EK -1

Veteriner sınır kontrol noktası müdürlüklerinin onaylanması için gerekli genel koşullar

 

1)      Hayvanların gereksiz yere beklememeleri için, canlı hayvanların nakliyesi için ayrılmış bir giriş yolu olmalıdır.

2)      Farklı nakliye araçlarının yüklenmesi ve boşaltılması, hayvanların denetimi, yemlemesi, sulanması ve tedavisine yönelik, denetlenecek hayvanlar için yeterli alanı, aydınlatması ve havalandırması olan, temizlenmesi ve dezenfeksiyonu kolay tesisler olmalıdır.

3)      Veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğünde denetlenecek hayvan sayısına ilişkin olarak, hayvanlara eşlik eden belgelerin kontrolünü ve bu Yönetmelikte yer alan klinik kontrolleri yapacak, özel olarak eğitilmiş, yeterli sayıda resmi veteriner hekim ve yardımcı personel olmalıdır.

4)      Giyinme odaları, duş ve tuvalet dahil, veteriner muayenelerinin yapılmasından sorumlu personelin kullanımı için yeterince büyük tesisler olmalıdır.

5)      Ulusal mevzuatta belirtilen rutin kontrol numunelerinin alınması ve işlemden geçirilmesi için uygun müştemilat ve tesisler olmalıdır.

6)      Alınan numunelerde özel testler yapabilecek bir laboratuvar hizmeti bulunmalıdır.

7)      Veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğü yakınında, hayvanların barındırılması, beslenmesi, sulanması, tedavi edilmesine yönelik ve gerekiyorsa kesime tabi tutulacakları yerler olmalıdır.

8)      Veteriner sınır kontrol noktası müdürlüğünün, nakliye sırasında hayvanlar için duraklama ya da transfer noktaları olarak hizmet veren yerler olmaları durumunda, hayvanların gerektiğinde boşaltılması, sulanması, yemlenmesi, barındırılması ve tedavi edilebilmeleri için ve gerekiyorsa gereksiz yere acı çekmeden kesimlerinin yapılabilmesi için uygun tesisler olmalıdır.

9)      Diğer veteriner sınır kontrol noktası müdürlükleri ile hızlı bilgi alışverişi sağlayacak uygun ekipmanlara sahip olmalıdır.

10)   Uygun temizleme ve dezenfeksiyon ekipmanı ve olanaklarına sahip olmalıdır.

 

 

 

 

 

 

EK -2

 

Karantina merkezlerinin onaylanması için gerekli genel koşullar

 

1) Kontrol edilecek olan hayvanların sayılarına uygun yeterli yer, ışıklandırma ve havalandırması olan ve hayvanların farklı nakil araçlarına yüklenmesi ve indirilmesi, denetimi, yem verilmesi, su verilmesi ve işleme tabi tutulmasına yönelik (temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi kolay olan) tesisler olmalıdır.

2) Soyunma odaları, duş ve tuvaletleri olan, veteriner kontrollerini yapmakla sorumlu olan personelin kullanımı için yeterince büyük tesisler olmalıdır.

3) Ulusal mevzuatlar ile düzenlenmiş rutin kontrollerin yapılması için alınan numunelerin alınması ve işlenmesi için uygun tesisler ve olanaklar olmalıdır.

4) Hayvanların barınması, beslenmesi, su verilmesi, işleme tabi tutulması ve gerekirse, kesiminin yapılması için çok yakınında bulunan ve bu hizmetlerin sunulduğu bir işletme bulunması gerekmektedir.

5) Veteriner sınır kontrol noktası müdürlükleri ve Merkezi yetkili makam ile hızlı bilgi paylaşımını sağlayabilecek uygun ekipman veya bilgisayarlı bir sistem olmalıdır.

6) Temizlik ve dezenfeksiyon için gerekli ekipman ve olanaklar bulunmalıdır.

7)  Ayrıca, karantina merkezleri için gerekli koşullar aşağıdaki şekildedir:

(a)    Resmi veteriner hekimin sürekli kontrolü ve sorumluluğu altında olmalıdır.

(b)   Hayvanların barındırıldığı ve bulaşıcı hastalıklarla enfekte olma olasılığı olan işletmelerden veya diğer yerlerden uzakta olmalıdır.

(c)    Hayvanların izlenebilmesi için etkili bir kontrol sisteminin olması gerekmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

EK -3

Ülkeye Giriş Yapan Canlı Hayvanların Belge Kontrollerine İlişkin Kurallar

 

1)      Hayvanlara eşlik eden ve ihracatçı ülke tarafından düzenlenen her bir sertifika aşağıdaki hususları teyit amacıyla kontrol edilir;

(a)    En az Türkçe ve ihracatçı ülke dilinde düzenlenmiş olmalı,

(b)   Ülkeye ithalat için izinli bir yabancı ülkeden geldiği belirtilmeli,

(c)    Görüntüsü ve içeriği Bakanlık tarafından ilgili ihracatçı ülke ve hayvan için belirlenen örnek sağlık sertifika modeli ile uyuşmalı,

(ç)  Tam olarak doldurulmalı,

(d)   Sertifika düzenleme tarihi ile hayvanların Türkiye’ye ihracat için yüklenme tarihi uygun olmalı,

(e)    Tek bir alıcı için düzenlenmeli,

(f)    Resmi veteriner hekim tarafından düzenlenmeli, resmi veteriner hekimin adı okunaklı ve büyük harfler ile belirtilmiş olmalı, ihracatçı ülkenin veteriner servisi tarafından mühürlü olmalı, imza ve mühürün rengi, sertifika yazı renginden farklı olmalı,

(g)   Silme dışında sertifikanın değiştirilmemiş olmalıdır, silme durumunda ise sertifikayı  

      onaylayan veteriner tarafından imzalanmış ve damgalanmış olmalıdır.

(ğ) Sertifikanın düzenleme tarihi hayvanların Türkiye’ye gönderilmek üzere yükleme  

      tarihi ile uyumlu olmalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

EK -4

Veteriner Sınır Kontrol Noktasında Tek Tırnaklı Hayvanların ve Çift Tırnaklı Hayvanların Nakliyata Uygunluğu, Klinik Muayenesi ve Numune Alma İşlemleri Açısından Bireysel Muayene İlişkin Minimum Koşullar

 

1)      Hayvanların Nakliyeye Uygunluğuna İlişkin Muayene

 

Aşağıda belirtilen klinik muayene koşullarına ek olarak, hayvanların yolculuk için uygun

olup olmadıkları kontrol edilmelidir. Bu değerlendirmeler, hayvanların halihazırda aldıkları ve resmi kontrollerden sonra alacakları yol uzunluğu, yemleme, sulama ve dinlenme düzenlemelerini de kapsamalıdır.

 

2)      Klinik muayene

 

Klinik muayene en az aşağıdaki hususları kapsamalıdır;

 

(a)    Hayvanların sağlık durumları, rahat bir şekilde hareket etme olanaklarının olup olmadığı, deri, mukozanın durumu ve normalin dışında bir akıntının olup olmadığının muayenelerini kapsayan görsel muayene,

(b)   Sindirim ve solunum sistemlerinin izlenmesi,

(c)    Vücut ısılarının tesadüfi örnekleme yolu ile tespiti; (a) ve (b) bentlerinde belirtilen muayenelerde herhangi bir anormallik görülmediği zamanlarda bu kontrol yürütülmeyebilir.

(ç) (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen muayenelerde herhangi bir anormallik görüldüğü zaman palpasyon muayenesi gibi ilave klinik muayeneler yapılabilir.

 

3)      Numune alma işlemleri

 

Numune alma, sevkiyatın veteriner sağlık sertifikasındaki sağlık şartlarına uygun olup olmadığı kontrolü amacı ile yapılmalıdır.

 

(a)    Aylık olarak hayvanların %3’ü serolojik olarak muayeneye tabi tutulur. En az 4 adet hayvan olmak kaydı ile hayvanların %10’undan numune alınır. Şüphe durumunda, numune sayısı arttırılır.

(b)   Resmi veteriner hekim sevkiyattaki hayvanlardan herhangi diğer örnekler alabilir.

 

 

 

 

 

EK -5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REDDEDİLDİ