Güncel: 13/10/2023 |
|
TÜRK
GIDA KODEKSİ GIDA KATKI MADDELERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ
BÖLÜM Başlangıç
Hükümleri
Amaç MADDE
1- (1) Bu
Yönetmeliğin amacı, tüketici ve insan
sağlığını, tüketici haklarını, gıda
satışında adaletin sağlanmasını ve çevrenin
korunmasını da göz önünde bulundurarak; a) EK-II
ve EK-IIIte yer alan gıda katkı maddelerinin listesini, b)
Gıdalarda, gıda katkı maddelerinde, gıda enzimlerinde ve
gıda aroma vericilerinde kullanılan gıda katkı
maddelerinin kullanım koşullarını, c)
Gıda katkı maddelerinin etiketleme kurallarını, belirlemektir. Kapsam MADDE
2- (1) Bu
Yönetmelik gıda katkı maddelerini kapsar. (2) Bu Yönetmelik,
gıda katkı maddelerinin kullanımı ile ilgili ürüne ait
özel hükümler saklı kalmak koşuluyla; a) Özel
gıdalardaki gıda katkı maddelerini, b) Bu
Yönetmeliğin kapsamı dışındaki amaçlar için
kullanılan gıda katkı maddelerini, kapsar. (3) Bu
Yönetmelik gıda katkı maddesi olarak
kullanılmadıkları sürece; a)
İşlem yardımcılarını, b) Bitki
sağlığıyla ilgili mevzuat kapsamında yer alan bitki
ve bitkisel ürünlerin korunmasında kullanılan maddeleri, c)
Gıdalara besin öğesi olarak ilave edilen maddeleri, ç) 17/2/2005
tarihli ve 25730 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan İnsani
Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik kapsamındaki
suların işlenmesinde kullanılan maddeleri, d)
29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma
Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri
Yönetmeliği kapsamındaki gıda aroma vericilerini, kapsamaz. (4) Bu
Yönetmelik gıda enzimlerini kapsamaz. (5)
Aşağıdakiler gıda katkı maddesi olarak
değerlendirilmezler: a)
Monosakkaritler, disakkaritler veya oligosakkaritler ve tatlandırma
özelliklerinden dolayı kullanılmış olan bu maddeleri
içeren gıdalar. b)
Bileşik gıdaların üretiminde; aromatik, çeşni verici veya
besleyici özellikleri ile birlikte ikincil olarak renklendirici etkileri
nedeniyle kullanılan, aroma vericiler de dahil olmak üzere
kurutulmuş veya konsantre formdaki gıdalar. c)
Gıdalarla birlikte tüketilmesi amaçlanmayan ve gıdanın bir
parçası olmayan sarma veya kaplama malzemelerinde kullanılan
maddeler. ç) Pektin
içeren maddeler ve kurutulmuş elma posası veya turunçgillerin veya
ayvaların kabuğundan veya bunların
karışımından, seyreltik asit muamelesini takiben sodyum
ve potasyum tuzları ile kısmi nötralizasyon sonucu elde edilen
türev maddeler (sıvı pektin). d)
Sakız mayaları. e) Beyaz
veya sarı dekstrin, kavrulmuş veya dekstrine edilmiş
nişasta, asit veya alkali muamelesi ile modifiye edilmiş
nişasta, ağartılmış nişasta, fiziksel olarak
modifiye edilmiş nişasta ve amilolitik enzimlerle muamele
edilmiş nişasta. f)
Amonyum klorür. g) Kan
plazması, yenilebilir jelatin, protein hidrolizatları ve
bunların tuzları, süt proteini ve glüten. ğ)
Glutamik asit, glisin, sistein ve sistin dışındaki
aminoasitler ve tuzları ve bunların teknolojik fonksiyonu olmayan
tuzları. h)
Kazeinatlar ve kazein. ı)
İnülin. Dayanak MADDE
3- (1) Bu
Yönetmelik; 11/6/2010 tarihli ve
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki
Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 23 üncü,
24 üncü ve 26 ncı maddelerine dayanılarak
hazırlanmıştır. Tanımlar MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen; a)
Belirlenmemiş miktar (Quantum Satis ‒ QS): Katkı maddelerinin
kullanımına ilişkin olarak herhangi bir sayısal maksimum
miktarın belirlenmediğini ve bu maddelerin; 1)
İyi üretim uygulamalarına göre, 2)
Hedeflenen amacı sağlamak için gerekli olan miktardan daha yüksek
olmayan bir miktarda, 3)
Tüketiciyi yanıltmayacak şekilde, kullanılması
gerektiğini, b)
Bileşik gıda: İki veya daha fazla gıdadan
oluşmuş gıdayı, c)
Enerjisi azaltılmış gıda: Orijinal gıdaya veya
benzeri ürüne göre enerji değeri en az %30 azaltılmış
gıdayı, ç) E
kodu: Her bir gıda katkı maddesi için Avrupa Birliği
tarafından onaylanarak belirlenen kod numarasını, d)
Fonksiyonel sınıf: Gıda katkı maddesinin gıdadaki
teknolojik fonksiyonunu ortaya koyan ve EK-Ide yer alan
sınıflardan her birini, e)
Gıda katkı maddesi: Besleyici değeri olsun veya olmasın,
tek başına gıda olarak tüketilmeyen ve gıdanın
karakteristik bileşeni olarak kullanılmayan, teknolojik bir amaç
doğrultusunda üretim, muamele, işleme, hazırlama, ambalajlama,
taşıma veya depolama aşamalarında gıdaya ilave
edilmesi sonucu kendisinin ya da yan ürünlerinin, doğrudan ya da
dolaylı olarak o gıdanın bileşeni olması beklenen
maddeleri, f)
İşlem yardımcıları: Tek başına gıda
olarak tüketilmeyen, işlem veya muamele esnasında belirli bir
teknolojik amacı sağlamak amacıyla hammaddenin, gıda veya
gıda bileşenlerinin işlenmesinde kullanılan, son üründe
kendisinin veya türevlerinin kalıntılarının
bulunması istenmediği halde, teknik olarak kaçınılmaz
olan; ancak kalıntısı sağlık açısından
risk oluşturmayan ve son üründe teknolojik bir etkisi olmayan maddeleri, g)
İşlenmemiş gıda: Bölmenin, parçalamanın, derisini
yüzmenin, kemiğinden ayırmanın, soymanın, temizlemenin,
ayıklamanın, öğütmenin, ezmenin, kesmenin, kıymanın,
inceltmenin, dondurmanın, derin dondurmanın, soğutmanın,
kavuzunu ayırmanın, ambalajlamanın veya ambalajından
çıkarmanın gıdanın doğal yapısında önemli
bir değişikliğe neden olmayacak işlemler olduğu
kabul edilerek; doğal yapısında önemli bir
değişikliğe sebep olacak herhangi bir işlem
uygulanmamış gıdayı, ğ)
Sofralık tatlandırıcılar: Diğer gıda katkı
maddeleri ve/veya gıda bileşenlerini içerebilen ve son tüketiciye
şeker ikamesi olarak satışı amaçlanan izin verilmiş
tatlandırıcı preparatlarını, h)
Şeker ilavesiz gıda; 1)
Herhangi bir monosakkarit veya disakkaritin ilave edilmediği
gıdayı, 2)
Monosakkaritler veya disakkaritleri içeren ve tatlandırma özelliği
için kullanılan herhangi bir gıdanın ilave edilmediği
gıdayı, ifade
eder. (2)
Birinci fıkrada belirtilen tanımlara ilave olarak 5996
sayılı Kanun, 18/3/2010 tarihli ve 5977 sayılı
Biyogüvenlik Kanunu ile 13/8/2010 tarihli ve 27671 sayılı Resmî
Gazetede yayımlanan Genetik Yapısı Değiştirilmiş
Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelikte yer alan tanımlar da bu
Yönetmelik kapsamında geçerlidir.
İKİNCİ
BÖLÜM İzin
Verilen Gıda Katkı Maddelerinin Listeleri
Gıda
katkı maddelerinin listeleri MADDE
5- (1)
Sadece EK-IIde yer alan gıda katkı maddeleri, olduğu haliyle
piyasaya arz edilir ve bu ekte yer alan koşullar altında
gıdalarda kullanılır. (2)
Sadece EK-IIIte yer alan gıda katkı maddeleri; bu ekte yer alan
koşullar altında gıda katkı maddeleri, gıda
enzimleri ve gıda aroma vericilerinde kullanılır. (3)
EK-IIde yer alan gıda katkı maddeleri, eklenebilecekleri gıda
kategorileri esas alınarak listelenir. (4)
EK-IIIte yer alan gıda katkı maddeleri; gıda katkı
maddeleri, gıda enzimleri, gıda aroma vericileri ve besin
öğeleri veya bunların eklenebilecekleri kategoriler esas
alınarak listelenir. (5)
Gıda katkı maddeleri, 15 inci maddede belirtilen saflık
kriterleri ile uyumlu olmak zorundadır. Bir
gıda katkı maddesi ve/veya gıdanın yasaklanması MADDE
6- (1) Bu
Yönetmelik hükümlerine aykırı olan bir gıda katkı maddesi
veya bu gıda katkı maddesini içeren bir gıda piyasaya arz
edilemez. (2) Domuz
kaynaklı bir gıda katkı maddesi; gıdalarda, gıda
katkı maddelerinde, gıda enzimlerinde ve gıda aroma
vericilerinde kullanılamaz. Gıda
katkı maddelerinin listelere dahil edilmesi ve kullanılmasına
ilişkin genel koşullar MADDE
7- (1) Bir
gıda katkı maddesi; a) Mevcut
bilimsel kanıtlara dayalı olarak önerilen katkı maddesinin
kullanım miktarı tüketici sağlığı
açısından güvenlik riski doğurmaması, b)
Ekonomik ve teknolojik açıdan başka yöntemlerle
gerçekleştirilmesi mümkün olmayan bir teknolojik ihtiyaç bulunması, c)
Kullanımının tüketiciyi yanıltmaması, halinde
ve çevresel faktörler de dahil olmak üzere, ilgili diğer mevzuat
hükümlerine uyulması kaydıyla EK-II ve EK-IIIteki listelerde yer
alabilir. (2)
Gıda katkı maddelerinin bu Yönetmeliğin eklerinde yer
alabilmesi için, tüketicilere yönelik avantajları ve yararları
olması ve buna bağlı olarak aşağıdaki
amaçların en az birini karşılaması zorunludur: a)
Gıdanın besin değerini koruması. b) Özel
beslenme ihtiyaçları olan tüketici gruplarına yönelik olarak
üretilen gıdalar için gerekli bileşenleri ve öğeleri
sağlaması. c)
Gıdanın doğasını, içeriğini veya kalitesini
tüketiciyi yanıltacak şekilde değiştirmemek
koşuluyla, kalitesinin ve stabilitesinin korunmasına katkı
sağlaması veya organoleptik özelliklerini geliştirmesi. ç)
Kusurlu hammaddenin kullanımı veya hijyenik olmayan uygulama ve
yöntemler dahil olmak üzere istenmeyen uygulama ve yöntemlerin etkilerini
maskelemek amacıyla kullanılmaması koşuluyla;
gıdaların, gıda katkı maddelerinin, gıda
enzimlerinin ve gıda aroma vericilerinin üretimi, işlenmesi,
hazırlanması, muamelesi, ambalajlanması,
taşınması veya depolanmasında yardımcı
olması. (3)
İkinci fıkranın (a) bendine istisna olarak, gıdanın
besin değerini düşüren bir gıda katkı maddesi ancak; a) Bu
katkı maddesini içeren gıdanın, günlük diyetin önemli bir
öğesini oluşturmaması veya b) Özel
beslenme ihtiyacı bulunan tüketici gruplarına yönelik
gıdaların üretimi için gerekli olması, halinde
EK-IIdeki listelerde yer alabilir. Tatlandırıcılar
için özel hükümler MADDE
8- (1)
Tatlandırıcı fonksiyonuna sahip olan bir gıda katkı
maddesi ancak, 7 nci maddenin ikinci fıkrasının (a), (b), (c)
ve (ç) bentlerinde yer alan hükümlerden en az birini karşılamasının
yanında, aşağıdaki (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan
hükümlerden en az birini karşılaması koşuluyla EK-IIde
yer alabilir: a)
Enerjisi azaltılmış gıdalar, karyojenik olmayan
gıdalar veya şeker ilavesiz gıdaların üretiminde
şekerlerin yerini alması. b)
Gıdaların raf ömrünü uzatmak üzere şekerlerin yerini
alması. c) Özel
beslenme amaçlı gıdalara ilişkin mevzuatta tanımlanan
gıdaların üretilmesi. Renklendiriciler
için özel hükümler MADDE
9- (1)
Renklendirici fonksiyonuna sahip olan bir gıda katkı maddesi ancak,
7 nci maddenin ikinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (ç)
bentlerinde yer alan hükümlerden en az birini
karşılamasının yanında, aşağıdaki
bentlerde yer alan hükümlerden en az birini karşılaması
koşuluyla EK-IIdeki listelerde yer alabilir: a) Gıdanın
renginin; işleme, depolama, paketleme ve dağıtımdan
etkilenerek görsel kabul edilebilirliğinin zarar görmesi durumunda,
gıdanın orijinal görünümünü geri kazandırması. b)
Gıdayı görsel olarak daha cazip hale getirmesi. c)
Renksiz gıdaya renk vermesi. (2) Bu
Yönetmeliğin eklerinde ilgili ürün kategorisi kapsamında
kullanımına izin verilen bir renklendirici,
kullanıldığı gıdayı; doğası,
kimliği ve özellikleriyle başka bir gıdaya benzetmek suretiyle
tüketiciyi yanıltıcı şekilde kullanılmaz. Gıda
katkı maddelerinin fonksiyonel sınıfları MADDE
10- (1)
Gıda katkı maddeleri, sahip oldukları temel teknolojik
fonksiyonlar esas alınarak EK-Ideki fonksiyonel sınıflardan
biri için; EK-II ve EK-IIIte yer alır. (2)
Gıda katkı maddesinin bir fonksiyonel sınıfta yer
alması, birkaç fonksiyon için kullanılmasına engel teşkil
etmez. Gıda
katkı maddesi listelerinin içeriği MADDE
11- (1) Bir
gıda katkı maddesi; 7 nci, 8 inci ve 9 uncu maddelerdeki
koşullara uymak kaydıyla EK-II ve/veya EK-IIIteki listelerde yer
alabilir. (2) Bir
gıda katkı maddesinin EK-II ve/veya EK-IIIteki listelerde yer
alması durumunda, aşağıdaki bentlerdeki hususlar
açıkça belirtilir: a)
Gıda katkı maddesinin adı ve E kodu. b)
Gıda katkı maddesinin eklenebileceği gıdalar. c)
Gıda katkı maddesinin hangi koşullar altında
kullanılabileceği. ç)
Gıda katkı maddesinin son tüketiciye doğrudan
satışında kısıtlamaların olup
olmadığı. (3) EK-II
ve/veya EK-IIIteki listeler, 24/2/2017 tarihli ve 29989 sayılı
Resmî Gazetede yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı
Maddeleri, Gıda Enzimleri ve Gıda Aroma Vericilerine
İlişkin Ortak İzin Prosedürü Hakkında Yönetmelik
hükümlerine uygun olarak değiştirilir. Gıda
katkı maddelerinin kullanım miktarları MADDE
12- (1) Bir
gıda katkı maddesinin 11 inci maddenin ikinci
fıkrasının (c) bendinde belirtilen kullanım
koşullarını yerine getirmesi için aşağıda yer
alan koşulların sağlanması gerekir: a) Bir
gıda katkı maddesinin kullanım miktarı, istenen etkiyi
yerine getirebilecek gerekli olan en düşük miktar olarak belirlenir. b) Bir
gıda katkı maddesinin kullanım miktarı belirlenirken; 1)
Gıda katkı maddesi için oluşturulmuş kabul edilebilir
günlük alım miktarları veya buna eşdeğer bir
değerlendirme ve bu katkı maddesinin bütün kaynaklardan
alınacak muhtemel günlük alım miktarları, 2)
Gıda katkı maddesinin özel tüketici grupları tarafından
tüketilen gıdalarda kullanılması durumunda, bu katkı
maddesinin bu tüketici grupları tarafından günlük
alınması muhtemel olan miktarları, dikkate
alınır. (2)
Belirli durumlarda gıda katkı maddeleri için maksimum sayısal
miktar belirlenmez. Bu durumda, gıda katkı maddesi Quantum Satis
prensibine göre kullanılır. (3) Aksi
belirtilmedikçe, EK-IIde yer alan gıda katkı maddelerinin en
yüksek miktarları, gıdaların piyasaya arz edildiği haline
uygulanır. Ancak sulandırmaya gerek duyulan toz, kurutulmuş
veya konsantre edilmiş gıdalar için en yüksek miktarlar, etikette
beyan edilen kullanım talimatına göre hazırlanmış gıdaya
en düşük seyreltme faktörü hesaba katılarak uygulanır. (4)
EK-IIde yer alan renklendiricilerin maksimum miktarları, aksi
belirtilmedikçe renklendirici preparatındaki renklendirme prensibi
miktarlarına göre uygulanır. Listelerde
yer alan bir gıda katkı maddesinin başlangıç
materyallerinde ya da üretim sürecindeki değişiklikler MADDE
13- (1)
Listelerde yer alan bir gıda katkı maddesinin, üretim
metotlarında veya üretiminde kullanılan başlangıç
materyallerinde önemli bir değişiklik olduğunda ya da
örneğin nanoteknoloji yolu ile partikül büyüklüğünde bir
değişiklik meydana geldiğinde, bu yeni metot veya materyaller
ile hazırlanan bir katkı maddesi farklı ve listelere yeni
girecek bir katkı maddesi olarak değerlendirilir veya piyasada yer
almadan önce bu katkı maddesinin özelliklerinde
değişikliğe gidilir. Genetik
yapısı değiştirilmiş organizmalardan üretilen
gıda katkı maddeleri MADDE
14- (1)
Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve
Ürünlerine Dair Yönetmelik kapsamında yer alan bir gıda katkı
maddesinin, EK-II ve EK-IIIteki listelerde yer alabilmesi için, Genetik
Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair
Yönetmeliğe göre izin verilmiş bir katkı maddesi olması
zorunludur. (2) Bu
Yönetmeliğin eklerinde yer alan bir gıda katkı maddesinin
Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve
Ürünlerine Dair Yönetmelik kapsamında bulunan farklı bir kaynak
materyalden üretilmesi halinde; a) Bu
yeni kaynağa, Genetik Yapısı Değiştirilmiş
Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik kapsamında izin verilmiş
olması ve b) Bu
katkı maddesi bu Yönetmelik kapsamında belirlenen özelliklerle
uyumlu olması, halinde
yeni bir değerlendirmeye tabi tutulmaz. Gıda
katkı maddelerinin spesifikasyonları MADDE
15- (1)
Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri, Gıda Enzimleri ve
Gıda Aroma Vericilerine İlişkin Ortak İzin Prosedürü Hakkında
Yönetmelikte bahsedilen izin prosedürüne uygun olarak ilk kez EK-II ve
EK-IIIte yer alacak bir gıda katkı maddesine ilişkin
spesifikasyonlar belirlenir. (2)
Bu Yönetmelik kapsamında yer alan gıda katkı maddelerinin spesifikasyonları; 3/4/2017
tarihli ve 30027 mükerrer sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı
Maddelerinin Spesifikasyonları Hakkında Yönetmelik
hükümlerine uygun olmak zorundadır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Gıda
Katkı Maddelerinin Gıdalardaki Kullanımı
Gıda
katkı maddelerinin işlenmemiş gıdalardaki kullanımı MADDE
16- (1)
EKIIde özellikle belirtilen durumlar dışında, gıda
katkı maddeleri işlenmemiş gıdalarda kullanılmaz. Gıda
katkı maddelerinin bebeklere ve küçük çocuklara yönelik gıdalarda
kullanımı MADDE
17- (1)
Gıda katkı maddeleri, EK-IIde özellikle belirtilen durumlar
dışında, 2/7/2019 tarihli ve 30819 sayılı Resmî
Gazetede yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bebek ve Küçük Çocuklara
Yönelik Gıdalar ile Vücut Ağırlığı Kontrolü
İçin Diyetin Yerini Alan Gıdalar Yönetmeliği kapsamındaki
bebek formülleri, devam formülleri ve bebek ve küçük çocuk ek
gıdalarında kullanılmaz. Renklendiricilerin
işaretleme ve damgalama amacıyla kullanılması MADDE
18- (1)
27/12/2011 tarihli ve 28155 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen
Kuralları Yönetmeliğinde yer alan çiğ etlerin
sağlık işaretlemeleri ile yumurta
kabukları dâhil hayvansal gıdalara doğrudan uygulanan
tanımlama işaretleri ve yumurta kabuklarının süsleme
amacıyla renklendirilmesinde, sadece EK-IIde listelenen gıda
renklendiricileri kullanılabilir. Taşınma
prensibi MADDE
19- (1)
EK-IIde belirtilen gıdalar dışında, bir bileşik
gıdanın bileşenlerinin birinde kullanımına izin
verilen bir gıda katkı maddesinin, bu bileşik gıdada da
bulunmasına izin verilir. (2) Bir
gıda katkı maddesinin; gıda katkı maddesi, gıda
enzimi veya aroma verici ilave edilmiş bir gıdada bulunmasına; a) Bu
katkı maddesinin; gıda katkı maddesinde, gıda enziminde
veya aroma vericide bu Yönetmeliğe göre kullanımına izin
verilmişse, b) Bu
katkı maddesi gıdaya; gıda katkı maddesi, gıda
enzimi veya aroma verici ile taşınmışsa, c) Bu
katkı maddesinin son üründe teknolojik bir fonksiyonu bulunmuyorsa, izin
verilir. (3) Bir
gıda katkı maddesinin, bir bileşik gıdanın sadece hazırlanmasında
kullanılacak olan bir gıdada bulunmasına, söz konusu
bileşik gıdanın bu Yönetmelik hükümlerine uygun olması
koşuluyla izin verilir. (4)
Birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarda yer alan hükümler, aksi
belirtilmedikçe Türk Gıda Kodeksi Bebek ve Küçük Çocuklara Yönelik
Gıdalar ile Vücut Ağırlığı Kontrolü İçin
Diyetin Yerini Alan Gıdalar Yönetmeliği kapsamındaki bebek
formülleri, devam formülleri ve bebek ve küçük çocuk ek gıdalarına
uygulanmaz. (5) Bir
gıdaya ilave edilen gıda katkı maddesinin veya gıda
enziminin veya aroma vericinin içerdiği bir gıda katkı
maddesi; bu gıdada teknolojik fonksiyona sahipse bu gıdanın
katkı maddesi olarak değerlendirilir ve eklenmiş olan aroma
vericinin, katkı maddesinin veya gıda enziminin katkı maddesi
olarak değerlendirilmez ve bu gıda için belirlenen kullanım
koşullarına uygun olur. (6)
Birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarda yer alan hükümler saklı kalmak
koşuluyla; bir tatlandırıcının, şeker ilavesiz
bileşik gıda, enerjisi azaltılmış bileşik
gıda, düşük kalorili diyet amaçlı bileşik gıda,
karyojenik olmayan bileşik gıda ve raf ömrü
uzatılmış bileşik gıdada bulunmasına; bu
bileşik gıdanın bileşenlerinden birinde
kullanılabilmesi şartıyla izin verilir. Geleneksel
gıdalar MADDE
20- (1)
Avrupa Birliği üye ülkelerinde üretilen geleneksel gıdalar ve bu
gıdalarda kullanılması yasaklanan gıda katkı
maddeleri EK-IVte listelenir. (2)
Ülkemizde üretilen geleneksel gıdalar ile bazı gıdalarda
kullanımı yasaklanan gıda katkı maddeleri ve/veya
gıda katkı maddesi kategorileri EK-VIda listelenir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Etiketleme
Son
tüketiciye sunulmayacak gıda katkı maddelerinin etiketlenmesi MADDE
21- (1) Tek
başına veya birbirleriyle veya 26/1/2017 tarihli ve 29960 mükerrer
sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Türk Gıda Kodeksi
Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde
tanımlanan gıda bileşenleri ile karışım halinde
satılması halinde, son tüketiciye sunulmayacak gıda katkı
maddelerinin etiketinde, 22 nci maddede yer alan bilgiler kolayca
görülebilir, açıkça okunabilir ve silinmeyecek şekilde yer almak
zorundadır. (2) 22
nci maddede yer alan bilgiler Türkçe olmak zorundadır. Türkçe ile birlikte
diğer yabancı resmî diller de kullanılabilir. Son
tüketiciye sunulmayacak gıda katkı maddelerinin genel etiketleme
kuralları MADDE
22- (1) Son
tüketiciye sunulmayacak gıda katkı maddelerinin tek
başına veya birbirleriyle ve/veya diğer gıda
bileşenleriyle ve/veya bunlara ilave edilmiş diğer maddelerle
karışım halinde satılması halinde, ambalaj veya
kaplarının üzerinde aşağıdaki bilgiler yer alır: a) Her
bir gıda katkı maddesinin bu Yönetmelikte geçen adı ve/veya E
kodu veya her bir katkı maddesinin adı veya E kodunu içeren bir
satış tarifnamesi. b)
Gıdada kullanım içindir veya gıdada kullanımı
sınırlıdır ifadesi veya gıda katkı maddesinin
kullanımının amaçlandığı gıdayı
belirten daha özel bir ifade. c)
Gerekli olduğu durumlarda özel depolama veya kullanım
koşulları. ç) Parti
işareti veya numarası. d)
Kullanım talimatının eksikliğinde, gıda katkı
maddesinin uygun bir şekilde kullanımı mümkün olmayacaksa;
gıda katkı maddesinin kullanım talimatı. e)
Üretici veya ambalajlayıcı veya ithalatçı veya
dağıtıcı firmanın adı veya ticari unvanı
ve adresi. f)
Gıdada kullanım miktarı sınırlı olan her bir
katkı veya katkı grubunun gıdada bulunabilecek en yüksek
miktarını belirten bir ifade ve/veya alıcının bu
Yönetmelik veya ilgili diğer mevzuata uyabilmesini sağlayacak
açık ve kolay anlaşılabilir uygun bir bilgi; şayet
aynı fonksiyonu gören katkı grubunun tek başına veya
birlikte kullanımında aynı kullanım limiti
uygulanıyorsa, basit bir gösterimle bileşimin yüzdeleri verilerek;
sayısal olarak ya da Quantum Satis prensibine göre
kullanılması gereken limit. g) Net
miktar. ğ)
Tavsiye edilen tüketim tarihi veya son tüketim tarihi. h)
Gerektiğinde Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri
Bilgilendirme Yönetmeliğinin Ek-1inde yer alan alerjen bileşenler
veya alerjen işlem yardımcılarına ilişkin bilgi. ı)
Gıda katkı maddesinin elde edildiği kaynağın
adı. i)
Hayvansal gıda katkı maddesinin elde edildiği hayvanın
türü. (2)
Gıda katkı maddelerinin birbirleriyle ve/veya diğer gıda
bileşenleri ile karıştırılmış olarak
birlikte satılmaları halinde, ambalaj veya kaplarının
üzerinde bütün bileşenlerin ağırlıkça yüzdeleri azalan
sırada yazılır. (3)
Gıda katkı maddesine; seyreltilmesini, çözünmesini,
standartlaştırılmasını, satışını
veya depolanmasını kolaylaştırmak amacı ile
gıda katkı maddeleri veya diğer gıda bileşenlerinin
ilave edilmesi halinde her bir bileşenin ağırlıkça
yüzdesi azalan sırada yazılır. (4) Perakende
satış için değildir ifadesinin son tüketiciye sunulmayacak
gıda katkı maddelerinin kap veya ambalajında kolayca
görülebilen bir yerde bulunması şartıyla birinci
fıkranın (d), (e) ve (f) bentlerinde ve ikinci ve üçüncü
fıkralarda istenilen bilgiler, sadece sevkiyatla birlikte veya sevkiyat
öncesindeki ilgili dokümanlarda yer alır. (5)
Gıda katkı maddelerinin tankerlerle temin edilmesi durumunda;
birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarda istenilen tüm bilgiler, sadece
sevkiyata eşlik eden ilgili dokümanlarda yer alır. Son
tüketiciye sunulacak gıda katkı maddelerinin etiketlenmesi MADDE
23- (1) Son
tüketiciye sunulması amaçlanan gıda katkı maddelerinin tek
başına veya birbirleriyle ve/veya diğer gıda
bileşenleriyle karıştırılarak satılan gıda
katkı maddelerinin ambalajlarında, Türk Gıda Kodeksi Gıda
Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde ve Genetik
Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair
Yönetmelikte yer alan hükümlere ilaveten aşağıdaki bilgiler
yer alır: a) Her
bir katkı maddesinin bu Yönetmelikte geçen adı ve E kodu veya her
bir katkı maddesinin adı ve E kodunu içeren bir satış
tarifnamesi. b)
Gıdada kullanım içindir veya Gıdada kullanımı
sınırlıdır ifadesi veya gıda katkı maddesinin
kullanımının amaçlandığı gıdayı belirten
daha özel bir ifade. c)
Gıda katkı maddesinin elde edildiği kaynağın
adı. ç)
Hayvansal gıda katkı maddesinin elde edildiği hayvanın
türü. (2)
Birinci fıkranın (a) bendinde değişiklik yapmak
suretiyle; sofralık tatlandırıcıların etiketinde
(satış tarifnamesinde), bileşiminde bulunan
tatlandırıcı veya tatlandırıcıların isim
veya isimlerinin kullanıldığı ...bazlı
sofralık tatlandırıcı terimi yer alır. (3)
Polioller ve/veya Aspartam ve/veya Aspartam-asesülfam tuzu içeren bir
sofralık tatlandırıcının etiketinde
aşağıdaki uyarılar yer alır: a)
Polioller: aşırı tüketimi laksatif etkiye neden olabilir. b)
Aspartam/Aspartam-asesülfam tuzu: fenilalanin kaynağı içerir. (4)
Üreticiler, sofralık tatlandırıcıların güvenli
olarak tüketilmesinin sağlanması için gerekli bilgiyi etikette
belirtmek zorundadır. (5)
Birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarda yer alan bilgiler için Türk
Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme
Yönetmeliğinin 16 ncı maddesinin birinci fıkrası hükmü
uygulanır. Bazı
gıda renklendiricilerini içeren gıdalar için etiketleme kuralları MADDE
24- (1)
Türk Gıda Kodeksi Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme
Yönetmeliği hükümleri saklı kalmak koşuluyla, EK-Vte
listelenen renklendiricileri içeren gıdaların etiketlerinde bu ekte
yer alan ilave bilgi yer alır. (2)
Birinci fıkrasında belirtilen ilave bilgi ile ilgili olarak Türk
Gıda Kodeksi Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinin
16 ncı maddesinin birinci fıkrası hükmü uygulanır.
BEŞİNCİ
BÖLÜM Çeşitli
ve Son Hükümler
Bilgilendirme
zorunluluğu MADDE
25- (1) Bir
gıda katkı maddesinin kullanıcısı veya üreticisi, bu
katkı maddesinin güvenlik değerlendirmelerini etkileyecek yeni
bilimsel veya teknik bir bilgiye ulaştığında,
Bakanlığı derhal bilgilendirmek zorundadır. (2) Bir
gıda katkı maddesinin kullanıcısı veya üreticisi,
Bakanlığın talebi üzerine, o katkı maddesinin mevcut
kullanımı hakkında bilgi vermek zorundadır. İdari
yaptırımlar MADDE
26- (1) Bu
Yönetmeliğe aykırı davrananlar hakkında 5996
sayılı Kanunun ilgili maddelerine göre yaptırım
uygulanır. Avrupa
Birliği mevzuatına uyum MADDE
27- (1) Bu
Yönetmelik; 16/12/2008 tarihli ve (AT) 1333/2008 sayılı gıda
katkı maddelerine ilişkin Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğü
dikkate alınarak Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde
hazırlanmıştır. Yürürlükten
kaldırılan yönetmelik MADDE
28- (1) 30/6/2013
tarihli ve 28693 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı
Maddeleri Yönetmeliği yürürlükten
kaldırılmıştır. Geçiş
hükümleri GEÇİCİ
MADDE 1- (1)
Bu Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri,
1/4/2024 tarihine kadar bu Yönetmelik hükümlerine uyum sağlamak
zorundadır. (2) Bu
Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren
gıda işletmecileri tarafından 1/4/2024 tarihinden önce
piyasaya arz edilen ürünler ve bu ürünleri içeren gıdalar raf ömrü
sonuna kadar piyasada bulunabilir. (3) Bu
Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce ve yürürlükten
kaldırılan Yönetmelik hükümlerine uygun olarak üretilmiş E 171
Titanyum dioksit adlı katkı maddesini içeren gıdalar 1/4/2024
tarihine kadar piyasaya arz edilir ve bu gıdalar raf ömrü boyunca
piyasada bulunabilir. (4) Bu
Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren
gıda işletmecileri, bu Yönetmelik hükümlerine uyum
sağlayıncaya kadar, 28 inci madde ile yürürlükten
kaldırılan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri
Yönetmeliği hükümlerine uymak zorundadır. İstisna
hükümleri GEÇİCİ
MADDE 2- (1)
Bu Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri
bu Yönetmelik hükümlerine; a)
EK-IInin 08.3.2 numaralı gıda kategorisinde yer alan
ısıl işlem görmüş sucuk için 1/4/2024 tarihine kadar, b)
EK-IInin 16. numaralı gıda kategorisinde yer alan peynir
helvası, saray helvası, çekme helva, tahin helvası, yaz
helvası ve benzeri ürünler için 1/4/2024 tarihine kadar, c)
EK-VIda yer alan sucuk, baklava, peynir helvası, saray
helvası, çekme helva, tahin helvası, yaz helvası ve benzeri
ürünler, tahin, köme, pestil, bastık, cevizli sucuk ve benzeri
ürünler ile Türk Gıda Kodeksi Krema ve Kaymak Tebliğinde yer
alan kaymak 1/4/2024 tarihine kadar, uyum
sağlamak zorundadır. (2) Bu
Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren
gıda işletmecileri tarafından 1/4/2024 tarihinden önce
piyasaya arz edilen gıdalar raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilir. Yürürlük MADDE
29- (1) Bu
Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Yürütme MADDE
30- (1) Bu
Yönetmelik hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütür.
13 Ekim 2023 CUMA Resmî Gazete Sayı : 32338 (Mükerrer) |