Gümrük.com.tr

YÖNETMELİK

EK - III

EK - II

EK I

EK II’DE YER ALAN LİSTE İÇİN GİRİŞ NOTLARI

 

Not 1- Genel Giriş:

1.1. Liste, tüm ürünler için kurallar belirler, ancak bir ürünün bu listeye dahil olması Anlaşma kapsamında olduğu anlamına gelmez. Anlaşma kapsamında yer alan ürünler listesi, tavizlerin kapsamı ve belirli bir Taraf için geçerli olan istisnalar Anlaşmanın Eklerinde belirlenmiştir.

1.2. Liste, Yönetmeliğin 8 inci maddesi uyarınca, ürünlerin ilgili Taraf menşeli olduğunun kabul edilmelerinin şartlarını belirler. Ürüne göre değişiklik gösteren dört farklı türde kural vardır:

a) menşeli olmayan girdiler için öngörülen en fazla oranın işçilik veya işlem sonucunda aşılmaması;

b) imal edilen ürünlere ait 4’lü Armonize Sistem tarife pozisyonu veya 6’lı Armonize Sistem alt pozisyonun işçilik veya işlem sonucunda, kullanılan girdilere ait sırasıyla 4’lü Armonize Sistem tarife pozisyonu veya 6’lı Armonize Sistem alt pozisyonundan farklı olması;

c) belirli bir işçilik ve işlem faaliyetinin gerçekleştirilmesi;

ç) işçilik veya işlemin belirli tamamen elde edilmiş girdiler üzerinde gerçekleştirilmesi.

 

Not 2- Listenin yapısı:

2.1. 1 inci ve 2 nci sütun elde edilen ürünü tanımlamaktadır. 1 inci sütun Armonize Sistem’de (AS) kullanılan fasıl numarasını, 4’lü tarife pozisyonu numarasını ya da 6’lı alt pozisyon numarasını, 2 nci sütun ise bu sistemde kullanılan fasıl, tarife pozisyonu ya da alt pozisyonu kapsamındaki eşyanın tanımını vermektedir. İlk iki sütuna yapılan her bir giriş için Not 2.4’e tâbi olarak 3 veya 4 üncü sütunda bir veya daha fazla kural (menşe kazandırıcı işlemler) belirtilmiştir. Bu menşe kazandırıcı işlemler yalnızca menşeli olmayan maddelere ilişkindir. Bazı hallerde birinci sütundaki girişin önüne ‘y’ ibaresi konulması, 3 veya 4 üncü sütundaki kuralın sadece o alt pozisyonun veya o pozisyonun 2 nci sütunda tanımlanan o kısmına uygulanacağı anlamına gelmektedir.

2.2. 1 inci sütunda Armonize Sistem’in birçok pozisyon veya alt pozisyon numarasının bir arada gruplandırılmış olduğu veya bir fasıl numarasının verildiği ve dolayısıyla 2 nci sütundaki ürün tanımlarının genel ifadelerle yapılmış olduğu hallerde, 3 veya 4 üncü sütundaki bitişik kurallar, Armonize Sistem’de faslın tarife pozisyonu ya da alt pozisyonlarından veya 1 inci sütunda gruplandırılmış o pozisyonlardan herhangi birinde sınıflandırılan ürünlerin hepsine uygulanır.

2.3. Listede bir tarife pozisyonunda yer alan farklı ürünlerin farklı kurallara tabi olması halinde, her bir bent, 3 veya 4 üncü sütundaki bitişik kurallara tabi pozisyon veya alt pozisyonun ilgili kısmının tanımını içerir.

2.4. İlk iki sütundaki herhangi bir kalem için, 3 veya 4 üncü sütunda "veya" ile iki kural belirlenmiş ise; ihracatçı, yer alan kurallardan herhangi birisini uygulamayı, bir alternatif olarak tercih edebilir.

2.5. İlk iki sütundaki herhangi bir kalem için, hem 3 hem de 4 üncü sütunlarda bir kural belirtildiğinde, ihracatçı, alternatif olarak, 3 üncü sütunda belirtilen kuralı veya 4 üncü sütunda belirtilen kuralı uygulamayı seçebilir. 4 üncü sütunda herhangi bir menşe kuralı belirtilmediği hallerde, 3 üncü sütunda belirtilen kural uygulanır.

Not 3- Kuralların nasıl uygulanacağına ilişkin örnekler:

3.1. Başka bir ürünün imalatında kullanılan menşe statüsü kazanmış ürünlere ilişkin Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen şartlar, menşe statüsünün bu ürünlerin kullanıldığı fabrikada veya bir Tarafta başka bir fabrikada kazanılıp kazanılmadığına bakılmaksızın uygulanır.

3.2. Yönetmeliğin 9 uncu maddesine uygun olarak, gerçekleştirilen işçilik veya işlemler o maddede belirtilen faaliyetlerin ötesine geçmelidir. Geçmediği hallerde, Ek-II’deki listede belirtilen koşullar sağlanmış olsa bile, eşya tercihli tarife muamelesinden faydalanmaya ehil olmaz.

Birinci fıkrada atıf yapılan hükme tabi olarak, listedeki kural gerekli asgari işçilik veya işlem miktarını gösterir ve ayrıca daha fazla işçilik ve işlem de menşe statüsü verir; ancak daha az işçilik ve işlem aksine menşe statüsü veremez. Bu nedenle, bir kural belirli bir imalat aşamasında menşeli olmayan girdi kullanılabileceğini belirtirse, bu tür girdinin imalatın daha erken bir aşamasında kullanılması mümkün, daha sonraki aşamasında kullanılması ise mümkün değildir.

3.3. Not 3.2’deki kural saklı kalmak üzere, bir kural “herhangi bir pozisyondaki girdilerden imalat” ifadesini kullanıyorsa, herhangi bir pozisyondaki girdiler (ürün ile aynı pozisyon ve tanıma sahip girdiler bile), kuralın içerebileceği bazı özel kısıtlamalar da dikkate alınmak koşuluyla kullanılabilir.

Bununla birlikte, “... pozisyondaki diğer girdiler de dahil olmak üzere, herhangi bir pozisyondaki girdilerden imalat” veya “ürün ile aynı pozisyondaki diğer girdiler de dahil olmak üzere herhangi bir pozisyondaki girdilerden imalat” ifadesi, listenin 2. sütununda belirtilen ürün ile aynı tanıma sahip olanlar hariç herhangi bir pozisyondaki girdilerin kullanılabileceği anlamına gelir.

3.4. Listedeki bir kural bir ürünün birden fazla girdiden imal edilebileceğini ifade ettiğinde, bu, bir veya birden çok girdinin kullanılabileceği anlamına gelir. Tamamının kullanılmasını gerektirmez.

3.5. Listedeki bir kural bir ürünün belli bir girdiden imal edilmesi gerektiğini ifade ederse, bu kural kendi doğası gereği kuralı karşılamayan başka girdilerin kullanılmasını engellemez.

Not 4- Belirli tarım ürünlerine ilişkin genel hükümler:

4.1. Bir Taraf ülkede yetiştirilen veya hasat edilen Fasıl 6, 7, 8, 9, 10, 12’de ve 2401 pozisyonunda sınıflandırılan tarım ürünleri, ithal edilmiş tohumlar, soğanlar, kökler, atıklar, aşılar, filizler, tomurcuklar veya bitkilerin diğer canlı parçalarından yetiştirilmiş olsalar bile, o Taraf ülke menşeli olarak muamele görür.

4.2. Belirli bir üründeki menşeli olmayan şeker oranının sınırlandırıldığı hallerde, nihai ürünün imalatında kullanılan ve nihai ürüne dâhil edilen menşeli olmayan girdilerin imalatında kullanılan 1701 tarife pozisyonunda (sakaroz) ve 1702 tarife pozisyonunda (örneğin früktoz, glikoz, laktoz, malt şeker, izoglikoz veya doğal şeker) yer alan şekerlerin ağırlığı bu tür sınırlamaların hesaplanmasında dikkate alınır.

Not 5- Belirli tekstil ürünlerine ilişkin olarak kullanılan terimler:

5.1. Listede "tabii lifler" kavramı suni ve sentetik liflerden başka liflere atıfta bulunmak üzere kullanılmıştır. Bu, eğirme işleminin başlamasından önceki -döküntüler dâhil- aşamalarla sınırlıdır ve aksi belirtilmedikçe karde edilmiş, taranmış veya başka türlü işleme tabi tutulmuş ancak eğrilmemiş lifleri kapsar.

5.2. "Tabii lifler" kavramı 0503 pozisyonundaki at kılı, 5002 ve 5003 pozisyonlarındaki ipek, 5101 ila 5105 pozisyonlarındaki yün lifler ve ince veya kaba hayvan kılları, 5201 ila 5203 pozisyonlarındaki pamuk lifleri ve 5301 ila 5305 pozisyonlarındaki diğer bitkisel lifleri kapsar.

5.3. "Tekstil hamuru", "kimyasal maddeler" ve "kâğıt yapımına mahsus maddeler" kavramları listede, 50 ila 63 üncü fasıllarda sınıflandırılmayan ve sunî, sentetik ve kağıt liflerin veya ipliklerin imalinde kullanılabilen girdileri tanımlamak üzere kullanılmıştır.

5.4. "Sentetik ve suni devamsız lifler" kavramı listede 5501 ila 5507 pozisyonlardaki sentetik veya sunî filament demetler, devamsız lifler veya döküntülere atfen kullanılmıştır.

Not 6- Tekstil girdilerinin bir karışımından yapılan ürünlere uygulanan toleranslar:

6.1. Listede yer alan bir ürün için bu nota atıfta bulunulduğunda, 3 veya 4 üncü sütunda belirtilen şartlar, bu ürünün imalatında kullanılan, tüm temel dokumaya elverişli maddelerin toplam ağırlığının hep birlikte yüzde 10 veya daha azını oluşturan temel dokumaya elverişli maddelere uygulanmaz (Not 6.3 ve 6.4'e de bakınız).

6.2. Bununla birlikte, Not 6.1’de bahsedilen bu tolerans yalnızca iki veya daha fazla temel dokumaya elverişli maddeden yapılmış karışık ürünlere uygulanabilir.

Aşağıdakiler temel dokumaya elverişli girdilerdir:

-          ipek,

-          yün,

-          kaba hayvan kılı,

-          ince hayvan kılı,

-          at kılı,

-          pamuk,

-          kağıt yapımına mahsus maddeler ve kağıt,

-          keten,

-          kenevir,

-          jüt ve bitki iç kabuklarının dokumaya elverişli diğer lifleri,

-          sisal ve agave türlerinin dokumaya elverişli lifleri,

-          hindistan cevizi, abaka, rami ve dokumaya elverişli diğer bitkisel lifler,

-          sentetik filamentler,  

-          sunî filamentler,

-          iletkenliği olan filamentler,

-          sentetik devamsız lifler,

-          suni devamsız lifler,

-          polipropilenden sentetik devamsız lifler,

-          poliesterden sentetik devamsız lifler,

-          poliamidden sentetik devamsız lifler,

-          poliakrilonitrilden sentetik devamsız lifler,

-          poliimidden sentetik devamsız lifler,

-          politetraflüoroetilenden sentetik devamsız lifler,

-          polifenilen sülfitten sentetik devamsız lifler,

-          polivinil klorürden sentetik devamsız lifler,

-          diğer sentetik devamsız lifler,

-          viskozdan suni ve sentetik devamsız lifler, diğer suni devamsız lifler,

-          gipe edilmiş olsun olmasın bükülebilir polieter parçalı (segmentli) poliüretandan (segmente edilmiş) mamul iplik,

-          gipe edilmiş olsun olmasın bükülebilir poliester parçalı (segmentli) poliüretandan (segmente edilmiş) mamul iplik,

-          önemli bir kısmı alüminyum yapraklardan veya alüminyum tozuyla kaplanmış olsun olmasın plastik filmden oluşan şeritlerle birleştirilmiş 5605 pozisyonunda yer alan ürünler (metalize iplikler) (genişliği 5 mm.yi geçmeyen, iki plastik film arasına renkli veya renksiz bir yapıştırıcı vasıtasıyla sıkıştırılmış olanlar),

-          5605 pozisyonunda yer alan diğer ürünler; cam lifler,

-          metal lifler.

Örneğin:

5203 pozisyonundaki pamuk lifleri ve 5506 pozisyonundaki sentetik devamsız liflerden imal edilmiş 5205 pozisyonundaki bir iplik karışık bir ipliktir. Bu yüzden, menşe kurallarını karşılamayan menşeli olmayan sentetik devamsız lifler (bunların kimyasal maddeler veya tekstil hamurundan imal edilmesi gerekmektedir), ipliğin ağırlığının en çok %10’una kadar kullanılabilir.

Örneğin:

5107 pozisyonundaki yün ipliği ve 5509 pozisyonundaki sentetik devamsız liflerden mamul iplikten imal edilmiş 5112 pozisyonundaki bir yünlü mensucat karışık bir mensucattır. Bu yüzden menşe kurallarını karşılamayan menşeli olmayan sentetik iplik (bunların kimyasal maddelerden veya tekstil hamurundan imali gerekmektedir) veya yün iplik (bunların karde edilmemiş, taranmamış veya başka bir şekilde eğirmeye hazırlanmamış tabii liflerden imali gerekmektedir) veya her ikisinin karışımı, mensucatın ağırlığının en çok %10’una kadar kullanılabilir.

Örneğin:

5205 pozisyonundaki pamuk ipliğinden ve 5210 pozisyonundaki pamuklu mensucattan imal edilmiş, 5802 pozisyonundaki bir tufte edilmiş mensucat, eğer pamuklu mensucat, iki farklı pozisyonda yer alan ipliklerden imal edilmiş bir karışık mensucat ise veya kullanılan pamuk iplikleri bir karışım ise, bir karışık üründür.

Örneğin:

Eğer bu tufte edilmiş mensucat, 5205 pozisyonundaki pamuk ipliğinden veya 5407 pozisyonundaki sentetik mensucattan imal edilmiş ise, bu takdirde açıktır ki, kullanılan iplikler iki ayrı temel dokumaya elverişli maddedir ve aynı şekilde tufte edilmiş mensucat bir karışık üründür.

6.3. "Gipe edilmiş olsun veya olmasın bükülebilir polieter parçalan (segment) içeren poliüretandan (segmente edilmiş) imal edilmiş iplik" ihtiva eden ürünlerde bu tolerans söz konusu iplik için yüzde 20’dir.

6.4. "Alüminyum yaprak veya alüminyum tozu ile kaplanmış olsun veya olmasın plastik film esaslı şerit ihtiva eden, 5 mm’yi geçmeyen genişlikte, bir yapıştırıcı ile iki plastik film arasına sıkıştırılmış" ürünlerde bu tolerans söz konusu şerit için yüzde 30’dur.

Not 7- Belirli tekstil ürünlerine uygulanan diğer toleranslar:

7.1. Listede bu giriş notuna atıfta bulunan bir dipnot ile işaretlenmiş tekstil ürünlerinde (astar ve iç astarlar hariç), söz konusu mamul ürünler için 3 veya 4 üncü sütunda belirlenen kuralları karşılamayan tekstil girdileri, mamulünkinden başka bir pozisyonda yer almaları ve toplam kıymetlerinin mamulün fabrika çıkış fiyatının yüzde 8’ini aşmamaları kaydıyla, kullanılabilirler.

7.2. Not 7.3’ün hükümlerine halel getirmeksizin, 50 ila 63 üncü fasıllar arasında yer almayan girdiler, dokumaya elverişli madde ihtiva etsinler veya etmesinler, serbestçe kullanılabilirler.

Örneğin:

Listedeki bir kural, örneğin pantolon gibi belli bir tekstil eşyası için iplik kullanılması gerektiğini belirtiyorsa, bu kural, örneğin düğme gibi metal eşyaların -düğmeler 50 ila 63 üncü fasıllar arasında yer almadığından- kullanılmasını engellemez. Aynı nedenle, fermuarların, normal olarak dokumaya elverişli madde ihtiva etmelerine rağmen, kullanılmasına mani teşkil etmez.

7.3. Bir yüzde kuralı uygulandığında, kullanılan menşeli olmayan girdilerin kıymeti hesaplanırken 50 ila 63 üncü fasıllarda yer almayan girdilerin kıymetlerinin de hesaba dahil edilmesi gerekir.

Not 8- Fasıl 27’de yer alan belirli ürünlere ilişkin yürütülen özel süreçler ve basit faaliyetlerin tanımı:

8.1. y2707 ve 2713 pozisyonları bahis konusu olduğunda "özel işlemler", aşağıdakilerdir:

a) vakumla damıtma,

b) daha ileri fraksiyonlara ayırma işlemiyle yeniden damıtma,

c) patlayıcılık verme (cracking),

ç) yeniden şekillendirme (reforming),

d) seçici çözücüler vasıtasıyla ekstraksiyon,

e)  aşağıdaki operasyonların hepsini içeren işlem: konsantre sülfürik asitle veya oleumla ya da sülfürik anhidritle işlem görme, alkali ajanlarla nötralizasyon, kendi yapısı itibariyle aktif olan toprakla, aktifleştirilmiş toprakla, aktif karbon veya boksitle arıtma ve dekolarasyon (rengini giderme),

f) polimerizasyon,

g) alkilasyon,

ğ) izomerleştirme.

8.2. 2710, 2711 ve 2712 pozisyonları bahis konusu olduğunda "özel işlemler", aşağıdakilerdir:

a) vakumla damıtma,

b) daha ileri fraksiyonlara ayırma işlemiyle yeniden damıtma,

c) patlayıcılık verme (cracking),

ç) yeniden şekillendirme (reforming),

d) seçici çözücüler vasıtasıyla ekstraksiyon,

e) aşağıdaki operasyonların hepsini içeren işlem: konsantre sülfürik asitle veya oleumla ya da sülfürik anhidritle işlem görme, alkali ajanlarla nötralizasyon, kendi yapısı itibariyle aktif olan toprakla, aktifleştirilmiş toprakla, aktif karbon veya boksitle arıtma ve dekolorizasyon (rengini giderme),

f) polimerizasyon,

g) alkilasyon,

ğ) izomerleştirme,

h) sadece y2710 pozisyonuna dâhil ağır yağlar açısından hidrojenle yapılan, işleme tabi tutulan ürünlerin kükürt muhtevasının asgari yüzde 85 azalması ile sonuçlanan kükürt giderme (ASTM D 1266-59 T metodu),

ı) sadece 2710 pozisyonuna dâhil ürünler açısından filtrelemeden gayri bir işlemle parafin giderme,

i) sadece y2710 pozisyonuna dâhil ağır yağlar açısından hidrojenin bir kimyasal reaksiyonda aktif bir element olarak yer aldığı, kükürt gidermenin dışında bir amaçla gerçekleştirilen, 20 bar’dan daha yüksek basınçta ve 250°C’den daha yüksek sıcaklıkta, katalizör kullanılarak hidrojen ile muamele. Bununla beraber, y2710 pozisyonunda yer alan yağlama yağlarının, daha özel olarak renk ve istikrarı iyileştirmek üzere, hidrojenle daha ileri muamelesi (yani hidrofinisaj ve renk giderme), özel işlem olarak kabul edilmeyecektir,

j) sadece y2710 pozisyonuna dâhil fueloiller açısından bu ürünlerin, fireler dâhil hacimce yüzde 30’undan daha azının 300°C’de ASTM D 86 metoduyla damıtılması şartıyla, atmosferde damıtma;

k) sadece y2710 pozisyonuna dâhil gaz yağları ve fueloiller haricindeki ağır yağlar açısından, yüksek frekanslı elektrik fırça deşarjı vasıtasıyla muamele,

l) sadece y 2712 pozisyonunda yer alan ham ürünler (petrol jölesi, ozokerit, linyit mumu veya turba mumu, ağırlık itibariyle %0,75'ten daha az yağ içeren parafin mumu hariç) bakımından, fraksiyonel kristalleştirme yoluyla yağdan arındırma.

8.3. y2707 ve 2713 pozisyonları açısından; temizleme, dekantasyon, tuz giderme, su ile ayırma, filtreleme, renklendirme, işaretleme, kükürt muhtevalı ürünlerin karıştırılması sonucunda bir kükürt muhtevası elde etme gibi basit işlemler veya benzeri işlemlerin herhangi bir kombinasyonu menşe kazandırmaz.

 

 

EK - III

EK - II