İle Yürürlükten
Kaldırılmıştır |
Güncel: 29/12/2011 TÜRK GIDA KODEKSİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; gıda ve gıda
ile temas eden madde ve malzemelere ilişkin asgari teknik
ve hijyen kriterleri, pestisit kalıntıları ve veteriner
ilaç kalıntıları, gıda katkı maddeleri, aroma vericiler ve aroma verme
özelliği taşıyan gıda bileşenleri, bulaşanlar, ambalajlama, etiketleme,
numune alma, analiz metotları, taşıma ve depolama ile ilgili yatay ve dikey
gıda kodeksine ilişkin esaslar ile coğrafi işaretle ilgili özel hükümlerin
belirlenmesine dair kuralları düzenlemektir. Kapsam MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; gıda ve gıda ile
temas eden madde ve malzemelere ilişkin asgari teknik
ve hijyen kriterlerinin, pestisit kalıntıları ve
veteriner ilaç kalıntıları, gıda katkı maddeleri, aroma vericiler ve aroma
verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri, bulaşanlar, ambalajlama, etiketleme,
numune alma, analiz metotları, taşıma ve depolama ile ilgili yatay ve dikey
gıda kodeksine ilişkin esaslar ile coğrafi işaretle ilgili özel hükümlerin
belirlenmesine dair kuralları kapsar. Dayanak MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 11/6/2010 tarihli
ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 23
ve 27 nci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır. Tanımlar MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen; a) Bakanlık: Gıda, Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığını, b) Coğrafi işaret: Belirgin bir
niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla coğrafi kaynağının bulunduğu
bölge, coğrafi sınırları belirlenmiş özel yöre veya istisnai durumlarda ülke
adı ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren menşe adını ve mahreç işaretini, c) Dikey gıda kodeksi: Belirli bir gıda
veya gıda grubu veya gıda ile temas eden madde ve malzeme için belirlenmiş
özel kriterleri içeren gıda kodeksini, ç) Geleneksel ürün: Geleneksel
hammaddeler kullanılarak üretilen veya geleneksel bir bileşim ya da geleneksel
bir üretim biçimi ile tanımlanan veya doğrudan geleneksel bir üretim biçimine
dayanmamakla birlikte, böyle bir üretim tarzını yansıtan işlemlerden
geçirilmiş olması nedeniyle aynı kategorideki benzer ürünlerden açıkça
ayrılabilen ürünü, d) Yatay gıda kodeksi: Gıda katkı
maddeleri, aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda
bileşenleri, bulaşanlar, pestisit kalıntıları ve veteriner ilaç
kalıntıları, numune alma, analiz metotları, etiketleme, mikrobiyolojik
kriterler gibi tüm gıdalara ve gıda ile temas eden madde ve malzemelere
uygulanacak olan kriterleri içeren gıda kodeksini, ifade eder. İKİNCİ BÖLÜM Yatay Gıda Kodeksi ve Dikey Gıda Kodeksi Yatay gıda kodeksinin kapsamı MADDE 5 – (1) Yatay gıda kodeksi; a) Gıda katkı maddelerinin kullanımı,
etiketlenmesi ve saflık kriterleri, b) Aroma vericiler
ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenlerinin kullanımı ve
etiketlenmesi, c) Bulaşanların maksimum limitleri, ç) Gıdalarda bulunmasına izin
verilen pestisitlerin maksimum kalıntı limitleri, d) Hayvansal gıdalarda bulunabilecek
veteriner ilaçlarının maksimum kalıntı limitleri, e) Gıdaların
mikrobiyolojik kriterleri, f) Gıda ile temas eden madde ve
malzemeler ile ilgili genel kurallar, g) Gıdaların etiketlenmesi, gıdalardaki
beslenme ve sağlık beyanları, ğ) Numune alma ve analiz metotları, konularını içerir. Dikey gıda kodeksinin kapsamı MADDE 6 – (1) Dikey gıda kodeksi; yatay gıda
kodeksi hükümlerine ilave olarak, kapsadığı gıda veya gıda grubu veya gıda
ile temas eden madde ve malzemelere yönelik olarak belirlenecek
özel kriterleri içerir. (2) Belirli bir gıda veya gıda grubu
veya gıda ile temas eden madde ve malzeme için özel olarak düzenlenmiş numune
alma ve analiz metotlarına ilişkin mevzuat da dikey gıda kodeksi
kapsamındadır. (3) Herhangi bir gıda katkı
maddesi, aroma verici veya aroma verme özelliği taşıyan gıda
bileşeni veya diğer gıda bileşenleri ilave edilen kaynak suları, içme suları,
doğal mineralli sular ve yapay sodanın özellikleri dikey gıda kodeksi ile
belirlenir. ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Uygulama Hükümleri, Özel Hükümler,
Gıdaların Taşınması ve Depolanması Uygulama hükümleri MADDE 7 – (1) Gıda ve gıda ile temas eden madde ve
malzemeler için ilgili yatay gıda kodeksi hükümlerine uyulması zorunludur. (2) Dikey gıda kodeksi hükümleri, yatay
gıda kodeksi hükümleri ile birlikte uygulanır. Coğrafi işaretle ilgili hükümler MADDE 8 – (1) Gıda ile ilgili coğrafi işaret
veya geleneksel ürün adlarının kullanımının, tescilde belirtilen özelliklere
uygunluğu Bakanlıkça yapılır. (2) Bu Yönetmelik kapsamında yer alan ve
ülkesel veya yöresel adlarıyla belirtilen gıdalar, coğrafi işaretten doğan
haklara aykırı olmamak koşuluyla bu adlarla üretilebilir. Taşıma ve depolama kuralları MADDE 9 – (1) Gıdaların taşınması ve
depolanmasında 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliğinde ve 27/12/2011 tarihli ve 28155 sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları
Yönetmeliğinde yer alan kurallara uyulur. (2) Belirli bir gıda veya gıda grubuna
yönelik özel taşıma ve depolama kuralları, gerektiğinde dikey gıda kodeksi
kapsamında belirlenir. DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Çeşitli ve Son Hükümler Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller MADDE 10 – (1) Bu Yönetmelik kapsamındaki
yatay veya dikey gıda kodeksinde hüküm bulunmayan hususlarda öncelikle ilgili
ulusal standart, ulusal standardın bulunmaması durumunda ise uluslararası
standartlar dikkate alınır. Resmi kontrol MADDE 11 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerine
ilişkin kontrol ve denetimlerde 5996 sayılı Kanun ve bu Kanuna dayalı
yürürlüğe konulan yönetmelik hükümleri uygulanır. İdari yaptırım MADDE 12 – (1) Bu Yönetmeliğe aykırı
davrananlar hakkında 5996 sayılı Kanunun ilgili maddelerine göre idari
yaptırım uygulanır. Yürürlükten kaldırılan yönetmelik MADDE 13 – (1) 16/11/1997 tarihli
ve 23172 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi
Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır. Uyum zorunluluğu GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yayımı
tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 1/1/2013tarihine
kadar bu Yönetmelik hükümlerine uymak zorundadır. (2) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden
önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, bu Yönetmelik hükümlerine uyum
sağlayana kadar, 16/11/1997 tarihli ve 23172 mükerrer sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği hükümlerine uymak
zorundadır. (3) Özel mevzuatında belirlenmiş numune
alma ve analiz metotları olmadığı durumlarda, 1/1/2013 tarihine
kadar, numune almaya ilişkin usul ve esaslar için 16/11/1997 tarihli ve 23172
mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin
25 inci maddesi, analiz metotlarına ilişkin ise ulusal veya uluslararası
kabul görmüş analiz metotları uygulanır. Yürürlük MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde
yürürlüğe girer. Yürütme MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür. 29 Aralık 2011 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28157 (3. Mükerrer) |