya

Rheinberger Kräuter

Almanya

Trejos devynerios

Litvanya

Slovenska travarica

Slovenya

17. Aromalı Votka

Herbal vodka from the North Podlasie Lowland aromatised with an extract of bison grass/Wódka ziołowa z Niziny Północnopodlaskiej aromatyzowana ekstraktem z trawy żubrowej

Polonya

Polska Wódka/Polish Vodka (5)

Originali lietuviška degtinė/Original Lithuanian vodka (5)

Polonya

Litvanya

18. Likör

Berliner Kümmel

Almanya

Hamburger Kümmel

Almanya

Münchener Kümmel

Almanya

Chiemseer Klosterlikör

Almanya

Bayerischer Kräuterlikör

Almanya

Irish Cream (3)

İrlanda

Palo de Mallorca

İspanya

Ginjinha portuguesa

Portekiz

Licor de Singeverga

Portekiz

Mirto di Sardegna

İtalya

Liquore di limone di Sorrento

İtalya

Liquore di limone della Costa d'Amalfi

İtalya

Genepì del Piemonte

İtalya

Genepì della Valle d'Aosta

İtalya

Benediktbeurer Klosterlikör

Almanya

Ettaler Klosterlikör

Almanya

Ratafia de Champagne

Fransa

Ratafia catalana

İspanya

Anis português

Portekiz

Suomalainen Marjalikööri/Suomalainen Hedelmälikööri Finsk Bärlikör/Finsk Fruktlikör/

Finnish berry liqueur/Finnish fruit liqueur

Finlandiya

Grossglockner Alpenbitter

Avusturya

Mariazeller Magenlikör

Avusturya

Mariazeller Jagasaftl

Avusturya

Puchheimer Bitter

Avusturya

Steinfelder Magenbitter

Avusturya

Wachauer Marillenlikör

Avusturya

Jägertee/Jagertee/Jagatee

Avusturya

Hüttentee

Almanya

Allažu Ķimelis

Letonya

Čepkelių

Litvanya

Demänovka Bylinný Likér

Slovakya

Polish Cherry

Polonya

Karlovarská Hořká

Çek Cumhuriyeti

Pelinkovec

Slovenya

Blutwurz

Almanya

Cantueso Alicantino

İspanya

Licor café de Galicia

İspanya

Licor de hierbas de Galicia

İspanya

Génépi des Alpes/Genepì degli Alpi

Fransa, İtalya

Μαστίχα Χίου/Masticha of Chios

Yunanistan

Κίτρο Νάξου/Kitro of Naxos

Yunanistan

Κουμκουάτ Κέρκυρας/Koum Kouat of Corfu

Yunanistan

Τεντούρα/Tentoura

Yunanistan

Poncha da Madeira

Portekiz

Hrvatski pelinkovac

Hırvatistan

19. Crème de cassis

Cassis de Bourgogne

Fransa

Cassis de Dijon

Fransa

Cassis de Saintonge

Fransa

Cassis du Dauphiné

Fransa

Cassis de Beaufort

Lüksemburg

20. Sloe Aromalı Distile Alkollü İçki veya   Pacharan

Pacharán navarro

İspanya

21.Maraschino/Marrasquino/Maraskino

Zadarski maraschino

Hırvatistan

22. Nocino

Nocino di Modena

İtalya

Orehovec

Slovenya

Diğer distile alkollü içkiler

Pommeau de Bretagne

Fransa

Pommeau du Maine

Fransa

Pommeau de Normandie

Fransa

Svensk Punsch/Swedish Punch

İsveç

Inländerrum

Avusturya

Bärwurz

Almanya

Aguardiente de hierbas de Galicia

İspanya

Aperitivo Café de Alcoy

İspanya

Herbero de la Sierra de Mariola

İspanya

Königsberger Bärenfang

Almanya

Ostpreußischer Bärenfang

Almanya

Ronmiel

İspanya

Ronmiel de Canarias

İspanya

Genièvre aux fruits/Vruchtenjenever/Jenever met vruchten/Fruchtgenever

Belçika, Hollanda, Fransa (Départements Nord (59) and Pas-de-Calais (62)), Germany (German Bundesländer Nordrhein-Westfalen and Niedersachsen)

Domači rum

Slovenya

Irish Poteen/Irish Poitín

İrlanda

Trauktinė

Litvanya

Trauktinė Palanga

Litvanya

Trauktinė Dainava

Litvanya

Hrvatska travarica

Hırvatistan

(1) ‘Irish Whiskey/Uisce Beatha Eireannach/Irish Whisky’ coğrafi işaretleri İrlanda ve Kuzey İrlanda bölgelerinde üretilen viskiyi kapsar.

(2) ‘Somerset Cider Brandy’  coğrafi işaretli ürün ‘Elma Şarabı Distilat İçkisi’ ifadesi ile birlikte isimlendirilir.

(3) ‘Irish Cream’ coğrafi işareti İrlanda ve Kuzey İrlanda bölgelerinde üretilen liköre karşılık gelen ürünleri kapsar.

(4) Tebliğde bahsi geçen ‘Pisco’ coğrafi işaretinin Şili menşeili ürünlerde kullanımı Birlik ile Şili arasında 2002 yılında imzalanan ortaklık anlaşması ile koruma altına alınmıştır.

(5) Ürün etiketinde ‘aromalı votka’ ifadesi yer alır. ‘Aromalı’ ifadesi üründe kullanılan baskın aromanın adıyla yer değiştirebilir.