×
Aboneliğiniz yok mu?

Gümrük.com.tr Aboneliğinin Getirdiği Ayrıcalıklar İçin

Abone Girişi

Rejim Arama

ÖTV

% 4

Kdv

%20

VNZ.

%0

TPS-OIC

%4

BAE

%4

D.Ü.

%4

AB, EFTA, ARN, BB ve KİBK, B-HER, FAS, F.ADA, FLS, GÜR, G.KOR, İSR, K.DAĞ, KSV, K.MAK, MLZ, MSR, MOR, MLD, SRB, SNG, ŞİL, TUN.

%0

GTS ÜLKELERİ
E.A.G.Ü

%0

Ö.T.D.Ü.

%0

G.Y.Ü.

%0

ÖLÇÜ BİRİMİ

Adet

474 K.V.H.

50

İTHALAT SONUÇLARI

8709.19.90.00.00

- Kararın 2 nci maddesinin 1 inci fıkrası gereği G.V. %0
- "İthalat Rejimi Kararına Ek Karar"lar ile ihdas edilen ilave gümrük vergileri, Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti menşeli eşya için tatbik edilmez. (Bakınız: İthalat Rejimi Kararına Ek Karar (Karar Sayısı: 2841))

- Malların kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre ithalatında Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi oranı %0 (sıfır) olarak tespit edilmiştir. (Bakınız: Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Kesintileri Hakkında Karar (Karar Sayısı : 2015/7511))

- 3350 sayılı Karara ekli (II) sayılı listede yer alan eşyadan ekli (2) sayılı tabloda GTİP'leri belirtilenlerin Birleşik Arap Emirlikleri menşeli olanlarının ithalatında %4 gümrük vergisi ve varsa ek mali yükümlülük uygulanır.

- 3350 sayılı Karara ekli (II) sayılı listede yer alan dipnotlar (ülke bazlı olanlar hariç), bu Karar kapsamında gerçekleştirilecek Birleşik Arap Emirlikleri menşeli ithalat için de geçerlidir. Ancak, aynı Kararın eki (II) sayılı listede yer alan dipnotlar kapsamındaki gümrük vergisi oranı ile bu Karar kapsamındaki Birleşik Arap Emirlikleri menşeli ithalatta uygulanacak gümrük vergisi oranı karşılaştırılarak daha düşük olan gümrük vergisi oranı uygulanır.

- Nihai kullanım mevzuatı kapsamında ithal edilen eşyaya uygulanan gümrük vergisi oranları, eşyanın bu Karara istinaden aynı kapsamda ithal edilmesi halinde aynı oranda uygulanır. (Bakınız: İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 7543))

En Az Gelişmiş Ülkeler (E.A.G.Ü.):  Afganistan, Angola, Bangladeş, Burkina Faso, Burundi, Benin, Butan, Çad, Etiyopya, Kongo Demokratik Cum., Orta Afrika Cumhuriyeti, Cibuti, Eritre, Gambiya, Gine, Ekvatoryal Gine, Gine-Bissau, Güney Sudan, Haiti, Kamboçya, Kiribati, Komor, Laos, Madagaskar, Mali, Burma/Myanmar, Malavi, Moğolistan, Moritanya, Mozambik, Nepal, Nijer, Ruanda, Solomon Adaları, Sudan, Sierra Leone, Senegal, Somali, Sao Tome ve Principe, Togo, Timor-Leste, Tuvalu, Tanzanya, Uganda, Vanuatu, Yemen (Bakınız: En Az Gelişmiş Ülkeler Ürün Grubu Listesi EK:4)

- Gelişme Yolundaki Ülkeler (G.Y.Ü.): BOLİVYA, CAPE VERDE, COOK ADALARI, FİLİPİNLER, KENYA, KIRGIZİSTAN, KONGO, MİKRONEZYA, NİJERYA, NAURU, NİUE, ÖZBEKİSTAN, PAKİSTAN, SAMOA, SRİ LANKA, TACİKİSTAN, TONGA (Bakınız: Gelişme Yolundaki Ülkeler Ürün Grubu Listesi EK:2)

- AB ülkeleri üzerinden A.TR dolaşım belgesi eşliğinde ithal edilmesi halinde telafi edici vergi olarak "Diğer Ülkeler" (DÜ) gümrük vergisi ile "Gelişme Yolundaki Ülkeler" (GYÜ) arasındaki fark kadar ek mali yükümlülük tahsil edilir.

- Tahsil edilecek ek mali yükümlülük, 3350 sayılı İthalat Rejimi Kararının eki II sayılı listede yer alan gümrük vergisi oranları dikkate alınarak tahsil edilir. (Bakınız: 2018/11799 Bazı Ürünlerin İthalatında Ek Mali Yükümlülük)

-Motorlu kara taşıtlarının serbest dolaşıma giriş işlemleri: Yeşilköy, Gebze, İzmir, İzmit, Mersin, Derince, Giresun, Dilovası Gümrük Müdürlüklerinden yapılır.
-İmalatçı firmalar, bu Tebliğ kapsamı motorlu kara taşıtlarının serbest dolaşıma giriş işlemleri: Mudanya, Gemlik, Esenboğa, Adana Gümrük Müdürlüklerinden de yapabilirler.
- 4458 sayılı Gümrük Kanununun 167 nci maddesinin birinci fıkrasının 12 numaralı bendinin (a) alt bendi kapsamında getirilen malûl ve sakat araçlarının serbest dolaşıma giriş işlemleri sadece Ankara Gar Gümrük Müdürlüğünden yapılır.
- Bedelsiz ithalat kapsamında getirilen taşıtların serbest dolaşıma giriş işlemleri sadece: Ankara Gar, İzmir Yolcu Salonu, Yeşilköy, Gebze Gümrük Müdürlüklerinden yapılır.
- Gümrüğe terk edilen taşıtların, kamu kurum ve kuruluşlarınca ticarete konu edilmemek kaydıyla getirilen taşıtların ve demonte vaziyette getirilen taşıtların serbest dolaşıma giriş işlemleri, geldiği A sınıfı gümrük müdürlüklerinden de yapılabilir.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 3 üncü maddesinde tanımlanan iş makinelerinin serbest dolaşıma giriş işlemleri, geldiği yetkili gümrük idaresinden gerçekleştirilebilir.
(Bakınız: Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri) (Seri No: 94))

İHRACAT SONUÇLARI

8709.19.90.00.00

- Ahşaptan imal edilmiş ambalaj malzemeleri ile taşınan zararlı organizmaların yayılmasını önlemeye yönelik olarak; ihracatta kullanılacak palet, sandık, kasa, kutu, istif tahtası, kablo makarası ve bobin makarası gibi ahşap ambalaj malzemelerine ısıl işlem uygulaması ve ISPM 15 işaretlemesi yapılmasına ilişkin esaslar, işletmelerin ve ahşap ambalaj malzemelerinin denetimleri, izin belgesi ve ISPM 15 işaretleme izni verilmesi, ahşap ambalaj malzemesi tedarikçileri ve kullanıcılarının sorumlulukları.

- Yönetmelik kapsamı dışında olanlar:
a) 6 mm veya daha az kalınlıktaki ahşaptan yapılan ahşap ambalaj malzemesi,
b) Kontrplak, yonga levha, yönlendirilmiş lif levha veya kaplama tahta gibi; yapıştırıcı, ısı veya basınç ya da bunların kombinasyonu ile oluşturulan, tamamen işlenmiş ahşap ile yapılmış ahşap ambalaj malzemesi,
c) Üretim esnasında ısıtılan şarap ve ispirto fıçısı,
ç) İşlenmiş ve/veya zararlıdan ari hale getirilerek üretilmiş; şarap, puro ve diğer malların hediye kutuları,
d) Talaş, ahşap yongası ve ahşap yünü,
e) Yük araçlarına veya konteynerlere kalıcı olarak bağlı ahşap bileşenleri. (Bakınız: Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik)