Ek-1 Özel
Mevzuatı Bulunan veya Özel Mevzuat Oluşturulması Planlanan
Madde ve Malzeme Grupları 1. Aktif ve akıllı madde ve
malzemeler 2. Yapıştırıcılar 3. Seramikler 4. Mantar tıpa 5. Kauçuklar 6. Cam 7. İyon değiştirici reçineler 8. Metaller ve alaşımlar 9. Kâğıt ve karton 10. Plastikler 11. Baskı mürekkepleri 12. Rejenere selüloz filmler 13. Silikonlar 14. Tekstil ürünleri 15. Cilalar ve kaplamalar 16. Mumlar 17. Ahşap Ek-2 Ek-3 Gıda ile
Temas Eden Kâğıt Esaslı Madde ve Malzemeler (1) Gıda ile temas eden kâğıt esaslı madde ve
malzemeler için özel kurallar aşağıda verilmiştir: a) Kâğıt, karton, oluklu mukavva ve benzeri kâğıt
esaslı madde ve malzemelerden gıdaya boyar madde geçişi olmaz. b) Gıda ile temas amacıyla üretilmemiş basılı ve
yazılı kâğıtlar ve yeniden işlenmiş kâğıtlar, gıda ile temas etmek üzere
kullanılamaz. Ancak yumurta ve meyve-sebze viollerinin üretiminde, iyi üretim
uygulamaları çerçevesinde ve son üründe bu ekin (c) bendindeki kriterleri
sağlayacak şekilde üretilmeleri koşuluyla yeniden işlenmiş kâğıt
kullanılabilir. c) Gıda ile temas eden kâğıt esaslı madde ve
malzemelerin bileşiminde bulunabilecek maddelere ilişkin kısıtlamalar Tablo-l
'de yer almaktadır. Tablo-l: Gıda ile temas eden kâğıt esaslı madde ve
malzemelerin bileşiminde bulunabilecek maddelere ilişkin kısıtlamalar
Ek-4 Gıda ile
Temas Eden Metal Esaslı Madde ve Malzemeler (1) Gıda ile temas eden metal esaslı madde ve
malzemeler için özel kurallar aşağıda verilmiştir: a) (b) ve (c)
bentlerinde yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla, gıda ile temas eden
paslanmaz çelik dışındaki metal esaslı malzemeler gıdanın özelliğine göre
kalay, krom, krom oksit, emaye, seramik esaslı malzemeler, lak, plastik veya
gıda ile temasa uygun bir kaplama ile kaplanır. b) Gıda ile temas için üretilmiş, kaplamasız dökme
demir malzemeler, etiketlerinde 13 üncü maddenin birinci fıkrasının (a)
bendinin (2) numaralı alt bendi gereğince uygun kullanım için koşulların
belirtilmesi ve bu Yönetmeliğin genel hükümlerine uygun olması şartıyla
kullanılabilir. c) Gıda ile temas eden alüminyum ve alüminyum
alaşımlar için (g) ve (ğ) bendinde yer alan hükümler dikkate alınır. ç) Kaplama maddelerinin kaplanan tüm yüzeylere
homojen bir şekilde dağılması gerekir. d) Lak ve plastik kaplamalar gıda ile temas eden
plastik maddelerin özelliklerine, seramik kaplamalar ise gıda ile temas eden
seramik malzemelerin özelliklerine uygun olur. e) Metal esaslı malzemelerin gıda ile temas eden
yüzey kaplamasındaki kalay miktarı en az 2,3 g/m2, krom miktarı en
az 50 mg/m2 ve krom oksit miktarı en az 7 mg/m2 olur. f) Metalik kaplama maddelerinin bileşiminde; antimon
% 0,05’ten, kadmiyum % 0,001’den, arsenik % 0,03’ten, kurşun % 0,05’ten fazla
olamaz. g) Gıda ile temas eden alüminyum ve alüminyum
alaşımı madde ve malzemelerden gıdaya geçen alüminyum miktarı en fazla 5
mg/kg gıda olacaktır. Gıda ile temas eden kaplamasız alüminyum ve alüminyum
alaşım madde ve malzemelerin etiketlerinde 13 üncü maddenin birinci
fıkrasının (a) bendinin (2) numaralı alt bendi gereğince; ‘asidik (pH <
4,5), bazik (pH > 8,5) ve tuz içeriği %3,5 NaCl’den fazla olan gıdaların
depolanması, pişirilmesi ya da işlenmesi için kullanmayınız’ veya ‘sadece
buzdolabı koşullarında muhafaza için kullanınız’ ifadelerine yer verilir. ğ) Alüminyum folyolarda, alüminyum
tüplerde ve tek kullanımlık alüminyum kaplarda alüminyum miktarı en az %99
olur. Alüminyum alaşımlarından üretilen ürünlerde bu koşul aranmaz. h) Metal ambalaj kapaklarında kullanılacak contalar,
kapak kenarına homojen bir şekilde dağılır, kopma yapmaz ve ısıl işlemlere
uygun olur. Plastik contaların özellikleri gıda ile temas eden plastik madde
ve malzemelerin özelliklerini sağlar. ı) Çinko ve çinko ile galvanize edilmiş madde ve
malzemeler asitli gıdalar ve alkollü içkiler için kullanılamaz. Ayrıca 13
üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (2) numaralı alt bendi
gereğince bu madde ve malzemelerin etiketlerinde ‘asitli gıdalar ve alkollü
içkiler için kullanılmaz’ ifadesine yer verilir. Ek-5 Gıda İle
Temas Eden Cam Esaslı Madde ve Malzemeler (1) Gıda ile temas eden cam esaslı madde ve
malzemelerin özellikleri aşağıda verilmiştir: a) Ani sıcaklık değişimine dayanım dereceleri en az
42° C olur. b) İç basınç değerleri Tablo-1 'e uygun olur. c) Gıda ile temas eden cam esaslı malzemelerin
içindeki ürüne bağlı olarak meydana gelebilecek basınç dikkate alınarak,
dolum sırasında tekniğine uygun tepe boşluğu bırakılır. Tablo-1: İç Basınç Dayanım Değerleri
Ek-6 Gıda ile
Temas Eden Plastik Madde ve Malzemelerde Kullanılacak Boyar Maddeler (1) Gıda ile temas eden plastiklerde kullanılan boyar
maddeler gıdaya geçmeyecek ve toksik madde içermeyecek şekilde olur. (2) Boyar maddeler yüksek saflık gösterir ve
aşağıdaki esaslara uygun olur. a) Boyar maddenin içinde bulunan metal ve
metaloidlerin 0,1 M HCI'de çözünen miktarı Tablo-1’e uygun olur. Tablo-l: Boyar maddelerin metal ve metaloid miktarı
b) 1 M HCI’de çözünen ve anilin cinsinden hesaplanan
boyar maddedeki sülfonlanmamış primer aromatik amin miktarı 500 mg/kg’ı
aşamaz. Benzidin, betanaftilamin ve 4-aminobifenilin her biri ya da bunların
toplamı 10 mg/kg’ı geçemez. c) Anilin sülfonik asit cinsinden hesaplanan boyar
maddedeki toplam sülfonlanmış aromatik amin miktarı 500 mg/kg'ı geçemez. ç) Karbon siyahının toluen ekstraktı en çok % 0,15
olur. d) Dekaklorobifenil cinsinden hesaplanan ekstrakte
edilebilen fenillerin miktarı 25 mg/kg'ı geçemez. |